FOTBAL  »  Superliga  »  DECLARAȚII

INTERVIU EXCLUSIV Dezvăluiri despre un meci memorabil: "Dacă nu câştigam, aş fi fost dat afară și de la Steaua, dar și din România!"

Articol de GSP - Publicat vineri, 24 februarie 2017 00:42

Azi se împlinesc fix 3 decenii de la meciul în care Steaua o bătea la Monte Carlo pe Dinamo Kiev, scor 1-0, şi cucerea al doilea trofeu european, Supercupa.

Anghel Iordănescu a rememorat pentru GSP momentele de dinainte, în care conducerea Ministerului Apărării i-a cerut, pe un ton imperativ, în biroul lui Ilie Ceauşescu: "Dacă nu baţi URSS-ul, să nu te mai întorci în ţară!".

- Care e prima amintire care vă vine în minte când vă gândiţi la acel meci?
- A fost realmente un şoc ceea ce am trăit. Înaintea acelui meci, cu mai mult timp înainte, am fost chemat la Ministerul Apărării, de către conducerea ministerului. Mi s-a zis aşa: "Ce doleanţe aveţi, tovarăşu' Iordănescu, pentru a pregăti acest meci, fiindcă trebuie neapărat, e obligatoriu, să batem URSS-ul?".

- URSS, nu Dinamo Kiev?
- V-am redat exact cuvintele care mi-au fost rostite. Apoi mi s-a explicat că trebuie să dovedim că, deşi suntem o ţară mică, noi nu ne supunem, că suntem independenţi, că avem forţă să batem URSS-ul. Politic, alea erau vremurile, aşa era situaţia atunci.

- Şi dumneavoastră ce le-aţi zis?
- Că trebuie să facem o pregătire bună, că trebuie să facem un turneu în străinătate. Tot ce ziceam eu, ei replicau imediat "de acord, de acord, de acord". La absolut tot. Ba mai mult, la final, mă întreabă "ce recompensă consideri că ar merita jucătorii dacă vor câştiga trofeul?". Le-am zis şi asta, iar ei au fost din nou de acord.

- Şi ce anume v-a şocat?
- Acum urmează. Ultimele lor cuvinte înainte să plec au fost aşa, nu le uit niciodată: "Dacă nu câştigi meciul, să ceri azil politic şi să nu te mai întorci în ţară". Îţi dai seama că pentru mine, care nici nu împlinisem 37 de ani, preluasem echipa ca "principal" de puţin timp, a fost un şoc. Realmente, un şoc.

STEAUA - DINAMO KIEV 1-0
A marcat: Hagi (44)

STEAUA: Stângaciu – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Bălan, T. Stoica, Boloni, Hagi (84 Balint) – Lăcătuş (89 Majearu), Piţurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu

DINAMO KIEV: Cianov – Bal, Baltacea, Kuzneţov, Demianenko – Evtuşenko, Iakovenko, Raţ, Zavarov (78 Morozov) – Belanov (51 Mihailicenko), Blohin. Antrenor: Valeri Lobanovski

Stadion: Louis II (Monte Carlo)
Spectatori: 9.000
A arbitrat: Luigi Agnolin (Italia)

Alte dezvăluiri ale lui Iordănescu și detalii despre acea partidă puteți citi în ediția tipărită de azi și pe platforma digitală!

Alte subiecte exclusiv print:

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
10205708568547632
Vladimir Bogdan  •  24 Februarie 2017, 11:51

îmi vine greu să cred replica din titlu. ce-ar fi zis ăia, dacă actualul general le-ar fi răspuns: „nu-i nimic. rămân la Monte Carlo”...

dubluv
dubluv  •  24 Februarie 2017, 09:37

Cand vechea Securitate era ingrozita la gandul ca cineva ar putea ramane afara cineva din structura Armatei ii putea cere lui Iordanescu sa nu se mai intoarca (?!!) Nea Puiu, las-o!

bimbi79
bimbi79  •  24 Februarie 2017, 09:24

As vrea, daca poti, sa raspunzi la o intrebare: Staua lui Becali este continuatoarea stelei comuniste ? Esti un nimeni si un perfid corupt. Din pacate si tu...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează