FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV GAZETA

INTERVIU. VIDEO Mihai Guriță, omul care l-a eliminat pe Gică Popescu de la Dinamo, atacă: „Dădeam acum 20 de goluri și jucam la granzi, cu 10.000 de euro pe lună”

Articol de - Publicat duminica, 03 noiembrie 2019 09:00

Mihai Guriță, omul care l-a eliminat pe Gică Popescu de la Dinamo în 2002, fost atacant la Foresta, Oțelul și Farul, plus trei săptămâni la FCSB, spune că ar fi un fotbalist top class în acest moment în Liga 1.

S-au așternut anii peste Mihai Guriță! A albit bine de tot, la 46 de ani, dar are spiritul la fel de tânăr ca atunci când era un atacant respectat la nivelul campionatului intern.

INTERVIU. VIDEO Mihai Guriță, omul care l-a eliminat pe Gică Popescu de la Dinamo, atacă: „Dădeam acum 20 de goluri și jucam la granzi, cu 10.000 de euro pe lună”

60 de goluria înscris Guriță în prima divizie în 303 meciuri pentru Foresta Suceava, Oțelul Galați, Farul Constanța

În prezent este secundul lui Petre Grigoraș la Foresta Suceava, locul 4 în L3, și a acceptat o discuție pentru cititorii Gazetei Sporturilor în vestiarul echipei sale după partida cu Dinamo (0-4) din optimile Cupei României.

2 meciuria strâns Mihai în tricoul FCSB-ului în 2007

Un interviu fâșneț, cum era el ca atacant, fiindcă își făcea meseria onest la începutul anilor 2000, o convorbire directă cu Mihai, sucevean din Dumbrăveni la origini, care nu s-a sfiit să spună niște adevăruri incomode.

32 de goluria marcat Guriță în liga secundă în 103 partide

- Mihai, au trecut anii, cum te-ai simțit din nou, de data asta pe bancă, la un meci contra lui Dinamo?
- M-așteptam să fie ca-n vremurile când eram eu jucător, cu stadionul arhiplin, cu atmosferă senzațională, un joc de fotbal foarte bun, cu Foresta ținând steagul sus, în ciuda a ceea ce arată scorul. Dinamo a meritat victoria, noi sper să ne atingem obiectivul de a promova în Liga a 2-a.

- Cât de grea e meseria de antrenor comparativ cu cea de atacant?
- Asta vorbeam și cu cei doi atacanți ai noștri, Martin și Marin, le-am și zis după meci: "Eu când aveam ocaziile pe teren, așa cum ați avut voi, nu iertam, la mine era în poartă!". Aplaudau suporterii instant. Ar fi trebuit și ei să dea gol, mai ales la un meci cu Dinamo, când nu ți se ivesc prea multe situații.

- Tu dacă-i prindeai pe „câini” la Suceava, ce făceai?
- (râde) Știi că eu îi „iubesc” pe cei de la Dinamo, nu i-am iertat pe „câini” când i-am prins, tot timpul le-am dat gol, indiferent de unde eram, Galați, Constanța, Suceava. Cu Dinamo, eram câine!

„Ca să fiu modest, acum aș face 10.000 euro pe lună”

- Dacă ai fi fotbalist în Liga 1, la ce jucai tu, unde ai fi evoluat acum?
- Oriunde, la Steaua, la Dinamo, la Craiova, la CFR Cluj, oriunde la astea mari, cu siguranță.

- Te-ai fi luptat la titlul de golgeter acum? La ce atacanți sunt, la ce apărători ai putea întâlni.
- Cert. La ce fotbaliști sunt... Nu jignesc pe nimeni, dar nu aș avea probleme cu actualii stoperi din Liga 1. Aș da gol meci de meci.

- Cam câte goluri ai fi dat pe sezon?
- 20. Cel puțin. Asta ca să fiu modest. Și ține cont că eu am fost fotbalist altruist și pasam în fața porții. Nu eram egoist.

„Nu mai sunt atacanți români care să aibă simțul porții”

- Mai ții minte de acea evoluție-șampanie a ta...
- Oțelul - Dinamo, 2-0, la Galați, în 2002, etapa a 8-a, cu mine contra lui Gică Popescu, iar eu am dat două goluri. Unul dintre cele mai bune meciuri ale mele all time.

- Mai sunt atacanți în stilul Mihai Guriță, care să aibă simțul golului?
- Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar nu mai sunt! Mă refer la români. Nu există unul care să aibă simțul ascuțit al porții, să aibă o ocazie și s-o bage în poartă.

- Îți place vreun atacant român?
- Uite, îmi plăcea de Țucudean.

- Crezi că mai poate fi la fel de bun ca înainte să-și ia pauza din cauza problemelor cardiace?
- După părerea mea, nu. Iar eu dacă aș fi în locul lui, nu mi-aș risca viața pentru a mai bate mingea. Are o vârstă, a câștigat trofee, are bani, are familie, are bucurii ce-l pot împlini în afara fotbalului.

Mesaj pentru Hagi: „Meritam să rămân la Steaua”

- Dacă ai da timpul înapoi pentru tine, la ce moment l-ai opri?
- Când aveam 34 de ani și-am ajuns la Steaua în 2007.

- Ce nu s-a potrivit atunci pentru tine?
- Schimbarea de antrenor. Pe mine m-a dorit domnul Olăroiu, a stat în primul cantonament, apoi a plecat în Arabia și-a venit domnul Hagi... Fiecare antrenor are viziunea lui, mentalitatea lui, jucătorii săi preferați.

- Ai ceva împotriva lui Gheorghe Hagi că nu ți-a oferit o șansă atunci?
- Nu port pică nimănui, dar zic doar atât: la momentul respectiv meritam să rămân la Steaua!

- Crezi că ai fi rezistat presiunii exercitate de patronul Becali?
- Cu siguranță, o zic de o sută de ori. Și jucătorilor le zic asta la Foresta, în vestiar, eu nu ascultam nimic, nici ce zice stânga, nici ce zice dreapta. Unul mă huiduia, altul mă aplauda, altul mă înjura, eu îmi vedeam doar de jocul meu! Niciodată n-am avut urechi pentru tribună și pentru patron. Ascultam doar indicațiile antrenorului. În rest, îmi vedeam doar de joc.

„Cel mai mare salariu al meu: o mie de dolari”

- Tu faci parte dintr-o generație care nu făcea nazuri când nu avea condiții foarte bune la echipă.
- Completez eu de aici: cu bani mai puțini, cu grila de salarizare mică, iar condiții chiar nașpa. Hai să-ți zic ceva: cel mai mare salariu al meu a fost 1.000 de dolari pe lună. Serios. Jur.

- Acum, cât ai valora?
- Ca să fiu modest, 10.000 de dolari pe lună. Sau euro. Despre ce vorbim?!

- Ce vrei să faci în antrenorat?
- Vreau să mă dedic muncii de la juniori, să scot ceva din copiii de aici. Trebuie să facem ceva cu cei care vin din urmă. Și aș mai vrea să imprim o mentalitate de învingători jucătorilor Forestei. Am răbdare cu copiii, la început eram mai vulgar, mai repezit, acum sunt OK, m-am învățat minte.

„Patru echipe se bat la titlu”

- De ce am avea nevoie în dubla cu Suedia și cu Spania ca să fim la Euro 2020 pe teren, nu la TV?
- Eu zic că jucătorii trebuie să facă două meciuri senzaționale. Nu foarte bune, ci senzaționale! Genul ăla de „meciul vieții”.

- Pe cine vezi câștigând campionatul în Liga 1?
- Cum a început sezonul, aș fi zis că CFR Cluj ia titlul. Acum, stau să mă mai gândesc... Și Steaua, și Dinamo, și Craiova practică jocuri foarte bune. Cred că va fi o luptă în patru între aceste formații. 
 

„Un fotbalist pe care-l apreciez foarte mult este Dan Nistor. Îmi seamănă foarte mult, fotbalistic, unii zic că și la față ne asemănăm. E fotbalist de rasă”
- Mihai Guriță 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (18)
263991224379885
James Pond  •  05 Noiembrie 2019, 04:55

Piturca, la 62 de ani, e Brad Pitt pe langa domnul asta!

263991224379885
James Pond  •  05 Noiembrie 2019, 04:53

Super interviu... inca rad! Cine e domnul?!

dac.impielitzat
dac.impielitzat  •  04 Noiembrie 2019, 11:06

alt prostovan care nu intelege diferena intre Steaua si fcsb. e greu cu educatia asta, da' pana la urma o sa invete si aia mai slabi de minte.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează