FOTBAL  »  Superliga  »  SPANIA

Irezistibili

Articol de GSP - Publicat vineri, 06 iulie 2007 00:00

Real s-a impus datorita sprintului final, cu 7 victorii si o remiza in ultimele 8 etape. Real a iesit iar campioana. Patru ani durase asteptarea, incheiata in suspans total, cu decizia data in ultimele minute ale ultimei etape. Insusi deznodamintul la limita indica modul cum s-au detasat madrilenii, desprinsi datorita sprintului din finalului campionatului. In timp ce FC Barcelona se poticnea si era tulburata de razboaie interne, Real - nu stralucitoare, dar eficienta si puternica mental - isi gasise linistea o data cu impacarea dintre antrenorul Fabio Capello si unele vedete, in special Beckham, si devenise irezistibila.
Sugestiv ramine bilantul ultimelor 8 runde, cind Real a realizat nu mai putin de 7 victorii si o remiza, la Zaragoza. Adunate, inseamna 22 de puncte, Barca luind doar 17. In acelasi timp, isi regasise cadenta si pe "Bernabeu" (la un moment dat, madrilenii aveau mai multe puncte de "afara" decit de "acasa"), cu 7 succese la rind, multe obtinute pe final, unele in prelungiri. Tot atunci, ceea ce inseamna inca un atu, madrilenii au beneficiat de forma de zile mari a lui Ruud van Nistelrooy. Olandezul a marcat 7 meciuri consecutive (cu exceptia ultimului, cind a iesit accidentat), serie capitala pentru al 30-lea titlu al Realului.


DATELE SEZONULUI
 - Real a cistigat al 30-lea titlu, primul trofeu dupa o pauza de 4 ani; madrilenii au strins 76 de puncte, la fel ca FC Barcelona, dar au triumfat datorita rezultatelor directe cu catalanii, 2-0 si 3-3. In Champions League, celor doua li se adauga FC Sevilla si Valencia.
- Villarreal (locul 5 datorita celor 8 victorii consecutive din final), Zaragoza (locul 6) si Getafe (finalista Cupei) vor reprezenta Spania in Cupa UEFA.
- Atletico (locul 7) va participa in Intertoto.
- Celta, Sociedad si Tarragona au retrogradat; au promovat Valladolid, Almeria si Murcia.
- Real a obtinut cele mai multe victorii, 23 in 38 de runde.
- Tarragona a avut cele mai multe esecuri, 24.
- Real a adus cele mai multe puncte din deplasare, 36.
- FC Sevilla a acumulat cele mai multe puncte pe teren propriu, 47 (precum Barcelona).
- Real a dat mai multe goluri "afara" (34) decit "acasa" (29).
- FC Barcelona a ratat titlul avind cel mai bun atac, 78 de goluri marcate (41 acasa), si cea mai buna defensiva, 33 de goluri primite (ca Getafe).
- Betis a inregistrat cele mai multe remize, 16.
- Van Nistelrooy a iesit golgeter cu 25 de reusite (17 cu piciorul, 4 cu capul, 4 din penalty), adica o reusita la 122 de minute jucate, precum Kanoute (FC Sevilla).
- Abbondanzieri (Getafe) a fost cel mai bun portar, cu o medie de 0,83 de goluri luate pe partida.

CIFRELE SEZONULUI
- 943 de goluri s-au marcat in Primera, cu o medie de 2,48 de reusite pe meci; sezonul precedent fusese 2,46.
- 2041 de "galbene" au fost acordate, o medie de 5,37 pe partida.
- 162 de "rosii" au fost date, cu o medie de 0,42 pe joc.
- 17 cartonase galbene au incasat Diogo (Zaragoza) si Murillo (Bilbao), lideri la "avertismente"; pe echipe conduce Real (122).
- 7 penaltyuri a transformat Ronaldinho, pe primul loc si la suturi in bara (6), si la suturi la poarta (93).
- 16 suturi in bara a trimis FC Sevilla, devansind pe FC Barcelona (15) si pe Betis (13).
- 11 pase de gol a dat David Villa (Valencia), la fel ca Daniel Alves (FC Sevilla) si cu una peste Munitis (Santander).
- 97 de faulturi au comis Kovacevici (Real Sociedad) si Paredes (Getafe), la echipe prima fiind Levante (828).
- 4 jucatori au luat cite 3 cartonase rosii: Ocio (FC Sevilla), Aduriz (Bilbao), Luccin (Atletico) si Riera (Espanol); la echipe, lider a fost Levante (14).
- 376 de centrari a trimis Munitis (Santander), care i-a depasit pe Daniel Alves (FC Sevilla, 311) si pe Yeste (Bilbao, 304).
- 50 de goluri a primit Kameni (Espanol), cel mai "batut" portar.
- 4 jucatori a u disputat toate cele 38 de etape: Casillas (Real, 3.609 minute), Aouate (La Coruna, 3.601), Cesar (Zaragoza, 3.598) si Valdes (FC Barcelona), numai portari.
- 73 de penaltyuri au fost transformate, cu doua peste stagiunea 2005-'06.
- 23 de augoluri au fost marcate, cu unul peste sezonul trecut.
- 48% dintre goluri le-au inscris spaniolii; urmeaza brazilienii (12,9%), argentinienii (12,9%) si uruguayenii (4,2%).
- 6-0 a fost cel mai mare scor, obtinut de FC Barcelona pe terenul lui Artletico.

BANII SEZONULUI
- 360 de mii de euro a cistigat fiecare jucator al Realului pentru cucerirea titlului.
- 160 de milioane de euro a incasat Real numai din drepturile TV, avind incheiat contract particular.
- 420 de milioane de euro au incasat clbuburile din Primera din drepturi TV; in calcul nu sint luate gruparile cu contracte private, ca Real, FC Barcelona, Atletico.
- 8,5 milioane de euro a fost cistigul celui mai bine platit fotbalist, Ronaldinho (FC Barcelona).
- 24 de milioane de euro a cistigat Real din contractul de sponsorizare cu "BenQ-Siemens"; pentru noul sezon, madrilenii au acord cu "bwin" (21 de milioane de euro).
- 330 de milioane a fost bugetul Realului, cel mai mare din Primera (Barca a avut 300 de milioane).

ECHIPA SEZONULUI
Abbondanzieri (Getafe) - Daniel Alves (FC Sevilla), Sergio Ramos ( Real Madrid), Puyol (FC Barcelona), Roberto Carlos (Real Madrid) - Beckham (Real Madrid), M. Diarra (Real Madrid), David Silva (FC Valencia) - Messi (FC Barcelona), Van Nistelrooy (Real Madrid), Diego Milito (Zaragoza).

JUCaTORUL SEZONULUI
Van providential
Integrat rapid la Real, Ruud van Nistelrooy a cucerit titlul de golgeter inca de la primul sau sezon in Primera. Anterior, aceasta performanta nu o mai realizasera decit Di Stefano ('54) si Hugo Sanchez ('86). Cele 25 de reusite (17 in deplasare si 10 in ultimele 7 partide) au fost fundamentale la cucerirea titlului, olandezul aparind atunci cind echipa avea mai mult nevoie. "Simte golul ca nimeni altul, dar si lucreaza mult la antrenamente", a zis Capello despre Ruud, a carui revenire la "nationala" va face ca el sa se confrunte si cu "tricolorii".

ANTRENORUL SEZONULUI
Invingatorul mazilit
Fabio Capello a izbutit cu Real ceea ce parea imposibil. Dintr-o formatie resemnata, care incheia dezastruos anul 2006, 0-3 "acasa" cu Huelva, a facut una puternica, greu de invins, cu cel mai bun parcurs din retur, echivalent cu cucerirea titlului. Triumful nu i-a fost suficient. Acuzat ca "echipa practica un fotbal sarac", tehnicianul italian (61 de ani) a fost concediat pe 22 iunie, directorul sportiv Mijatovici explicind: "Capello nu e persoana potrivita pentru a realiza planurile de viitor ale clubului". In locul sau urmeaza sa vina germanul Bernd Schuster (Getafe).

GOLUL SEZONULUI
Din "foarfeca"
Cel mai frumos gol al stagiunii l-a semnat Ronaldinho. Era 25 noiembrie, meciul FC Barcelona - FC Villarreal, 4-0 in etapa a 12-a. Aflat la 8-9 metri de poarta adversa, brazilianul a primit o pasa in diagonala de la Xavi. A preluat pe piept si a sutat din foarfeca pe spate, peste portarul Viera pentru ultimul gol al partidei, in minutul 87.

DEZAMaGIREA SEZONULUI
Desigur, Barca
Nimic nu i-a mers Barcelonei, fara nici un trofeu cucerit in stagiunea 2006-2007. Intii a pierdut categoric Supercupa Europei, 0-3 cu FC Sevilla, in Liga Campionilor a iesit inca din "optimi", in Cupa Spaniei a fost umilita in semifinale de Getafe (5-2 si 0-4), pentru ca sezonul de cosmar sa se incheie cu neputinta de a-si pastra titlul.

REVELATIA SEZONULUI
"Explozia" Messi
Asemanat adesea cu Maradona, Lionel Messi a rabufnit sezonul trecut. Mereu apreciat, atacantul argentinian este singurul jucator de la Barca necriticat pentru prestatiile sale. Meciul sau de gala a fost cel cu Real (3-3), cind a semnat o "tripla", iar memorabil ramine golul din turul semifinalelor Cupei. Atunci a marcat dupa o cursa de peste 50 de metri, trecind de 5 adversari, special parca pentru a proba comparatia cu Diego.

STRANIERI
Doar trei
Putini jucatori romani in editia trecuta a Primerei. Singurul care a inscris a fost Laurensiu Rosu, 3 goluri pentru revelatia Recreativo Huelva din 30 de suturi trimise la poarta adversa. El a evoluat in 26 de meciuri (10 titular). Cosmin Contra, in schimb, a jucat 20 de partide, toate din primul minut, fiind printre lideri la faulturi comise, 47. "Gurita" a incasat 10 cartonase galbene si unul rosu. Desi sosit pe parcurs, imprumutat de Spartak Moscova la Celta Vigo, Gabriel Tamas l-a intrecut, avind 13 "galbene" si doua eliminari. Ex-dinamovistul a fost insa primul si la meciuri disputate, 28.

sTIRI
Fara Beckham si Roberto Carlos
Cucerirea titlului a fost cum nu se poate mai potrivita pentru David Beckham si Roberto Carlos. Amindoi s-au despartit de Real si de Primera. Mijlocasul englez a semnat inca din iarna cu Los Angeles Galaxy, unde va cistiga minimum 193 de milioane de euro in 5 ani. In schimb, fundasul brazilian a ajuns la Fenerbahce dupa 11 sezoane petrecute pe "Bernabeu".
Prime, prime
Finalul fierbinte din Primera a dus la reaparitia primelor, neinterzise de regulament,  acordate adversarelor contracandidatelor de obiectiv. In ultimele etape a aparut o gramada de sume oferite. De pilda, Real ar fi promis lui Getafe 3 milioane de euro ca s-o incurce pe FC Barcelona, apoi catalanii ar fi fagaduit Mallorcai doua milioane daca-i va incurca pe madrileni. Nici una dintre tinte nu a fost atinsa.
9 schimbari
Aproape jumatate dintre echipe au recurs la modificari pe banca tehnica. Cel mai bun exemplu l-a dat Real cu Capello. Locul sau va fi luat probabil de Schuster, venit de la Getafe, unde ar poposi Michael Laudrup. Huelva a ramas fara Marcelino, plecat la Santander pentru a-l substitui pe Portugal, dar l-a angajat pe Victor Munoz. Betis l-a demis pe Luis Fernandez, mergind pe mina lui Cuper, iar Bilbao l-a dat afara pe Sarriugarte, care va fi schimbat cu Caparros. Ultimul va sosi de la La Coruna, echipa preluata de Lotina, ultima data la retrogradata Sociedad. Celta il inlocuise pe Vazquez cu Stoicikov inca din aprilie.
Exces de rupturi
Mai ales in prima parte, sezonul 2005-2006 a fost plin de accidentari, destule grave. Rupturile au fost mai multe ca niciodata. De pilda, Maxi Rodriguez, M. Petrov (ambii Atletico), Cicinho (Real Madrid), Pires, Gonzalo, Nihat (toti Villarreal), Edu (Valencia) au suferit rupturi de ligamente. Ronaldo (Real), Saviola (Barca), Vicente (Valencia) au avut rupturi musculare, Eto'o - ruptura de menisc, iar Messi - fractura de metatarsian. Cel mai mult a suferit Valencia, care avea la un moment dat 11 inapti.
Dezordonatul Dinho
Ronaldinho a fost departe de sezoanele precedente. Jocul sau sub asteptari a fost cauzat si de faptul ca s-a eschivat de la pregatiri, el lipsind, sub diferite pretexte, la peste o treime dintre antrenamentele Barcelonei. A preferat sala de gimnastica, o situatie care l-a afectat fizic de vreme ce fotografii l-au surprins cu burtica.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează