FOTBAL  »  Superliga  »  VIDEO EXCLUSIV

INTERVIU-EVENIMENT Ovidiu Burcă despre cum a devenit dinamovist: „Toți în familia mea, la derby-uri, țineau cu Steaua". De la pâinea-n țăst a bunicilor la generația MTV și social media

Ovidiu Burcă despre cum a devenit dinamovist
Ovidiu Burcă despre cum a devenit dinamovist

Articol de , - Publicat sambata, 23 decembrie 2023 12:14 / Actualizat duminica, 24 decembrie 2023 10:55

Descoperiți-l pe omul Ovidiu Burcă, 43 de ani, cel din spatele antrenorului ce-a promovat Dinamo în primăvara 2023! Totul într-un interviu-puzzle care-și propune, în mai multe episoade, să acceseze detalii din viața unui personaj ce a influențat o parte din istoria unui mare club din România

Ovidiu Burcă, 43 de ani, a fost omul providențial care a influențat promovarea lui Dinamo în primăvară. Succesul nu l-a însoțit și la primul său sezon ca antrenor în Liga 1, doar două victorii, în august, apoi un șir interminabil de meciuri fără victorie care au dus la despărțirea de tânărul tehnician la finalul lunii noiembrie.

Ovidiu a părăsit Dinamo, a sosit în schimb Zeljko Kopic. Chiar dacă intrase "în gura lumii", a multor suporteri ai "câinilor roșii", prin prisma lipsei de rezultate, Burcă a rămas apreciat de și mai mulți fani ai lui Dinamo, care nu au uitat efectul său asupra clubului. Drept dovadă că, la ultimele meciuri acasă din 2023, cu U Cluj  (0-1) și cu FC Voluntari (1-0), un banner de dimensiuni considerabile, cu chipul antrenorului, a fost afișat de un grup de suporteri la stadion.

Ovidiu Burcă despre cum a devenit dinamovist: „Toți în familia mea, la derby-uri, țineau cu Steaua

Gazeta Sporturilor a realizat un interviu special cu Ovidiu Burcă, iar ideea materialului jurnalistic a fost de la bun început să prezinte omul din afara fotbalului. Practic, schițarea unui portret al omului care a influențat o bucățică din istoria clubului Dinamo București. Începând de astăzi, vor fi mai multe episoade în care olteanul, la origini, își va dezvălui momente și trăiri din viața sa în cadrul unui dialog în tihnă, cum rar a avut în a doua jumătate din 2023.

Sorin Cârțu, dezvăluirile-șoc ale weekend-ului: „Dinamo m-a vrut înainte de Kopic!” + „Nu pot să uit cum a cumpărat acel meci și mi-a băgat patronul la pușcărie!”
DINAMO
Sorin Cârțu, dezvăluirile-șoc ale weekend-ului: „Dinamo m-a vrut înainte de Kopic!” + „Nu pot să uit cum a cumpărat acel meci și mi-a băgat patronul la pușcărie!”

Ovidiu Burcă despre gustul neuitat la copilăriei: "Pâinea în țăst de la bunicii mei"

- Ovidiu, care ar fi gustul copilăriei tale?
- Tot timpul, gustul copilăriei este dat de mâncarea mamei, a bunicilor. Pâinea făcută în țăst la bunicii mei, apoi niște roșii coapte cu usturoi și busuioc, specific pentru zona Olteniei, are mama niște prăjituri speciale, cu o cremă și glazură de ciocolată, cu foi unse cu miere. Pe vremea aia mâncam câte o tavă, îmi mai face și acum! Tatăl meu încă mai păstrează tradiția bunicilor, mai face din când în când pâine-n țăst. Mai gust, ca atunci, sarmale, salată boeuf, cozonac. Simțurile olfactive sunt asociate cu cele mai puternice amintiri, când mă izbește un astfel de miros, mă duc cu gândul la copilărie.

- Ce visai să devii în copilărie?
- Dintotdeauna, mi-a plăcut fotbalul. Tatăl meu a făcut "greșeala" să-mi aducă o minge de fotbal pe la cinci ani și ceva și de-atunci am visat să ajung fotbalist.

+9 FOTO

Ovidiu Burcă, amintiri din copilărie: "Un cântăreț bulgar de arunca microfonul dintr-o parte în alta, eu pe el îl imitam"

- Ai spart multe bibelouri prin casă?
- Mai spărgeam, și pe la ai mei, și pe la bunici. Nu prea aveam alte alternative decât să batem mingea în fața blocului sau la bunici. Desenele animate erau porționate, asta dacă prindeai bulgarii... Peste tot se găsea câte un vecin inventiv, cu o antenă, o lega cu elemenți, ne uitam la vecini.

- Ce îți aduci aminte din acea perioadă?
- Leka nosht, detsa (n.red "Noapte bună, copii!" în bulgară), partea de desene, mi-aduc aminte și de un cântăreț celebru bulgar, care arunca microfonul dintr-o parte într-alta, iar eu îl imitam sau mă puneau părinții să fac ca el. Vizavi de fotbal, amintiri mai clare am legate de Coppa del Mondo din Italia, începuse moda cu video-uri, cu televizoare color.

Generația MTV: ce muzică asculta și cum a început să-i placă "agitația la bătrânețe"

- Bănuiesc că te-ai uitat la filme la video, ce preferai?
- O grămadă! Erau celebrele "Academia de Poliție", plus alte comedii. Îmi plăceau și filmele "cu bătăi", cu Arnold, Van Damme, Stallone. Toți trei aveau șarmul lor.

- Apoi, a venit generația MTV.
- Da, da. Am făcut trecerea fără nicio alternativă, cu ajutorul televiziunii vedeam lumea nouă. Era fascinant. Stăteam nopți în șir și mă uitam la MTV. Vedeam muzică, imitam anumiți cântăreți. A fost perioada Michael Jackson, când a și venit în România, apoi muzica lui Elton John, George Michael, apoi rap-ul, apoi Depeche Mode. Am trecut prin toate.

- Când erai fotbalist, aveai mișcări și pe ringul de dans, la diverse petreceri.
- Slavă Domnului!, aveam și motive să facem petreceri. Dacă mi-ar fi plăcut să fiu cântăreț? Nu cred, n-am mișcări și nici ureche muzicală. Acum, ascult muzică în funcție de starea de spirit, acopăr o varietate mare de genuri. Când lucrez, ascult o muzică liniștită, când am chef de petrecere, ascult o muzică mai ritmată, când vreau să mă energizez, ascult altfel de muzică... Îmi plac anumiți DJ, de exemplu Black Coffee, Solomun, plus alți români ce mixează bine, (râde), a început să-mi placă agitația la bătrânețe.

- Și mergeai și în cluburi?
- În ultimul timp nu prea am mai mers. Îmi place să mă distrez, cum îmi place să și muncesc. Uneori, e nevoie de deconectare, din când în când mai ies cu prietenii.

- Avea Adrian Mutu un motto acum două decenii, când gustase din viața londoneză, cu transferul la Chelsea: "Ziua muncesc din greu, noaptea mă distrez din greu".
- Nici chiar așa, dar eu am fost înconjurat de oameni cărora le-a plăcut viața. Omul este o ființă socială, ne place să mai facem și asta, calitatea vieții e dată și de relațiile sociale. Îmi place să mai ies din când în când.

Ovidiu Burcă este în afara social media: "Îți pierzi balansul, ieși de pe linia ta"

- Aloci timp social media?
- Vedeam declarațiile unui coleg de breaslă, că trăiește conectat la tot ce se întâmplă, că e atent... Eu trăiesc deconectat! De anul trecut, m-am rupt de tot ceea ce înseamnă rețele sociale. Nu mai am bruiaje din exterior, mi-e foarte bine. Fie că e vorba de lucruri pozitive, fie negative, îți pierzi balansul, ieși de pe linia ta. Prefer să stau în liniște și să nu mă uit la ceea ce se întâmplă în exterior. Asta nu înseamnă că nu sunt atent la marea masă a suporterilor, la doleanțele lor, nu sunt ignorant. Am nevoie de mai multă liniște și mi-am găsit-o renunțând la rețelele sociale.

Un trai bun înseamnă să trăiești în echilibru, în acceptarea vieții pe care o ai. Tindem să trăim prin comparație, ceea ce ne face rău. Rețelele de socializare ne face să nu trăim în prezent. Prefer să trăiesc echilibrat și în acceptare a ceea ce ți se întâmplă. Apreciez sportul, dieta echilibrată și fără abuz. Plus un grup social de calitate
Ovidiu Burcă

Ovidiu Burcă și cea mai puternică amintire a copilăriei: "În spatele blocului, loveam mingea acolo". Care au fost materiile preferate la școală

- Care este o amintire puternică a copilăriei tale?
- Mi-aduc aminte că după meciurile europene ale lui Dinamo, așa impact aveau asupra mea, încât îmi luam mingea și ghetele, indiferent că ploua sau era o zi întunecată, mergeam în spatele blocului unde era un zid, și loveam mingea acolo, visând să devin fotbalist cândva. Asta e o amintire care m-a bântuit mult.

- Meciuri europene din finalul anilor '80, la ele te referi?
- Exact, cu Dinamo ăla mare. Aia e perioada în care Dinamo a câștigat o mare masă de suporteri tineri.

- Ce deziluzie ai trăit în copilărie?
- Hmm, cred că tot ceva legat de fotbal. Însemna mult pentru noi, tineri fiind, să ajungem pe la loturile naționale, am fost pe la vreo trei selecții și degeaba! Chestia asta mi-a produs mici frustrări, nu deziluzii, dar aceste mici frustrări mi-au dat energia să vreau mai mult.

- Școala îți plăcea?
- Eram preocupat și de studiu, mulțumesc părinților mei că au stat în spatele meu să fiu și un tip studios, uneori, restricționându-mi antrenamente și timpul cu prietenii, în curtea școlii, dar acest lucru mi-a prins bine.

- Ce materii îți plăceau și care nu?
- Am avut o ușurință în privința limbilor străine, engleză, franceză, mi-a plăcut limba română, gramatica în special, anatomia. La polul opus, chimia mi se părea foarte complicată!

Ovidiu Burcă despre cum a devenit dinamovist: "Trebuia să fie cineva diferit în familie"

- Ai copilărit în Oltenia, ai și recunoscut că visai să ai echipament cu 8-ul lui Balaci, cum ai ajuns să simpatizezi cu Dinamo, de mic?
- A fost impactul cu Craiova, la 5-6 ani, toți vorbeau de Maxima, de Balaci, de marea generație, dar m-am atașat de Dinamo fiindcă toți în familia mea, la derby-uri, țineau cu Steaua. Trebuia să fie cineva un pic diferit, în familie (râde). În Slatina e o comunitate mare de dinamoviști, n-am avut de pătimit, nu eram chiar oaia rătăcită.

Aveam o mașină de cusut, tata se chinuia să-mi facă echipamentul acela cu trei dungi, de la Adidas, era nebunia cu Ilie Balaci în Oltenia, voiam să am și eu numărul 8 pe spate. Era perioada Craiovei Maxima, încă, atunci când începusem să conștientizez fotbalul la 5-6 ani
Ovidiu Burcă

56de meciuri a adunat Ovidiu Burcă în postura de antrenor al „câinilor”, având o medie de 1,29 de puncte câștigate per partidă

Citește și alte știri:

EXCLUSIV Dinamo vrea să dea lovitura » Zeljko Kopic a pus ochii pe eroul rivalei la salvarea de la retrogradare

EXCLUSIV Un nou obstacol în „afacerea FCSB-Dinamo”! Ce ar vrea Rotariu și Djokovic, dar și alți jucători aflați pe lista „câinilor”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
mal.
mal.  •  24 Decembrie 2023, 12:23

Băieți! Țăstul e... țest! Măcar puteață să vă uitați în carte dacă nu știați cuvântul! Tot mai rar un articol în gsp care să fie scris corect în limba română!

pelicansli
pelicansli  •  24 Decembrie 2023, 10:23

Drum lin în viața, câine! Mulțumim pentru ca ne ai făcut să visăm ne ai mai dat de doi lei speranța. Sper să revii după ce ți betonezi experiența, din păcate cea actuală nu e de L1. În plus, trebuie să mai lași mecenatul, nu a știut nimeni să aprecieze ideea de continuitate cu lotul care a promovat. Jucătorii sunt mici în idealuri și vremurile s au schimbat. Pragmatism și spirit cazon, altfel te îngroapă. Crăciun Fericit!

eunescu09
eunescu09  •  24 Decembrie 2023, 00:41

Ovidiu Burca, un alt nesimțit care și-a bătut joc de cei care l-au făcut fotbalist. Ce înseamnă pentru el Universitatea Craiova? Nimic. Singurul lucru pe care individul ne îl înțelege estee ca el datorează totul Craiovei, ca și Claudiu Niculescu, sau Gica Popescu, sau mulți alții. Craiova nu le datorează nimic în afara de dispreț.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează