FOTBAL  »  Superliga  »  GSP SPECIAL

Liga I dată exemplu negativ de UEFA » AŞA NU: România

Articol de - Publicat miercuri, 04 august 2010 00:00

Un studiu detaliat al UEFA, bazat pe criterii financiare şi competiţionale, plasează gestiunea Sandu - Dragomir la capitolul exemplelor negative

Singurul capitol la care rivalizăm cu Europa e proprietatea asupra stadioanelor, deţinute aproape peste tot de oficialităţi sau entităţi comerciale, nu de cluburi. În rest, dezastru la licenţe, formula de desfăşurare a ligii naţionale, spectatori, venituri şi taxe


UEFA a prezentat recent un studiu financiar extins la nivelul întregului continent, 733 de echipe de primă divizie, în care România apare cu precădere la categoria exemplelor negative. Reperul e sezonul 2008-2009, adică la zi din punctul de vedere al datelor statistice, fiindcă pentru anul 2009-2010 dosarele de-abia acum se centralizează la forul european.

Concret, e vorba despre o analiză întinsă pe 84 de pagini, care conturează starea fotbalului european înaintea implementării, din 2015, a conceptului "Financial Fair Play", proiect menit să oblige cluburile să-şi reducă datoriile şi să nu cheltuiască sume mai mari decît veniturile înregistrate. Sub sancţiunea neînscrierii în cupele europene!


LICENŢE. Repetenţi la finanţe

Există două tipuri de licenţiere: naţională şi UEFA. Ultima vizează cluburile care participă în cupele europene, dar criteriile sînt relativ similare cu cele obligatorii pe plan intern, pentru fiecare club în parte. Sînt însă mai stricte. Şi inflexibile.

Ce sectoare vizează licenţa
- audit financiar
- buget
- centre de tineret: minimum 4 echipe
- calitatea stadioanelor şi a infrastructurii
- transferuri/taxe/angajaţi
- serviciile medicale
- calificarea antrenorului principal
- calificarea managerului general/fizioterapeut/doctor
- serviciu juridic


49 de cluburi din 25 de ţări nu au primit licenţa UEFA pentru cupele europene în perioada 2004-2009, cazul lui ŢSKA Sofia, Beitar Ierusalim, PAOK Salonic sau Shelbourne


În vara anului trecut, România a căzut in-corpore la analiza UEFA pentru cele 6 formaţii care ne reprezentaseră în cupele europene: CFR Cluj, Dinamo, Timişoara, Rapid, Steaua, Urziceni! Un raport disciplinar întocmit de inspectorul turc Kemal Kapulluoglu (foto) a constatat că FRF a ignorat grav cerinţele forului continental pentru implementarea sistemului unitar de licenţiere prin avizarea dosarelor contrar normelor.

Recomandarea a fost pentru o amendă de 200.000 de euro, dar federaţia a scăpat finalmente cu numai 35.000 de euro. Cu amendamentul că, în cazul recidivei, suma se va dubla şi se va lua în calcul excluderea din competiţiile europene a cluburilor în culpă.

La ce capitole au căzut românii? Situaţii financiare anuale incomplete. Informaţii incomplete pentru bilanţ şi contul de profit şi pierderi. Angajamente financiare neachitate din activităţi de transfer, către angajaţi, asigurări sociale şi fiscale. Standarde contabile inaplicabile. Auditor necalificat. Previziuni financiare fără acoperire. În traducere, cam tot spectrul vizînd finanţele!


250.000 de euro primeşte FRF de la UEFA pentru implementarea internă a sistemului de licenţiere impus de forul continental


DIMENSIUNILE LIGII. PROMOVARE/RETROGRADARE. Unici în Europa

În afara ligilor de top cu 20 de echipe, doar patru campionate din Europa mai au în actualul sezon o structură cu 18 formaţii în prima ligă, precum în România. E vorba despre întrecerile din Germania, Turcia şi Olanda. Cifrele arată că, financiar şi comercial, nu putem rivaliza cu nici una dintre aceste competiţii.

Germania
177 de milioane de euro e profitul Bundesligii pe sezonul 2008/2009: cel mai mare de pe continent, potrivit unei analize Delloitte

Turcia
87 de milioane de euro e venitul total realizat de Fenerbahce (2008/2009): locul 30 în topul continental al cluburilor (primul în afara lui "big five" - Germania, Anglia, Italia, Franţa, Spania)

Olanda
422 milioane de euro a înregistrat prima divizie olandeză (Eredevisie) ca venit total în 2008/2009 (imediat în urma lui "big five" - Germania, Anglia, Italia, Franţa, Spania)


"Numărul locuitorilor din ţara respectivă reprezintă un alt element determinant în stabilirea dimensiunilor primei ligi. E un factor care arată de obicei cîte formaţii poate suporta campionatul", explică studiul UEFA. Şi aici, România iese în afara tiparelor de performanţă.


Ţara    Echipe în prima ligă    Număr locuitori

Franţa    20    65,5 mil.
Italia    20    60 mil.
Anglia    20    52 mil.
Spania    20    46 mil.

Germania    18    82 mil.
Turcia    18    72,5 mil.
România    18    21,5 mil.
Olanda    18    16,7 mil.

Rusia    16    142 mil.
Ucraina    16    46 mil.
Polonia    16    38 mil.
Grecia    16    11,5 mil.

Chiar dacă structura istorică a Ligii I arată că formula actuală, cu 18 formaţii, domină ediţiile postbelice, cifrele comparabile cu alte state nu pun România într-o postură plăcută. Dimensiunea primei divizii, coroborată cu modelul de 4 echipe la retrogradare, e unic acum în Europa! Asta fiindcă nu mai există nici o altă ţară pe continent care să propună acelaşi sistem! Predominantă e formula cu 15/16 formaţii şi cu 2/3 echipe la promovare/retrogradare.


Structura istorică a Ligii I

Număr echipe    Ediţii
12    8
13    2
14    10
16    14
18    30


PROPRIETATEA ASUPRA STADIOANELOR. Urmăm tradiţia europeană

E unul dintre puţinele capitole la care Liga I se înscrie în trend. În majoritatea ţărilor de pe continent, echipele din primul eşalon nu sînt proprietare ale stadioanelor pe care evoluează. "În general, oficialităţile permit chiriaşilor să beneficieze în mare proporţie de veniturile comerciale din exploatarea arenelor, de sumele din vînzarea de bilete, de banii proveniţi din publicitatea oferită în interiorul bazelor sportive", susţine studiul.
La noi, doar un club din elită deţine şi arenă proprie: Astra Ploieşti, patron - omul de afaceri Ion Nicolae. E o situaţie similară cu Franţa, Polonia, Ucraina sau Serbia. În Germania sau în Italia, însă, nu există nici un club care să aibă proprietate asupra stadionului.


83% dintre cluburile europene de primă divizie au stadioanele închiriate de la municipalitate, de la alte autorităţi ale statului ori de la entităţi comerciale


SPECTATORI. Departe de elită

Din 53 de state europene, România ocupă locul 20 în topul spectatorilor prezenţi la partidele din prima divizie, cu un total estimat la 1.849.464. Adică undeva aproape de jumătatea ierarhiei. Sîntem sub Belgia, Norvegia, Austria sau Polonia şi depăşim Israel, Cehia, Croaţia sau Bulgaria.


"Numărul de spectatori e dependent de capacitatea stadioanelor, de zilele tradiţionale de meci oferite de club şi de atractivitatea partidelor"
studiu UEFA


6.044 e media de spectatori în Liga I pentru sezonul 2008/2009: 9.000 de spectatori e media europeană

13.956 e cea mai mare medie de spectatori înregistrată de un club din România (2008/2009)


Top 5

Campionat    Medie spectatori    Total estimat
Germania    42.565    13.024.890
Anglia    35.630    13.539.400
Spania    28.276    10.744.880
Italia    25.045    9.517.100
Franţa    21.049    7.998.620


VENITURI. Cluburi MICRO într-o ligă MARE

În funcţie de veniturile medii generate de ligi, UEFA le împarte în cinci categorii: TOP (peste 50 mil. E), MARI (5-50 mil. E), MEDII (1,25-5 mil. E), MICI (350.000-1,25 mil. E) şi MICRO (sub 350.000 E). Pentru sezonul analizat, 2008/2009, România e plasată în categoria a doua, cu un nivel mai sus decît în campionatul precedent.

Explicaţia apare în studiu: "Cluburile din România au performat în competiţiile UEFA, aşa încît era aşteptată creşterea nivelului financiar". Este vorba despre prima ediţie a cupelor europene în care am avut două formaţii în Champions League (CFR Cluj, Steaua), plus cinci participante în UEFA (Rapid, Dinamo, Urziceni, Timişoara şi Vaslui, ultima venită din Intertoto).

Pe de altă parte, studiul face referire şi la forţa financiară a cluburilor, după aceleaşi criterii ca mai sus. Aici, dintre ligile apreciate drept MARI, România şi Ucraina sînt singurele care au în componenţă echipe MICRO, adică cele cu bugete asumate de sub 350.000 euro.


14 ligi din Europa se mai află în aceeaşi categorie cu România: între ele Olanda, Rusia şi Turcia


Provenienţa veniturilor în categoria ligilor MARI

Domeniu    Procent
Drepturi TV    11,3%
Sponsori/publicitate    32,5%
Bilete    27,6%
Comercial/bonusuri    51,6%


11,5 miliarde de euro au fost veniturile pe 2008 ale celor 733 de cluburi de primă ligă din Europa, suma neincluzînd şi tranzacţiile din transferuri


69% din venituri doar la "Top five"!
Campionatele incluse în "Top five" (Anglia, Germania, Italia, Spania, Franţa) totalizează 98 de echipe, care au generat împreună venituri de 7,9 miliarde euro din drepturi TV, sponsori/publicitate, bilete, comercial. Adică circa 69% din totalul la nivel european! Îşi împart circa 3,6 miliarde de euro numai din drepturi TV!


Profit minim la transferuri
Transferurile constituie un sector aparte în analiza UEFA. Iar aici România înregistrează cifre minime la capitolul profitului înregistrat din tranzacţiile de jucători: doar 6% din profiturile totale ale ligii. Adică vindem fie puţin, fie ieftin. Ori ambele! Ne batem cu Scoţia şi Belarus, tot 6%. În schimb, mari exportatoare de jucători, Croaţia (53%), Bulgaria (40%) şi Cehia (29%) deţin supremaţia la acest indicator. La polul opus, "aspiratoarele" de vedete, cu indici sub zero: Anglia/Spania - 10%, Italia -5% şi Germania -2%.


45 de milioane de euro e valoarea contabilă a tuturor jucătorilor din liga I, potrivit studiului UEFA


SALARII ŞI TAXE. Plăţi mai mari decît veniturile!

La cluburile din România, 73% din venituri (fără sumele din transferuri) se duc în salarii: jucători, staff tehnic şi administrativ. E un nivel similar cu cel întîlnit în Slovenia (75%) şi Irlanda (77%). Interesant e însă că, luat în detaliu, există cel puţin cinci cluburi din Liga I care au raportat un nivel al salariilor care depăşeşte veniturile înregistrate! Nu sîntem însă singuri la acest capitol negativ: inclusiv în Spania, Italia şi Franţa se întîlnesc situaţii comparabile.


Cît cheltuie granzii

Campionat    Raport salarii/venituri
Germania    52%
Anglia    60%
Spania    63%
Italia    63%
Franţa    71%


8% din totalul datoriilor acumulate de cluburile din România reprezintă impozite neachitate; în Franţa - 34%, în Spania - 23%, în Italia - 12%

Un studiu detaliat al UEFA, bazat pe criterii financiare şi competiţionale, plasează gestiunea Sandu - Dragomir la capitolul exemplelor negative

Singurul capitol la care rivalizăm cu Europa e proprietatea asupra stadioanelor, deţinute aproape peste tot de oficialităţi sau entităţi comerciale, nu de cluburi. În rest, dezastru la licenţe, formula de desfăşurare a ligii naţionale, spectatori, venituri şi taxe

UEFA a prezentat recent un studiu financiar extins la nivelul întregului continent, 733 de echipe de primă divizie, în care România apare cu precădere la categoria exemplelor negative. Reperul e sezonul 2008-2009, adică la zi din punctul de vedere al datelor statistice, fiindcă pentru anul 2009-2010 dosarele de-abia acum se centralizează la forul european.

Concret, e vorba despre o analiză întinsă pe 84 de pagini, care conturează starea fotbalului european înaintea implementării, din 2015, a conceptului "Financial Fair Play", proiect menit să oblige cluburile să-şi reducă datoriile şi să nu cheltuiască sume mai mari decît veniturile înregistrate. Sub sancţiunea neînscrierii în cupele europene!

LICENŢE. Repetenţi la finanţe

Există două tipuri de licenţiere: naţională şi UEFA. Ultima vizează cluburile care participă în cupele europene, dar criteriile sînt relativ similare cu cele obligatorii pe plan intern, pentru fiecare club în parte. Sînt însă mai stricte. Şi inflexibile.

Ce sectoare vizează licenţa
- audit financiar
- buget
- centre de tineret: minimum 4 echipe
- calitatea stadioanelor şi a infrastructurii
- transferuri/taxe/angajaţi
- serviciile medicale
- calificarea antrenorului principal
- calificarea managerului general/fizioterapeut/doctor
- serviciu juridic

49 de cluburi din 25 de ţări nu au primit licenţa UEFA pentru cupele europene în perioada 2004-2009, cazul lui ŢSKA Sofia, Beitar Ierusalim, PAOK Salonic sau Shelbourne

În vara anului trecut, România a căzut in-corpore la analiza UEFA pentru cele 6 formaţii care ne reprezentaseră în cupele europene: CFR Cluj, Dinamo, Timişoara, Rapid, Steaua, Urziceni! Un raport disciplinar întocmit de inspectorul turc Kemal Kapulluoglu (foto) a constatat că FRF a ignorat grav cerinţele forului continental pentru implementarea sistemului unitar de licenţiere prin avizarea dosarelor contrar normelor.

Recomandarea a fost pentru o amendă de 200.000 de euro, dar federaţia a scăpat finalmente cu numai 35.000 de euro. Cu amendamentul că, în cazul recidivei, suma se va dubla şi se va lua în calcul excluderea din competiţiile europene a cluburilor în culpă.

La ce capitole au căzut românii? Situaţii financiare anuale incomplete. Informaţii incomplete pentru bilanţ şi contul de profit şi pierderi. Angajamente financiare neachitate din activităţi de transfer, către angajaţi, asigurări sociale şi fiscale. Standarde contabile inaplicabile. Auditor necalificat. Previziuni financiare fără acoperire. În traducere, cam tot spectrul vizînd finanţele!

250.000 de euro primeşte FRF de la UEFA pentru implementarea internă a sistemului de licenţiere impus de forul continental

DIMENSIUNILE LIGII. PROMOVARE/RETROGRADARE. Unici în Europa

În afara ligilor de top cu 20 de echipe, doar patru campionate din Europa mai au în actualul sezon o structură cu 18 formaţii în prima ligă, precum în România. E vorba despre întrecerile din Germania, Turcia şi Olanda. Cifrele arată că, financiar şi comercial, nu putem rivaliza cu nici una dintre aceste competiţii.

Germania
177 de milioane de euro e profitul Bundesligii pe sezonul 2008/2009: cel mai mare de pe continent, potrivit unei analize Delloitte

Turcia
87 de milioane de euro e venitul total realizat de Fenerbahce (2008/2009): locul 30 în topul continental al cluburilor (primul în afara lui "big five" - Germania, Anglia, Italia, Franţa, Spania)

Olanda
422 milioane de euro a înregistrat prima divizie olandeză (Eredevisie) ca venit total în 2008/2009 (imediat în urma lui "big five" - Germania, Anglia, Italia, Franţa, Spania)

"Numărul locuitorilor din ţara respectivă reprezintă un alt element determinant în stabilirea dimensiunilor primei ligi. E un factor care arată de obicei cîte formaţii poate suporta campionatul", explică studiul UEFA. Şi aici, România iese în afara tiparelor de performanţă.

Ţara    Echipe în prima ligă    Număr locuitori

Franţa    20    65,5 mil.
Italia    20    60 mil.
Anglia    20    52 mil.
Spania    20    46 mil.

Germania    18    82 mil.
Turcia    18    72,5 mil.
România    18    21,5 mil.
Olanda    18    16,7 mil.

Rusia    16    142 mil.
Ucraina    16    46 mil.
Polonia    16    38 mil.
Grecia    16    11,5 mil.

Chiar dacă structura istorică a Ligii I arată că formula actuală, cu 18 formaţii, domină ediţiile postbelice, cifrele comparabile cu alte state nu pun România într-o postură plăcută. Dimensiunea primei divizii, coroborată cu modelul de 4 echipe la retrogradare, e unic acum în Europa! Asta fiindcă nu mai există nici o altă ţară pe continent care să propună acelaşi sistem! Predominantă e formula cu 15/16 formaţii şi cu 2/3 echipe la promovare/retrogradare.

Structura istorică a Ligii I

Număr echipe    Ediţii
12    8
13    2
14    10
16    14
18    30

PROPRIETATEA ASUPRA STADIOANELOR. Urmăm tradiţia europeană

E unul dintre puţinele capitole la care Liga I se înscrie în trend. În majoritatea ţărilor de pe continent, echipele din primul eşalon nu sînt proprietare ale stadioanelor pe care evoluează. "În general, oficialităţile permit chiriaşilor să beneficieze în mare proporţie de veniturile comerciale din exploatarea arenelor, de sumele din vînzarea de bilete, de banii proveniţi din publicitatea oferită în interiorul bazelor sportive", susţine studiul.
La noi, doar un club din elită deţine şi arenă proprie: Astra Ploieşti, patron - omul de afaceri Ion Nicolae. E o situaţie similară cu Franţa, Polonia, Ucraina sau Serbia. În Germania sau în Italia, însă, nu există nici un club care să aibă proprietate asupra stadionului.

83% dintre cluburile europene de primă divizie au stadioanele închiriate de la municipalitate, de la alte autorităţi ale statului ori de la entităţi comerciale

SPECTATORI. Departe de elită

Din 53 de state europene, România ocupă locul 20 în topul spectatorilor prezenţi la partidele din prima divizie, cu un total estimat la 1.849.464. Adică undeva aproape de jumătatea ierarhiei. Sîntem sub Belgia, Norvegia, Austria sau Polonia şi depăşim Israel, Cehia, Croaţia sau Bulgaria.

"Numărul de spectatori e dependent de capacitatea stadioanelor, de zilele tradiţionale de meci oferite de club şi de atractivitatea partidelor"
studiu UEFA

6.044 e media de spectatori în Liga I pentru sezonul 2008/2009: 9.000 de spectatori e media europeană

13.956 e cea mai mare medie de spectatori înregistrată de un club din România (2008/2009)

Top 5

Campionat    Medie spectatori    Total estimat
Germania    42.565    13.024.890
Anglia    35.630    13.539.400
Spania    28.276    10.744.880
Italia    25.045    9.517.100
Franţa    21.049    7.998.620

VENITURI. Cluburi MICRO într-o ligă MARE

În funcţie de veniturile medii generate de ligi, UEFA le împarte în cinci categorii: TOP (peste 50 mil. E), MARI (5-50 mil. E), MEDII (1,25-5 mil. E), MICI (350.000-1,25 mil. E) şi MICRO (sub 350.000 E). Pentru sezonul analizat, 2008/2009, România e plasată în categoria a doua, cu un nivel mai sus decît în campionatul precedent.

Explicaţia apare în studiu: "Cluburile din România au performat în competiţiile UEFA, aşa încît era aşteptată creşterea nivelului financiar". Este vorba despre prima ediţie a cupelor europene în care am avut două formaţii în Champions League (CFR Cluj, Steaua), plus cinci participante în UEFA (Rapid, Dinamo, Urziceni, Timişoara şi Vaslui, ultima venită din Intertoto).

Pe de altă parte, studiul face referire şi la forţa financiară a cluburilor, după aceleaşi criterii ca mai sus. Aici, dintre ligile apreciate drept MARI, România şi Ucraina sînt singurele care au în componenţă echipe MICRO, adică cele cu bugete asumate de sub 350.000 euro.

14 ligi din Europa se mai află în aceeaşi categorie cu România: între ele Olanda, Rusia şi Turcia

Provenienţa veniturilor în categoria ligilor MARI

Domeniu    Procent
Drepturi TV    11,3%
Sponsori/publicitate    32,5%
Bilete    27,6%
Comercial/bonusuri    51,6%

11,5 miliarde de euro au fost veniturile pe 2008 ale celor 733 de cluburi de primă ligă din Europa, suma neincluzînd şi tranzacţiile din transferuri

69% din venituri doar la "Top five"!
Campionatele incluse în "Top five" (Anglia, Germania, Italia, Spania, Franţa) totalizează 98 de echipe, care au generat împreună venituri de 7,9 miliarde euro din drepturi TV, sponsori/publicitate, bilete, comercial. Adică circa 69% din totalul la nivel european! Îşi împart circa 3,6 miliarde de euro numai din drepturi TV!

Profit minim la transferuri
Transferurile constituie un sector aparte în analiza UEFA. Iar aici România înregistrează cifre minime la capitolul profitului înregistrat din tranzacţiile de jucători: doar 6% din profiturile totale ale ligii. Adică vindem fie puţin, fie ieftin. Ori ambele! Ne batem cu Scoţia şi Belarus, tot 6%. În schimb, mari exportatoare de jucători, Croaţia (53%), Bulgaria (40%) şi Cehia (29%) deţin supremaţia la acest indicator. La polul opus, "aspiratoarele" de vedete, cu indici sub zero: Anglia/Spania - 10%, Italia -5% şi Germania -2%.

45 de milioane de euro e valoarea contabilă a tuturor jucătorilor din liga I, potrivit studiului UEFA

SALARII ŞI TAXE. Plăţi mai mari decît veniturile!

La cluburile din România, 73% din venituri (fără sumele din transferuri) se duc în salarii: jucători, staff tehnic şi administrativ. E un nivel similar cu cel întîlnit în Slovenia (75%) şi Irlanda (77%). Interesant e însă că, luat în detaliu, există cel puţin cinci cluburi din Liga I care au raportat un nivel al salariilor care depăşeşte veniturile înregistrate! Nu sîntem însă singuri la acest capitol negativ: inclusiv în Spania, Italia şi Franţa se întîlnesc situaţii comparabile.

Cît cheltuie granzii

Campionat    Raport salarii/venituri
Germania    52%
Anglia    60%
Spania    63%
Italia    63%
Franţa    71%

8% din totalul datoriilor acumulate de cluburile din România reprezintă impozite neachitate; în Franţa - 34%, în Spania - 23%, în Italia - 12%

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (19)
suporter_adevarat
suporter_adevarat  •  05 August 2010, 13:22

Pai baaaa baaiaaaatule, pai pa banii mei sa vina astia de la stat sa-mi ia mieee? Mai bine iau un jucator-doi de banii astia, bam, bam, bam, bam si iau liga campionilor cu ei taka-paka. Si din ce-mi raaaamane fac case la oameni si doua biserici, m-ai inteles tu? Pai ei, ce fac ei, care sunt niste zdrente de politicieni cu banii mei? Fac drumuri, fac case, fac ceva pentru oameni bam, bam, bam, bam sau doar ii baga in buzunare? Paaai de ce sa le dau eu lor ba baiatule???

americanul65
americanul65  •  04 August 2010, 23:53

Din pacate lucrurile merg intr-o directie gresita. Articolul spune doar ce se intampla, cei in conducerea ligii cred ca totul merge perfect... CFR, campioana...Champion's League... primul meci al sezonului si au fost, ce, 5000 de oameni in prezenta? Ceva nu este in ordine.

sosolup
sosolup  •  04 August 2010, 21:07

cand ai echipa ca branesti si astra in prima liga si blaturi marca becali normal . o liga de muisti

Vezi toate comentariile (19)
Comentează