FOTBAL  »  Superliga  »  CRAIOVA

EXCLUSIV Interviu cu un fost fotbalist al „Craiovei Maxima”: „Bergodi? Nouă ne trebuia un oltean. Sau Hagi!”

Adrian Popescu nu este de acord cu numirea lui Cristiano Bergodi în funcția de antrenor al Craiovei +7   FOTO
Adrian Popescu nu este de acord cu numirea lui Cristiano Bergodi în funcția de antrenor al Craiovei

Articol de - Publicat luni, 08 iunie 2020 09:00

Adrian Popescu (59 de ani), fostul fundaș al „Craiovei Maxima”, l-ar vrea pe Nicușor Bancu (27 de ani) la mijloc: „Numai cu o linie mediană competitivă iei campionatul”. Spune că Adrian Mititelu, patronul FC U Craiova 1948, trebuie lăsat pe „Oblemenco”: „câștigul ar fi al suporterilor, că au fotbal la fiecare sfârșit de săptămână".

„Sunt un produs sută la sută al Universității Craiova. Am purtat tricoul Craiovei Maxima, fiind coechipier cu legende precum Ștefănescu, Balaci sau Cârțu. Și am fost căpitanul echipei care a adus Băniei ultimul titlu, în 1991" - așa se prezintă, simplu, concis, Adrian Popescu. 

Fostul fundaș dreapta, 59 de ani, și-a încheiat cariera în 1999, la Poli Iași. Avea aproape 39 de ani! Mai târziu, în antrenorat, n-a mai cunoscut succesul de pe teren. Ultima sa implicare pe prima scenă s-a încheiat pe 31 octombrie 2016, când staff-ul din care făcea parte, alături de Silviu Lung și de „principalul" Emil Săndoi, a fost pus pe liber de Concordia Chiajna.

- Ce face Adrian Popescu astăzi? 
- Își caută de lucru. Iar până se ivește ceva, un nou proiect, este suporter. Nu poate trăi fără fotbal. 

- Fan al echipei lui Mititelu sau al celei din Liga 1? 
- Mă puneți în mare dificultate. Le respect pe amândouă. Mititelu a băgat și el bani, mulți bani, dar n-a câștigat nimic. E un nebun al fotbalului. Obsesia lui. 

- Mai nou, de când a promovat în Liga a doua, vrea să joace și el pe `Oblemenco"... 
- Să joace, de ce nu?, dacă plătește. Are dreptul, este stadionul orașului. Câștigul e al suporterilor, că au fotbal pe „Oblemenco" la fiecare sfârșit de săptămână. În vremurile astea, măcar de atât să ne bucurăm.

„Sorin Cârțu era cel mai potrivit să fie antrenorul Craiovei" 

- E Bergodi antrenor de titlu? 
- Vrea să câștige trofee, dar să-l vedem. Până acum, pe unde a fost, inclusiv la CFR și la Steaua, n-a câștigat nimic. Însă Rotaru l-a vrut. Fiecare patron cu ideile lui, cu mentalitatea lui. 

- Șumudică ar fi tentat să antreneze Craiova... 
- Pentru Șumi am tot respectul, dar eu cred că aici, pentru titlu, ne trebuie tot un oltean pe bancă. Noi, când am luat campionatul, numai cu olteni pe bancă l-am luat. Cârțu era cel mai potrivit, dar s-a lăsat. Dacă ar fi să fac totuși o excepție, l-aș vedea pe Hagi antrenor la Craiova, el s-ar potrivi. Dar nu cred că va veni. 

- La Craiova ați fost în 2014-2015, cu Sorinaccio și cu Săndoi. Rotaru de ce nu v-a mai ofertat? 
- În acel sezon, când ne-a dat afară, eu n-am vrut să plec. Mai aveam câteva luni de contract și i-am cerut să-mi dea de lucru. M-a trimis la Under 19, dar relația s-a stricat. Eu am personalitate, vreau să lucrez așa cum știu eu, să fiu lăsat să-mi duc munca la capăt și apoi tragem linie și vedem. Dar lui Rotaru îi place să se bage peste tot. Cine știe?, poate într-o zi își ia licența PRO.

+3 FOTO

Adrian Popescu: „I-am cărat geanta lui Balaci"

- Ce le lipsește jucătorilor de astăzi ca să ajungă la performanțele din vremea dumneavoastră? 
- Îți trebuie talent, dar și o anumită calitate mentală ca să răzbești sus. Și să-ți calculezi bine pașii. Ceea ce mulți nu fac. Îmi aduc aminte că prin 1982 nu prea jucam la Craiova și Jackie Ionescu mi-a propus să merg la Timișoara. Inițial am zis da, apoi m-am răzgândit. 

- De ce? 
- Mi-am făcut socoteala că mediul de la Craiova e cel mai bun pentru mine. Și că am ce învăța stând pe lângă legende ca Ștefănescu sau Balaci. Și-am rămas. I-am cărat și geanta lui Balaci, era o onoare. Dar mi-a prins bine. Mai târziu am ajuns căpitan și am adus în Bănie Cupa României și titlul. Ultimul, deocamdată.

Momente emblematice dintr-o carieră de 19 ani

„Pupați-l, el ne-a calificat"

Pentru Adrian Popescu, momentul când a fost lăudat de Ilie Balaci a fost „cea mai mare onoare". S-a întâmplat după o semifinală de Cupă, disputată împotriva lui Dinamo, la Sibiu, în 1983 (1-1 după prelungiri, 4-2 la penalty-uri). 

„La loviturile de departajare, față-n față cu Țețe Moraru, am transformat-o pe cea decisivă. Atunci, nea Ilie le-a zis băieților «Pupați-l pe Adrian, el ne-a calificat!»", și-a amintit fostul fundaș. „Craiova Maxima" avea să câștige și trofeul: 2-1 cu Poli Timișoara în finală.

Întâlnirea cu Johan Cruyff

Pe vremea când juca la Electroputere (1995 - 1997), Adrian a mers la Barcelona, la Gică Popescu, să-și trateze o tendinită. „După ce m-a văzut doctorul lor ne-am întâlnit cu Johan Cruyff. Auzind că mă cheamă tot Popescu, i-a zis lui Gică: «Ce, ți-ai adus și rudele aici?». Nu prea mi-a picat bine și a doua zi, când ne-am revăzut, i-am arătat o poză cu mine la naționala României și s-a schimbat la față: «A, da, asta-i altceva»", a povestit fostul apărător.

„Am nevoie de tine"

Adi Popescu își aduce aminte cu foarte mare plăcere și de convocarea la națională, pentru Mondialul din 1990: „Belodedici plecase în Iugoslavia, Iovan și Dan Petrescu se accidentaseră, așa că nea Imi Ienei m-a chemat pe mine: «Am nevoie de tine, că joci pe toate posturile în apărare, ești polivalent». M-a luat în Italia, însă n-am apucat decât banca de rezerve, la meciul cu Argentina. Am stat cu Ilie Dumitrescu în cameră".

CV Adrian Popescu

EXCLUSIV Interviu cu un fost fotbalist al „Craiovei Maxima”: „Bergodi? Nouă ne trebuia un oltean. Sau Hagi!”
  • Data și locul nașterii: 26.07.1960, Craiova 
  • Poziția: fundaș dreapta, mijlocaș dreapta 
  • Echipe: U Craiova (1980 - 1992, 1995 - 1996), Locarno (1992 - 1995), Electroputere Craiova (1995 - 1997), Constructorul Craiova (1997 - 1998), Poli Iași (1998 - 1999) 
  • Meciuri/goluri în Divizia A: 301/18 
  • Selecții/goluri în naționala României: 7/1 
  • Trofee: Titlul (1981, 1991) și Cupa României (1981, 1983, 1991), toate cu U Craiova

VIDEO Cristi Bărbuț, „dublă” de senzație reușită în Craiova - Viitorul: „Am exersat în perioada de pauză"

Citește mai multe știri despre Craiova:

Basarab Panduru, ironic înainte de reluare Ligii 1: „«Îîîîîî, băăă», nu o poți ține tot meciul așa”

Ministrul Ionuț Stroe își „trădează” echipa și spune că FC U Craiova 1948 are voie pe „Ion Oblemenco”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
110146613198286
Gabi Simon  •  08 Iunie 2020, 16:39

Degeaba vb Ad Popescu ca nu are dreptate in privinta lui Bergodi,afirm cu siguranta ca e un antrenor foarte bun,si fac o precizare foarte importanta. In astea 8 etape care au mai ramas de jucat, ANTRENORUL care va reusi sa isi motiveze jucatorii inainte de meci in lipsa spectatorilor din tribune,si va reusi in special sa isi tina jucatorii dupa fiecare meci jucat in CANTONAMENT, caci acolo se pot reface mult mai usor ,acea echipa VA CISTIGA CAMPIONATUL. FORTA STIINTA.

stefan..
stefan..  •  08 Iunie 2020, 14:56

Nici Multescu si nici Mangia nu au fost olteni si au facut treaba excelenta. De fapt, marea problema este acest mare "oltean", Cartu. Un frustrat cu un caracter de joasă speta. De la el au plecat toate relele.

mihneadds
mihneadds  •  08 Iunie 2020, 12:26

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează