FOTBAL  »  Superliga  »  JANDARMERIE

Jandarmeria, comunicat oficial după protestul fanilor de la CSA Steaua și Rapid » Explicațiile autorităților + Meciurile considerate cu grad ridicat de risc

Protestul fanilor la meciul Rapid - Farul
Protestul fanilor la meciul Rapid - Farul

Articol de GSP - Publicat joi, 10 noiembrie 2022 12:15 / Actualizat joi, 10 noiembrie 2022 14:09

Jandarmeria a emis un comunicat oficial după protestul suporterilor la mai multe meciuri din București. La Rapid - Farul 0-2, în Cupa României, jucătorii lui Mutu s-au alăturat protestului și au refuzat jocul timp de câteva momente.

Forțele de ordine i-au pozat cu buletinele lângă față, iar asta i-a nemulțumit pe fani. Pe Giulești, suporterii Rapidului au ales să protesteze într-un mod inedit: au scos buletinele în timpul meciului.

Tensiuni la porți înainte de FCSB - Rapid » Suporterii giuleșteni au acuzat noul mod în care jandarmii îi legitimează: „Ne-au dezbrăcat în cort, cu buletinul lângă noi”
FCSB - Rapid
Tensiuni la porți înainte de FCSB - Rapid » Suporterii giuleșteni au acuzat noul mod în care jandarmii îi legitimează: „Ne-au dezbrăcat în cort, cu buletinul lângă noi”

Comunicatul oficial al Jandarmeriei

„Cu referire la ultimele articole din mass-media, în care sunt exprimate diferite opinii legate de măsurile de control al accesului în arenele sportive de fotbal, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări: Regulile de acces au fost stabilite strict în conformitate cu prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare și au constat în efectuarea controlului corporal preventiv, respectiv prezentarea documentelor de acces și a celor de identitate premergător pătrunderii în baza sportivă. 

Sub un alt aspect, trebuie reținut faptul că pe durata meciurilor de fotbal anterioare au fost folosite materiale pirotehnice în exces și au avut loc acțiuni de tulburare a ordinii publice, situații care au impus luarea unor măsuri de securitate sporite de către forțele de ordine pentru desfășurarea jocului sportiv în condiții de deplină siguranță și cu protecția tuturor participanților. 

De asemenea, reamintim faptul că înaintea debutului a două meciuri de fotbal anterioare, pe timpul controlului specific al arenei sportive, au fost depistate mari cantități de materiale pirotehnice ascunse în stadion, ceea ce ne indica intenția grupurilor de suporteri de a comite fapte antisociale prin folosirea acestora. Subliniem faptul că astfel de acțiuni generează riscuri deosebite de vătămare corporală a suporterilor și a forțelor de ordine”, se arată în prima parte a comunicatului.

Prezentarea buletinelor, obligatorie la cererea autorităților

„În acest sens, facem trimitere către prevederile Legii nr. 550 din 2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare: Art. 27 (1) În realizarea atribuțiilor ce îi revin, potrivit legii, personalul militar al Jandarmeriei Române este învestit cu exercițiul autorității publice. 

(2) În exercitarea atribuțiilor ce îi revin, personalul prevăzut la alin. (1) are următoarele drepturi și obligații: b) să legitimeze orice persoană când există indicii temeinice că a săvârșit, săvârșește sau se pregătește să săvârșească o faptă ce constituie infracțiune ori contravenție, precum și persoanele care solicită intrarea într-un perimetru legal restricționat; 

(3) În exercitarea atribuțiilor, personalul militar al Jandarmeriei Române are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei și bagajului acesteia, în următoarele situații: c) persoana participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu arme, produse ori substanțe periculoase. 

De asemenea, pentru reiterarea obligațiilor spectatorilor, facem trimitere către prevederile Legii nr. 4 din 2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare: Art. 18 (2) La solicitarea forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă, spectatorii au obligaţia de a prezenta documentele de acces şi, după caz, actele de identitate. 

Art. 20 Spectatorilor le este interzis: f) să refuze prezentarea documentelor de acces şi, după caz, a actelor de identitate, la solicitarea justificată a forţelor de ordine sau a personalului de ordine şi siguranţă; g) să refuze supunerea la efectuarea controlului corporal preventiv şi al bagajelor de către forţele de ordine. 

Aceste măsuri preventive au fost dispuse în scopul prevenirii și combaterii violenței în sport, respectiv pentru siguranța tuturor participanților la manifestările sportive, fiind absolut necesare pentru preîntâmpinarea escaladării comportamentului agresiv și antisocial al unor grupuri de suporteri manifestat la ultimele meciuri de fotbal”, a mai transmis Jandarmeria. 

Meciurile catalogate cu grad mediu sau ridicat de risc

„Mai menționăm faptul că aceste măsuri de securitate au fost anunțate de către Jandarmeria Capitalei premergător fiecărei partide de fotbal, fiind de altfel impuse tuturor grupurilor de suporteri constituite.

În final, subliniem faptul că astfel de măsuri de verificare și control au fost luate în contextul mai multor partide de fotbal catalogate cu grad mediu sau ridicat de risc și desfășurate in ultima vreme, sens în care reamintim pe cele dintre echipele reprezentative ale României și Bosniei Herțegovina, FCSB-UTA Arad, FC Rapid București - FC Farul Constanta, FC Rapid București - CFR Cluj, CSA Steaua București-ASC Oțelul Galați, FCSB-FC Rapid București, FC Dinamo București-OSK Sepsi”, se arată în încheierea comunicatului.

Jandarmeria, pe urmele ultrașilor

Jandarmeria București a intensificat procesul de legitimare a ultrașilor în ultimele săptămâni. Scene asemănătoare s-au petrecut la meciul de Liga 2 , dintre CSA Steaua și Oțelul, scor 1-0. Galeria „militarilor” a refuzat atunci să se supună și nu a intrat pe stadion.

Un caz similar a fost denunțat de o facțiune nou-înființată a ultrașilor, „Youth România”, grup asemănător cu „Uniți sub Tricolor”, care susține doar echipele naționale. Ei au spus că la meciul jandarmii i-au pozat cu buletinul în mână la meciul de rugby dintre România și Chile, scor 30-23, disputat sâmbătă, 5 noiembrie, pe arena „Arcul de Triumf”.

Și la meciul cu Unirea Dej a avut loc un episod asemănător. Peluza Sud, facțiunea ultrașilor care susține CSA Steaua, a protestat marți împotriva demersului de legitimare demarat de Jandarmerie și a refuzat să intre pe stadion la meciul cu Unirea Dej.

Citește și: 

Dinamo a jucat din nou în București » Câți suporteri au venit la primul meci intercluburi jucat pe „Arcul de Triumf”

Farul iese la atac! Reacție după materialul GSP: „Niște binevoitori din România au indus UEFA în eroare”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (20)
mihai041
mihai041  •  10 Noiembrie 2022, 20:02
Postat de emil1986 pe 10 Noiembrie 2022, 18:27

@mihai041 Mihaita, prostalaule, comunist esti tu si prietenii tai de vis-a-vis de *** pentru ca va identificati cu o echipa decedata, infiintata la initiativa COMINTERN, in anul de gratie 1923, acelasi cu al suriorei de la Moscova Lokomotiv. Derbedeii, minte putina, n-au ce cauta pe stadioane. Data viitoare veti avea interdictie totala!

Bă, securistul, pun pariu că dormi cu portretul Anei Pauker și al lui Ceaușescu sub pernă. Lokomotiv Moscova a fost înființat în 1922, pe 23 Iulie, prostule. Ai internet, informează-te, înainte să îți începi delirul. Rapid nu are nici-o legătură cu ăia. Nici culori, nici denumirea, cu excepția perioadei 1950-1958, când a fost nevoită să își schimbe denumirea în Locomotiva la ordinul lui Dej. Culorile Rapidului au fost violet-alb la începuturi,iar mai apoi vișiniu-alb când au luat echipamentele de la Rapid Viena. Culorile ălora de la Moscova sunt verde-roșu. Pe când echipa ta, steaua, este o clonă ca la carte a CSKA MOSKVA. Aceleași culori, aceeași instituției steme, embleme sau, mai nou, mărci similare. Sunteți o clonă cum scrie la carte. Vii pe aici cu inepții securitoido propagandistice comuniste. COMUNISTULE!

emil1986
emil1986  •  10 Noiembrie 2022, 18:27

@mihai041 Mihaita, prostalaule, comunist esti tu si prietenii tai de vis-a-vis de *** pentru ca va identificati cu o echipa decedata, infiintata la initiativa COMINTERN, in anul de gratie 1923, acelasi cu al suriorei de la Moscova Lokomotiv. Derbedeii, minte putina, n-au ce cauta pe stadioane. Data viitoare veti avea interdictie totala!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mafa
mafa  •  10 Noiembrie 2022, 18:12

Penibili si aroganti asa cum raspunsul dat de jandarmeria romana este confuz si interpretabil...de ce nu sa procedat la fel cu galeria zcsbista ?? Si chiar era nevoie sa-i pozati cu buletinele de gat ca pe puscariasi !!!.....cu Ceausescu face-a-ti la fel ...acum mai rau , ca-i democratie ...de toata sila.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează