FOTBAL  »  Superliga  »  PROCESE

La litigii suntem pe 4 în lume! Dinamo este, în sfârșit!, de Champions League!

Liga 1// Foto: IMAGO / Panthermedia
Liga 1// Foto: IMAGO / Panthermedia

Articol de , , - Publicat miercuri, 06 aprilie 2022 12:50 / Actualizat miercuri, 06 aprilie 2022 13:16

Neseriozitatea cluburilor face ca Liga 1 să fie una dintre cele mai procesomane. În Europa de Est nu ne întrece nimeni. Dinamo este, în sfârșit!, de Champions League, dar nu sportiv, ci după criteriul proceselor pe care le-au provocat „câinii” în anul trecut.

Turcii, saudiții, chinezii și românii au blocat comisiile FIFA în 2021. Cluburile din țările acestea sunt cele mai neserioase când vine vorba despre respectarea contractelor pe care le-au semnat cu jucătorii. Pentru ca ei să capete banii pe care i-au negociat, a fost nevoie ca fotbaliștii să deschidă procese la FIFA.

Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Patru discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri
Cât costă să faci sport
Cât costă să faci sport în România? » Episodul 1: FOTBAL. Patru discuții dureroase: presiune, agresivitate, șpăgi și bani negri

S-au „fript” și românii în Turcia

Liderii după numărul litigiilor sunt, de departe, turcii. Cluburile de acolo au fost implicate într-o sută de procese în 2021! Campionatul turc a fost în permanență unul atrăgător pentru antrenorii și pentru jucătorii români, dar nu numai pe ei i-a atras, în Turcia au mers frecvent și vedete internaționale. Doar că realitatea nu e mereu aceea pe care o scriu bașkanii în contracte. Fotbaliștii reușesc de multe ori să recupereze abia în instanță sumele care li se cuvin.

Excepții sunt cazurile în care cluburile ajung în faliment și câștigi degeaba un litigiu cu o astfel de societate, mai ales dacă ea nu are active care să fie scoase la vânzare. Așa au fost păcăliți și câțiva români care au evoluat pentru Karabukspor. 

Ex-dinamovistul Marius Alexe a crezut că dăduse lovitura când semnase cu turcii. Nu s-a ales cu banii care-i fuseseră promiși, a rezultat doar un proces prin care a încercat să obțină aproape un milion de dolari, suma din întreg contractul. Karabuk a falimentat, însă, așa că Alexe n-a mai avut de unde să ia banii. Același club i-a mai înșelat și pe alți români: Găman, Torje, Papp, Cristi Tănase, Gicu Grozav.

Contrastul șocant al granzilor! CFR Cluj câștigă tot, dar a îngropat jucătorii tineri. FCSB nu câștigă nimic, dar puștii ating cote senzaționale
ANALZIĂ
Contrastul șocant al granzilor! CFR Cluj câștigă tot, dar a îngropat jucătorii tineri. FCSB nu câștigă nimic, dar puștii ating cote senzaționale

La FRF sunt mai multe procese decât la FIFA!

Statistica arată că un comportament asemănător cu al turcilor îl au saudiții, chinezii, și ei cu campionate foarte scumpe, în care atrag nume foarte cunoscute. Olăroiu a câștigat campionatul Chinei cu Jiangsu Suning. Imediat după performanța aceasta, clubul a falimentat, iar antrenorul român a rămas fără banii care i se cuveneau. Și el a pornit un litigiu la FIFA.

Numărul 23 din dreptul proceselor pe care le-a produs Liga 1 se referă numai la fotbaliștii străini din campionatul nostru. Doar ei pot deschide procese direct la FIFA. Jucătorii români trebuie să li se adreseze instanțelor din FRF, iar dacă nu sunt mulțumiți de verdicte pot continua judecarea la TAS.

Camera Națională pentru Soluționarea Litigiilor, comisia din Federație care judecă aceste dispute dintre cluburi și jucători, a fost mai ocupată decât a fost FIFA!

În 2021, Federația Română de Fotbal a avut de analizat aproape 600 de procese cu fotbaliști neplătiți, în vreme ce comisia similară din FIFA a gestionat doar 468 de dosare! 

Câte procese a judecat FIFA din fiecare campionat în 2021:

Turcia100
Arabia Saudită43
China25
România23
Tunisia14
Maroc 14
Kazahstan10
Bolivia9
Slovacia8
Egipt8
Cipru8
Algeria8
Albania8
Erzurumspor14
Altay11
Denizlispor10
Ankaragucu8
Astra Giurgiu6
Genclerbirligi6
Dinamo București6
Malatyaspor6
Al Ittihad5
Adanaspor5
Nitra5
Goztepe5
Kasîmpașa5

Citește și:

CFR Cluj, pe urmele legendelor » Recordul istoric de care se poate apropia în acest sezon

Un fost fotbalist al lui Dinamo a dat detalii despre cum a jucat cu probleme la inimă: „La efort, bate regulat, iar în pauză, bate neregulat”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
emil1986
emil1986  •  07 Aprilie 2022, 06:10
Postat de creeperno115 pe 06 Aprilie 2022, 22:41

O fi comunista dar a castigat champions league. Daca ar promova in liga 1, de pe loc promovabil desigur, Romania n-ar fi singura tara cu echipe departamentale. In acelasi timp, ar fi corect sa cotizeze la csa doar angajatii in armata, nu si restul poporului. Generalii burtosi au multi bani

Spune-ne, totusi, de ce mimamo al tau nu e finantat de generalii de securitate, acum SRI, burtosi si ei, si sunteti in foame de ani buni de zile? Te intreb, pentru ca vad ca-ti place clona bolsevica CSA. Cat priveste echipa care a castigat CCE, ea activeaza in prima liga din 1947 pana in prezent. Si baga la dovleac, daca posezi asa ceva, Steaua/FCSB n-a retrogradat NICIODATA.

creeperno115
creeperno115  •  06 Aprilie 2022, 22:41

O fi comunista dar a castigat champions league. Daca ar promova in liga 1, de pe loc promovabil desigur, Romania n-ar fi singura tara cu echipe departamentale. In acelasi timp, ar fi corect sa cotizeze la csa doar angajatii in armata, nu si restul poporului. Generalii burtosi au multi bani

emil1986
emil1986  •  06 Aprilie 2022, 15:10

Da, clona CSA Steaua are formă de organizare comunistoida. Mai precus, toata lumea, toata tara trebuie sa dea bani pentru echipa Armatei. Asta-i imposibil, juristule ratat, cu username-ul catalynn.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează