FOTBAL  »  Superliga  »  LPF

VIDEO EXCLUSIV LPF vrea să implementeze modelul spaniol: „În momentul în care ai făcut asta, nu poți înregistra alți fotbaliști”

FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda

Articol de , , - Publicat luni, 28 februarie 2022 15:31 / Actualizat luni, 28 februarie 2022 16:46

Gazeta Sporturilor publică azi a doua parte a dialogului cu Justin Ștefan, secretarul general al LPF, în care sunt analizate problemele financiare din Liga 1 și planul la care forul le gândește pentru a le rezolva.

Oficialul forului care conduce cea mai importantă competiție din România propune ca pe viitor nivelul bugetului de salarii să nu depășească 65-70% din venituri.

Laude pentru FRF și LPF
EDITORIAL
Laude pentru FRF și LPF

VIDEO LPF vrea să implementeze modelul spaniol și să impună praguri pentru salarii: „În momentul când l-ai depășit nu poți înregistra alți fotbaliști”

- Domnule Ștefan, sunt probleme mari financiare în fotbalul românesc și e clar nu se mai poate continua așa.
- Analizăm următoarea posibilitate. Pe care o avem din zona fotbalului spaniol. Nu implică un control, ci este vorba de respectarea procentului, raportat la venituri, al bugetului salariilor. Adică în momentul în care tu ai un venit bugetat, să nu poți să depășești x la sută care reprezintă salariile fotbaliștilor. În momentul în care depășești acel procent, practic să nu poți înregistra alți fotbaliști.

- Și pragul care să fie?
- Dacă ne uităm la cifrele din pandemie, salariile au crescut, dar veniturile au scăzut și putem fi induși în eroare. Procentul în această perioadă este mai mare. După părerea mea, trebuie stabilit un prag între 65 și 70 la sută.

- Și când se depășește nivelul, clubul să nu mai poată înregistra alt jucător!
- Exact! Asta se întâmplă în fotbalul spaniol și cred că e o soluție pe care o putem discuta. Acum am văzut și materialul din Gazeta Sporturilor despre garantarea din drepturile TV. Ați întrebat toate cluburile, sunt unii care spun da, dar alții spun nu.

Cluburile care și-au făcut bine treaba la nivelul managementului - exemplul domnul Gherghu de la Chindia - vin și spun: „Ne-am încadrat în bugetul setat, dacă nu avem probleme cu sursele de finanțare, de ce să fiu de acord cu povestea de garantare din drepturi TV”? 

Nu poți să vii cu o măsură forțată din partea Federației sau a Ligii și să o impui cluburilor pentru că ai încălca autonomia societăților comerciale și a persoanelor juridice care funcționează ca ONG-uri. E clar că dacă vrem o astfel de măsură e nevoie de o decizie majoritară din partea cluburilor. Să nu uităm că avem multe cluburi cu management OK: Chindia, Voluntari, CFR, Rapid.

- Când ar putea fi implementat proiectul de care vorbiți?
- Trebuie să înțelegi și psihologia poporului român! Că din el facem parte cu toți. Când vezi pe studiile psihologice că individualismul e mai puternic decât partea colectivă, vezi că românul nu se simte confortabil cu incertitudinea sau românul are o zonă de concentrare a puterii și nu de disipare, e clar că astfel de măsuri trebuie negociate un timp îndelungat cu cei de la cluburi. 

Uitați-vă cum a procedat UEFA cu Fair Play-ul financiar. A durat 5 ani până s-a implementat. Nu credeți că UEFA putea să introducă măsura cu forța? Dar nu e OK s-o implementezi până nu se pune toată lumea de acord.

- Da, dar la Regula 21 cluburile n-au fost întrebate, au refuzat, dar s-a implementat!
- Acolo nu a fost ingerință în ceea ce privește autonomia managerială a cluburilor de fotbal. Acolo vorbești de o măsură! Și au fost discuții inclusiv în ceea ce privește discriminarea. Au fost litigii, dar Federația Română de Fotbal a câștigat. Justiția din România a stabilit că s-a procedat corect.

VIDEO Totul despre Dinamo - Sepsi

Citește și: 

Justin Ștefan, despre problema fotbaliștilor neplătiți din Liga 1: „Prea catolici suntem cu cluburile! Jucătorii să fie mai responsabili când semnează!”

Rapid se mută de pe Arena Națională » Unde vor juca giuleștenii meciul cu Academica Clinceni

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
trink
trink  •  01 Martie 2022, 13:58

sa ramana in prima divizie numai echipele potente financiar! gasim 5-10?! asta e ghinion cum zicea seful de stat 10 case! cine poate oase roade cine nu ..... nici carne macra!

bogdan.iacob
bogdan.iacob  •  28 Februarie 2022, 21:04

Sa revin la intrebarile pentru Justin Stefan pe care jurnalistii GSP nu le-au formulat. Ultima. Promit! Nu ca n-ar mai fi inca zeci, dar... Mai am si alte treburi. Deci... Zice LPF-istul nostru cu referire la fotbalisti: "Tu când semnezi cu cineva trebuie să fii mai responsabil și să vezi dacă merită să te duci la un club pe 7 lei, unde există un risc privind stabilitatea..." Pacat ca jurnalistul GSP nu a gasit de cuviinta sa-l intrebe pe ipochimen: "Cum va permiteti sa fiti atit de arogant?"... PS Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu nu va dati osteneala sa-mi multumiti. Pastrati sugestiile mele pentru urmatorul interviu luat lui Burleanu. Sa vedeti ca Burleanu o sa va trimita pentru raspunsuri la LPF. Si o luati de la cap cu un nou moment jurnalistic de weekend.

bogdan.iacob
bogdan.iacob  •  28 Februarie 2022, 20:51

Spune Justin Stefan despre sursele de venit ale cluburilor (in medie): "..., iar alte venituri 16%." Astea sint desigur fonduri publice. Public - Privat sint cam 50-50% in Liga 1. Asta inseamna (in medie, desigur) 32% sursa de venit la echipele publice din fonduri publice. E inadmisibil si 0%. De ce? Pentru ca sint bani care vin (si) din buzunarul meu si al celor care citesc acest text. Legal. Conform unei legi proaste care trebuie schimbata. Iar eu nu vreau sa sponsorizez fotbalul. Poate ca si CFR Cluj spala bani, cum tot aud. Diferenta este ca la o echipa privata unde se spala bani isi asuma responsabilitatea (inclusiv) penala niste persoane, pe cind la Voluntari (ca exemplu de club public) banii publici se duc pe fotbal legal. Pai atunci sa se legalizeze si spalatul de bani daca e facut pentru sport???!!!...

Vezi toate comentariile (12)
Comentează