FOTBAL  »  Superliga  »  LPF

Iorgulescu l-a DEMIS pe specialistul adus să verifice finanțele cluburilor: „Conducătorii din Liga 1 nu sunt de acord să fie controlați”

Gino Iorgulescu // foto: Imago Images
Gino Iorgulescu // foto: Imago Images

Articol de , , - Publicat miercuri, 06 iulie 2022 07:29 / Actualizat miercuri, 06 iulie 2022 12:16

Gino Iorgulescu, președintele LPF, a renunțat la Viorel Duru, specialistul pe care-l angajase în urmă cu doi ani ca să controleze finanțele cluburilor încât să nu mai riște nimeni falimentul și afectarea competiției. 

  • „Conducătorii din campionat nu sunt de acord să fie controlați, iar eu depind de ei, așa că trebuie să ne despărțim” a fost mesajul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal. 

Pentru confirmarea în funcție a lui Gino Iorgulescu pe următorii cinci ani a plătit Viorel Duru. Cum a ajuns să fie el sacrificat? Fostul șef al „Licențierii” din Federație a trecut în 2020 la Liga Profesionistă. 

Iorgulescu și secretarul general Justin Ștefan sperau ca Duru să-i ajute cu un plan de controlare a economiei cluburilor pentru a elimina pericolul ca o echipă sau mai multe să sărăcească atât de rău încât să strice campionatul. 

Un scenariu negru pe care Duru nu l-a împiedicat: în sezonul trecut chiar s-a întâmplat ca două formații, Gaz Metan și Clinceni, să rămână doar agățate în competiție pentru figurație. Ele mai jucau meciuri pe care le pierdeau la rând numai ca LPF să nu piardă partide din program și bani din contractul cu deținătorul drepturilor TV.

Șumudică îl face praf pe Petrescu: „Le trebuia pașaport să treacă de mijloc! Săracii voiau să iasă la construcție, dar loveau brancardierii”
Pyunik - CFR Cluj 0-0
Șumudică îl face praf pe Petrescu: „Le trebuia pașaport să treacă de mijloc! Săracii voiau să iasă la construcție, dar loveau brancardierii”

Duru i-a enervat pe conducătorii din Liga 1 fiindcă voia să-i controleze. Iorgulescu l-a dat afară!

De când a ajuns în Liga Profesionistă, Duru a avut multe inițiative, propuneri pentru un control financiar care să prevină apariția unor cazuri ca ale Mediașului și Clinceniului. 

Justin Ștefan l-a adus într-o ședință a Adunării Generale în care Viorel le-a prezentat conducătorilor ideile sale. Scopul era ca nimeni să nu mai poată cheltui mai mult decât încasa, cluburile să nu mai înregistreze noi și noi datorii din cauza cărora cele mai multe se aflau în permanență la limita insolvenței.

Președinții aflați în acea ședință au protestat imediat vehement, considerând inacceptabile propunerile lui Duru. Justin Ștefan l-a oprit atunci pe subalternul său, ca să nu-i supere pe conducătorii-electori. 

Șefii cluburilor au blocat măsurile pe care le-ar fi adoptat Viorel și l-au ținut minte ca pe o amenințare serioasă de care au avut grijă să scape înainte să-l voteze încă o dată pe Gino Iorgulescu pentru funcția de președinte!

A fost o despărțire amiabilă. Vedem ce soluții găsim pentru a reuși să modernizăm zona asta de analiză financiară pentru cluburile din Liga 1.

Despărțirea amiabilă înseamnă că ne uităm la obiectivele din viitor și vedem dacă le putem atinge împreună sau nu. Dacă nu o putem face, ne despărțim amiabil.

- Justin Ștefan, secretar general LPF, la Pro Arena

Șefii din Liga 1 au protestat: „Ne descurcăm și singuri, nu ne învață nimeni pe noi!”

„Te votăm, dar vrem să înceteze discuțiile despre monitorizarea financiară!” a fost mesajul pe care votanții i l-au transmis președintelui Iorgulescu. 

Gino le-a acceptat cererea și, ca să fie clar că nu-i mai supără, l-a demis recent pe Viorel Duru! I-a explicat că „te-am adus aici pentru monitorizare financiară, dar cluburile nu vor să fie monitorizate. Îmi pare rău, dar colaborarea noastră se încheie aici”.

Președinții insistaseră în ședințele în care existau discuții despre un control financiar: „Nu avem nevoie să ne spună Duru sau altcineva cum să ne folosim banii, ne descurcăm și singuri”. 

Iorgulescu l-a DEMIS pe specialistul adus să verifice finanțele cluburilor: „Conducătorii din Liga 1 nu sunt de acord să fie controlați”
Viorel Duru

Gaz Metan și Clinceni s-au blocat la mijlocul sezonului trecut. Acum, când nici nu a început campionatul, nou-promovatele Petrolul și Hermannstadt au consumat deja banii pe care încă nu i-au încasat din drepturile TV, pe baza unor cesiuni acordate creditorilor. Și nu e sigur că ambele vor mai găsi alte surse de finanțare ca să termine sezonul. 

LPF și AFAN, sindicatul fotbaliștilor, au înființat o comisie comună a cărei sarcină e să monitorizeze de două ori pe sezon situația economică a cluburilor. Comisia e însă una neoficială, consultativă, ea nu are puterea „Licențierii” din FRF, așa că un club poate chiar să refuze să prezinte datele financiare fără a risca vreo sancțiune.

Gino Iorgulescu a obținut 16 voturi în alegerile organizate recent. El a candidat singur și a fost votat de toate cluburile, așa cum a reușit și Burleanu la Federație. Dacă cel puțin nouă cluburi ar fi fost enervate de insistența lui Gino legată de monitorizarea financiară, ele l-ar fi putut demite pe președintele Ligii.

Mai multe știri din Liga 1: 

Șumudică nu-i dă șanse Rapidului: „Podium? Ei vor avea viață grea și cu play-off-ul” + „Cum să nu-l transferi? Îl luam în minutul 1!”

Verdictul Transfermarkt în lupta la titlu: diferență uriașă între FCSB și Craiova » Cum stă CFR Cluj

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (21)
tororosso
tororosso  •  07 Iulie 2022, 15:02

Pe hoţii mărunţi îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcţii publice . Ce controale la LPF & FRF ? cine mai poate fura ca în codru cu acești controlori ?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

istet10
istet10  •  06 Iulie 2022, 23:08

Cum adica sa controlom? Pai vrem sa se faca public mizeria care domneste? Uite asa vor continua sa apara cazuri Clinceni, Mediasi, Dinamo. Doua noi cazuri sunt anuntate: Sibiu si Ploiesti.

gilos
gilos  •  06 Iulie 2022, 17:25

Conducatorii din Liga I isi permit sa ceara sa nu fie controlati pentru ca Gino Iorgulescu este slab, n-are nicio autoritate. Nu mai spun sa aiba un plan de viitor sau un proiect.Se tine cu dintii de acest post caldut si bine renumerat fara sa miste un deget. Pe toti ii intereseaza buzunarul propriu si nu soarta fotbalului romanesc...

Vezi toate comentariile (21)
Comentează