FOTBAL  »  Superliga  »  TOP 2019

LIGA 1 // Analiză GSP: 5 confirmări și 5 dezamăgiri din 2019 + cei 5 jucători care ar putea „exploda” în noul an

Articol de , - Publicat duminica, 29 decembrie 2019 14:43

LIGA 1 // 2019 se încheie, prilej cu care GSP.ro alcătuiește un top al jucătorilor care au confirmat și al celor care au dezamăgit în acest an calendaristic. Nu lipsesc nici fotbaliștii care ar putea „exploda” în 2020.

Confirmări în 2019:

1. Florinel Coman: 14 goluri, cele mai multe marcate de un jucător în Liga 1 pe durata anului calendaristic 2019, şi 9 pase decisive. A devenit o certitudine, de numele lui legându-se marile speranţe ale roş-albaştrilor.

2. Deian Sorescu, ieşit din regula U21, e indispensabil pentru Dinamo, devenind al doilea cel mai important jucător cu aport ofensiv după Nistor, cu 5 goluri şi 5 pase de gol în primele 22 de runde din ediţia 2019/2020.

3. Andrei Burcă, transferat în vară de la FC Botoşani, s-a impus titular la CFR, unde a contribuit la calificarea clujenilor în primăvara europeană, iar în campionat a făcut un cuplu foarte bun alături de Vinicius.

4. Alexandru Cicâldău, achiziţionat de olteni în vara lui 2018, a fost printre jucătorii cu evoluţii constant bune pe toată durata anului 2019, devenind unul dintre cei mai atractivi jucători din lotul craiovenilor pentru un eventual transfer afară. 8 goluri şi 3 pase de gol a izbutit pe prima scenă în acest an calendaristic.

5. Deşi nu se numără printre vedetele Astrei, Valentin Gheorghe a fost o surpriză plăcută în a doua parte a anului. Mijlocaşul giurgiuvenilor este al doilea golgheter al „sitarilor”, 8 goluri. În plus, şi-a mai trecut în cont două pase decisive şi a scos un penalty. La fel ca în cazul lui Sorescu, acesta este unul dintre puţinii jucători care au confirmat după ce au ieşit de sub protecţia regulii U21.

Decepțiile lui 2019: 

1. Alexandru Ioniţă II nu s-a regăsit printre preferaţii lui Dan Petrescu în primăvară, aşa că a schimbat echipa în pauza competiţională. Din păcate pentru el, nici la Craiova nu s-a impus, cifrele lui fiind dezastruoase, doar 6 prezenţe, dintre care numai două ca titular, zero goluri, zero pase decisive.  

2. Calităţile tehnice l-au adus pe Aissa Laidouni în atenţia mai multor cluburi din Liga 1, dar ratarea unui transfer în vară i-a tăiat din elan. La final de 2019, bornele acestuia sunt mult sub aşteptări: 4 goluri, dintre care două în play-out, şi 3 pase decisive în tot anul calendaristic!

3. Intrat direct în topul celor mai scumpe achiziţii făcute de Mihai Rotaru, Andrei Ivan a risipit, cu fiecare apariţie a sa, speranţele fanilor Craiovei. A încheiat anul în fruntea listei pe care se regăsesc jucătorii cei mai criticaţi de către suporterii alb-albaştrilor, care nu au mai crezut nici în promisiunile lui Victor Piţurcă: „O să vedeţi că o să fie cel mai bun vârf din România". 

4. „De șase sau de șapte ani căutam un mijlocaș central. Uite că Vână era cel pe care-l căutam! El e cheia, Vână e cheia care rotește mașinuța de la mijlocul terenului” au fost cuvintele lui Gigi Becali, finanţatorul FCSB-ului, la prezentarea jucătorului.

Însă, după doar câteva meciuri în tricoul roş-albaştrilor, numele lui Ionuț Vînă nu s-a mai regăsit nici măcar prin sms-urile trimise spere bancă la pauza meciurilor.

5. După prestaţia foarte bună de la Euro 2019, Alexandru Paşcanu a devenit un subiect de dispută între CFR şi FCSB. Mirajul participării în grupele  EL, precum şi şansa de a lucra cu Dan Petrescu, au contat decisiv în alegerea finală

Ce a urmat a fost cu totul diferit de ce şi-a imaginat. Prezenţe rare, greşeli grave şi o concluzie clară trasă de antrenorul clujenilor la final de an: "foarte rar am pierdut un jucător, să zic că nu l-am văzut. La Pașcanu nu știu ce să zic, n-am avut timp să-l cunosc prea bine. În meciurile în care a intrat, nu a jucat bine. Dacă nu-și găsește o echipă unde să joace împrumut, va rămâne cu noi, dar nu o să mă mai bazez pe un fundaș U21".

Promisiuni pentru 2019: 

1. Craiova fotbalistică a dat tot timpul jucători cu glezna fină, capabili să facă diferenţa în momentele-cheie, să devină idoli pentru fanaticii fani din Bănie. Povestea continuă cu un nume foarte interesant: Valentin Mihăilă

Născut în 2000, s-a impus titular, a devenit om de bază şi în noua reprezentativă U21 şi a atras atenţia specialiştilor în descoperit talente. Nu-l ignoraţi în 2020! Calităţile tehnice, ba chiar şi şiretenia cu care scoate penalty-uri, sunt punctele lui forte.

2. Olimpiu Moruţan a fost considerat de Gheorghe Hagi unul dintre vârfurile actualei generaţii U21. După o perioadă cu multe ezitări, în care a lăsat impresia că nu s-a acomodat la FCSB, mijlocaşul bucureştenilor s-a remarcat pe final de an, când a fost tot mai des folosit de Vintilă. Are o calitate rară: driblingurile sale „rup coloana" adversarilor. Are nevoie de puţin mai multă încredere.

3. Ca în fiecare an, Academia Gheorghe Hagi propune cel puţin un nume pentru viitor, iar Louis Munteanu este unul dintre cei pe care merită să-i luăm în calcul în 2020.

Gheorghe Hagi: „La juniori, a dat o mulţime de goluri şi nu mai avea ce să facă pe acolo, pentru că deja era un pic faraon. Calitatea numărul unu a lui este că nu are teamă, are demarcare şi execuţii foarte bune cu ambele picioare, e un nouar clasic, e foarte bun.” 

4. Privind puţin peste Liga 1, putem sesiza o criză la capitolul tineri fundaşi centrali. Paşcanu s-a transformat într-o decepţie, Ricardo Grigore şi Denis Ciobotariu nu reuşesc să confirme, deşi şanse au tot primit, iar dobrogeanul Virgil Ghiţă nu arată constanţă, capitol la care s-a remarcat botoşăneanul Andrei Chindriş.

La doar 20 de ani, apărătorul moldovenilor a intrat în vizorul mai multor cluburi, dar asta nu i-a scăzut din randament.

5. Transferat în vară la Gaz, Mihai Velisar (21 de ani) poate fi inclus cu uşurinţă şi pe lista surprizelor oferite de 2019, an în care a prins 21 de meciuri integralist la Gaz Metan, unde a avut un aport ofensiv bun, două goluri şi 3 pase decisive. Chiar şi cu acele probleme defensive vizibile, fundaşul stânga al medieşenilor merită o atenţie sporită în noul an.

2019, anul dominației vișinii! 10 borne extraordinare bifate de CFR, echipa momentului în fotbalul românesc 

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
dumitru82drugan
dumitru82drugan  •  29 Decembrie 2019, 23:53

Numai impinsi nici o valoare certa

angel_of_death_
angel_of_death_  •  29 Decembrie 2019, 17:15
Postat de hansolo10 pe 29 Decembrie 2019, 17:11

toata lumea este aici cand este vorba de umilirea celor din vitan barzesti. pacat ca ati ajuns asa de jos ca nici stiri nu mai dau astia despre voi si stirile care le dau nu sunt de interes. peste 3 ani nu o sa isi mai aduca nimeni aminte ca ati existat.

bah ti-a trecut craciunul ?? sau mai ai 1% ???

hansolo10
hansolo10  •  29 Decembrie 2019, 17:11
Postat de jaruan pe 29 Decembrie 2019, 17:08

Iar esti aici ma gulie?

toata lumea este aici cand este vorba de umilirea celor din vitan barzesti. pacat ca ati ajuns asa de jos ca nici stiri nu mai dau astia despre voi si stirile care le dau nu sunt de interes. peste 3 ani nu o sa isi mai aduca nimeni aminte ca ati existat.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează