FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

INTERVIU direct și tăios cu Ion Pârcălab: ”Dinamoviștii joacă să treacă timpul, nu-i mai apuc campioni!”

Foto: Cristi Preda
Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 08 mai 2018 11:45

Ion Pârcălab, poreclit ”Săgeata Carpaților”, 76 de ani, face un rechizitoriu dur echipei de suflet, explică de ce n-ar vrea să dea numele stadionului și povestește de milițieni, de securiști și de cei ce-au dat porecla ”câinilor roșii”.

E unul dintre cei mai vechi mari dinamoviști în viață. Cu toate că expresia "în viață" o tratează cu umor. "M-a nominalizat Cornel Dinu la jucătorii importanți ai clubului, iar la mine a zis «mai e în viață». Ce-aveți, oameni buni, vreți să mă ia în vizor aia cu coasa?", se amuză bărbatul care împlinește 77 de ani pe 5 noiembrie.

"Săgeata Carpaților", o extremă clasică, model de supercentrări din alergare, Pârcălab a fost unul dintre primii fotbaliști pe care Nicolae Ceaușescu i-a lăsat să joace în străinătate. În 1970, a ajuns cu stelistul Florea Voinea, bunul său prieten, la Nîmes și-a dus echipa din zona retrogradării în cupele europene. Pârcălab a rămas aceeași fire boemă, plimbându-se alene pe Calea Dorobanților sau stând la o șuetă cu prietenii în Pipera. Și vorbește fără frica de a supăra pe cineva, direct și tăios.

- Domnule Pârcălab, haideți să începem cu ultimul subiect: ce părere aveți de ideea suporterilor de a pune numele stadionului "Cornel Dinu"?
- Am văzut că numele unui stadion este dat de oameni care nu mai sunt în viață. O excepție este Voluntariul, cu "Anghel Iordănescu". Așa, și eu m-am gândit că sunt îndreptățit să mi se pună numele la stadion! E terenul "Piți Varga", e "Florea Dumitrache", eu de ce să nu dau numele unei arene? (râde) Dar dacă nu mă propune nimeni, ce să fac, să mă autopropun? Mă bucur că trăiesc și nu vreau să dau prea repede numele vreunei construcții.

- Mihaela Nunweiller, fiica lui Lică Nunweiller, a fost deranjată de idee și-a lansat un atac furibund la adresa lui Dinu.

- Domnișoara Nunweiller nu știu cine este, însă face aprecieri foarte aiurea și urâte la adresa lui Cornel Dinu. El n-are nevoie de avocați, nu stau eu să-l apăr, dar nu el a cerut să i se pună numele pe tăblia stadionului. Eu chiar am vorbit cu el la telefon și mi-a zis că nici nu vrea! "Ioane, nu-mi trebuie, nu doresc să fie numele meu la stadion", așa mi-a zis Cornel. De ce s-a supărat familia Nunweiller? Domnișoara n-are dreptate, face atâta caz din nimic, e aberant. Ea e pusă pe scandal, că a fost crainică la Dan Diaconescu. E ca și cum fiul lui Dinu ar începe să vorbească de familia lui Nunweiller, de ce vorbește ea despre oameni pe care doar părinții sau rudele ei i-au cunoscut cu adevărat?

"Cu toții am fost milițieni și securiști"

- Ca să lămurim clar, frații Nunweiller au oferit porecla "câinii roșii"? Așa știu suporterii.
- Am jucat și cu VI, și cu III, și cu IV, cu Nunweillerii. "Câini" erau denumiți pentru că jucau dur, la rupere, Nelu și cu Lică Nunweiller, iar ăia de la Rapid i-au numit așa fiindcă rupeau oasele, pe românește. Iar "roșii" fiindcă era echipamentul de această culoare. Asta ar fi definiția corectă a poreclei. Dar în echipa Dinamo nu erau doar Nunweillerii, mai erau și alți "câini", mai un câine-lup, mai un doberman, mai un caniș, mai un dulău.

- V-ați simțit vreun moment cât ați jucat la Dinamo urmărit de securiști, de colegi?

- Toți am fost angajații lui Dinamo, polițiști și securiști, eram club departamental, nu e nimic nou. Alea erau vremurile. Toți care au ieșit pensionați de la Dinamo, au ieșit ca polițiști și ca securiști. Nici bibliotecari, nici profesori, nici muncitori la mină. Știu de ce m-ați întrebat cu securiștii. Așa cum domnișoara Nunweiller spune de Cornel Dinu că era securist, atunci și despre familia ei se poate afirma că au fost securiști, că erau angajați la Dinamo, nu în altă parte. Ce se dezgroapă trecutul? De ce să-i pui piedici acum lui Dinu și să arunci cu noroi? El e o emblemă a clubului. Dacă suporterii vor să-i pună numele pe stadion, asta e. Și-așa mai devreme de 4-5 ani nu se face arena. Eu vă mai zic ceva...

- Ce anume?

- Așa, și Mircea Lucescu poate fi îndreptățit să dea numele stadionului. Dar vorbim vorbe. Nu s-a băgat o lopată în pământ, să miște un deget pentru a începe lucrările.

"Înainte se striga "Vin tătarii!", acum "Vin șeicii!""

- Vi s-a propus să veniți alături de Asociația "Dinamoviști pentru Dinamo", acolo unde Cornel Dinu este un garant al proiectului?
- Nu mi s-a propus, dar eu nu știu ce viitor poate avea acest proiect de socios. S-a dat în ziar că ar putea veni cu Mircea Lucescu, cu Țiriac, însă nu cred că aceștia se bagă. Câți suporteri au bani să țină clubul? Ei or avea bani să-și țină familiile, dar e mai greu să ții o sută de familii! Mi-ar plăcea să reușească ăștia ai lui Dinu, dar ca să ții Dinamo trebuie să ai 10-15 milioane de euro pe an.

- Credeți că se va vinde clubul în această vară?

- Toate sunt vorbe aruncate ca să întărâte lucrurile. Nu s-a prezentat niciun cumpărător, nici nu va veni. Înainte era vorba "vin tătarii", acum vin șeicii, grecii, extratereștrii.

"Am ajuns să mă duc la meciurile Stelei și Viitorului"

- La echipă mai veniți la meciuri, vă mai uitați?
- Da, dar nu este niciun viitor. Aud că a adus Florin Bratu determinare, voință. Ce să faci, domne, cu ele? Și unde sunt, că nu prea le vezi? Când ai 5-7-9 jucători care vor fi liberi de contract, care joacă doar să treacă timpul, că oricum nu retrogradează, ce performanță să faci?

- Înainte se vorbea de grupele Champions League, apoi de titlul de campioană, la anul ce să spere dinamoviștii?

- La sănătate pentru ei și pentru familiile lor. Ce să vorbim de titlu? Suntem copii? Probabil, se vor lupta să intre în play-off, să zicem. A zis domnul Negoiță că nu-l mai interesează și că acum Dinamo e condusă de domnul acela de la ziar, așa că nu se pot aduce decât tineri de la juniori, neexperimentați sau fără valoare de Divizia A ori jucători pe care nu-i ia nimeni și vin la Dinamo ca să piardă timpul. Asta zic eu. Dacă nu ia cineva ca lumea clubul și să aducă fotbaliști buni de tot, nu poți concura cu Gigi Becali.

- Când mai sperați să vedeți Dinamo campioană?

- Aș vrea să apuc s-o văd! Ați înțeles? Chiar mi-este dor. Dar cred că o să mai ia titlul "la anu' și la mulți ani!", nu știu dacă-i mai apuc campioni. Am ajuns să merg să văd Steaua cu CFR Cluj. Ori eu înainte mergeam doar la partidele lui Dinamo, care a fost mereu viața mea. Dar ce să văd aici? Mă duc să văd Steaua, CFR Cluj, Viitorul lui Hagi de care sunt îndrăgostit, Astra. La Dinamo, merg prin club și bate vântul, totul e pustiu și cenușiu.

6 trofeea câștigat Pârcălab cu Dinamo, 4 titluri de campion și 2 cupe ale României

5 goluriîn 38 de meciuri a marcat "Săgeata Carpaților" la prima reprezentativă

73 de goluria reușit Pârcălab pentru "câini" în 194 de partide în perioada 1961-1970

"Eu nu i-am înțeles niciodată prea bine pe Nunweilleri. Eu am fost prieten și cu Dinu, și cu Nelu Nunweiller. Părerea mea, proprie, e că singurul care a fost mai fotbalist a fost Radu Nunweiller, fotbalist de excepție, ceilalți au fost utili, muncitori"
Ion Pârcălab

"N-are niciun sens să facă stadionul la "Velodrom", într-un colț. E rușinos. Dacă faci stadion, fă-l, domnule, mare, frumos, în centru, în locul ăstuia care arată deplorabil"
Ion Pârcălab

"Am vorbit cu Dinu la telefon și am rămas dezamăgit de murdăria care s-a strâns în jurul lui Dinamo. Au ajuns toți să-și facă publicitate pe seama "câinilor". "Hai să dăm în Dinamo, în Dinu, ca să ne facem reclamă!", așa-și spun toți"
Ion Pârcălab

IDEE » "Sfatul bătrânilor" cu acțiuni

Pârcălab consideră că și el, și alți fotbaliști de glorie ai roș-albilor ar putea primi acțiuni la club! Sau să se formeze un "sfat al bătrânilor", care să apară în administrația clubului, așa cum s-a mai încercat în urmă cu un deceniu.


Dinamoviștii s-au obișnuit în ultimele sezoane să stea cu capul în pământ. Foto: Raed Krishan

"Cred că și eu, și alți foști fotbaliști am făcut ceva pentru Dinamo, poate că am putea ajuta cu idei constructive. Bineînțeles, sunt conștient că nu ne poți pune pe vreunul dintre noi președinte sau director general, dar cred că putem fi utili. Așa cum sunt considerați importanți și de ajutor și suporterii cărora li s-au oferit acțiuni.

Pe mine, pe noi, ăștia care suntem mai aproape de suta de ani, nu ne-a mai băgat nimeni în seamă de ani buni. Mai merg la Liga a 4-a, la roș-albii de acolo, sunt dinamoviștii Dragnea și Augustin, acolo e o atmosferă mai de "câini". La prima echipă nu cunosc pe nimeni și nimeni de acolo nu cred că ne cunoaște pe noi", a comentat Pârcălab.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
1779502482283942
Emil Nae  •  08 Mai 2018, 21:27
Postat de Costel Tudor pe 08 Mai 2018, 16:11

Dle. Pârcălab , ne puteți spune ceva despre DAN COE ???

DAN COE la fel de mare fotbalis ca si Pricalab. uN RAPIDIST PUR SINGE. l-am vazut intr-un meci pe Republici cu steagul rosu brasov pierdut de rapid cu 4-3 si la sfirsitul meciului de oftica ca a pierdut DAN COE a luat o brazda de gazon din teren si si-a bagat-o in gura. MUREA PE TEREN PENTRU RAPID EXACT CUM MUREA PE TEREN SI NUNWEILERII , DINU, LUCESCU ETC ETC PENTRU DINAMO. A murit spiritul ala care era atunci acum sint numai mercenari care vin iau banii si pleaca mai departe.

485809194904413
Costel Tudor  •  08 Mai 2018, 16:11

Dle. Pârcălab , ne puteți spune ceva despre DAN COE ???

439542782916624
Ervin Elias  •  08 Mai 2018, 15:54

Mai întâi a fost o mare glorie la UTA unde a debutat la 17 ani intrând după pauză, cu Poli Iași și dând 3 goluri în uralele a 12.000 de oameni și a fratelui său COCO Dumitrescu,antrenor și fostă glorie la UTA și el.Apoi DINAMO l-a racolat că SECU era cu puteri inimaginabile atunci.Mamă,ce sprint avea....

Vezi toate comentariile (11)
Comentează