FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Mai jos nu se poate, mai penibil nu există! » Cum a ajuns Becali de la omul umilit de Piţurcă la stăpînul lui Stoichiţă

Stoichiţă urmează mereu ordinele date de Becali. +1   FOTO
Stoichiţă urmează mereu ordinele date de Becali.

Articol de GSP - Publicat marti, 01 mai 2012 00:00 / Actualizat marti, 01 mai 2012 13:53

Cînd a intrat în fotbal, Piţurcă îi spunea lui Becali “Pleacă de aici că miroşi a oaie”!. Astăzi, Becali face echipa şi-şi schimbă apoi şi jucătorii după cum îl taie capul

Momentul din derby-ul Rapid - Steaua care a şocat lumea fotbalului s-a produs cînd Becali l-a sunat pe Stoichiţă pe bancă pentru a-i cere o schimbare. În spatele gestului făcut în premieră mondială stau mai multe momente incredibile petrecute în ultimii 10 ani cu patronul Stelei.

Nici măcar cele două goluri, marcate de Tănase şi Grigore, n-au avut un impact mai mare în derby-ul de duminică seara, din Giuleşti, decît imaginea surprinsă de camerele DigiSport în minutul 56: Mihai Stoichiţă vorbind la telefon pe bancă, timp de cîteva zeci de secunde, după ce a fost sunat de Gigi Becali, care i-a solicitat schimbarea lui Mihai Costea cu Tibi Bălan.

Momentul nu are precedent nici în România, dar nici în Europa civilizată şi produce unul dintre cele mai negre episoade din istoria clubului roş-albastru. Cum e posibil ca, în 2012, la cel mai galonat club românesc şi unul dintre cele mai importante branduri ale continentului să se petreacă aşa ceva?

Gazeta dezvăluie azi episoade şocante petrecute în ultimul deceniu, episoade care explică modul în care Becali a traversat etapă după etapă, trecînd de la un finanţator pe care Victor Piţurcă îl trimitea să-şi dea jos pantofii pentru că miroseau a bălegar de oaie la un patron ce face primul "11" înainte de meciuri şi sună antrenorul pe parcursul jocului pe bancă pentru a-i dicta schimbările.

Începuturile eco

1. A şocat la primele discuţii tactice :)
În perioada 2000-2002, cît timp a susţinut cu bani Steaua, Gigi lua parte des la discuţiile pe care Piţurcă le avea cu Viorel Păunescu şi cu ceilalţi colaboratori despre strategia de la echipă. La una dintre ele, purtată la Hotel Lido, Piţi l-a umilit pe Becali: "Ce dracu' miroase aşa urît aici, mă?! Băi Gigi, tu chiar nu vezi că ai rahat de oaie pe pantofi?! Ieşi şi lasă-ţi pantofii afară!".

2. N-avea voie să decidă nici culoarea numerelor
Tot în acea perioadă, Piţurcă nu-l lăsa pe Becali să decidă nimic la club. I-a interzis pînă şi accesul la vestiare şi s-a opus dorinţei lui ca numerele de pe spatele tricourilor să fie de culoare galbenă, Gigi dorind să aibă pe echipament toate culorile tricolorului. Actualul selecţioner a decis ca numerele să fie argintii.

3. Piţi îl trimitea la oi
În 2003-2004, latifundiarul începuse să-şi dea cu părerea despre anumiţi jucători, dar şi despre cine trebuie să joace şi cine nu. De fiecare dată, primea acelaşi răspuns din partea lui Piţurcă: "Gigi, tu vezi-ţi de oile tale că la fotbal chiar nu te pricepi!".

"Regret că l-am adus în fotbal pe acest Gigi Becali pentru că numai eu am insistat ca el să se implice financiar la Steaua" (Victor Piţurcă, în urmă cu un an)

Perioada de tranziţie

1. Ceartă cu Zenga în aeroport
După plecarea lui Piţurcă, Becali a început să aibă dorinţe tot mai evidente în privinţa anumitor fotbalişti, însă nu reuşea să şi le impună. Aşa s-a întîmplat ca după un meci în Spania, în primăvara Cupei UEFA, să aibă o ceartă cu Zenga pe aeroport din cauza faptului că italianul nu-l folosise pe favoritul său, Florentin Dumitru.

Cum era driblat de antrenor

1. Oli l-a minţit un an şi jumătate
A urmat perioada decembrie 2005 - iunie 2007, timp în care Olăroiu era asaltat înaintea fiecărui joc de anumite cerinţe ale patronului, inclusiv "să joace Vali Badea că am visat azi-noapte că marchează". Oli, ajutat şi de rezultatele senzaţionale, găsea de fiecare dată cîte o minciună pentru a nu se supune: "Ăla nu poate că e accidentat, ăla nu s-a antrenat deloc, ăla n-a jucat în viaţa lui pe postul ăla".

2 trofee a cîştigat Olăroiu în decurs de un an şi jumătate, decembrie 2005 - iunie 2007: un titlu (2006) şi Supercupa României (2006). A mai reuşit o semifinală de Cupa UEFA şi o calificare în grupele Champions League

Implicarea totală

1. Cu Hagi, ordine din restaurant
Totul s-a schimbat după plecarea lui Olăroiu. Începînd din vara lui 2007, imixtiunea lui Becali a fost totală. I-a interzis lui Hagi să-l folosească pe Boştină, iar apogeul implicării s-a produs în momentul în care Adrian Ilie, managerul Stelei de atunci, s-a prezentat la uşa camerei din cantonament a lui Hagi la ora 2:00 dimineaţa. "Acum m-am despărţit de Gigi, vrea un anumit jucător mîine în teren", i-a zis Ilie, contrat de Hagi: "Băi Adi, dar tu chiar n-ai tupeu să-i zici că nu poate sta în restaurant şi să dea ordine antrenorului?!".

2. Lui Pedrazzini i-a făcut echipa pe scara autocarului
Hagi a demisionat şi a fost înlocuit de Massimo Pedrazzini. Înaintea primului joc cu italianul pe bancă, în deplasare cu UTA, Becali a mers la stadion şi, pe scara autocarului, i-a dictat lui Pedrazzini primul "11" pe care să-l folosească la Arad.

3. La 2:00 noaptea cerea ca Brandan să joace în stînga
Ilie Dumitrescu a povestit şocat cum în cele 6 săptămîni pe care le-a petrecut la Steaua era sunat aproape în fiecare noapte de Gigi, care îi dădea indicaţii tactice. "Înaintea jocului cu Astra, m-a sunat la 2:00 dimineaţa şi mi-a cerut să joc cu Brandan în stînga, nu central", a povestit Ilie.

De cînd s-a băgat la echipă, Steaua s-a prăbuşit
Sezonul: Locul
2007-2008: 2
2008-2009: 6
2009-2010: 4
2010-2011: 5
2011-2012: 5

Cum a reacţionat cînd a fost sfidat

1. Dorinel a plătit cu postul pentru Dayro
Au existat şi tehnicieni care au refuzat să i se supună finanţatorului. Primul care a plătit cu postul a fost Dorinel Munteanu, care îl trecuse rezervă pe Dayro Moreno. "Ai grijă că lu' şefu' îi place mult de Dayro şi nu va fi bine pentru tine dacă n-o să joace!", i-a transmis lui Dorinel unul dintre apropiaţii lui Gigi.

2. L-a vrut pe Mustaţă, Edi Iordănescu l-a scos din lot
În timpul mandatului cuplului Ilie Stan - Eduard Iordănescu, înaintea unui joc, Becali a ordonat să joace Mustaţă fundaş dreapta. Cineva din club l-a informat pe Iordănescu jr. de cerinţa patronului, iar reacţia acestuia a fost: "Bine că mi-ai zis, că aveam de gînd să-l luăm în lot pe Mustaţă. Acum nu va mai fi nici în primii 18". "Eşti nebun că ne va da afară pe amîndoi!", a continuat cel care îl anunţase, însă Mustaţă a rămas pe dinafara lotului.

3. MM a fost săpunit din cauza lui Prepeliţă
"Mihai, să-i transmiţi lui Levy să joace cu Prepeliţă titular!", i-a cerut Becali lui Mihai Stoica înaintea meciului cu Astra din tur. MM însă doar l-a întrebat pe israelian dacă va începe cu Prepeliţă, iar acesta i-a zis că "nu". Becali a înnebunit în lojă cînd a văzut primul "11" şi l-a desfiinţat pe MM, care stătea alături de el. Mijlocaşul a fost introdus pe teren în repriza a doua.

4. Stan dat afară
"Chiricheş nu mai are voie să joace fundaş dreapta", a spus Gigi la începutul lui 2012. Cu Gaz Metan, Ilie Stan l-a folosit fix pe acest post. S-a terminat 0-0, iar la final, şeful suprem l-a demis "fiindcă a făcut în ciuda mea".

Momentul de apogeu al imixtiunii
Duminică seara s-a produs momentul de maximă ingerinţă a finanţatorului în treburile antrenorului. L-a sunat pe bancă în minutul 56, Stoichiţă a discutat cu el în timp ce se partida era în plină desfăşurare, după care s-a supus ordinelor şi l-a schimbat pe Mihai Costea.

Noul Mache e MM :)
Dacă pînă în 2011, cel care intermedia ordinele date de Gigi Becali din lojă era nepotul său, Marius Ianuli, acum cel care este sunat pe bancă e chiar managerul general. "Aşa am stabilit în momentul în care am venit eu şi Stoichiţă, ca noi 3 să ne consultăm în privinţa oricărei decizii", a explicat Mihai Stoica.

21 de schimbări de antrenor a efectuat Becali în cei 9 ani şi jumătate de cînd e patron al Stelei

16 tehnicieni diferiţi a rulat Becali la Steaua în perioada în care a fost patron, ianuarie 2003 - mai 2012

6 ani au trecut de cînd Steaua n-a mai cîştigat un titlu de campioană, lucru care nu s-a mai întîmplat în ultimii 30 de ani

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (177)
lorinlap
lorinlap  •  02 Mai 2012, 20:20

Eu sunt un fan al domnului becali. Bravo domnule si haide steaua. hihihi io zic ca in 2-3 ani va luptati la retrogradare bravo becali, hihihihi

blue_sky
blue_sky  •  02 Mai 2012, 08:26

Daca prin absurd ai ajunge tu primar, ar trebui sa faci cimitire nu biserici, la cat de talamb esti!Noroc ca nu te alege nimeni asa ca stai linistit si viseaza in continuare!

sergiu_roman
sergiu_roman  •  02 Mai 2012, 01:12

Ce se întâmpla la Steaua este de domeniul Zonei Crepusculare...mi-ar trebui mai mult de 700 de caractere ca sa motivez afirmatia. :)

Vezi toate comentariile (177)
Comentează