FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

Lecție defensivă de la Mister » Dinu îi învață pe „câini” cum să se apere mai bine: "La noi se antrenează șotronul și miuța!"

Articol de - Publicat sambata, 11 august 2018 09:00

Cornel Dinu îi învață pe „câini” cum să joace pentru a nu mai avea cea mai slabă apărare din Liga 1. 

- Mister, Dinamo a încasat 7 goluri în primele 3 etape. Se mai pot corija problemele în timpul campionatului?
- Am senzația că la majoritatea echipelor din prima ligă, nu doar la Dinamo, se lucrează după șabloane superficiale. Antrenamentul constă într-un joc 5 contra 2, apoi o ușoară pregătire fizică ce aduce mai mult cu șotronul, urmează inevitabila miuță, cu foarte puține teme exacte, și probabil exerciții de finalizare directe sau cu centrări, fără adversitate reală. E mult prea puțin!

- Cum ar trebui să pregătească Florin Bratu defensiva?
- Trebuie să se plece de la acțiuni individuale până la cele complexe. Sunt o sumedenie de mijloace în care un apărător deprinde capacitățile eficiente ale jocului defensiv încă de mic. Jucătorului trebuie să i se explice poziția pe care trebuie să o aibă, jocul cu ochii la minge, pe vârfurile piciorului, să stea tot timpul între minge și propria poartă, indiferent de fenta atacantului. Să învețe marcajul și jocul de cap prin exerciții specifice care sunt în fotbal de peste 60 de ani și la care cred că s-a renunțat vremelnic.

Unul la unu cu Mopsul

- Mai exact?
- Antrenorii să nu se ferească de exerciții "atacant versus apărător", unu contra unu, plecând de la centrul terenului spre poartă. Vă aduc aminte că eu, când jucam, făceam unu contra unu cu Dumitrache, la acea vreme unul dintre cei mai buni dribleri ai lumii. Șlefuiește driblingul și ascute deposedarea. Trebuie lucrat individual și pe grupe mici.

- În ce fel?
- Să se lucreze pe teren de 30 de metri unu contra unu - 30 de secunde, 2 contra 2 - 45 de secunde și 3 contra 3 - până la un minut. Este un exercițiu complex la care pe lângă beneficiul tehnic se adaugă, prin lucrul pe interval, și dezvoltarea rezistenței anaerobe. Sunt mijloace pe care le-am folosit și care mi-au dat rezultate. Mă refer în special la adversitatea pe teren de 30 de metri. Mai sunt suficiente mijloace de lucru individual sau pe grupe mici de apărători și atacanți până la a antrena ceea ce se face cred că cel mai mult acum, ansamblul defensiv.

Eu am fost influențat de eficiența blocului scurt funcțional și majoritatea formațiilor pe care le-am antrenat se apărau departe de poartă într-o linie agresivă, mereu pe adversari și care ieșea declanșând ofsaidul. Așa a fost și cu Hamburg, echipă căzută în capcana apărării agresive în linie și a sincronizării de peste 20 de ori, ce ducea în consecință la ofsaid.

"Nu e târziu!"

- Credeți că actualii fundași ai roș-albilor mai pot crește?
- Băieții actuali sunt încă tineri. Mă gândesc la Popescu, Corbu, Dudea, Popovici, poate Ciobotariu. În ultimul cred mai mult, deși l-am văzut doar de câteva ori. Ei, la acești băieți se vede că pregătirea defensivă individuală nu s-a făcut în perioada junioratului și că nu se face nici acum. Nu e încă târziu, Helmut Schön spunea că deprinderile fotbalistice se pot perfecționa până la 26 de ani. Să se lucreze de la simplu la complex cu ei, de la individual la grup. Cum am spus mai sus, nu doar ansamblul defensiv. 

"Eu aveam în jur de 170 de modele de antrenament. În fiecare seară îmi făceam lecțiile ca un veritabil profesor pentru elevii de a doua zi"

"Caietul meu de notițe atât de complex pe care l-am dat mai tinerilor mei discipoli a ajuns și la Țălnar, care n-a avut nici răbdarea să-l copieze cu mâna lui. A pus-o pe fosta soție, Geta, de parcă ea antrena. Țălnar e poate cea mai mare decepție a vieții mele, dar asta e altă poveste"

"Marii antrenori ai lumii ca Herrera, Kovacs, Happel sau, mai recent, Mourinho, Guardiola, Simeone, Eriksson și Ranieri sunt în primul rând inventatori de mijloace de antrenament și pregătire specifică, ce au perfecționat fotbalul. Către asta are trebui să tindem și noi"

"Am și acum în minte antrenamentele pe care le-am gândit, cu mijloacele lor specifice. Ar putea însemna zeci de lecții de antrenorat de la mijloace fizice complexe până la cele tehnico-tactice de circulație, apărare și atac schematic. Vorbim de zeci de ore de pledoarie"   Cornel Dinu

3titluri de cel mai bun fotbalist român a câștigat Dinu în tricoul lui Dinamo

2titluri de campion al României a câștigat antrenorul Dinu pe banca "câinilor"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
blocatu
blocatu  •  14 August 2018, 01:50
Postat de lapusneanul pe 11 August 2018, 12:49

bine ma lippi, astept sa intri si cu pisloaga sa ne dai alta formula de echipa cu mutiu in poarta..:)

nu il chema Pisleaga? nu poti poci numele unui mare antrenor, parerea mea! :D legat de nea Dinu, teoria ca teoria, dar practica ne omoara! de ce nu lucreaza nimeni cu el? pai cui i-ar place sa-l mistocareasca nea Dinu de dimineata pana seara? pana nici infamul jj nu o face! il si vad pe Bratu sau alt tanar cu nea Dinu alaturi, sa le zica el din tainele intelepciunii: "mai tabachera!" "Nedelcearu, arunca ba cu dopu`n el!", "mai soriceilor, nu sunteti buni nici de frizeri!" si alte alea....

mosvasile
mosvasile  •  11 August 2018, 18:33

"Schema"aia nu a zis-o cum "antrenorul" se da la nevestele jucatorilor?!Ce poti sa inveti de la un individ cu caracter de ***?!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

anastasiu
anastasiu  •  11 August 2018, 18:06
Postat de Tomas Orzan pe 11 August 2018, 16:31

Amintiti-va doar cum a pregatit echipa nationala pentru meciul de la Kosice....daca nu era el antrenor va dati seama ca luam mai mult de 5 de la echipa aia care a terminat cu doi oameni in minus?

Si poate iti amintesti si de Otelul Galati-Juventus Torino 1-0, cu Dinu antrenor!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează