FOTBAL  »  Superliga  »  CORONAVIRUS

Lecție de mental coaching online în timpul pandemiei de coronavirus. Ce trebuie să facă fotbaliștii

Octavian Grozea (centru), alături de Sepsi (stânga) și Cătălin Munteanu (dreapta) +3   FOTO
Octavian Grozea (centru), alături de Sepsi (stânga) și Cătălin Munteanu (dreapta)

Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 aprilie 2020 11:36

Octavian Grozea, mental coach la Superbrain, a acceptat să ofere o lecție online despre ce trebuie să facă fotbaliștii în perioada pandemiei.

Nu doar partea fizică e cea la care sportivii lucrează intens în aceste zile de autoizolare. Nici cea psihică nu trebuie neglijată. Pentru că după o pauză lungă, fără competiție, mulți dintre sportivi au de suferit. Sunt multiple motive de îngrijorare pentru ei, iar GSP a stat de vorbă cu Octavian Grozea de la Superbrain, companie ce se ocupă de mental coaching. Am abordat subiectul cu o temă clară: „Fotbalist în timp de pandemie".

Cu programul inversat

Cei mai mulți dintre sportivi, nu doar fotbaliștii, sunt în această perioadă de izolare socială „dați peste cap". Iar aici e momentul în care Octavian Grozea încearcă să ducă discuția către partea de mental coaching. „Fiecare dintre sportivi se află în una din etapele pe care știința le-a identificat că apar în momentul ieșirii din zona de confort: negare – furie – negociere – depresie – acceptare".

Cum poate fi tradusă fiecare etapă și aplicată fotbaliștilor?

  • NEGARE – „nu mi se întâmplă asta", „n-are cum să fie adevărat", „e o glumă"
  • FURIE – „fir-ar să fie", „de ce mi se întamplă mie asta?", „acum, când îmi mergea bine, trebuia să vină momentul ăsta", „cum să stau doar în casă?"
  • NEGOCIERE – „dacă s-ar putea să se schimbe situația astăzi/mâine", „măcar echipa noastră să se reunească la antrenamente", „să ne lase să ne adunăm la stadion, că noi avem grijă să nu ne infectăm"
  • DEPRESIE – „nu are rost să fac nimic, oricum nu face nimeni", „așa trebuia să mi se întâmple mie, exact când îmi mergea mai bine", somn prelungit, excese în consumul de mâncare sau alcool

„Din păcate, aceste 4 etape nu se parcurg liniar și apoi apare acceptarea. Orice om, deci și un fotbalist profesionist, poate trece de mai multe ori prin fiecare din cele 4 etape până să ajungă la acceptare. Dacă ajunge…", ne-a explicat Octavian.

Cum s-ar traduce acceptarea?

Superbrain are experiența câtorva ani în domeniu, lucrează constant cu mulți dintre fotbaliștii importanți ai României. Pentru a ajunge la ultima fază, cea în care sportivul se obișnuiește cu ideea, e mult de lucru și nu întotdeauna poate fi atinsă. Ce înseamnă acceptarea în acest caz?

„În cazul de față, înseamnă să realizezi că este o situație în afara ariei tale de influență și să o iei ca atare. Adică, fiecare fotbalist profesionist ar trebui să înțeleagă în primul rând că nu e ceva ce poate schimba el. Nu pot opri fotbaliștii pandemia. Nu pot refuza nici prezența ei. Singura arie pe care o pot influența 100% este propria persoană. Atât”, a mai zis Octavian.

4 sfaturi esențiale pentru fotbaliști oferite de Superbrain

  • 1. În primul rând, să își pună întrebarea „eu în ce etapă sunt?". Dacă primul răspuns pe care și-l dau este „Eu am acceptat, deja m-am adaptat. Sunt bine", recomandarea ar fi să își mai pună întrebarea o dată și să vină cu 5 elemente concrete pe care le face ca urmare a adaptării pentru a reveni în zona lui de confort. Recunoașterea etapei în care sunt îi ajută să își dea seama ce au de făcut că să înainteze către „acceptare";
  • 2. Să își mențină ritmul de viață cât mai aproape de cel de dinainte de pandemie. Adică: să se trezească dimineața devreme, la fel ca în timpul sezonului, să aibă o rutină zilnică de antrenament fizic care să îi solicite cât mai aproape de nivelul de dinainte, să se odihnească, să socializeze online cu cât mai mulți colegi sau prieteni. O parte dintre fotbaliștii care fac coaching cu noi în programul „Superbrain.me" fac de câteva ori pe săptămână antrenamente fizice online cu partenerii noștri de la Optimize Body Center pentru menținerea tonusului muscular; 
  • 3. Să își antreneze mușchiul principal pe care îl au – creierul. Cu siguranță o minte „vie" îi va trece mult mai ușor peste perioada actuală. Noi, la Superbrain.me, suntem alături de fotbaliștii cu care lucrăm, pentru a le face trecerea prin această perioadă cât mai suportabilă posibil. Facem sesiuni online de mental coaching în care reglăm toate efectele acestei perioade care este pentru noi toți plină de elemente noi pe care trebuie să le „acceptăm" și la care trebuie să ne „adaptăm"; 
  • 4. Dat fiind că oricum au mai mult timp liber decât de obicei, să citească cărți de dezvoltare personală. Orice titlu e bun. Îi ajută să se cunoască mai bine, să își dea seama de ce fac ceea ce fac și cum pot face lucrurile mai bine pentru ei.

„Pentru mulți dintre oameni, nu doar sportivi, este un moment foarte bun pentru a justifica ideea de a nu face nimic – „oricum toți fotbaliștii sunt în pauză". Greșit! Unii fotbaliști se antrenează intens – mental și fizic – pentru a fi din nou performeri, când toată această perioadă grea va trece"

„Va fi o selecție dură la sfârșitul acestei perioade. Fotbaliștii care vor ieși din perioada actuală cu mintea și corpul antrenate vor avea cel mai mare succes. Ceilalți vor caută să aibă o scuză bună pentru a lua o pauză de la efortul fizic și mental. Dacă aș fi sportiv de performanță, m-aș gândi bine la faptul că justificarea omoară performanță" - Octavian Grozea, Superbrain

Măsuri obligatorii de protecție împotriva noului Coronavirus (COVID-19)

Citește mai multe știri din Liga 1:

WhatsApp Q&A » Bogdan Andone a intrat în provocarea GSP și a răspuns prin emoticoane unor întrebări altfel

Mircea Lucescu: „După coronavirus, vom merge toți la psihiatrie” + „Haideți să evităm cea mai mare rușine posibilă în fotbal”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează