FOTBAL  »  Superliga  »  ARBITRAJ

Nu vor sau nu sunt capabili? De ce întârzie implementarea sistemului VAR în România

Alexandru Deaconu (dreapta) supervizează implementarea VAR / FOTO: Imago
Alexandru Deaconu (dreapta) supervizează implementarea VAR / FOTO: Imago

Articol de , - Publicat marti, 07 decembrie 2021 08:52 / Actualizat marti, 07 decembrie 2021 11:41

Campionatul din România nu beneficiază de arbitraj video, un sistem pe care îl au a doua ligă ucraineană, campionatul albanez, Croația, Polonia, Grecia. 

  • VAR va exista în Liga 1, cel mai devreme, la începutul sezonului viitor, cu o întârziere de aproape un an față de data pe care o vehiculau cluburile

Cluburile, FRF, LPF și CCA au fost de acord în declarațiile publice că soluția pentru scăderea impactului pe care-l au greșelile arbitrilor ar fi introducerea arbitrajului video în prima ligă din România, doar că nu s-au pus de acord multă vreme

Bilanț neverosimil: câte greșeli au făcut arbitrii în 18 etape + FCSB, cea mai ajutată din Liga 1!
ARBITRAJ
Bilanț neverosimil: câte greșeli au făcut arbitrii în 18 etape + FCSB, cea mai ajutată din Liga 1!

Federația, Liga Profesionistă și Comisia Centrală a Arbitrilor au concurat întâi pentru a stabili cine să fie șeful proiectului VAR, pe urmă au căutat finanțare.

Acum au rezolvat, teoretic, formalitățile și ar mai fi nevoie de un timp pentru instruirea arbitrilor. Deaconu, managerul proiectului, a explicat în septembrie anul trecut că ar fi nevoie de zece luni pentru pregătire, pentru simulări.

Poate la anul!

În cazul cel mai fericit ar exista VAR în Liga 1 la începutul campionatului următor. Ediția actuală va rămâne la cheremul arbitrilor și al greșelilor pe care le comit ei.

Liga, Federația și Comisia de Arbitri nu au reușit să aducă în România un sistem pe care nu-l folosesc doar competițiile de top din Europa, el nu mai reprezintă un lux, îl au și ligi mici. Ucraina folosește VAR inclusiv în „B”. 

Una dintre „victimele” arbitrilor iese la atac: „Se răspunde la comenzi! Nu putem să nu vedem mizeria din arbitrajul românesc!”
ARBITRAJ
Una dintre „victimele” arbitrilor iese la atac: „Se răspunde la comenzi! Nu putem să nu vedem mizeria din arbitrajul românesc!”

Îl mai au: Bulgaria, Croația, Cehia, Egipt, Ungaria, Grecia, Israel, Albania, Peru, Polonia, Slovacia. Sistemul verifică cele mai importante faze și corectează deciziile evident greșite ale arbitrilor, le permite „centralilor” să hotărască doar atunci când sunt faze în care e vorba despre interpretarea duelurilor, nu despre cazuri clare.

Sărim degeaba de pe bancă la deciziile arbitrilor. Dacă ar exista VAR nu am mai sări, am aștepta să aflăm decizia arbitrajului video. Eu cred că sistemul nu va exista în România nici în 2025!

- Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj

VIDEO Dumitru Dragomir, fără menajamente despre ultimele erori ale arbitrilor: „Tendențios! Ar putea fi greșeli vinovate!”

Citește și alte știri din Liga 1:

ANALIZĂ GSP Bilanț neverosimil: câte greșeli au făcut arbitrii în 18 etape + FCSB, cea mai ajutată din Liga 1!

Tot ei fac delegările! Cine e în spatele arbitrajelor rușinoase din Liga 1

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
ray51
ray51  •  08 Decembrie 2021, 12:42

10 luni pentru a te familiariza cu un display si cateva butoane??? Mai, desteptilor, puneti tehnologia respectiva in mana pustilor (max 10 ani) si va vor arata cum functioneaza. Interpretarea fazelor o veti face voi, mai poetilor!... Vai mama voastra de agramati.

piet
piet  •  07 Decembrie 2021, 19:23

Sistem var mai au și Marocul,Algeria,Tunisia ,Nigeria,Africa de Sud și în doi ani probabil și bantustanele și poate-poate, România.

cornelconasu
cornelconasu  •  07 Decembrie 2021, 12:11

... cât despre CCA , am impresia că cei care vor analiza fazele , până acum au făcut goblenuri și mileuri, altfel nu se explică de ce le trebuie un an și încă .... un an...să se pună la punct cu ceva din.....meseria lor !!??? Sunt convins că mai devreme sau mai târziu Deaconu și alți arbitri vor fi arestați , pentru că în anii ăștia au făcut prea multe măgării ! Evident că vor trage după ei și pe unii conducători, fosti arbitri, intermediari, etc !!!!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează