FOTBAL  »  Superliga  »  FOOTBALL LEAKS

INTERVIU “John”, omul din spatele Football Leaks arestat în Ungaria: “Sunt fan Cristiano Ronaldo. E cel mai bun din lume, dar ce face în afara gazonului trebuie judecat în termeni infracționali”

Articol de - Publicat vineri, 01 februarie 2019 16:11

 Budapesta, Districtul VII. Într-o clădire veche masivă, în care accesul se face pe baza unui cod digital, locuiește sursa din spatele dezvăluirilor Football Leaks, aflată de o săptămână în arest la domiciliu. Bărbatul care a zdruncinat serios fotbalul profesionist în ultimii trei ani poartă la gleznă un tag cu microemițător instalat de autorități. Nu are voie să părăsească domiciliul.

El este “ John”, numele de cod folosit de jurnaliștii din European Investigative Collaborations, printre care și un ziarist de la Gazeta Sporturilor. Datele puse de el la dispoziția presei din 2016 încoace s-au dovedit autentice și au condus la numeroase dezvăluiri și investigații în Europa. Pe baza lor, Cristiano Ronaldo a fost condamnat la închisoare cu suspendare în Spania. În România, datele lui “John” au arătat, printre altele, cum Gică Hagi sau Anamaria Prodan Reghecampf mută comisioane în paradisuri fiscale.

Numele real al bărbatului este Rui Pinto. Reținut de autorități la Budapesta săptămâna trecută, portughezul în vârstă de 30 de ani așteaptă acum decizia unui tribunal maghiar. El riscă să fie deportat în Portugalia.

 rui pinto highres 78
Microcipul pe care John trebuie să-l poarte pe durata arestului la domiciliu

- Domnule Pinto, sunteți hacker?
- Nu mă consider hacker, ci un cetățean care a acționat în interesul public. Singura mea intenție a fost să dezvălui practicile ilicite care afectează lumea fotbalului.

- Ne puteți spune cum ați obținut peste 70 de milioane de documente confidențiale și, în unele cazuri, extrem de sensibile din industria fotbalului?
- Am inițiat o mișcare spontană de dezvăluiri despre această industrie. Deci, nu sunt singurul implicat. De-a lungul timpului, tot mai multe surse au fost adăugate. Ele au împărțit cu mine materialul lor, astfel că baza de date a crescut.

"Am vrut să văd cât valorează datele"

- Mandatul de arestare european emis de procurorul public din Portugalia vă acuză de infracțiune cibernetică. E vorba despre Sporting Lisabona și publicarea unor materiale în 2015. Cum comentați?
- Sunt gata să explic totul în fața autorităților la timpul potrivit, dar neg această descriere a faptei mele.

- Sunteți acuzat și că ați folosit informații interne pentru a încerca să șantajați agenția de impresariat Doyen Sports în toamna lui 2015.
- Singurul motiv pentru care am contactat Doyen a fost să confirm ilegalitatea acțiunilor agenției, prin suma de bani pe care erau dispuși să o plătească pentru dispariția dezvăluirilor.

1.000.000 €este suma plătită de Gheorghe Hagi unei firme offshore din Malta la două zile după transferul fictiv al lui Cristian Manea la Apollon. Documentul transferului bancar se află în datele furnizate de John

- Acesta nu este un joc. Sună a șantaj.
- Nu, am vrut doar să văd cât de valoroasă era informația, cât de importante erau documentele pentru Doyen. Am crezut că pot afla asta din suma pe care Doyen o plătește pentru tăcerea mea. Nu am avut niciodată intenția reală de a lua bani. Voiam doar să-i expun pe Doyen.

- Ați implicat și un avocat care trebuia să aranjeze o înțelegere cu Doyen. S-a întâlnit cu directorii agenției.
- E adevărat. Voiam să văd ce îi oferă. În timp ce avocatul negocia, am continuat să citesc documentele. În timp ce făceam asta, mi-am spus: dacă permit să fiu cumpărat, nu sunt mai bun decât cei din industria fotbalului. Așa că le-am scris celor de la Doyen și le-am spus să-și păstreze banii. Nu a fost plătit niciun cent. Am fost foarte naiv în acțiunile mele. Acum, când mă gândesc, regret. Dar, repet, neg orice infracțiune pe care aș fi comis-o.

- Investigatorii din Portugalia spun, de asemenea, că vă suspectează că ați furnizat clubului FC Porto emailuri incriminatoare din interiorul rivalei Benfica. Publicarea acelor documente a pus pe jar Portugalia și a aruncat Benfica în criză. Aveți vreo legătură cu asta?
- Nu am citit niciun document care să constate vreo legătură între mine și scandalul de la Benfica. O revistă a publicat asta toamna trecută. Mi-a schimbat viața. Fotografia mea a fost pe primele pagini în toată țara. Contul meu de Facebook și adresa de email au fost inundate cu amenințări cu moartea.

rui pinto highres 31
Bucătăria din apartamentul închiriat de John la Budapesta

- Ați obținut vreodată bani folosind puterea datelor pe care le aveați despre infracțiunile din industria fotbalului?
- Știu că există aceste zvonuri în Portugalia. Ca să vă dau un răspuns clar: nu, niciodată!

- Ați primit oferte să vindeți datele?
- Mai multe. Odată, am primit un email anonim în care îmi era oferit mai mult de jumătate de milion de euro. Am refuzat toate ofertele pentru că niciodată nu am avut banii drept scop. Doar interesul public.

- Avocatul care a negociat cu Doyen, în 2015, în numele dumneavoastră vă reprezentase deja cu ceva vreme în urmă într-o dispută cu Caledonian Bank din insulele Cayman. Presa portugheză a scris că ați furat 300.000 de dolari de la această bancă. E adevărat?
- În final, nu am primit niciun ban de la bancă. Nu am furat bani, nu asta este povestea adevărată.

- Dar care este?
- Nu pot divulga aceste detalii întrucât am semnat o înțelegere cu banca pentru a nu divulga informații. Un lucru e sigur: dacă aș fi comis o infracțiune, banca m-ar fi adus în fața justiției. Cazul nu a ajuns în niciun tribunal, iar cazierul meu este curat în Portugalia și oriunde în lume.

- De ce ați ales să vă luptați cu Caledonian Bank?
- La vremea respectivă, băncile din Portugalia intrau în faliment, oamenii își pierdeau agoniseala de o viață de pe o zi pe alta. Asta în timp ce tot mai mulți bani dispăreau din Europa. Toată lumea observa că e ceva ciudat. Voiam să înțeleg mai bine ce se întâmplă. Voiam să înțeleg sistemul offshore.

100.000 €a încasat Anamaria Prodan Reghecampf pe persoană fizică într-un cont din Las Vegas în urma transferului lui Pintilii la Al Hilal. Documentul de transfer se află printre datele furnizate de John

"Am date noi cu potențialul Panama Papers"

- Și ce ați găsit?
- Exemple clare despre cum se scot banii din țară pentru a fi transferați în diferite paradisuri fiscale. Cu cât urmăream mai atent, cu atât îmi sporea frustrarea față de injustiția sistemului.

- Aceste date ar putea fi interesante pentru fiscul din mai multe țări.
- Știu. De aceea, le păstrez. Baza de date are un potențial similar cu al celor din Panama Papers. Demonstrează cum insulele Cayman au fost folosite în mod sistematic pentru spălare de bani și evaziune fiscală.

- Ce se întâmplă cu această baze de date?
- Aș dori să o pun la dispoziția autorităților. Documentele arată clar cine sunt oamenii-paravan, bancherii, mijloacele și scopul fraudei fiscale.

- Adversarii Football Leaks susțin că documentele dumneavoastră nu ar trebui folosite pentru că au fost obținut prin mijloace ilegale.
- Alții susțin că datele sunt false, modificate sau scoase din context. E o aberație. Documentele sunt autentice. Asta e tot ce contează. Plus conținutul lor.

- Ați urmărit o agendă anume când ați procurat datele?
- Am făcut o cercetare să văd cine sunt personajele corupte din industria fotbalului. Ce agenți și ce consultanți. Voiam să le expun neregulile.

Dezamăgit de autoritățile spaniole

- La început, ați avut foarte multe documente despre Cristiano Ronaldo. De ce el?
- În primul rând, Ronaldo e jucătorul meu favorit, îl consider cel mai bun jucător de fotbal din istorie. Totuși, comportamentul său din afara gazonului trebuie să fie judecat cu totul altfel. În termeni criminali. Tocmai de aceea, Football Leaks este și a fost de ajutor. Nu trebuie să conteze dacă sunt afectați jucătorul sau clubul favorit.

- Ați simțit vreodată că săvârșiți o infracțiune?
- Nu, niciodată. De-a lungul anilor, Parlamentul European, presa din Europa și multe autorități au examinat datele mele. Sunt convins că am făcut lucrul potrivit.

- Nu ați avut niciodată dubii?
- Am avut. În special, din cauză că nu am fost mereu de acord cu rezultatul publicării datelor. Autoritățile, în special, m-au dezamăgit des. Spre exemplu, evaziunea fiscală sistematică din fotbalul spaniol. Acolo, autoritățile sunt fericite că obțin câteva milioane de euro cash, însă nu ajuns niciodată la rădăcina răului. Agenți, avocați, bancheri, toți rămân nepedepsiți. Dar ei sunt cei care trag sforile, ei au pus bazele acestor metode de evaziune.

rui pinto highres 100
John (stânga), în dialog cu Michael Wulzinger, Rafael Buschmann și Yann Phillipin, membri ai rețelei jurnalistice European Investigative Collaboration

CINE ESTE CU ADEVĂRAT JOHN

- Se știu puține lucruri despre dumneavoastră până acum. Unde ați crescut?
- Sunt din Vila Nova de Gaia, un oraș de pe malul Atlanticului, nu departe de Porto.

- Ce ce se ocupă părinții dumneavoastră?
- Tata este pensionar. A fost designer de pantofi timp de 30 de ani și a călătorit mult prin Europa. Mama mea era casnică. A murit de cancer când aveam 11 ani. A fost o perioadă grea din viața mea.

- Cum v-ați descurcat?
- M-a ajutat mult să mă maturizez. Când mama era bolnavă, cu greu îmi puteam stăpâni furia. Mă băteam des la școală. După moartea ei, am învățat cum să mă descurc de unul singur.

- Erați bun la școală?
- Am avut un avantaj față de alți copii pentru că puteam să scriu și să citesc de la patru ani.

- Cine v-a învățat?
- Am învățat singur. În timp ce mă uitam la fotbal. Mă uitam la meciuri și desenam tricouri și faze din meciuri. La un moment dat, am început să scriu cuvinte separate din comentariul TV. Cine dădea gol, scorul și alte lucruri.

- Cum priveau părinții asta?
- Au fost surprinși. Tata nu era foarte mulțumit. Mi-a zis să nu urmăresc fotbalul atât de pasionat pentru că s-ar putea să-mi distrugă viața.

19.000.000 €plătește Cristiano Ronaldo fiscului spaniol pentru a evita condamnarea de 23 de luni de închisoare. Dovada evaziunii fiscale făcute de starul lui Juventus a apărut din datele lui John

AFACERI CU ANTICHITĂȚI LA BUDAPESTA

- Mai târziu, ați studiat istoria. De unde interesul pentru istorie?
- Dacă vreți să-ți înțelegi propria viață, lumea și propria-ți țară, trebuie să studieze istoria. Pentru că oamenii fac mereu aceleași greșeli. Întotdeauna.

- Nu v-ați luat diploma în istorie. De ce?
- În facultate, relația mea cu Portugalia s-a schimbat. Mulți prieteni de-ai mei au părăsit țara, nu mai vedeau niciun viitor din cauza crizei economice. Politicienii și antreprenorii lacomi au ruinat o țară cândva prosperă. Mi-am pierdut speranța.

- Și ce ați făcut?
- Am ales să urmez programul Erasmus la Budapesta. . Nu fusesem niciodată peste hotare, trăisem mereu cu părinții. M-am întors acasă peste jumătate de an, dar știam că vreau să mă întorc rapid la Budapesta. Un an mai târziu, am emigrat.

- De ce Budapesta?
- Iubesc orașul, luminile lui, Dunărea, castele, podurile. Aș vrea să stau aici pentru totdeauna. Am prieteni, prietena mea locuiește aici. În plus, am descoperit că pot face o afacere. Tata a fost mereu interesat de antichități. Sunt multe comori ascunse în estul Europei pe care toată lumea le ignoră. Cărți, postere vechi. Pot fi cumpărate pe nimic și, în unele cazuri, revândute pe 150 de euro sau chiar mai mult.

- Ați făcut vreodată cursuri de calculatoare?
- Niciodată.

- Cum vă verificați datele obținute?
- Citesc. Citesc enorm. În fiecare zi, petreceam ore în fața documentelor și le analizam. Cu cât citeam mai mult, eram mai șocat.

- De ce?
- Multe documente arătau cum sunt înființate companiile offshore, cum se ascund impresarii după oameni-paravan, cum se comite evaziunea fiscală la o scară imensă.

6.650 €a plătit FCSB în secret pentru un aparat de ozonoterapie care poate fi folosit pentru o metodă interzisă de WADA. Informația a fost descoperită de reporterii Gazetei în datele Football Leaks

PĂCĂLIT DE O ZIARISTĂ DEGHIZATĂ

- Când ați realizat că vă faceți dușmani?
- Când Doyen a trimis detectivi privați după mine. La fel a procedat o federație importantă de fotbal. Odată, o tânără m-a abordat la o petrecere. A flirtat cu mine, dar mi-am dat seama că nu e în regulă. Mi-a cerut numărul de telefon și i l-am dat. Voiam să văd ce pune la cale.

- Era și ea detectiv particular?
- Nu, era reporter la un tabloid britanic. Dar am aflat asta câteva săptămâni mai târziu când mi-a trimis un SMS: “Hey, știm că tu ești tipul de la Football Leaks. Lucrez pentru o firmă de avocatură. Suntem interesați să obținem documentele de la tine”. Voia să mă păcălească.

- De ce a durat atât de mult până v-a găsit poliția?
- Bună întrebare. Am avut tot timpul un apartament în Budapesta. Am dus o viață complet normală aici.

- La întâlnirile pe care le-am avut, ne-ați spus că vă schimbați locația la fiecare două zile.
- Am călătorit mult, da. Dar pe baza buletinului meu de identitate. Nu m-am ascuns.

- Cum ați fost arestat?
- A fost în seara de 16 ianuarie. Tata, care mă vizita împreună cu mama mea vitregă, și cu mine ne întoarceam de la supermarket. Pe stradă ne-au abordat doi ofițeri în haine civile. Mi-au verificat actele și a trebuit să-mi golesc buzunarele și rucsacul. Apoi, mi-au arătat mandatul de arestare european și m-au încătușat.

Casa, percheziționată fără mandat

- V-au percheziționat și apartamentul?
- Nu au avut mandat de percheziție. Totuși, mi-au folosit cheia de acces la apartament. Mama mea vitregă a fost șocată când au apărut din senin în bucătărie nouă polițiști. Mi-au spus să-mi fac bagajele. Unul mi-a zis: “Nu o să te mai întorci aici niciodată”.

- Ați contactat un avocat în acest timp?
- Mi-au interzis să fac asta. Mi-am luat rămas bun de la părinți. Am fost dus la secția de poliție și închis într-o celulă de două persoane. Celălalt tip a fost ok. Dar, în timpul nopții, un gardian venea la fiecare jumătate de oră și aprindea și stingea lumina de deasupra patului meu. Doar mie.

- Cât ați rămas în celulă?
- Două nopți. Apoi am fost dus la audierea în urma căreia am primit arest la domiciliu.

- V-a confiscat poliția maghiară obiecte din apartament?
- Computerul, zeci hard-diskuri, trei telefoane mobile și două dispozitive electronice.

- Erau aceste discuri criptate?
- Nu vreau să răspund la întrebarea asta.

- Despre ce volum de date vorbim?
- Zece terabiți, dintre care șase nu i-am arătat încă nimănui.

- Aveți copii ale acestor date?
- Nu pot să răspund nici la asta.

rui pinto highres 20
Rui Pinto, la intrarea în apartamentul din Budapesta

SE TEME PENTRU VIAȚA LUI DACĂ VA FI EXTRĂDAT

- Autoritățile portugheze doresc extrădarea dumneavoastră. Ce credeți că se va întâmpla cu datele confiscate dacă autoritățile portugheze le obțin?
- Maghiarii nu trebuie să le dea datele portughezilor. Mandatul de arestare menționează doar presupuse infracțiuni comise până în 2015. Cred că portughezii vor să pună mâna pe tot ce a fost luat de la mine pentru a putea să pregătească un proces împotriva mea.

- Ce așteptări aveți?
- Aștept ca procurorii din Europa să se adune și să demonstreze autorităților din Portugalia și Ungaria că informațiile mele sunt de interes public. Că au nevoie de documente pentru investigațiile lor, pentru a dovedi infracțiuni mai grave decât aceea de a dezvălui publicului informații secrete din interior.

- Cu ce autorități sunteți deja în legătură?
- Cu mai multe. Avocatul meu francez e în contact și cu procurorii elvețieni și belgieni. Dar până acum m-am întâlnit doar cu procurorii francezi, la Paris, în iarna lui 2018.

- Le-ați dezvăluit autorităților franceze identitatea?
- Da, le-am spus că eu sunt John.

- Le-ați dat documente?
- Pot să spun doar că avem o colaborare. Am mai primit câteva emailuri de la autoritățile fiscale, inclusiv de la Munchen. Unele cereri erau pur și simplu nerușinate. Ofițerii Fiscului din Anglia voiau să-mi știe numele și adresa. Asta e o nebunie pentru o sursă anonimă care dezvăluie date confidențiale. Nu aveam avocați la vremea respectivă așa că nu am răspuns.

- V-a contactat vreo federație sau asociație din fotbal după dezvăluirile Football Leaks?
- Nici FIFA, nici UEFA. E frustrant. În interviurile mele în care foloseam pseudonimul John am spus mereu că aș oferi documentele pentru a se face lumină în fotbal. Nu m-a căutat nimeni din fotbal.

- De ce refuzați să fiți extrădat în țara natală, Portugalia?
- Sunt convins că nu voi avea parte de un proces corect acolo. Sistemul juridic portughez nu este pe deplin independent. Sunt o mulțime de interese ascunse. Evident, sunt judecători și procurori care-și iau treaba în serios, dar mafia din fotbal este peste tot. Această mafie vrea să dea semnalul că nimeni nu trebuie să se lupte cu ei.

- Vă e teamă de o potențială condamnare în Portugalia?
- Sunt nervos pentru că sunt ținta multor atacuri, în special ale fanilor Benficăi. De astă toamnă primesc mesaje de amenințarea cu moartea. Le-am arătat și procurorilor francezi și ei spun că aceste amenințări trebuie tratate cu seriozitate. Mi-e teamă că, dacă pun piciorul într-o închisoare portugheză, în special în Lisabona, nu voi mai ieși în viață!

CITEȘTE AICI CELE MAI IMPORTANTE DEZVĂLUIRI DIN FOTBALUL ROMÂNESC GENERATE DE DATELE FOOTBALL LEAKS

Hagi Leaks » Milionul dispărut într-o firmă offshore din Malta

Hagi Leaks, episodul 2. Secretele din baza de date FIFA: reguli încălcate, un jucător, două semnături diferite. Concluzia unui expert în grafoscopie: “Sunt mâini diferite”

Hagi Leaks, episodul 3: un fotbalist-fugar, comision pentru agent de 3,1 milioane de euro. Plus un jucător legitimat de LPF, dar nelegitimat în comunicatul Academiei Hagi

Studiu de caz: Nikola Maksimovic » Cum decide avocatul lui Zahavi strategia de transferuri de la Apollon Limassol

Studiu de caz: Andrija Zivkovic » Cum a acționat președintele lui Partizan împotriva intereselor lui Partizan

Jucătorii de hârtie de la Apollon. În ce au intrat Hagi și Rednic: rețeaua secretă care fentează regulamentele FIFA cu sprijin financiar de la un oficial FIFA de top

De ce apare agentul Academiei Hagi în contractul dintre Liverpool și Markovic. Adresa din Malta unde Hagi a trimis un milion de euro iese din nou la suprafață

EXCLUSIV FOOTBALL LEAKS Culisele afacerii Ianis Hagi. Cum spionau angajații Fiorentinei pentru impresarii lui Ianis. Controversatul Zahavi: “Prietenul meu Hagi poate dormi liniștit. Am grijă de afacerea lui”

Clauza de România: cât ar fi câștigat Ianis Hagi la Fiorentina dacă selecționerii îl convocau la presiunile tatălui său + Comision offshore uriaș pentru impresarul de casă al Viitorului

 

Jocul dublu al UEFA: contracte umflate cu sute de milioane de euro pentru cluburile șeicilor, excluderi ale cluburilor din Liga 1!

Argăseală, turist sindical în Europa: absențe, vorbe puține, arbitru la old-boys. Cum s-a "bătut" șeful FCSB pentru drepturile cluburilor mici

Documente confidențiale FIFA și UEFA: favoruri de la Lupescu pentru rude și prieteni. Van Basten, sfătuit să verifice “rudenia” dintre oficialul român și un moldovean

Taxe zero: Anamaria Reghecampf, comision încasat pe persoană fizică în Las Vegas! Agenta refuză să răspundă unde a fost rezident fiscal în 2015

“Am trucat meciuri deghizat în arbitru. Aveam nevoie de bani pentru tata, bolnav de cancer în fază terminală”. Gazeta demască o nouă rețea, cu jucători activi români pe post de arbitri în Cipru

Cum e coordonată rețeaua “jucătorilor deghizați în arbitri” » Cine și ce români propunea pentru un club străin deținut de mafia chineză. Cantonamente gratis dubioase pentru est-europeni

Eric Mao, fața mafiei asiatice a pariurilor: negocieri cu Maradona, Neymar și Ronaldo, investiții mici, faliment și scandaluri de meciuri trucate în Europa. Românii, rol important în imperiul său ilegal

FCSB a cumpărat din Germania un aparat care poate să dopeze! Clubul recunoaște, jucătorii nu: “Ne băgau gaz în fund”. Secretul lui Reghecampf: ozonoterapia în masă

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
mixmax
mixmax  •  01 Februarie 2019, 19:39
Postat de paiazze pe 01 Februarie 2019, 18:10

Ai o logica beton. In sensul ca gandesti de parca ai avea beton in loc de creier... Neregulile din fotbal - de la suporteri folositi in scop politic si pentru intimidare, cum se intampla si pe la noi, pana la milioane in evaziuni fiscale se cunosc, dar individul asta a venit cu cifre si date. Din pacate pentru el, se invartesc prea multi bani in cloaca asta numita "fotbal modern" ca sa aiba parte de un final fericit.

bai paiatza nu mai gandi cu partea aia a corpului cu care stai pe scaun. Baietasul asta a incercat un santaj si probele impotriva lui sunt f. clare. Faptul ca ulterior a facut publice chestii care au de-a face cu mafia fotbalului nu-l spala de pacate si nu-l transforma in neprihanit. Informatiile pe care le detine provin in mare parte de la hackeri si sunt ilegale chiar daca sunt probabil adevarate. Smecherasul incearca sa pozeze in cavalerul dreptatii doar ca sa scape de parnaie. Si o face pt ca asa l-au invatat avocatii...

paiazze
paiazze  •  01 Februarie 2019, 18:10
Postat de mixmax pe 01 Februarie 2019, 17:52

daca autoritatile europene le acorda amnistie celor care i-au dat bani astuia ca sa-si tina gura se va vedea repejor ca nu e vreun erou ci doar un santajist.

Ai o logica beton. In sensul ca gandesti de parca ai avea beton in loc de creier... Neregulile din fotbal - de la suporteri folositi in scop politic si pentru intimidare, cum se intampla si pe la noi, pana la milioane in evaziuni fiscale se cunosc, dar individul asta a venit cu cifre si date. Din pacate pentru el, se invartesc prea multi bani in cloaca asta numita "fotbal modern" ca sa aiba parte de un final fericit.

mixmax
mixmax  •  01 Februarie 2019, 17:52

daca autoritatile europene le acorda amnistie celor care i-au dat bani astuia ca sa-si tina gura se va vedea repejor ca nu e vreun erou ci doar un santajist.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close