FOTBAL  »  Superliga  »  MANCHESTER CITY - LYON 1-3

MANCHESTER CITY - LYON 1-3. Lyon, culisele unui sezon exploziv: de la clovnul Garcia la eroul Garcia! Cu Tătărușanu martor

Rudi Garcia // FOTO: Guliver/GettyImages +33   FOTO
Rudi Garcia // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 16 august 2020 13:01 / Actualizat duminica, 16 august 2020 13:13

Lyon a produs marea surpriză din Champions League și a eliminat-o pe Manchester City din sferturi, scor 3-1. Un an teribil pentru OL, cu scandaluri, demiteri, conflicte cu fanii, accidentări grave și cinci luni de pauză forțată din cauza pandemiei, se încheie fericit. Iar antrenorul Rudi Garcia își ia revanșa. Față de fanii lui Lyon. Și față de Pep Guardiola.

Cine ar fi crezut că, într-un asemenea sezon, atât de dificil, plin cu obstacole, scandaluri, demiteri, proteste ale propriilor fani, accidentări grave, și cu Ligue 1 suspendată definitiv din cauza pandemiei de coronavirus, aruncând-o în afara cupelor europene 2020-2021, Olympique Lyonnais va reuși această performanță?! Victorie cu 3-1 în fața lui Man. City (după ce trecuse de Juventus în "optimi", o altă surpriză uriașă) și calificarea pentru a doua oară în semifinalele Champions League, la fix zece ani după prima explozie sub marca OL în Ligă. Și culmea, și atunci a jucat tot împotriva lui Bayern în penultimul act (0-3 și 0-1), la fel ca acum!

Sylvinho, concediat după 9 etape

Ciprian Tătărușanu, venit liber de contract de la Nantes în "Parc OL" vara trecută, a fost martorul căderii și renașterii lyonezilor. Stagiunea a început cu mari speranțe, avându-l director sportiv pe brazilianul Juninho Pernambucano, o legendă a clubului, geniul loviturilor libere, care l-a adus antrenor pe compatriotul Sylvinho. Însă a fost o greșeală. După doar nouă etape, Olympique era pe locul 14, cu patru înfrângeri și trei egaluri în șapte meciuri consecutive de suferință. Pentru Jean-Michel Aulas, patronul-președinte, nu exista decât o singură variantă. Concedierea! Pe 7 octombrie, Sylvinho a fost dat afară!

„NU lui Rudi Garcia". Și clovnul Garcia

O săptămână mai târziu, l-a numit pe Rudi Garcia. O alegere riscantă, care i-a înfuriat pe ultrași. Fost campion cu Lille, în 2011, ex-Roma, Garcia venea după aproape trei ani la Marseille, un club rival, și nu câștigase niciun trofeu, doar o finală de Europa League. Iar în ultima stagiune, OM fusese eliminată rușinos din Cupa Franței de Andrézieux (0-2), în "32-imi". Când Aulas l-a anunțat, suporterii radicali au strâns dintr-un foc 7.000 de semnături într-o petiție „NU lui Rudi Garcia". Nu au influențat noul tehnician, însă furia lor a rămas. Explodând din nou, în februarie. În două săptămâni, echipa a capotat în Ligue 1, niciun succes în patru partide la rând:

  • 2 februarie, 1-2 cu Nice (d);
  • 5 februarie, 0-0 cu Amiens (a);
  • 9 februarie, 2-4 cu PSG (d);
  • 16 februarie, 1-1 cu Strasbourg (a).

Proteste dure ale ultrașilor. Pe Twitter, a apărut un fotomontaj cu antrenorul transformat în clovn. Cu mesajul "Garcia out". Clubul a blocat contul acelui fan, apoi, ca răspuns, ceilalți susținători OL au inundat rețelele de socializare cu clownul. În acel moment, Lyon i-a amenințat pe propriii suporteri că îi dă în judecată dacă nu se liniștesc.

Două accidentări grave

Garcia se confruntase înainte cu o altă problemă, greu de surmontat. Pe 15 decembrie, în același meci, 0-1 cu Rennes pe teren propriu, Olympique a pierdut dintr-o dată doi jucători importanți: atacantul Memphis Depay, căpitanul, și Jeff Reine-Adélaïde, tânărul mijlocaș de-abia cumpărat cu 25 de milioane de la Angers, au suferit o accidentare gravă, identică: ruptură a ligamentului încrucișat anterior la genunchi. Pentru ei, sezonul părea încheiat. I-a salvat pandemia. Dacă faza finală a Ligii Campionilor nu s-ar fi disputat în august, niciunul nu ar fi putut juca!

Proteste până la premier

Totuși, noul coronavirus a mai declanșat un conflict care a afectat Lyon. Guvernul francez a suspendat definitiv Ligue 1, campioana și reprezentantele Hexagonului în cupele continentale fiind decise de clasamentul stabilit pe 8 martie, data ultimului meci jucat. OL era pe locul 7, în afara Europei, cea mai slabă clasare pentru "Les Gones" (puștii) din ultimii 23 de ani!

Președintele Aulas a protestat, cerând reluarea fotbalului în Franța. S-a certat cu Roxana Mărăcineanu, ministrul sportului, a trimis scrisori peste tot, la fostul premier Édouard Philippe și la cel actual, Jean Castex. Fără succes.

A renunțat la filosofia sa. Inspirat de Deschamps

Pentru Lyon, singura șansă de a mai salva sezonul era Champions League. Și Garcia a realizat ceea ce părea imposibil. După cinci de pauză forțată! Chiar dacă a renunțat la ideea sa de bază despre fotbal. Spectacolul. "În filosofia mea, fotbalul este un show. Dacă joci bine, frumos, nu ai cum să nu câștigi. Vreau concentrare totală 90 de minute, dar ceea ce oferi pe teren este foarte important", declara antrenorul în vârstă de 56 de ani în momentul prezentării. În fața lui Juventus și Man. City, nu a mai vrut spectacol, a vrut doar rezultat. S-a inspirat din strategia selecționerului Didier Deschamps.

După dezamăgirea de la Euro 2016, finală pierdută chiar acasă, DD a transformat Franța dintr-o echipă activă într-una reactivă. Cu zid defensiv și contraatacuri tăioase. Așa a trecut și de Juventus, și de City, așa i-a surprins pe Sarri și Guardiola, modificând tactica și mizând pe dorința de revanșă a tuturor jucătorilor la capătul unui sezon mai greu ca niciodată.

+29 FOTO

Mai inteligent tactic decât Pep

A fost și răzbunarea lui Garcia. Față de fanii lui Lyon. Și față de Guardiola. Nu a uitat ce i s-a întâmplat în urmă cu aproape șase ani. Pe 21 octombrie 2014, când Rudi era la AS Roma, iar Pep la Bayern, bavarezii i-au zdrobit pe giallorossii în grupele Ligii, 7-1 pe "Olimpico". A fost 9-1 la general, după 2-0 în retur. Acum, francezul a fost învingătorul. Cu acest joc pe contre și cu schimbări perfecte, la timp. Moussa Dembélé a intrat la 1-1 și a înscris două goluri, iar Reine-Adélaïde, cel revenit după accidentarea gravă, a creat faza de 1-3.

„Cu Guardiola, am câștigat bătălia tactică. Împotriva lui, trebuie să te aștepți la orice, știi că va elabora ceva pentru a ne pune probleme, dar ne-am pregătit prea bine pentru a nu-i rezista". Rudi Garcia e fericit. Lyon e în sărbătoare. Chiar dacă la orizont apare Bayern. Pentru OL, nimic nu mai pare acum imposibil. 

Sunt mândru de jucătorii mei. Credeam în noi, chiar dacă știam că nu suntem favoriți. A învins spiritul acestei echipe. Spiritul colectiv
-Rudi Garcia, antrenor Lyon

Bravo pentru Rudi Garcia! A rămas în umbră, dar a inoculat cultul victoriei și al acestei solidarității. Nu caută aplauze, vrea doar să-și ducă misiunea la capătJean
-Michel Aulas, președinte Lyon

Ce muncă de echipă! Un moment de mândrie pentru noi toți. Un succes care arată că poți învinge pe oricine dacă visezi și crezi în tine
- Memphis Depay, căpitan Lyon

2este numărul victoriilor lui Lyon în fața lui City în Champions (2-1 în grupă în 2018 și 3-1 acum); plus un 2-2 tot în 2018

4goluri i-au înscris Cornet și Moussa Dembélé lui Man. City în trei meciuri de Liga Campionilor

Tătărușanu, rezerva lui Lopes

Transferat gratis vara trecută, la sfârșitul contractului cu Nantes, Ciprian Tătărușanu a sperat ca Anthony Lopes să plece de la Lyon și să devină el titular. Dar Lopes a rămas, și-a prelungit acordul cu OL, iar Tătă a fost doar rezervă. A jucat numai 6 meciuri în total (3 în Cupa Ligii, 2 în Ligue 1 și 1 în Cupa Franței). Nicio apariție în Champions. 

Premiera Franței

Acest sezon va rămâne în istoria fotbalului francez. În premieră, Hexagonul are două echipe în semifinalele Ligii, PSG și Lyon. Fiecare a mai fost o dată calificată în această fază a competiției (PSG în 1995, Lyon în 2010). În același timp, e doar a doua oară când Spania, Anglia și Italia nu au nicio reprezentantă în penultimul act de Champions. S-a mai întâmplat în 1990-1991, cu Steaua Roșie, Marseille, Bayern și Spartak în semifinale.

VIDEO Bătălia Cotelor - episodul 2 » Cine a avut curajul să parieze asta la Barcelona - Bayern? + Două controverse majore pentru meciurile din Europa League 

Citește mai multe știri din Champions League: 

Guardiola, 778 de milioane de euro și nicio semifinală de Champions League! Anunțul făcut de antrenorul lui Manchester City

„Liga agricultorilor”. Ironia usturătoare a lui Mbappe după calificarea lui Lyon cu Manchester City

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
belane
belane  •  16 August 2020, 19:38

Daca sfertul s-ar fi disputat in dubla mansa, Lyon nu se califica ! Lyon au o echipa buna dar extrem de inconsistenta, au infrangeri pe linie in meciurile cu Rennes, Lille, Marseille si PSG in acest sezon, cine stie poate le-a trebuit ceva timp ptr. ca echipa sa se inchege si evoluze d.p.d.v. tactic. Rudi Garcia nu este un antrenor de anduranta, iti poate face un sezon senzational dar la fel de bine si unul catastrofal insa mi-ar placea sa-i vad calificati in finala.

magic4ever
magic4ever  •  16 August 2020, 16:20

Guardiola este un antrenor limitat, a cheltuit sute de milioane de euro la Bayern si la City si nu a reusit sa joace macar o finala de UCL...99% o sa fie demis de la City,cel mai bine pentru el este sa se intoarca la Barcelona,cu Messi poate mai castiga UCL...

steaua.libera
steaua.libera  •  16 August 2020, 14:15
Postat de marcelclujnapoca pe 16 August 2020, 13:54

FARMERS LEAGUE.....kill.....BREXIT LEAGUE !!!

Se intampla doar o data la cativa ani..

Vezi toate comentariile (5)
Comentează