FOTBAL  »  Superliga  »  CLINCENI

Invenția din Ilfov » Secretele celor de la Academica Clinceni: de ce jucătorii acceptă salarii mai mici decât la restul formațiilor din Liga 1

CFR va întâlni astăzi echipa-revelație a sezonului, FC Clinceni, o formație pe care Ilie Poenaru a făcut-o să pară mai bună decât este și el însuși se descurcă prea bine pentru un tehnician nelicențiat.
CFR va întâlni astăzi echipa-revelație a sezonului, FC Clinceni, o formație pe care Ilie Poenaru a făcut-o să pară mai bună decât este și el însuși se descurcă prea bine pentru un tehnician nelicențiat.

Articol de , - Publicat joi, 14 ianuarie 2021 14:59 / Actualizat joi, 14 ianuarie 2021 15:22

CFR va întâlni astăzi echipa-revelație a sezonului, FC Clinceni, o formație pe care Ilie Poenaru a făcut-o să pară mai bună decât este și el însuși se descurcă prea bine pentru un tehnician nelicențiat.

  • CFR Cluj - Academica Clinceni e astăzi, de la ora 20:00, liveTEXT pe GSP.ro

Un club fără nume important a angajat fotbaliști foarte cunoscuți aflați spre finalul carierelor și mizează pe un antrenor lipsit de licența Pro. Echipa nu are suporteri mulți, palmaresul ei este submediocru. Cu rețeta aceasta, rezultatele sunt prea bune față de estimarea dinaintea sezonului! FC Clinceni e pe loc de play-off, depășește cluburi mai mari, mai bogate, cu jucători plătiți cu mult mai bine. Ce se întâmplă în Clinceni, de echipa funcționează atât de bine?

Secretul Academicii Clinceni: Factorul București atrage fotbaliștii

Cu o săptămână în urmă, vremea era mai bună decât este azi și soarele îmbunătățea condițiile oricum excelente. Terenuri cu iarbă naturală, cu gazon artificial, instalație de nocturnă. Alte echipe s-au antrenat până acum prin mocirlă sau pe gheață, aici nu e la fel, antrenorii și jucătorii pot să jongleze cu câmpurile pe care le au la dispoziție, să se mute de pe unul pe altul în funcție de vreme, de oră.

Pe terenurile foarte bune de la marginea Bucureștiului, FC Clinceni a adunat jucători cu nume mari și cu cariere importante: Gardoș, Tănase, Rusescu, Pârvulescu. Apropierea de Capitală contează. Nimeni nu câștigă mai mult de 6.000 de euro lunar, dar suma aceasta e suficientă ca să-l atragă pe un fotbalist care n-ar pleca departe de casă decât pentru bani cu mult mai mulți.

Invenția din Ilfov » Secretele celor de la Academica Clinceni: de ce jucătorii acceptă salarii mai mici decât la restul formațiilor din Liga 1

Bautista Cascini, un mijlocaș argentinian, a preferat să plece de la Botoșani la Clinceni pentru un salariu mai mic! De la 6.000 de euro lunar, el a coborât la 4.000 de euro, doar ca să locuiască în București.

Porumboiu povestea că era nevoit să le plătească străinilor pe care îi aducea la Vaslui salarii cu mult mai mari decât era nivelul obișnuit din campionat și din cauza orașului care nu le oferea jucătorilor distracțiile, școlile pentru copii, tot ceea ce-și doreau.

Ilie Poenaru: „Vă treziți sau pierdem cu CFR?"

Echipa s-a descurcat și înainte să atragă nume faimoase. A promovat în mod surprinzător din liga a doua și a rezistat după prima stagiune în "A", deși părea condamnată, cu un lot subțire și lipsită de tradiție. 

Rezultatele acestea îl au în comun pe Ilie Poenaru. Fost fundaș stânga la Poli Timișoara, la FC Argeș, el se descurcă, în cariera de tehnician, mai bine decât reușea ca jucător.

A promovat cu FC Voluntari înainte să urce și Clinceni în prima ligă. Fotbalistul Poenaru nu a fost nici măcar aproape de performanțele pe care le-au acumulat Rusescu, Gardoș, Tănase, dar ca antrenor el reușește să conducă echipa cu o autoritate specifică unui tehnician consacrat și respectat.

Lotul multipremiat e amenințat, e certat când lui Poenaru i se pare că echipa nu se implică destul. "Nu v-ați trezit? Asta e, plecăm, mergem la dușuri, nu are rost să continuăm așa!". "Am zis «semiactiv»! Asta înseamnă că te apropii de el, încerci să-l încurci! Nu avem nicio șansă la CFR așa!".

Ilie nu are licența Pro, pe care Școala de Antrenori din Federație i-a refuzat-o în urma unui examen, deși instituția aceasta își propune să creeze antrenori, iar el confirmă și în sezonul acesta că e capabil să antreneze. 

Arma principală la Academica Clinceni: fazele fixe

Antrenamentul observat a fost unul în care Poenaru a executat scheme pentru fazele fixe, cornere și lovituri libere. Momentele statice chiar contează pentru echipa lui, care își bazează randamentul pe astfel de faze, din care a înscris opt goluri în campionat, jumătate din totalul reușitelor. Și a primit doar două goluri din astfel de situații! 

Cristi Tănase, un internațional cu 41 de selecții și cu 6 goluri, e unul dintre executanți. Printre fotbaliștii folosiți ca amenințări în careu se află și Răzvan Nichita-Patriche, căpitanul de 34 de ani, un fundaș central care constituia o mare promisiune în 2005, când evolua pentru Sportul Studențesc. Patriche s-a pierdut pe urmă prin liga a doua, la Clinceni și la Afumați. 

Raul Rusescu: „Încă mai sunt jucătorul naționalei"

Raul Rusescu, 32 de ani, a semnat cu FC Clinceni după ce a evoluat în sezonul trecut în liga a doua turcă, la Giresunspor. El a marcat doar două goluri în prima parte a sezonului, e departe de forma cea mai bună, dar e convins că ar putea să își revină: "Câtă vreme joc fotbal mă consider jucătorul echipei naționale, sunt disponibil! Pentru titlu vor lupta FCSB, Craiova și CFR. Favorita mea e evidentă, Steaua! Nu FCSB, Steaua!". 

Invenția din Ilfov » Secretele celor de la Academica Clinceni: de ce jucătorii acceptă salarii mai mici decât la restul formațiilor din Liga 1

Amatori până la Revoluție, excelenți astăzi

Clinceni nu a contat în fotbalul bun înainte de '90, când evolua la nivel județean, în campionatul destinat Ilfovului. Sezonul trecut a fost primul pe care l-a bifat echipa în prima ligă, după ce ea promovase în premieră și în "B". Multe cluburi din București care participau în primele două ligi au dispărut, altele au probleme și astăzi. FC Clinceni a ajuns să stea mai bine decât se prezintă Dinamo, al doilea cel mai titrat și mai popular club din România. 

Se bucură ca la meciuri

Jucătorii de la Clinceni au succes și pentru că atmosfera dintr-un antrenament obișnuit e ca la un meci oficial, ei reacționează la golurile date în exercițiile pentru faze fixe ca la etape normale din campionat. Poenaru păstrează echipa ambiționată, motivată, deși obiectivul nu îl reprezintă în mod clar clasarea pe un loc de play-off, clubul își propune să reziste în continuare în prima ligă. "Rusescu a spus că nu a mai întâlnit nicăieri în carieră un grup atât de bun și de unit", explică o persoană din conducere. 

Mă bucur de fiecare antrenament, ca întotdeauna, și mă simt bine. Din păcate, cluburile românești nu au mai avut performanțe pe plan european în anii recenți, sper să ne revenim și să ajungem mai des în grupe. Deocamdată, și calificarea în grupele Europa League constituie o performanță

E greu de spus dacă avem o echipă de play-off sau nu. Eu sper să fim deasupra liniei după ce se va termina sezonul regulat, pentru așa ceva ne antrenăm zi de zi
- Raul Rusescu, atacant Clinceni

Citește și alte știri despre fotbalul din Liga 1:

EXCLUSIV. BRR! Speriați de ger, căpitanii din Liga 1 au cerut reprogramarea meciurilor! Ce partide ar putea fi amânate

CFR Cluj amenință: „Suntem proști? Am pierdut bani! Asta vom face dacă FCSB nu intră în carantină”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
pitea1982
pitea1982  •  14 Ianuarie 2021, 23:24

Gsp-istilor mi-aduc aminte cat circ si cate articole despre Mirel Radoi cand antrena Steaua ( FCSB) si nu avea licenta pro. Acum sunt antrenori in situatia lui, dar nu vad valuri prin presa. Nu sunteti obiectivi. RUSINE

Vezi toate comentariile (1)
Comentează