FOTBAL  »  Superliga  »  DREPTURI TV

EXCLUSIV Liga 1 pe marginea prăpastiei! Deținătorul drepturilor TV nu vrea să mai respecte clauza care ține cluburile pe linia de plutire

Cluburile din Liga 1 ar putea avea de suferit
Cluburile din Liga 1 ar putea avea de suferit

Articol de - Publicat joi, 30 iulie 2020 16:45 / Actualizat joi, 30 iulie 2020 17:03

Deținătorul de drepturi TV vrea să schimbe contractul din sezonul viitor din Liga 1, urmând să nu mai vireze banii decât pe măsură ce se joacă partidele.

În Adunarea Generală a LPF de astăzi nu s-a discutat despre posibilitatea schimbării sistemului competițional, însă cluburile au primit o veste foarte proastă din partea forului prezidat de Gino Iorgulescu. Deținătorul de drepturi TV din Liga 1, firma EAD Interactive, nu mai dorește să respecte una dintre cele mai avantajoase clauze pentru cluburi din contractul semnat în vara trecută.

Firma unde director este Orlando Nicoară a purtat deja discuții cu LPF și, având în vedere ce s-a petrecut după reluarea campionatului, în urma pandemiei, cu foarte multe meciuri care nu s-au jucat la data la care fuseseră programate, EAD nu mai vrea să achite bani în avans, așa cum s-a întâmplat până acum, când jumătate din valoarea anuală, adică 14 milioane de euro, era virată înainte de startul primei etape!!!

Ce propune deținătorul drepturilor TV din Liga 1

Începând cu sezonul următor, EAD vrea ca procentul de 50%, pe care ar fi trebuit să-l achite în august, lună în care va începe sezonul 2020-2021, să fie defalcat până la finalul anului: câte 10% pentru fiecare din ultimele 5 luni, august-decembrie! 

Pentru cluburile de Liga 1 ar fi o lovitură grea, multe dintre ele având deja bugetată suma respectivă pentru vara acestui an. Mai mult, unele au făcut anumite împrumuturi, pe baza unei cesiuni de creanță, sau cazul lui Dinamo, care a intrat în negocierile cu oamenii de afaceri spanioli, aceștia primind o "ipotecă" din prima tranșă pe sezonul următor pentru că au virat o sumă în contul echipei.

Ce ar însemna această schimbare pentru cluburi? O grea lovitură financiară. Spre exemplu, FC Botoșani, pentru locul 5 pe care va termina play-off-ul, ar urma să aibă dreptul la aproape 2,3 milioane de euro, iar jumătate din această sumă, peste 1,1 milioane de euro, ar fi fost virată înainte de startul sezonului. Botoșani s-ar alege în luna august cu doar ceva mai mult de 200.000 de euro, sumă pe care o va primi apoi în fiecare din următoarele 4 luni.

Defalcarea și ponderea veniturilor Ligii 1 în anul 2019

  • Drepturi TV: 25.000.000 de euro (35% din buget)
  • Bonusuri UEFA: 16.400.000 de euro (23,5%)
  • Sponsorizări: 16.300.000 de euro (23%)
  • Venituri autorități locale: 4.700.000 de euro (7%)
  • Bilete: 3.900.000 de euro (6%)
  • Alte venituri: 3.700.000 de euro (5,5%)

2024e anul în care expiră contractul actual dintre LPF şi EAD Interactive în privinţa cesiunii drepturilor TV în Liga 1, iar suma totală ajunge la 140 de milioane de euro pe 5 ani

43%din bugetul cluburilor de Liga 1, în anul fiscal 2018, a fost asigurat de încasările din drepturile TV

3,3 milioanede euro, cu tot cu TVA, încasează pe un singur sezon, din drepturile TV, campioana din Liga 1

1,25 milioanede euro, inclusiv TVA, e suma care îi revine unei nou-promovate

VIDEO. LPF, propunere horror pentru Dinamo: 7 meciuri în ritm infernal + 4 echipe ar șoma două săptămâni

Citește mai multe știri din Liga 1: 

S-a încheiat Adunarea Generală de la LPF » „Câinii” tremură! Cluburile au decis: ce se întâmplă cu Dinamo + când ar începe noul sezon

Propunere EXTREMĂ din interiorul FRF! Decizia care ar declanșa revolta granzilor din Liga 1

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (78)
bogat
bogat  •  31 Iulie 2020, 11:55

Orlando Nicoara e presedintele LPF Si FRF. El dicteaza formatul competitiei, datele de inceput si sfarsit de competitie, cine e campioana si cine retrogradeaza iar acum vrea sa-si reduca riscurile investitiei la zero cerand modificarea unilaterala a contractului. A incalecat fraierii si face legea. Fotbalul conteaza mai putin.

steaua_clinceni
steaua_clinceni  •  31 Iulie 2020, 11:12
Postat de randoomx pe 30 Iulie 2020, 19:16

*** am facut cu el un pariu,daca,clona fc r nu promoveaza el a spus ca dispare de pe gsp. de aia este asa de nervos. de duminica scapam de el.

cum apari tu pe toate articolele lui craitoiu :)))))))))))

fibra
fibra  •  31 Iulie 2020, 07:49

Cine nu rezista sa se desfiinteze.Cu pomana va faceti salarii mari,ia mai si munciti.

Vezi toate comentariile (78)
Comentează