FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Interviu EXCLUSIV şi sincer cu Mihai Stoichiţă: ”Titlul ar însemna un orgasm cosmic!”

Stoichiţă descrie relaţia pe care o are cu Becali şi recunoaşte că suferă din cauza comportamentului suporterilor.
Stoichiţă descrie relaţia pe care o are cu Becali şi recunoaşte că suferă din cauza comportamentului suporterilor.

Articol de - Publicat miercuri, 11 aprilie 2012 00:00 / Actualizat marti, 10 aprilie 2012 21:16

Antrenorul crede că e greu să mai ia Steaua campionatul, atît de greu încît obţinerea locului 1 ar rivaliza cu un scenariu spectaculos. Visează să cîştige trofeul tocmai la Cluj, în ultima rundă din Ligă.

Stoichiţă habar n-are cît mai stă la Steaua, chiar dacă abia a venit: "Antrenez echipa o lună jumate, cît a mai rămas. M-a rugat Gigi să-l ajut. Ce-o fi mai departe, doar Dumnezeu ştie". Dar mandatul superscurt nu-l agită deloc, pare liniştit, vorbeşte relaxat despre orice, inclusiv despre trecutul lui dinamovist schimbat cu alt trecut plus un prezent stelist, şi se mai aprinde numai cînd povesteşte că fata lui a renunţat să mai vină la meciurile Stelei încă din mandatul trecut pe care el l-a avut în Ghencea.

CITEŞTE ŞI: Amintirile lui Stoichiţă în America Centrală: ”În Panama mă spălam la cişmea şi căutam fotbalişti în junglă!”

Ea asistase atunci 90 de minute la înjurăturile pe care spectatorii i le adresau tatălui ei. Fanii îl acuză că îi e prea devotat lui Becali, el zice că aşa e normal, că acceptă să fie chemat la ordine de patron fiindcă el dă banii: "Eu suport totul foarte uşor. Am îmbătrînit şi am învăţat să nu mă mai aventurez".

- Cum vă simţiţi, domnule Stoichiţă?
- Ce, ţi se pare ceva în neregulă cu mine? Nu mi se pare o chestie aşa anormală că m-am întors la Steaua. Mă simt OK.

- Probabil mai puţin în privinţa acestui conflict cu suporterii...
- E şi puţin artificial. Adică ce s-a întîmplat la meciul cu Sportul? Aţi sesizat ceva?

- V-au huiduit numele, la prezentarea echipelor. Aţi încercat să discutaţi cu ei?
- N-am vorbit, dar dacă ei vor să vorbim, vorbim. Pentru mine contează relaţia asta, normal. Cine nu vrea să fie iubit? Dar nici nu ştiu exact de unde a pornit disputa. O s-o lămurim noi pînă la urmă.

- S-au supărat că aţi acceptat prea repede oferta lui Becali.
- Cum prea repede? Ce înseamnă asta?

- L-aţi înlocuit pe Ilie Stan imediat, asta i-a deranjat.
- Eu am discutat cu Becali după ce a fost dat afară Ilie Stan, credeam că am lămurit asta. Am refuzat uneori posturi pînă cînd clubul n-a clarificat situaţia antrenorului aflat în funcţie, deci nu e în stilul meu să vînez locul cuiva.

- Vă consideraţi stelist?
- Stelist profesionist. Sînt stelist fiindcă m-au adoptat ei, deşi la origine ştie toată lumea ce-am fost şi eu n-am negat asta niciodată.

"Am crema României"

- Soţia sau fiica dumneavoastră mai vin la meciuri?
- Fata a fost la un meci şi apoi i-am zis eu să nu mai vină, după ce a văzut ce se întîmplă pe stadion. I-am zis "Ai alte preocupări mai bune decît fotbalul".

- E atît de greu de suportat?
- Eu suport foarte uşor totul. Dar uite, dumneata nu ştiu dacă suporţi atît de bine unele chestii, că eşti mai tînăr. E valabil şi pentru fata mea, am vrut s-o feresc de experienţa asta.

- Ce fel de patron e Becali?
- Eu am lucrat cu şeici, cu patroni din ţări în care antrenorul se schimbă lunar, am lucrat în estul Europei. Gigi e un patron normal. Acest stil de a conduce o echipă face parte din fotbal. Ce s-ar întîmpla dacă Becali ar tolera ani de zile un antrenor care n-are rezultate? OK, a avut continuitate antrenorul respectiv. Şi?

- Dar poate să aibă rezultate un antrenor dacă n-are continuitate?
- OK, dar şi la Steaua au existat două situaţii: antrenori care au venit înaintea unui sezon şi au avut pregătirea la dispoziţie, deci timp destul să-şi impună ideile, şi mai e cazul în care mă aflu eu acum, adică paraşutat în Ghencea.

- Echipa cum vi se pare?
- Recunosc, sînt norocos cu ce am. Mă refer la lot. Trebuie să mă descurc.

- E diferenţă mare faţă de ce aţi avut în mandatul trecut?
- Da, este. Adu-ţi aminte că în mandatul trecut am fost acuzat că am exclus viitoarele mari talente ale fotbalului românesc!

- Andrei Ionescu, Florentin Matei?
- Nu, nu dau nume! Dar unde sînt jucătorii ăia? Vă întreb pe voi. În schimb, vă spun: la ora actuală, ăştia care sînt acum la Steaua reprezintă crema viitorului fotbalului românesc. Asta e elita. Pîrvulescu, Chipciu, Chiricheş, Gardoş. De ăştia din faţă nu mai zic. Să ştii că şi Tatu a fost transfer bun. Iar fundaşii străini, foarte, foarte buni: Iliev, Geraldo, Martinovici.

- Ziceţi că Tatu e bun, dar care e postul lui?
- Ăsta pe care-l bag eu, inter într-o linie de mijloc din trei. Bălan e pe acelaşi post, Răduţ la fel.

- Nu erau mai buni tinerii pe care-i aveaţi în primul mandat, cel din anii '90?
- Cred că mai degrabă au devenit după aia foarte buni. Lincar avea vreo 17 ani. Roşu avea ceva experienţă, cîştigase campionatul cu Ţiţi. Dănciulescu avea vreo 22 de ani, Ciocoiu 21, pe Miu îl adusese Ţiţi de la Fălticeni, Dennis era de la Constanţa, Reghe de la Tîrgovişte şi a înflorit la noi. Dar erau stîlpii: Lăcătuş, Rotariu. În anii următori l-am luat pe Lăcătuş la Naţional şi a fost şi atunci printre cei mai buni din campionat. Asta lipseşte la Steaua acum, nişte jucători de atac precum Lăcătuş! În apărare există de tipul ăsta Iliev, Geraldo.

"Gigi mă poate chema la ordine"

- Cum ar arăta finalul fericit al sezonului? Să fiţi campion?
- Titlul ar fi orgasm cosmic, scenariu hollywoodian şi ce mai vrei tu să zici. Tot ce poate fi mai tare!

- Există vreo înţelegere în ce condiţii aţi continua şi din vară?
- Singura înţelegere a mea cu Gigi a fost: "Mihai, mă ajuţi pînă la vară?". "Da". Sînt antrenorul Stelei o lună şi jumătate, două, mai departe vedem ce-o fi.

- Aţi avut norocul să nu fiţi prea mult timp şomer, v-aţi găsit mai mereu echipe. Care ar fi explicaţia?
- O fi vorba despre noroc, dacă spui tu aşa, dar să ştii că în meseria asta te mai caută unul, altul. Poate le-a plăcut ceva din ce am făcut eu. Aţi auzit ce a zis Levy despre imaginea bună pe care o am eu în Cipru, da? Iar în Armenia, preşedintele federaţiei a zis că am fost cel mai bun din istoria Armeniei. Deci e doar noroc?

- Cum vă descurcaţi cu Becali?
- Nu m-am mai văzut cu el de nu ştiu cînd...Şi m-a sunat o singură dată de cînd m-a pus antrenor.

- Da? Atunci chiar aveţi noroc!
- Nu, de ce? Dacă vrea, mă cheamă la ordine, vine MM şi-mi zice "Hai să mergem!".

- Deci MM e un fel de intermediar?
- Nu ştiu dacă intermediar, e normal ca el cu asta să se ocupe. N-am ieşit niciodată cu Gigi la masă, în oraş. Cînd ne ceartă, ne ceartă, cînd ne laudă, ne laudă. Asta-i viaţa.

- Sesizaţi că vă influenţează munca astfel? Adică vedeţi jucătorii afectaţi de criticile lui?
- D-aia m-a adus pe mine, să-i remontez după ce-i critică el.

- Adică îi reparaţi?
- Reparăm jucătorii, da. Da' omul ne plăteşte şi pe mine, şi pe fotbalişti. Şi atunci, ar fi normal să-l tragem noi la răspundere pe patron?

- Nu ştiu în ce fel aţi putea, dar...
- Vezi? Asta e regula în toată lumea. Trebuie să ai abilitatea să gestionezi situaţia, relaţia cu omul care te plăteşte. Au fost discuţii după care eu i-am schimbat păreri pe care le avea. Să ştii că Gigi n-are idei fixe, îl poţi convinge cînd ai argumente.

"Cu mine a ieşit Steaua din comunism"

- Calculînd acum, e accesibil titlul?
- Titlul e foarte greu de luat, acesta e adevărul. Din păcate, nici nu depinde totul numai de Steaua. E vorba despre conjuncturi. Încercăm să adunăm cîte puncte putem şi să ne izolăm de ce se mai întîmplă. Ce vă zic vouă le-am spus şi jucătorilor.

- Cum apreciaţi ultimele două meciuri, cele în care aţi condus echipa?
- Am văzut o repriză foarte bună la Tîrgu-Jiu, apoi una mai slabă şi acum un meci foarte bun cu Sportul. Dar am întîlnit o echipă din zona a doua a clasamentului şi una din zona a treia. E adevărat, lumea spune că Pandurii joacă foarte bine, iar Sportul le-a încurcat pe Dinamo şi pe CFR.

- V-ar conveni să fiţi la trei puncte de CFR înaintea ultimei etape?
- Asta îmi doresc, să fie meci capital pentru mine la Cluj şi CFR să aibă nevoie de egal, iar eu doar de victorie!

- Ştiţi ce antrenori au luat campionatul pentru Steaua în ultimii 15 ani?
- În '97 a fost Ţiţi, anul următor eu, Piţi l-a luat peste cîţiva ani, Oli mai tîrziu şi a mai fost campionatul cîştigat de Zenga şi de Ţiţi.

- Nu sînt cam puţine nume şi prea puţine performanţe?
- Eu am prins şi situaţia comodă în care ministerul susţinea echipa şi nu aveam probleme. Nu se intrase în forma asta de capitalism dezvoltat, în care sîntem acum. Tranziţia s-a făcut cu mine la echipă. În perioada departamentală, totul era stabil. Dar Becali a făcut un lucru lăudabil în epoca lui. A susţinut de unul singur un mamut precum Steaua, a cîştigat ce a putut să cîştige şi adună în continuare cel mai mare număr de fani. Pe mine mă uimeşte treaba asta! De vreo şase ani s-a cîştigat doar o Cupă şi parcă echipa asta e şi mai iubită ca înainte! Eu ştiu oameni care şi-au trădat partidul şi au trecut la partidul Steaua.

- Tocmai aţi povestit că sînteţi unul dintre aceştia, că aţi trecut de la Dinamo la Steaua.
- Da, eu sînt unul care a trecut Dunărea, în fostul regim, ca să ajung pe tărîmul Stelei.

- Guardiola sau Lippi?
- Eee, patronul a exagerat, era euforic după meciul cu Sportul. În primul mandat mi se zicea "Lippi", da. Era un antrenament deschis şi veniseră suporterii, care au zis: "Uite cîte scheme tactice face ăsta! Ca Lippi, bă! Ca italienii!".

"N-am avere"

- Cum aţi juca dacă aţi avea Barcelona drept adversară?
- Densitate mare în apărare şi fizic să stai fantastic, ca să ai capacitatea să te desfaci cînd ai tu mingea şi ei fac acel presing formidabil. Dacă în sezonul viitor vom juca în Ligă cu Barcelona, vedeţi atunci ce-o să fac!

- Ce faceţi după meciuri?
- Nu dorm niciodată. Adevărul e, vă spun eu, că nimeni nu doarme după meciuri.

- La ce vîrstă o să vă retrageţi?
- O să antrenez cît timp voi fi solicitat. Există antrenori care devin excepţionali mai tîrziu, alţii care de tineri sînt foarte buni. La tinereţe mi-a lipsit un lucru: mă aventuram de prea multe ori şi asta conduce des la conflicte.

- Dacă mîine dimineaţă vă treziţi şi vă daţi seama că n-aveţi de gînd să mai munciţi, veţi avea bani să trăiţi pînă la sfîrşitul vieţii?
- Nu, în nici un caz! Nu sînt un om bogat. Aş putea să trăiesc normal pentru o vreme, dar să nu crezi că am nu ştiu ce avere, şi n-am făcut niciodată extravaganţe. Am stat la bloc, acum stau într-o casă normală şi mai am o vilă la Predeal, pe care mi-am permis-o cînd erau mai mulţi bani şi preţurile nu erau atît de mari. Şi mai am o maşină, că-mi plac maşinile, dar să nu te gîndeşti că am plătit cine ştie ce preţ!

"Vorbesc română, engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană. Astea. Şi înţeleg şi bulgara, şi rusa, pe care nu le vorbesc. Da' îi las să vorbească şi-i prind cînd mă iau la mişto. Cu Iliev nu merge, că el mă cunoaşte" (Mihai Stoichiţă, antrenor Steaua)

"Eu am văzut unele semne bune în jocul Stelei, dar adevărul e că în zece zile nu prea aş fi avut ce să fac, ce să schimb. Încerc să mă descurc" (Mihai Stoichiţă, antrenor Steaua)

"Logic, măcar unul dintre Gabi Matei şi Dănănae ar fi trebuit să fie apt la fiecare meci de-a lungul acestui sezon. Realitatea e că nici unul dintre ei nu e disponibil. Improvizaţia cu Bicfalvi fundaş dreapta se vede din avion" (Mihai Stoichiţă, antrenor Steaua)

70.000 de euro e preţul autoturismului BMW X6 al antrenorului Stelei. Stoichiţă consideră maşina cea mai extravagantă achiziţie pe care a făcut-o în viaţă.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (48)
milirom76
milirom76  •  11 Aprilie 2012, 16:37

Haideti sa nu mai fim ipocriti. Daca Ilie Stan pierdea cu Tg. Jiu( in cazul in care nu era dat afara dupa meciul cu Medias) suporterii ii cereau demisia. Asta pentru cei care spun ca Stoichita sa plece de la Steaua si sa vina Ilie Stan. Ilie Stan a fost bun pentru Steaua cat a avut rezultate, cand nu a mai avut a fost dat afara. La fel va fi si cu Stoichita. La fel a fost si cu Jorge Costa, Ciubotariu, Tony Conceicao , ca sa nu mai vorbim de Hizo care afost dat afara in pauza de iarna. In campionatul romanesc dupa 2 infrangeri sau 2 egaluri ,esti dat afara, mai intai de ziaristi, apoi de patron.Si inca ceva: presa are o placere nebuna sa vada cum sunt dati afara

werdy
werdy  •  11 Aprilie 2012, 16:35

Spiritual ca un vagonetar ...................

mirrorman
mirrorman  •  11 Aprilie 2012, 15:47
Postat de the_cezar pe 11 Aprilie 2012, 12:39

problema e ca nu are gigi rabdare dar stoichita e un antrenor foarte bun,sunt sigur ca in 4-5 ani ar putea lua campionatul cu steaua!

In patru-cinci ani JJ vrea sa-l dea jos de pe cal pe Mihai Viteazu si sa urce el: Iti inchipui ce pancarte vor pune studentii in fata statuii:SCUIPATI AICI!!!

Vezi toate comentariile (48)
Comentează