FOTBAL  »  Superliga  »  MĂSURĂ

Liga 1 cere ajutorul lui Ludovic Orban! LPF merge de urgență la Palatul Victoria: care e principala cerință

LPF va solicita oficial Guvernului să schimbe protocolul din Liga 1. Sursă foto: sportpictures.eu
LPF va solicita oficial Guvernului să schimbe protocolul din Liga 1. Sursă foto: sportpictures.eu

Articol de , - Publicat sambata, 15 august 2020 07:00

Luni, o delegație LPF va merge la Palatul Victoria, unde îi va solicita premierului Ludovic Orban să accepte schimbarea protocolului meciurilor din Liga 1, iar principala cerință va fi ca unei echipe să i se permită să joace chiar dacă are cazuri de coronavirus. 

Iar în momentul de față, apariția altor focare la cluburi ar putea produce același blocaj ca pe parcursul lunii iulie, când Liga 1 nici nu s-a mai putut termina în termen, pe teren, iar FRF a luat o decizie extremă: să înghețe competiția, implicit clasamentul, și să mărească numărul de echipe, fără a retrograda nimeni.

Tocmai pentru că riscul de a se repeta situația de criză e iminent, mai ales după ce deja au apărut cazuri pozitive la FCSB și UTA, Liga Profesionistă va solicita oficial Guvernului să schimbe, prin intermediul Ministerului Sănătății și Ministerului Tineretului și Sportului, protocolul în privința meciurilor de fotbal.

Luni, cu 3 zile înainte de startul Ligii 1, o delegație a Ligii, în frunte cu Gino Iorgulescu și Justin Ștefan, va merge la o întâlnire cu Ludovic Orban, prim-ministrul României.

Să fie ca în cupele europene 

LPF va solicita ca Guvernul să schimbe modalitatea în care au judecat DSP-urile cazurile multiple apărute la echipe. 

Și anume, în situația în care există testări pozitive, fotbaliștii în cauză să fie scoși din programul echipei, să fie carantinați, însă să nu se blocheze și dreptul colegilor acestora, care au ieșit negativ, de a evolua în meciul care urmează. Mai ales că LPF intenționează să implementeze protocolul UEFA pentru cupele europene și anume ca echipele să se testeze cu 3 zile înainte de fiecare meci. 

În prezent, în funcție de ancheta epidemiologică pe care o realizau, DSP-urile impuneau, mai ales în cazul aparițiilor unor focare, ca întreaga echipă să intre în izolare, chiar și pentru 14 zile, așa cum s-a petrecut în cazul lui Dinamo. "Un club se testează înaintea unui joc. Să zicem că are 3-4-5 cazuri pozitive. Respectivii să fie izolați, iar ceilalți să joace meciul! Acest lucru îl vom solicita luni", susțin cei de la LPF.

8 echipe, dintre cele care vor fi în Liga 1 în noul sezon, 50% din participante, au avut cel puțin un caz pozitiv: Dinamo, CFR, Astra, Craiova, Botoșani, UTA, FC Argeș și FCSB

321de meciuri sunt programate în noul sezon intern: 240 în campionatul regulat, 75 în play-off și play-out și 6 meciuri în cele 4 baraje, de menținere-promovare și cele pentru accesul în Europa League

Exemplul Spaniei: Atletico Madrid, lăsată să joace

Una dintre echipele care s-au aflat la Lisabona, la Final 8 Champions League, a avut probleme din cauza testărilor. Atletico Madrid a raportat două cazuri pozitive la testarea efectuată înainte de a se pleca din Madrid spre Portugalia: Vrsaljko și Correa. În ciuda acestei situații, autoritățile din Spania i-au permis trupei lui Diego Simeone să meargă la competiția UEFA, unde a pierdut meciul din "sferturi" cu Leipzig, scor 1-2, disputat joi seară.

Când se va ajunge la 0-3 la "masa verde" 

În cazul în care Guvernul va fi de acord cu solicitarea LPF, riscul ca Liga 1 să ajungă iarăși în situația de a nu se putea disputa meciurile va scădea considerabil. 

Totuși, se dorește introducerea unui punct care să prevadă și posibilitatea ca un club să piardă la "masa verde". În ce situație? Atunci când o echipă nu dispune de un număr suficient de mare de jucători apți pentru a disputa un meci. De exemplu, UEFA prevede cel puțin 13 jucători, obligatoriu un portar între ei, pentru ca o formație să aibă dreptul de a juca

Un meci de UCL a fost deja decis la comisii

Noul sezon al cupelor europene, în care toate echipele din România vor intra încă din primul tur preliminar, a produs deja un caz în care UEFA s-a văzut obligată să decidă 3-0 la "masa verde". Marțea trecută a fost programată finala preliminary round, în Champions League, meci în care urmau să joace Drita, campioana statului Kosovo, și Linfield, campioana Irlandei de Nord.

Partida trebuia să aibă loc în Elveția. Doi jucători de la Drita au fost testați pozitiv și echipa a trebuit să respecte legile în vigoare din Elveția, iar întreaga echipă a fost carantinată. Drita nu s-a putut prezenta la meci, iar UEFA a decis 3-0 pentru Linfield, care s-a calificat în turul 1, unde o va întâlni marți pe Legia Varșovia, în deplasare.

UTA, izolată pentru un singur caz pozitiv 

Nou-promovata e de miercuri în izolare. Întreaga echipă și staff-ul tehnic. Din cauza unui singur test care a ieșit pozitiv la investigațiile de la mijlocul acestei săptămâni. "Jucătorii şi staff-ul primei echipe au efectuat o nouă testare COVID, cea cu numărul 8 de la instaurarea protocolului medical. Rezultatul uneia din persoanele testate a fost pozitiv. 

Din acest motiv, tot lotul, staff-ul tehnic şi cel medical intră în izolare pentru o perioadă de cinci zile, perioadă la capătul căreia urmează retestarea" a fost anunțul oficial pe care UTA l-a făcut. Practic, de miercuri până luni, UTA nu se va putea antrena deloc, iar în prima etapă arădenii sunt programați sâmbăta viitoare, în cea mai lungă deplasare posibilă din campionat, cu Viitorul, la Ovidiu.

Când jucăm în Europa

  • 19 august: Floriana - CFR Cluj, Turul 1 Champions League
  • 26 august: CFR Cluj - Dinamo Zagreb, Turul 2 Champions League
  • 27 august: FCSB - Shirak, Turul 1 Europa League
  • 27 august: Lokomotiv Tbilisi - CS Universitatea Craiova, Turul 1 Europa League
  • 27 august: Ordabasy - FC Botoșani, Turul 1 Europa League

VIDEO Un nou sistem competițional pentru Liga 1 din 2020-2021

Citește și alte știri din Liga 1: 

FCSB în pericol după cazurile de COVID-19?! Raed Arafat explică situația de la echipa roș-albastră: „Să stea fiecare în carantină separat de ceilalți”

Izolați la FCSB! Gigi Becali închide porțile, după apariția cazurilor de COVID-19: „Toată lumea în cantonament, nu mai iese nimeni de acolo!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
ioan1964
ioan1964  •  15 August 2020, 14:38

MACAR un ANUMIT nr de spectatori sa poata sta in tribune si asta in functie de starea de sanatate si mai ales de capacitatea stadionului!HAIDE UTA,una dintre campioanele provinciei!

ioan1964
ioan1964  •  15 August 2020, 14:38

MACAR un ANUMIT nr de spectatori sa poata sta in tribune si asta in functie de starea de sanatate si mai ales de capacitatea stadionului!HAIDE UTA,una dintre campioanele provinciei!

116538290032900
Alice Popa  •  15 August 2020, 11:20

Sa ceara si prezenta spectatorilor! Iar cei care nu au virusul, sa se pupe tot meciul cu cei care au!! De ce unii sa aiba i altii nu?!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează