FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Liga 1 nu respectă moda din fotbalul european » Dintre favoritele la titlu, doar FCSB are acest avantaj!

Foto: Raed Krishan
Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat sambata, 21 iulie 2018 09:00

Tradiția campionatului arată că titlul e câștigat de un antrenor provenit dintr-un jucător mare. Dintre favorite, doar FCSB are un tehnician care a și jucat la un nivel foarte bun: Nicolae Dică.

Liga 1 nu respectă moda din fotbalul european. Cariera de jucător contează în continuare foarte mult pentru tehnicienii din România, îi e greu unui tip din afara fenomenului să se impună în competiție, să-și facă loc într-o meserie în care oricum există peste 100 de licențiați Pro în șomaj.

Numai legende!

Rezultatele din campionatul nostru confirmă utilitatea istoricului de jucător. În ultimii 15 ani, titlul a fost câștigat de tehnicieni care aveau în spate cariere importante ca fotbaliști.

Gâlcă, Șumudică, Hagi, Dan Petrescu sunt cele mai recente exemple. Inclusiv străinii care au devenit campioni în România proveneau din fotbaliști mari: Protasov, un star al URSS în anii '80, Zenga, un goalkeeper din istoria fotbalului, Mandorlini, fost mijlocaș la Inter Milano, și Jorge Costa, un personaj important de la FC Porto, unde jucase ca fundaș central.

Concurența din acest sezon ar trebui să-l transforme pe Dică în campion, în baza tradiției CV-urilor de jucători care se transformă în antrenori de succes. Dintre candidatele principale la câștigarea campionatului, doar FCSB are un asemenea tehnician.

Dică a fost golgeterul roș-albaștrilor și în campionat, și în Europa. Internațional cu 32 de meciuri și 9 goluri, Nicolae a prins semifinală de Cupa UEFA cu FCSB în 2006.

Au șanse Hagi și Bratu?

CFR și Craiova, adversarele principale ale roș-albaștrilor, nu au tehnicieni-fotbaliști. Cariera lui Edward Iordănescu a fost foarte scurtă, cu punctul maxim în 1998, când a evoluat la Panionios, din Grecia.

Devis Mangia nici măcar n-a jucat la un nivel profesionist, el s-a apucat de antrenorat de la 30 de ani și constituie o excepție în Liga 1, e singurul care n-a fost jucător, ci direct antrenor.

Gică Hagi sau Florin Bratu poate constitui surpriza în lupta pentru titlu. Gică e cel mai mare nume din istoria fotbalului românesc, Bratu a câștigat campionatul cu Rapid și a mai jucat la Galatasaray și în prima ligă franceză, la Nantes și la Valenciennes.

Unul dintre ei doi sau Dică ar trebui să devină campionul. Mangia și Iordănescu nu s-ar încadra în criteriile românești.

"Sunt un antrenor mult mai bun decât eram în urmă cu 15 ani. Cunoștințele pe care le acumulasem ca jucător nu erau suficiente, am devenit mai bun cu fiecare sezon în care am antrenat, cu fiecare meci pe care l-am pregătit"
Gheorghe Hagi, antrenor Viitorul

Non-fotbaliștii sunt la modă în străinătate

Doar în România îi e aproape imposibil unuia care n-a fost fotbalist foarte bun să devină antrenor de top. Italianul Devis Mangia, care n-a fost jucător profesionist, nu e exponentul unui trend din Europa. Chelsea tocmai l-a angajat antrenor pe Maurizio Sarri, 59 de ani, a cărui poveste e de film. N-a fost fotbalist, a lucrat în domeniul bancar și antrena echipe de amatori doar din pasiune pentru fotbal.

Primele succese de la nivelul foarte mic în care lucra l-au convins pe Maurizio să demisioneze de la bancă și să se concentreze pe antrenorat. O decizie inspirată, din moment ce a ajuns să fie plătit de Abramovici cu 6 milioane de euro pe an, o sumă pe care n-ar fi câștigat-o niciodată ca funcționar bancar. Thomas Tuchel, de la PSG, a fost un jucător submediocru, din ligile mici germane. Allegri a jucat doar la un nivel mediu, Cagliari a fost apogeul carierei lui de jucător, una care nici nu se poate compara cu parcursul pe care-l are ca tehnician. În trecut, Sacchi, un vizionar care a reformat fotbalul cu Milanul din finalul anilor '80, provenise tot din afara lumii jucătorilor de fotbal.

Îi angajează doar pentru că au jucat

Conducătorii cluburilor românești sunt convinși că CV-urile de fotbaliști contează enorm, mai degrabă au încredere în numele de jucători mari decât în necunoscuți pregătiți pentru antrenorat. Criteriul acesta e motivul pentru care în Liga 1 se trișează în mod constant, în permanență activează antrenori principali cu licența A, o calificare în baza căreia ei ar avea dreptul să fie doar secunzi. Dică a condus-o așa pe FCSB în sezonul trecut și a obținut recent licența Pro, a intrat în sfârșit în legalitate. Florin Bratu, de la Dinamo, și Dan Alexa, de la Dunărea Călărași, au rămas "principali" calificați ca secunzi, angajați ca "A1" grație recomandărilor din CV-urile de fotbaliști.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (22)
100002473541087
Danut Ognean  •  21 Iulie 2018, 19:52

steaua e in liga a patra ha ha ha

100002473541087
Danut Ognean  •  21 Iulie 2018, 19:51

ha ha ha facsb are avantaj la retrogradare

rocky2
rocky2  •  21 Iulie 2018, 18:48

Cum adica Dica ar trebui sa fie campion? Poate Gigi vreti sa ziceti!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează