FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Marcel Răducanu, despre șansele României la EURO 2024, pe cine vede ridicând trofeul + Avertisment pentru Drăgușin: „N-ați văzut ce s-a întâmplat cu Florinel Coman?”

Marcel Răducanu
Marcel Răducanu

Articol de - Publicat vineri, 29 decembrie 2023 09:17 / Actualizat vineri, 29 decembrie 2023 10:50

Fostul internațional român Marcel Răducanu a vorbit pentru cititorii Gazetei despre șansele României la Euro 2024 și consideră că FCSB e principala favorită la titlu în acest sezon: „Dacă nu-l ia nici acum, când are avansul ăsta, chiar nu mai știu când”.

În pragul unui an important, al cărui punct culminant va fi Euro 2024, din Germania, Gazeta Sporturilor a făcut „un tur de orizont” prin fotbalul românesc și european împreună cu fostul internațional și mare jucător al Stelei anilor `70, Marcel Răducanu. 

Două echipe mari din Vest îl au pe listă pe Darius Olaru: „Suma cerută de exuberantul Becali pare să fie peste buget”
FCSB
Două echipe mari din Vest îl au pe listă pe Darius Olaru: „Suma cerută de exuberantul Becali pare să fie peste buget”

În vârstă de 69 de ani, Marcel este stabilit în Germania de la începutul anilor `80, de când juca pentru Borussia Dortmund (1982 - 1988).

- Cum a sărbătorit Marcel Răducanu Crăciunul? Pe stil românesc sau german?
- Nu ai cum să faci un Crăciun sută la sută românesc la mine în casă. Soția e austriacă, la origini, și a făcut mâncare tipic germană. Foarte bună, de altfel. Sigur, eu am vrut să am și ceva românesc pe masă și am comandat sarmale și salată boeuf la biserica noastră de aici, din Dortmund. Am avut zece invitați în ajun, la masă, iar pe 25 ne-am odihnit, mai mult. Eu am ieșit și la o plimbare, cu câinele.

Marcel Răducanu: „De revelion îmi dădeau mereu lacrimile”

- Cum petreceți de Revelion?
- Să nu credeți că se lasă cu distracție, ca-n tinerețe. S-au dus vremurile alea, când chefuiam toată noaptea, la restaurant. Pe 31, pe la șapte seara, ne reunim în familie, vin și băieți mei cu soțiile. O să ieșim undeva, la masă, apoi fiecare își vede de treaba lui.

- Ce vă mai amintiți de Sărbătorile petrecute în țară?
- Erau frumoase. Când eram copil mergeam la colindat, așa cum era obiceiul atunci. Am avut o copilărie foarte frumoasă. Iar în noaptea de Revelion, emoția era mare. Nu știu de ce, dar trecerea dintre ani mi se părea, așa, foarte specială. Foarte mulți ani am avut sentimentul ăsta, de ceva deosebit. Îmi amintesc că îmi dădeau lacrimile. Chiar și atunci când eram jucător la Steaua. Mă gândeam la coechipieri, ce fac, pe unde sunt.

- Școala de fotbal? Ce proiecte aveți pentru 2024?
- Până pe 8 ianuarie va fi închisă. Apoi dau drumul la treabă. Nu am proiecte deosebite, vor fi mai multe acțiuni. Și aici, în Germania, dar am să ajung și prin țară. Îmi văd mai departe de-ale mele.

+20 FOTO

Marcel Răducanu: „Poate ne mobilizăm mai bine cu echipele mari”

- Mergeți să vedeți meciurile României, la Euro?
- Chiar îmi doresc foarte mult. Dacă nu voi putea să le văd pe toate, măcar să merg la cel de la Koln, cu Belgia, că-i aici, aproape. Aș vrea să-i cunosc și pe jucători, să stau de vorbă cu ei. Edi Iordănescu mi-a promis că voi avea poarta deschisă, acum să vedem. De la Federație mi s-au promis și niște invitații, la meciuri.

- Cum vedeți România la Euro?
- Până acum, Dumnezeu a fost român. Și în preliminarii, și la tragerea la sorți a grupelor turneului final. E bine că ne-am calificat, dar de acum încolo trebuie să arătăm și fotbal. Cine știe, poate ne mobilizăm mai bine dacă jucăm împotriva unor echipe puternice.

Marcel Răducanu: „Cu Radu Drăgușin se face prea mare tam-tam”

- Trecem de grupe?
- Depinde și cine vine din play-off. Dacă va fi Ucraina, cred că Belgia și Ucraina sunt favoritele. De-aia zic, poate ne mobilizăm mai bine împotriva a două echipe mai puternice. E important și pentru jucători, pentru viitorul lor, să arate bine la Euro. Le crește cota, au șansa să ajungă la cluburi bune de „afară”.

- Pentru unii deja e cerere mare. Mă refer la Drăgușin.
- Nu știu ce să zic. E un jucător bun, îmi place și mie. Dar parcă prea mare tam-tam se face în ultima vreme pe seama lui. L-au plimbat prin toată Europa, până acum. Ziua și clubul, sume astronomice. Nu-i bine, îi faci un rău, așa. El trebuie lăsat în pace, să joace, și totul va veni de la sine. N-ați văzut ce s-a întâmplat cu Florinel Coman? De câți ani trebuia să plece și e tot la Steaua și acum?

Marcel Răducanu, avertisment pentru FCSB

- Că veni vorba. Florinel e în formă, FCSB e lider. Ia titlul sezonul ăsta?
- Da, mi-a plăcut și mie Coman în ultima vreme, iar Steaua are cel mai bun lot și 8 puncte avans în clasament. Eu zic că are cele mai mari șanse la titlu. Dacă nu-l ia acum, nu știu când o să-l mai ia. Deși, în fotbal se poate întâmpla orice. Aici, sezonul trecut, Borussia Dortmund a avut nouă puncte avans la un moment dat și a pierdut campionatul în ultima etapă, în fața lui Bayern.

- Urmăriți campionatul României?
- Mă mai uit, dar mai rar. Am mai văzut din meciurile Stelei. La noi, pe televiziuni, e și mult cancan. Numai scandaluri cu arbitrajul. Mai butonez, mut când pe Bundesliga, când la Premier League. Pe urmă, mai e și soția, care vrea să se uite la programele germane, nu pot să acaparez televizorul. 

„M-am săturat de Bayern. Mi-ar plăcea Leverkusen. Xabi Alonso e meseriaș”

- La dumneavoastră, în Bundesliga, cine ia titlul anul ăsta?
- Sezonul ăsta se anunță interesant. Sper să ia Bayer Leverkusen, m-am săturat de Bayern Munchen. Cu Xabi Alonso, Leverkusen joacă cel mai frumos fotbal, la ora asta, și sper să o țină așa și-n retur. Xabi a fost jucător mare, a lucrat cu antrenori mari și a făcut o echipă foarte bună. Știe meserie.

- Borussia Dortmund?
- Borussia mea se pare că și-a compromis și de data asta șansele. N-o văd să mai revină în forță, ca stagiunea trecută. Oricum, trebuie neapărat să prindă Liga Campionilor, altfel va fi nevoită să-și vândă din jucători. Costurile cu salariile sunt foarte mari.

Marcel Răducanu: „Liga Campionilor o ia City sau Realul”

- Liga Campionilor? Aveți vreo favorită?
- Din ce am văzut până acum, cred că Manchester City și Real Madrid sunt favorite. Par cele mai solide. N-o văd pe pe Bayern, deși mulți o dau printre favorite. Nu-mi place Bayern, cu Thomas Tuchel, îi lipsește constanța. El e antrenor bun, dar cam ciudat. Peste tot pe unde a fost a avut probleme din cauza aroganței. Și la Munchen sunt destui nemulțumiți de el, în echipă, din ce am auzit. 

- Revin la Euro 2024. Pe cine vedeți campioană?
- Spania, Franța, eventual Anglia. Astea mi se par favoritele. Germania, nu cred, deși e acasă. Au probleme mari, vai de capul lor. Le lipsesc jucătorii de creație, cei care fac diferența. Nu mai au nici lideri, cum erau odată Breitner, Matthaus, Effenberg. Pe de altă parte, știți cum e, cu neamțul nu se știe niciodată. Până nu s-a urcat în autobuz, nu ești sigur că l-ai bătut.

VIDEO Constantin Gache, amintiri cu Marcel Răducanu: „Dribla foarte mult!”

Mai puteți citi:

Granzii, refuzați! Lovitură pentru FCSB, Rapid și Dinamo

Motivul pentru care Marius Șumudică nu mai poate părăsi România cu destinația Turcia: „A treia oară!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
magic4ever
magic4ever  •  30 Decembrie 2023, 15:14

Nu exista termen de comparatie intre Dragusin si Coman,este ca si cum ai compara motocicleta cu bicileta....Dragusin joaca intr-un campionat de top cu adversari de cel mai inalt nivel si la un club profesionist unde doar antrenorul decide in timp ce Comqn joaca in Romania intr-un campionat din lumea a 10 a fotbalului cu adversari slabi unde antrenorul este degeaba si Becali face echipa si schimbarile....Dragusin o sa ajunga fara discutii la o echipa de top a Europei pe o suma de peste 25 mil euro....sper sa mearga la Inter care sufera in defensiva

contrabas3
contrabas3  •  29 Decembrie 2023, 19:04

Ar fi interesant să ia anul ăsta Bayern Leverkusen campionatul. Pare încă ireal cum a pierdut Borusia Dormund campionatul în ultimul joc al sezonului trecut.

marin8
marin8  •  29 Decembrie 2023, 17:55

marcele, a cam venit vremea sa dai și tu ceva înapoi țării care te-a format, o idee, un pont, o informație, etc!... n-o sa uit niciodată culcaturile care le făceai cu "soldații" lu' young-boys în anii '70!... la mulți ani!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează