FOTBAL  »  Superliga  »  REGULAMENT

EXCLUSIV Incredibil - LPF o ajută pe FCU Craiova să încalce regulamentul! Urmează decizii la „masa verde”?

Articol de , - Publicat miercuri, 22 septembrie 2021 16:58 / Actualizat miercuri, 22 septembrie 2021 17:44

FCU Craiova nu respectă criteriile de eligibilitate pentru completarea listei cu jucători pe care a depus-o la LPF: are doar 7 jucători din 12 crescuți la nivel național și în cadrul clubului, dar a completat pozițiile destinate acestora cu străini, deși regulamentul interzice așa ceva.

FCU Craiova a reușit pe teren să se califice în optimile de finală ale Cupei României, după succesul 1-0 obținut în deplasare cu Petrolul. Totuși, victoria e pusă sub semnul întrebării din cauza faptului că echipa patronată de Adrian Mititelu a încălcat regulamentul FRF și LPF. E vorba despre modul în care arată lista A a clubului din Bănie, depusă la LPF.

Cum încalcă FCU Craiova regulamentul privind lista A

Lista A conține 25 de nume. Toate cluburile sunt obligate să o anunțe la LPF, însă există câteva criterii de eligibilitate care trebuie îndeplinite în alcătuirea ei. Pentru sezonul 2021-2022, acestea sunt:

  • un număr de minimum 8 jucători formați la nivel național, adică români 
  • un număr de minimum 4 jucători formați la nivelul clubului 
  • un număr maxim de 4 jucători non-Uniunea Europeană

Dacă un club nu ajunge să pună pe listă cel puțin 8 jucători formați la nivel național și 4 la nivelul clubului, atunci pierde din locurile disponibile, așa cum se întâmplă, de exemplu, cu CFR, care are pe listă doar 22 de fotbaliști. Ultima listă depusă de FCU Craiova către LPF însă arată așa:

  • doar 6 jucători formați la nivel național (A. Achim, Bușu, Mogoșanu, Negru, Raicea și Cl. Bălan) 
  • un singur fotbalist format la nivelul clubului (Robert Răducanu)

Practic, FCU Craiova pierde nu mai puțin de 5 poziții pe listă. În schimb, a trecut 24 de fotbaliști: 15 comunitari și încă 2 extracomunitari (Bauza și Gajic), în condițiile în care limita maximă de străini, luați la un loc (comunitari și non-UE) e de 13 jucători. Și, implicit, n-a respectat regulamentul! 

Pentru fiecare club în parte există și o listă B, unde pot fi trecuți toți jucătorii care sunt eligibili pentru regula U21, deci cei crescuți la nivel național și care să fie născuți după 1 ianuarie 2000. Aici, FCU are 7 jucători, printre care și pe căpitanul Dragoș Albu. Ceilalți șase sunt: R. Popa, Pop, Blidar, Zanfir, D. Enache și Miuțescu.

În plus, trupa din Bănie se mai confruntă cu o problemă. În continuare pe lista A la zi apare un fotbalist care nu mai figurează în mod oficial în echipă fiindcă i-a fost reziliat contractul, lucru notificat inclusiv de LPF, e vorba despre Robert Răducanu. El apare ca fiind singurul fotbalist crescut la nivelul clubului!

Pierde FCU Craiova la „masa verde”?

Ce riscă FCU Craiova? În ROAF se specifică o sancțiune dură, de a pierde la „masa verde” cu 3-0, însă doar dacă „un club folosește un jucător care nu se află pe lista A sau B”. Clubul lui Mititelu nu se află în această culpă fiindcă a introdus, cu Petrolul, dar și cu FCSB, doar fotbaliști care sunt pe lista depusă la LPF, atât doar că lista în sine nu e regulamentară. Totuși, ea a fost validată de forul prezidat de Gino Iorgulescu.

Iar la meciurile cu FCSB și Petrolul, FCU Craiova a rulat cu lista A respectivă, care nu e regulamentară. Confruntarea cu FCSB a fost pierdută oricum, 0-1, în schimb, în Cupa României s-a bifat victorie și, implicit, calificarea. Din informațiile GSP, Petrolul n-a făcut contestație pentru meciul din „16-imi”.

Totuși, din moment ce lista A e în afara statutelor, întrebarea e ce riscă în acest moment FCU Craiova? E în pericol să piardă meciurile cu 0-3, la „masa verde”? Va fi nevoită să suporte doar o sancțiune financiară sau, din moment ce LPF a acceptat și a dat undă verde listei, clubul nu poate fi în culpă?

GSP a contactat doi președinți cu mare experiență în Liga 1 de-a lungul anilor, pentru a-i întreba ce măsuri s-ar putea lua în această speță. Unul dintre ei a spus că „din moment ce lista, deși nu respectă regulamentul, a fost validată de LPF, clubul va fi văzut ca fiind de bună-credință, teoretic nu va avea nimic de suferit. Pentru că se va apăra spunând că a folosit de fiecare dată fotbaliști care au fost acceptați de forul organizator”. 

Cel de-al doilea președinte a susținut că:

„pierzi meciul cu 0-3 doar dacă folosești un fotbalist care e în stare de suspendare sau care n-are drept de joc și dacă există o contestație făcută în cel mult 24 de ore de la terminarea partidei. Nu poți să pierzi la «masa verde» doar fiindcă n-ai respectat anumite poziții pe o listă, referitoare la jucătorii crescuți la nivel național, pentru așa ceva suporți cel mult o amendă”

Cum arată lista A la FCU Craiova 

JucătorStatut
Mogoșanuformat la nivel național
Bușuformat la nivel național
Cl. Bălanformat la nivel național
Raiceaformat la nivel național
Negruformat la nivel național
Al. Achimformat la nivel național
  
Robert Răducanu format la nivelul clubului
  
Diallocomunitar
Baetencomunitar
Compagnocomunitar
Huyghebaertcomunitar
Paramatticomunitar
Hugo Felipecomunitar
Kovacicicomunitar
Gremslcomunitar
Asamoahcomunitar
Sidibecomunitar
Bagayokocomunitar
Pedro Machadocomunitar
Van Durmencomunitar
Ondaancomunitar
Marquet comunitar
  
Bauzanon-UE
Gajicinon-UE
  • Orice club trebuie să aibă cel puțin 8 jucători crescuți la nivel național, 4 crescuți la nivelul clubului 
  • Cum Craiova a pierdut 5 poziții din cele 12, rezultă că ar fi putut pune pe listă CEL MULT 13 JUCĂTORI STRĂINI, dar nu mai mult de 4 extracomunitari. A adăugat însă nu mai puțini de 17 JUCĂTORI STRĂINI. Cu 4 peste limita regulamentară

CFR are doar 22 de jucători pe lista A

Un exemplu elocvent privind modul în care un club trebuie să se supună regulamentului în cazul în care nu are suficienți jucători crescuți la nivel național sau în club e CFR Cluj. Campioana stă rău la capitolul fotbaliști crescuți în club. Are unul singur, pe Păun. Deci, pierde restul de 3 locuri, astfel că n-a completat lista până la 25 cu jucători străini sau români, ci s-a oprit la doar 22. 

Și a fost nevoită să-i lase în afară, printre alții, pe Rodriguez, Fofana și Tahiri. Și Voluntari are de suferit. E un club care n-are pe lista A niciun jucător format la nivelul clubului, așa că a pierdut cele 4 poziții și a fost obligată să treacă un total de doar 21 de fotbaliști în total.

Poziția FCU Craiova - Marcel Pușcaș: „LPF trebuia să ne avertizeze, o să scoatem de pe listă câți străini e nevoie”

GSP a dorit să afle un punct de vedere și din partea celor care conduc FCU Craiova. Marcel Pușcaș, președintele clubului, a avut o reacție reținută. „Avem jucători formați la nivel național și pe lista A, și pe lista B. Știu că am depus o listă înainte de startul sezonului, după care au mai venit Durmen, Ondaan și Marquet. Acum nu știu exact să vă spun pe dinafară lista, dar dacă era ceva în neregulă, eu cred că ar fi trebuit să fim atenționați de cei de la LPF, nu?”, a declarat Pușcaș, care a revenit ulterior și a adăugat: 

„Am vorbit la Ligă, într-adevăr am depășit limita de jucători străini, o să remediem urgent acest lucru. Vom scoate câți jucători e nevoie pentru a respecta regulamentul. Totuși, această lege ni se pare tâmpită și trebuie schimbată. Vă dau și un exemplu: Radu Negru, pe care l-am luat și l-am folosit când am promovat de la județ, nu se încadrează la jucătorii formați la nivelul clubului, pe acest regulament. În plus, repet, Liga trebuia să intervină, e ca și cum dacă nu e semn de interzis pe o stradă, eu o iau pe acolo fără să-mi dau seama că n-am voie”.

Poziția LPF: „Efectuăm o cercetare să vedem cum s-a produs eroarea”

GSP a încercat să ia un punct de vedere și din partea LPF. Eduard Alexandru, de la departamentul competiții, nu a răspuns la telefon, iar Mircea Călin, care lucrează în aceeași structură, a replicat, după ce a auzit care este subiectul: „Nu sunt abilitat să vă ofer informații în mod direct. Să ne trimiteți un mail, apoi vom vedea, vom analiza și vă vom răspunde”

În schimb, unul dintre oficialii LPF care nu face parte din departamentul competiții a spus că „lista respectivă a Craiovei nu e regulamentară. Clubul e în culpă, e cam haos în acest caz”. Până la acest caz, LPF a oferit mai mereu răspunsuri direct când a fost solicitată, nu și de această dată. Gazeta a trimis un mail, la care LPF a răspuns:

În cazul clubului U Craiova 1948 S.A. nu este vorba despre depășirea numărului total de jucători ce pot fi înregistrați în lista A și nici despre evoluția vreunui jucător în meciuri oficiale, care să nu fi fost înregistrat în listele A și B ale clubului. Art. 19bis din ROAF prevede la subpunctul 4 că: "La jocurile oficiale din Campionatul Național "Liga I" vor putea fi înscriși în raportul de arbitraj numai jucători aflați în listele A și B. 

Participarea la aceste meciuri a unui jucător ce nu este înregistrat în Lista A sau în lista B se sancționează cu pierderea jocului prin forfait." Însă, ocuparea în lista A a unui loc care ar fi trebuit să rămână liber, de către un jucător eligibil pentru o altă categorie a aceleiași echipe, fără depășirea numărului total de jucători ce pot fi admiși (25) nu constituie în sine o încălcare care să atragă pierderea jocului prin forfait cu atât mai mult cu cât verificarea acestor aspecte este realizată în parte de platforma electronică realizată în acest scop. 

La acest moment efectuăm o cercetare internă pentru a identifica modalitatea concretă prin care s-a produs o astfel de eroare și pentru a lua măsurile potrivite astfel încât situația să nu se mai repete. În același timp clubul a fost notificat și i s-a pus în vedere să aleagă modalitatea concretă de adaptare a listei A astfel încât aceasta să corespundă dispozițiilor regulamentare aplicabile, fiind acordat un termen scurt pentru operațiunea în cauză, până la următorul meci în care este programat. 

Prezentul răspuns se limitează strict la informațiile relevante solicitate de dvs. și care pot fi date publicității, în legătură cu listele de jucători ale clubului U Craiova 1948 S.A

2e numărul persoanelor care lucrează la LPF la departamentul Competiții, principalul responsabil de acest caz, e vorba despre Eduard Alexandru și Mircea Călin

6.000 de euroe câștigul mediu al angajaților de la LPF, instituție care are 25 de salariați și care are un buget anual, exclusiv pentru salarii, de cel puțin 1,8 milioane de euro

Precedent: Botoșani a luat doar amendă acum 2 ani

Un caz foarte asemănător a avut loc în urmă cu fix doi ani. În meciul de Cupa României FC Botoșani - CFR 2-2, 4-2 la loviturile de departajare, disputat tot în „16-imile” Cupei, formația gadză n-a respectat regulamentul FRF aflat la momentul respectiv în vigoare. Atunci, toate echipele erau obligate să aibă, din cei 18 jucători de pe foaia de meci, cel puțin 6 crescuți la nivel național. 

A avut doar 5, lucru care i-a determinat pe cei de la CFR să facă o contestație oficială. Cazul s-a judecat la Comisia de Disciplină, care nu i-a dat meci pierdut lui Botoșani, ci o amendă de 30.000 de lei. Moldovenii au atacat decizia, iar la apel li s-a diminuat sancțiunea la 20.000 de lei, dar echipa care a mers mai departe în optimile de finală a fost clubul patronat de Valeriu Iftime, nu CFR.

Bucureștiul a intrat de astăzi în scenariul roșu » Noile restricții care intră în vigoare pe stadioane

Dinamovistul care vrea să se lase de fotbal din cauza lui Sorin Colceag: „Stă și suferă prin casă. Își bate joc de el!”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (80)
915542705250791
Aurel Stana  •  24 Septembrie 2021, 18:37
Postat de edward93 pe 23 Septembrie 2021, 15:30

E ciudat intr-adevar, dar ROAF-ul spune ca trb sa joace la echipa 3 sezoane in competitiile FRF (asta pana sa faca 21 de ani) . Liga a 4a e la amatori, nu e sub egida FRF...

A jucat 2 sezoane în C și unul in B

915542705250791
Aurel Stana  •  24 Septembrie 2021, 18:35

Ziaristul lui peste dacă tot ai publicat articolul asta care se vede după luna ca e tendențios publica la toate echipele sa vedem e vreuna în regula.. Cu cât te plătește Rotaru

jony_10
jony_10  •  24 Septembrie 2021, 00:54

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (80)
Comentează