FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

INTERVIU. Florin Vulturar, impresarul lui Olimpiu Moruțan: „Va deveni cea mai spectaculoasă afacere pentru FCSB” + oferta surprinzătoare primită de jucătorul lui Becali

Duelul oamenilor lui Vulturar: Moruțan (stânga) versus Bordeianu într-un FCSB - CFR Cluj
Duelul oamenilor lui Vulturar: Moruțan (stânga) versus Bordeianu într-un FCSB - CFR Cluj

Articol de - Publicat vineri, 10 iulie 2020 09:00 / Actualizat vineri, 10 iulie 2020 09:00

Impresarul lui Olimpiu Moruțan, Florin Vulturar, dezvăluie momente secrete din colaborarea sa cu internaționalul de tineret, mărturisește că Burcă va pleca în curând de la CFR Cluj, vorbește despre investițiile financiare ale lui Bordeianu și descrie cum reușește să aibă o relație apropiată cu Gigi Becali.

- Domnule Vulturar, aveți în portofoliu câțiva jucători importanți din Liga 1: Moruțan, Burcă, Bordeianu, Miron sau Soiledis. Povestiți-ne însă mai întâi de când și cum ați intrat în această lume a impresarilor?
- Am început în urmă cu vreo 12 ani. Am renunțat la fotbal puțin după vârsta majoratului, am fost junior la CFR Cluj, dar probleme medicale m-au împiedicat să continuu pe teren. Mi-a rămas însă în sânge microbul fotbalului, iar când mi s-a ivit prilejul am zis să încerc în acest domeniu al agenților. Am locuit doi ani în Portugalia, mi-am cimentat acolo niște relații, iar prima tranzacție în România s-a produs cu un brazilian transferat la Bistrița lui nea Jean, care m-a surprins atunci cu un episod.

- Îl rememorăm?
- Am discutat jumătate de oră în birou, totul era OK, am ieșit un pic să vorbesc cu cineva, după care am reintrat ca să facem actele. "Ce acte?", mi-a zis Pădureanu. "Cu ce am discutat adineauri!". "Am discutat noi așa ceva?". M-am blocat. Nici nu știam ce să mai zic. Am plecat și pe drum mă tot gândeam, dar nu înțelegeam nimic. Până la urmă însă, s-a făcut tranzacția.

„Nu mi-a fost teamă niciodată că Moruțan mă va trăda”

- Hai să-i luăm pe rând! Cu Moruțan știu că lucrezi de când avea 12-13 ani, nu?
- E o întreagă istorie în jurul lui. Lucrăm, într-adevăr, de mulți ani. E un copil extraordinar, un caracter sensibil. La băiatul ăsta nu mi-a fost frică niciodată că mă va trăda, așa cum procedează alți jucători. Am început de când Universitatea Cluj intrase în proceduri de faliment și vreo 20 de impresari i-au dat târcoale. Am convenit împreună să meargă pentru început la Botoșani, cu toate că existau oferte mult mai tentante, iar timpul a demonstrat că am avut mână bună.

- La FCSB lucrurile s-au mai complicat însă. Alt nivel, altă presiune, alte așteptări!
- E vestiar greu pentru un puști care a ajuns acolo la 19 ani. Sincer, mi-a fost un pic teamă că va claca în București, dar norocul a fost că Olimpiu a plecat din Cluj, un oraș la fel de ofertant. Și dacă nu ți-a luat capul Clujul, ai șansa să reziști și Bucureștiului. Acum suntem vecini, avem casele una lângă alta, s-a acomodat, nu aruncă banii pe fereastră, n-are treabă cu viața de noapte. O să-i fiu și naș, probabil, când va veni timpul."

INTERVIU. Florin Vulturar, impresarul lui Olimpiu Moruțan: „Va deveni cea mai spectaculoasă afacere pentru FCSB” + oferta surprinzătoare primită de jucătorul lui Becali
Vulturar a devenit unul dintre impresarii influenți din fotbalul românesc

„Interes de la FC Copenhaga, dar nu se pune problema să plece”

- A existat însă celebrul moment cu mașina de fițe.
- O neînțelegere. Mașina n-a costat sub nicio formă cât s-a vehiculat în presă, a fost la mijloc un sponsor, care a oferit un mare discount, iar banii se plăteau în câțiva ani. Am discutat și cu domnul Becali, a înțeles situația. Și, până la urmă, sunt banii lui, pe care nu-i cheltuie fără minte. Să știți că a investit înainte într-o casă, mai avem împreună și mici afaceri imobiliare, așa că nu e cazul să-l judecăm pe Oli după aparențe. Nu ia niciodată decizii pripite, știe să asculte sfaturi, e un băiat inteligent.

- Credeți că amânarea cu un an a Olimpiadei îl ajută de așa natură încât să poată prinde lotul pentru Jocurile de la Tokyo, din vara viitoare?
- Mirel a declarat în repetate rânduri că-i place de Moruțan, n-am nicio îndoială că va fi în lot dacă va juca în mod constant la FCSB. Eu am mare încredere în Rădoi, chiar dacă am avut o reținere atunci când nu l-a oprit pe Oli pentru Europeanul U21 din Italia. Nu mi-a convenit situația, avea cifre foarte bune în comparație cu alți jucători selectați, dar Mirel mi-a explicat onest cum a văzut el lucrurile, mi-a detaliat criteriile. Mi-a plăcut poziția lui și am putut să-i transmit și eu mai departe jucătorului informațiile corecte.

- Poate deveni Moruțan un business profitabil pentru FCSB și Gigi Becali?
- Speră foarte mult de la el în timp, chiar peste Man. A declarat public asta! Dacă va juca în mod constant un sezon, Oli pleacă fără probleme. Va deveni cea mai spectaculoasă afecere pentru FCSB. Acum e abia la 60 la sută din potențial și, cu toate astea, sunt deja tatonări externe. De exemplu, s-a interesat cineva de la campioana Danemarcei, FC Copenhaga. Dar nu se pune problema să fie transferat. Sunt monitorizări incipiente. E însă un jucător vizibil, plăcut ochiului, scoate doi-trei adversari din joc, dar trebuie să se mai maturizeze, să prindă experiență. Iar când va fi să plece, ar fi de preferat un pas intermediar, gen Botoșani în România, înainte să țintească și mai sus. O formație de mijlocul campionatului în Spania ar fi, de exemplu, o soluție corectă pentru început.

„Burcă aproape de transfer, preț între 2 și 4 milioane de euro”

INTERVIU. Florin Vulturar, impresarul lui Olimpiu Moruțan: „Va deveni cea mai spectaculoasă afacere pentru FCSB” + oferta surprinzătoare primită de jucătorul lui Becali
Andrei Burcă e alt om de bază din agenda impresarului clujean: a explodat în tricoul lui CFR și a ajuns în circuitul primei reprezentative

- A crescut mult Burcă la CFR, a prins și naționala.
- N-a fost simplă trecerea lui la Cluj. Am vorbit vreo trei săptămâni cu cei de la CFR, le-am garantat că e un jucător care va crește, au acceptat și s-a adeverit ce-am zis. E polivalent, profesionist, nu găsești ușor un fotbalist care să-ți joace și stoper, și fundaș dreapta, și fundaș stânga. Probabil că va și pleca în curând de la CFR. Au fost niște discuții foarte avansate înainte de pandemie, acum sunt două-trei direcții de negociere și sunt șanse mari să se transfere. Rusia ar fi o posibilă destinație, dar nu mă mai trageți de limbă, pentru că se supără cei de la club. Oriunde va ajunge însă, bag mâna în foc pentru el, că nu va păcăli nicăieri fotbalul.

- Pe ce bani se poate vinde Burcă?
- Vă dați seama că are o cotă bună! E om de bază la CFR, a intrat în circuitul naționalei, va fi probabil în lot și pentru barajul din Islanda și meciurile din Liga Națiunilor, a trecut de grupele Europa Laegue. Prețul va fi probabil undeva între două și patru milioane de euro, ceea ce e OK pentru un fotbalist de 27 de ani.

„Tand e Belo, Istrate e Cămătaru”

- Bordeianu?
- Nimeni nu credea că se va impune la CFR, dar uite că, la fel ca Burcă, a ajuns inclusiv la prima reprezentativă. Nu era într-o situație financiară foarte bună când a venit de la Botoșani, dar l-am făcut să înțeleagă că trebuie să aibă grijă de banii lui munciți, iar acum are câteva apartamente, a investit în imobiliare, îi merge bine. În fotbal, banii se duc și vin ușor, e ca o masă cu de toate, de pe care trebuie să știi cât și cum să iei. Și pentru el au fost două discuții înainte de pandemie, dar lucrurile n-au mai avansat.

- La începutul anului, ați orientat șase jucători de la Școala Ardealul către FCSB: Tand, Istrate, Szep, Trif, Moldovan și Vaida. A fost o mutare surprinzătoare prin volum. Cine credeți că va exploda dintre acești puști?
- Toți au potențial pentru FCSB, dar cele mai mari surprize vor fi Tand și Istrate. Tand e stoper, calm, are viziune, marchează mult. La Turneul de Elită a înscris vreo 12 goluri la faze fixe. A fost atacant la început. E un fel de Belodedici ca profil. Iar Istrate e curat Cămătaru: forță, masiv, atletic. Aleargă cu adversarul în spate.

„Am avut jucători dați afară din case”

- Au devenit obișnuință restanțele către jucători, de câte trei-patru-cinci luni. V-ați confruntat cu astfel de situații?
- Bineînțeles! Am avut cazuri de jucători dați afară din case, nu mai aveau bani de chirie, plângeau din cauza situației, a trebuit să-i ajut eu ca să iasă din impas până la reglarea problemelor cu clubul. Vedeți, la acest capitol nimeni nu spune că Gigi Becali, deși n-a mai luat un titlu de cinci ani, n-a avut niciodată restanțe la fotbaliști, ceea ce e un lucru mare în fotbalul românesc!

- De ce e tot mai dificil pentru jucătorii români să reziste peste hotare? E și o problemă de caracter?
- Dacă un jucător român începe fotbalul pe la 9-10 ani în străinătate, are din start avantajul de a crește într-un sistem foarte riguros. Am fost de câteva ori la Academia lui Sporting Lisabona și m-am speriat ce am văzut acolo raportat la ce există în România: programe de nutriție de la cele mai mici vârste, baze de recuperare, programe personalizate, uniformitate la nivel de antrenamente și pregătire, disciplină, infrastructură incredibilă. De aici pleacă tot, iar pentru copiii din România o mare problemă vine din zona de juniori, cum cresc și cum se dezvoltă.

- Care e cea mai bună afacere pe care ați făcut-o ca impresar?
- Sunt două-trei transferuri externe, care n-au avut nicio treabă cu România. Lucrez în continuare și cu jucători de afară, am colaborări bune cu agenți din Portugalia, Spania sau Italia.

„Devenim penibili pe subiectul Chindriș”

Vulturar evită să mai detalieze posibila trecere a lui Chindriș de la Botoșani la FCSB, care a născut și un diferend cu impresarul austriac de origine română Niki Disaga, revendicat drept agentul oficial al fundașului: "E destul de complicat în momentul de față. Domnul Becali și-a arătat interesul la un moment dat, eu am spus că am negociat oferte ca reprezentant al lui FC Botoșani, nu pentru jucător, dar a rezultat o telenovelă. Din păcate, vedeți că băiatul a început și destul de greu după pauza forțată. Devenim penibili acum să ne tot învârtim în jurul acestui subiect".

„Anamaria Prodan e într-un conflict de interese”

Vulturar a comentat și postura pe care un alt agent de jucători, Anamaria Prodan, o are la un club de Liga 1, Hermannstadt: "Nu vreau să intru în mai multe detalii, dar nu mi se pare o situație normală, fiindcă e un conflict de interese acolo. Nu știu ce șanse are, de exemplu, să evolueze un jucător de-ai mei la Sibiu, unde ea are o influență foarte mare. Fiecare își construiește însă cariera așa cum dorește, sunt instituții abilitate care să se pronunțe asupra unor astfel de chestiuni".

E foarte greu să scoți afară un jucător român pe zeci de milioane de euro, fiindcă nu am confirmat peste hotare. Uitați-vă, de exemplu, și cât s-a plătit pe Răzvan Marin, inclusiv când a plecat din România, și nu a reușit să se impună la Ajax, din păcate.

N-am avut niciodată un jucător pe care să-l iau când era deja spre vârful carierei. Mi-a plăcut să lucrez cu fotbaliști cu care să încep de jos și să lucrăm împreună pentru a crește în carieră. Iar exemple pozitive am deja destule!

Moruțan mai are nevoie de o perioadă de maturizare pentru a face pasul decisiv spre prima reprezentativă. Și ar putea să-l ajute eventual și vreo conjunctură favorabilă, fiindcă n-au fost puține cazuri de jucători care nu evoluau frecvent la club, dar și-au făcut datoria la națională.

Domnul Becali e un om extraordinar. Și spun asta bazându-mă pe relația mea personală, nu din povești. Zice la nervi ce mai zice, dar după două, trei ore e total diferit. Are un suflet mare! Presupun că toți jucătorii care au deja un an și jumătate - doi ani la FCSB îl știu cum procedează. Nu poți să-l schimbi. Important e să fii corect în discuțiile cu dânsul.
- Florin Vulturar, impresar

4,7 milioane de euroe cota cumulată pe transfermarkt a primilor cinci jucători din portofoliul lui Vulturar: Burcă (1,6 mil.), Bordeianu (1 mil.), Moruțan, Miron (fiecare câte 0,8 mil.) și Golofca (0,525 mil.)

Alți jucători din portofoliul lui Vulturar

  • Golofca, Hindrich, Andronic (CFR Cluj)
  • Tincu, L. Fulop, R. Deaconu, Ștefănescu (Sepsi)
  • Șut (Clinceni)

Citește și alte știri din Liga 1:

FCSB. EXCLUSIV Revoltă de amploare provocată de Mihai Pintilii! Amenințări cu boicotul din cauza ideii lui Gigi Becali

Scandal în Liga 1 » Președintele clubului a răbufnit: „Dar ce, ne-am întors înainte de '89? Nu se mai poate!”

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
compay
compay  •  26 Iulie 2021, 23:51

De unde e de loc Vulturan? Știe cineva? Zalău, Sibiu? Cam de pe-acolo pare judecând după accent.

1741476072741545
Iulian Vlaga  •  10 Iulie 2020, 10:20

Nu numai Moruțan e umflat .Toate perlele lui gigi sunt umflate.Dacă Ioan Becali nu mai are blaturi ca pe vremuri nu se vinde nimic de la Fcsb.Străinii au văzut ce valori avem și sunt sătui.

flojo
flojo  •  10 Iulie 2020, 10:17

Afacerea se va face după ce se va vinde Man pe 15 bulioane şi Ciorinel pe 120 de bulioane!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează