FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV // VIDEO Primii pași ai lui Zeljko Kopic pe stadionul Dinamo: „Aici e istoria. Și viitorul”. A dezvăluit cum a decurs discursul de angajare pentru unii fotbaliști

Articol de - Publicat miercuri, 13 martie 2024 16:49 / Actualizat miercuri, 13 martie 2024 20:13

Zeljko Kopic, 46 de ani, a vizitat vechea arenă a „câinilor”, în timp ce diverși tineri făceau alergări pe celebra pistă din Ștefan cel Mare, iar niște indieni încropiseră un joc de cricket în fața Peluzei „Cătălin Hîldan”. Croatul a povestit pentru GSP.ro cum i-a convins pe unii fotbaliști să semneze cu Dinamo și ce așteaptă de la viitor.

Stadionul Dinamo, martie 2024. Arhaica arenă așteaptă buldozerele să vină să înceapă munca în Ștefan cel Mare, de fapt, întreaga suflare roș-albă și-a pierdut răbdarea, așteptând momentul precum bunicii noștri pe americani după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Zeljko Kopic față în față cu istoria lui Dinamo: prezentul se îmbină cu trecutul, așteptând buldozerele viitorului

Stadionul Dinamo, martie 2024, o după-amiază senină. Atleți de carieră sau pur și simplu amatori încearcă pista care le-a stat în ochi suporterilor dinamoviști ani la rând, pistă de atletism de circuit internațional ce a costa un milion de dolari. Într-un colț, fix în fața a ceea ce va rămâne mereu Peluza „Cătălin Hîldan”, câțiva tineri au încropit un joc de cricket pe o miză insignifiantă, câteva sticle de Cola.

Pe străzile din București cu Zeljko Kopic: „Vreau să învăț limba română”. Ce a răspuns când a fost întrebat dacă Dinamo evită și barajul și cum își vede viitorul în alb-roșu
DINAMO
Pe străzile din București cu Zeljko Kopic: „Vreau să învăț limba română”. Ce a răspuns când a fost întrebat dacă Dinamo evită și barajul și cum își vede viitorul în alb-roșu

Gazonul este avariat, ultimul meci tare în "Groapă" s-a disputat în mai 2022, un 1-1 terifiant între Dinamo și U Cluj, "câinii" retrogradând după acel joc. În tribune nu este mai murdar decât în perioada în care formația din Liga 1 evolua pe acest stadion. Accesul pe teren este liber, dar rămâne o stare decentă de folosință a locației. Un tată cu cei doi copii ai lui au încins o miuță în zona în care Cornel Dinu a făcut tackling-urile lui tăioase, Claudiu Niculescu și Ionel Dănciulescu au atacat poarta adversă sau Florin Bratu se prefăcea că-i împușcă pe rivalii de la Steaua cu steagul de la corner!

171de milioane de euro este valoarea totală a investiției în complexul sportiv, conform notei de fundamentare

25de mii de locuri ar urma să aibă noua arenă din Ștefan cel Mare

+36 FOTO

Zeljko Kopic pășind pe stadionul Dinamo: „Îmi place la «Arc», unde suporterii sunt aproape de noi, pe un stadion fără pistă”

Zâmbitor, dar și cu emoție în priviri și în glas, Zeljko Kopic a făcut primii pași pe stadionul Dinamo. Omul momentului pentru suporterii „câinilor” s-a interesat de meciurile celebre de pe bătrâna arenă, povestind apoi ce impact are asupra sa actuala casă a roș-albilor, "Arcul de Triumf".

„(arătând spre stadionul Dinamo) Aici e istoria! Și viitorul, poate. Corect? Toată lumea vorbește despre acest subiect, al noului stadion. Îmi pot imagina ce-a fost aici, cu mulți oameni, cu multă energie, cu lucruri uriașe, cu mari succese.

Da, uite pista, face ca oamenii să fie mai departe de gazon, de jucători. De aceea, uite, îmi place foarte mult stadionul «Arcul de Triumf»! OK, Arena Națională este uriașă, dar ca să ai un feeling important acolo trebuie să ai minimum 20,000 - 25.000 de spectatori la meci.

Vibe-ul care e la «Arcul de Triumf» poate fi și cu 7.000 de spectatori. Și este important. Suporterii chiar sunt al 12-lea jucător, ne-au ajutat să supraviețuim în momentele dificile, apoi să renaștem în fotbal”, a mărturisit Zeljko Kopic pentru GSP.ro.

Tinerii aleargă împrejurul său, în timpul dialogului, văzându-și de reprizele personale de jogging.

Zeljko Kopic a dus muncă de lămurire și de explicare a sistemului competițional cu fotbaliștii aduși în iarnă la Dinamo

S-a amuzat când a fost înștiințat de gluma/autoironia "câinilor", referitoare la localizarea stadionului, situat între Spitalul de Urgență și Circul de Stat.

„La cluburile mari, dacă este bine, e bine pentru toată lumea. Dacă este rău, situația e ca și cum ai fi între spital și circ!”, a reacționat croatul.

Dialogul s-a purtat pe pistă, „Kopa” privind tribunele goale, imaginându-și situații.

„Sunt fericit aici (la Dinamo). Trebuie să încheiem sezonul, să vedem care va fi finalul, apoi va fi mai ușor de luat o decizie, de către club, de către mine. În acest moment, focusarea mea este pe aceste nouă meciuri din play-out.

Este o premieră pentru mine, n-am mai fost în situația unui play-out, să se înjumătățească punctajul. Știu că avem cinci meciuri afară, patru acasă. E bine că suntem aproape de celalalte contracandidate. De fapt, acum începe campionatul pentru noi!”, a comentat tehnicianul croat.

A dezvăluit apoi câteva detalii din ultimul mercato: „Am încercat să-i conving pe jucători ca să putem face o echipă puternică. Le ziceam când discutam să vină la Dinamo: «OK, dar punctajul se va tăia, se va înjumătăți, după sezonul regulat!». Nu erau convinși când vedeau clasamentul, era o situație dramatică, trebuia să le explic situația”, a declarat Kopic.

Croatul a început să vorbească precum un dinamovist veritabil: „Nu suntem ajutați, și-acum dacă s-ar încheia sezonul, suntem pe loc ce nu duce la retrogradare"

Orgolios, Kopic a reușit să miște lucrurile la Dinamo. Primul obiectiv a fost atins, în sensul că a scos echipa din zona celor două locuri retrogradabile direct, „haita” începând play-out-ul de pe loc de baraj.

„Sunt fericit că totuși, și dacă s-ar încheia sezonul în acest moment, Dinamo nu ar fi retrogradată! Am juca barajul. Am putea continua în Ligă datorită sistemului. Asta dacă ar zice cineva că am fi favorizați de către sistem... Nu, nu, am continua datorită rezultatelor de pe teren!

Pentru moment, nu suntem în zona retrogradării directe.

(Veți încerca să-i convingeți și pe jucătorii sosiți în iarnă să continue din vară?) Nu ține doar de mine, totul depinde de club. Este o muncă de echipă. Toți au lucrat la club ca să convingă unul sau altul dintre jucători să semneze. Mai întâi, să continuăm în Superliga, apoi vedem care sunt ambițiile, care sunt ideile pentru noul sezon", a punctat antrenorul.

Presiune va fi mereu, indiferent că ești jucător sau antrenor. A fost și va fi mereu, mai ales la un club important. Mai ales la Dinamo. Nu poți fi parte din istorie, cu asemenea istorie, fără presiune. Este imposibil. Asta trebuie să înțeleagă toți de la Dinamo
Zeljko Kopic, antrenor Dinamo

VIDEO Zeljko Kopic, interviu pentru GSP din „Ștefan cel Mare” » Ce spune despre salvarea de la retrogradare și posibilitatea de a fi antrenorul lui Dinamo și sezonul viitor

Stilul Zeljko Kopic: „A doua zi după finalul campionatului, nu e prima zi de vacanță, ci prima zi de muncă!"

În final, croatul a fost pus în fața unei situații ipotetice: tocmai s-a încheiat campionatul, este prima lui zi de vacanță, cum este, fericit sau trist, după ultimul meci al lui Dinamo? Adică „haita” continuă în Liga 1 sau este în colaps.

„Aș fi foarte, foarte fericit. A fost, este, o situație foarte grea. Ar însemna că am făcut o treabă pe cinste (să continue în Liga 1). Pentru mine, a doua zi după un succes, nu este prima zi de vacanță, ci prima zi de a pregăti viitorul sezon! Nu va fi mult timp între ultimul meci și începutul sezonului.

Trebuie să fim foarte rapizi în a construi echipa, să creăm lotul cât mai devreme, pentru a începe bine. Am sesizat un detaliu la Superliga, este foarte important de cum începi sezonul

Sunt multe echipe cu calități similare, nu sunt mari comparații, iar dacă una nu începe bine, va fi foarte greu să le prindă din urmă pe celelalte. Nu există un meci în România, în Superliga, în care să zici: "Gata, merg acolo și câștig sigur!". Toate au, mai mult sau mai puțin, suporteri, stadioane de calitate. Dacă bifezi niște victorii consecutive, îți poți clădi o echipă cu mentalitate, cu excelente atribute tehnice, cu capacitatea de a te lupta pentru obiective importante”, a concluzionat Kopic.

Încerc mereu, de fiecare dată, să găsesc motivație pentru staff, pentru echipă. Și extramotivație. Încerc să-i fac pe toți să înțeleagă cât de important este un club ca Dinamo, câți oameni trăiesc și au sentimente pentru acest club, pe câți îi putem face fericiți dacă avem performanțe
Zeljko Kopic, antrenor Dinamo

Am avut momente grele, dar unitatea, mentalitatea, este adusă de supraenergia de a rezista în momentele dificile. Consult multe cărți, video, caut să găsesc o cale de a ajunge la jucători, înainte de meciuri, la pauză, de a mă apropia de ei, să-și împingă limitele mai mult. Motivația trebuie să fie mereu la cel mai înalt nivel
Zeljko Kopic, antrenor Dinamo

VIDEO Zeljko Kopic, provocat de reporterul GSP să facă un exercițiu de imaginație: ce ar face dacă ar salva Dinamo de la retrogradare

Citește și alte știri:

EXCLUSIV // VIDEO Cel mai cunoscut executant de lovituri libere din România, interzis pe viață la procedeul care l-a făcut maestru: „Mă uit cu jind”. Decizie extremă!

EXCLUSIV // VIDEO Istoria banderolei dinamoviste a lui Zeljko Kopic, povestită de autor: „Premieră! A fost ideea noastră”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
mirstelistu
mirstelistu  •  14 Martie 2024, 17:29

Adevarat ca istoria este acolo dar viitorul lui sigur nu este. *** asta de echipa imediat ce oese din insolventa iar forteaza nota 6 luni si dupa in inasolventa iar si hop o noua teapa, aceasta *** a tepuit statul si angajatii cu vreo 25 de milioane de euro in 10 ano

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

allez.les.rouges
allez.les.rouges  •  14 Martie 2024, 14:04
Postat de r9nazario pe 13 Martie 2024, 20:27

Cel mai bun antrenor din L1 la ora actuala!

Și eu în ep sa cred asta! Cu atât mai mult cu cât Dinamo București chiar nu a beneficiat de ajutoare consistente din partea arbitrilor! Bă din contră, îmi aduc aminte de 3 meciuri în care Dinamo București a pierdut puncte extrem de importante pe interpretări aberante, eronate ale echipei VAR! Ori așa ceva e foarte grav!

creeperno534
creeperno534  •  13 Martie 2024, 22:43

Respect!

Vezi toate comentariile (9)
Comentează