FOTBAL  »  Superliga  »  VAR

VIDEO Pas major în implementarea sistemului VAR în Liga 1 » A început pregătirea practică a arbitrilor

A început pregătirea practică a arbitrilor pentru operarea sistemului VAR // foto: captură FRF TV
A început pregătirea practică a arbitrilor pentru operarea sistemului VAR // foto: captură FRF TV

Articol de GSP - Publicat miercuri, 09 martie 2022 18:21 / Actualizat miercuri, 09 martie 2022 18:35

Un pas major în implementarea sistemului VAR în fotbalul românesc a fost bifat: a început pregătirea practică, cu analiză VAR în timp real!

Din bănci, unde au studiat partea teoretică a sistemului de video-arbitraj, arbitrii au trecut pe teren.

Astăzi a început pregătirea practică a arbitrilor, care au testat sistemul VAR în timp real în cadrul unor meciuri disputate la Centrul Național de Fotbal din Buftea.

Au mai rămas 4 luni până la primul meci cu VAR din România » Poftiți în Mercedes! GSP a vizitat astăzi studioul unde vor fi analizate fazele
REPORTAJ
Au mai rămas 4 luni până la primul meci cu VAR din România » Poftiți în Mercedes! GSP a vizitat astăzi studioul unde vor fi analizate fazele

Pas major în implementarea VAR: a început pregătirea practică a arbitrilor

„Astăzi este începutul pregătirii practice pentru arbitrii VAR și aVAR (n.r. - asistentul arbitrului din camera VAR) și operatorii VAR, pregătire în care VAR-ul și aVAR-ul exersează situații reale, ca cele întâmplate pe terenul de joc, în timp ce arbitrii se pregătesc să înțeleagă și să aplice partea teoretică pe care am dezvoltat-o până acum: cum trebuie să reacționeze, cum să comunice cu jucătorii, cu cei din camera VAR și viceversa.

Impedimente? Nu ne așteptam la vremea asta, dar e bine pentru că ne provoacă și mai mult din punct de vedere al pregătirii. E puțin dificil pentru liniile de ofsaid, dar verificăm cum funcționează sistemul în condiții mai puțin optime”, a declarat Alexandru Deaconu, liderul proiectului de implementare VAR.

Deaconu a dezvăluit câți arbitri învață să utilizeze sistemul mult-așteptat în Liga 1: „În acest proiect, avem implicați 50 de arbitri: 24 de arbitri, 26 de asistenți, plus 12 operatori VAR”.

Este interesant, deoarece este un lucru nou. Până ne familiarizăm, ne formăm reflexele și automatismele va dura puțin, dar cu antrenament și exercițiu vom face față, vom fi pregătiți pentru ce urmează. 

E mai dificil decât faza teoretică, practica nu se compară cu teoria, dar cu o pregătire foarte bună ne vom putea îndeplini obiectivele stabilite. 

Cea mai mare provocare? De a fi arbitru VAR, pentru că este un lucru nou. Suntem însă pregătiți, ne vom obișnui cu această postură.

- Horațiu Feșnic, arbitru

VIDEO » Așa arată studioul VAR mobil pregătit pentru Liga 1

Mai multe știri din Liga 1:

Poftiți pe stadioane! Începând de azi, arenele sunt deschise din nou la capacitate maximă

Dinamo a rezolvat primul transfer din era Uhrin Jr. » Conducerea „câinilor” a confirmat mutarea

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
bufnila
bufnila  •  09 Martie 2022, 19:19

Aici e Romania! Dai cu VAR dar dai degeaba. Au facut tranzitia deja in sezonul asta, te fac din cartonasele galbele, te fac din faulturi dure nesemnalizate, te fac din lucruri neacoperite de VAR. Nu mai este cu scosul mingii din poarta si cu penalty-uri gratis, au invatat, s-au adaptat. Campioana este tot cine vrea sistemul.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează