FOTBAL  »  Superliga  »  SCANDAL

Pintilii i-a trezit pe federali! Un antrenor din Liga 1 activează de 4 ani fără carnet » Burchel acuză contractul ilegal, clubul se apără: „Voi i-ați dat legitimația”

Marius Croitoru, antrenor FC Argeș/ foto: Imago Images
Marius Croitoru, antrenor FC Argeș/ foto: Imago Images

Articol de , , - Publicat joi, 12 ianuarie 2023 23:07 / Actualizat joi, 12 ianuarie 2023 23:34

Cazul lui Pintilii a scos de la naftalină probleme pe care le are și Marius Croitoru. El are licența A obținută în Moldova și a funcționat până acum ca un secund, dar nu va mai putea fi tehnician deloc fiindcă nici el nu e calificat. 

Foștii fotbaliști care au mers în Moldova ca să obțină licențe pentru antrenorat au crezut că aveau parte astfel de o scurtătură către practicarea meseriei, dar mai rău s-au încurcat.

Săpunaru, reacție furibundă după „cazul Pintilii”: „Cum să fie ilegal? Ce, m-am cocoțat să culeg banane?! Am fost fotbalist 20 de ani, nu zugrav!”
RAPID
Săpunaru, reacție furibundă după „cazul Pintilii”: „Cum să fie ilegal? Ce, m-am cocoțat să culeg banane?! Am fost fotbalist 20 de ani, nu zugrav!”

Situația FCSB-Pintilii a fost deja mediatizată, fostul internațional nu e calificat pentru a fi tehnician și nu va mai putea să-și conducă echipa în timpul meciurilor.

Lucian Burchel: „Așa ne-am dat seama că nu e bun carnetul din Moldova”

Surprinzător este că în aceeași condiție e și Marius Croitoru, deși el se află deja în al patrulea an de antrenorat! Croitoru a dobândit în Moldova inclusiv licența A, suficientă pentru un secund. FC Argeș l-a și angajat în funcția aceasta, iar contractul lui a fost înregistrat la Școala de Antrenori.

Licența A și rolul de secund îi permiteau lui Marius să transmită indicații de pe margine și să conducă antrenamentele, și totuși el a fost suspendat recent pentru patru etape. De ce a fost sancționat, din moment ce era angajat ca antrenor secund?

Lucian Burchel, directorul școlii din Federație, explică asemănarea cu cazul lui Pintilii: „Marius a luat licențele în Moldova, dar carnetul de antrenor obținut acolo nu i-a fost echivalat în România. Cu ocazia aceasta ne-am lămurit că nu e recunoscută la București calificarea căpătată la Chișinău, ceva ce noi doar bănuiam. El s-a înscris aici la cursul pentru carnetul de antrenor, la fel ca Pintilii”.

Croitoru are un contract la Pitești

Burchel spune că FC Argeș i-a întocmit un contract ilegal lui Croitoru: „Marius are un contract de activitate sportivă, o formă de angajare permisă pentru antrenori, doar că el nu este încă antrenor. Am vorbit cu el, nu e vinovat pentru situație, vina aparține clubului. 

Departamentul de resurse umane de la Pitești trebuia să solicite la dosar și carnetul de antrenor atunci când i-a întocmit contractul. Le-am cerut celor de la FC Argeș documentele în baza cărora l-au angajat pe Croitoru ca antrenor. Nu mi-au trimis nimic până acum”.

Diferența de fiscalitate dintre contractul de activitate sportivă și contractul individual de muncă, pe care l-ar fi avut Croitoru dacă ar fi fost angajat într-un alt rol decât acela de antrenor, e semnificativă. La CAS, taxele sunt de 11 la sută, iar la CIM, de 76 la sută! Interesul clubului nu a fost însă acela de a economisi niște bani, cât să se asigure că Marius putea juca rolul unui tehnician real. 

Am discutat cu departamentul juridic din Federație, trebuie să modificăm regulamentul astfel încât să nu mai poată fi interpretat. Cine nu e calificat ca antrenor să nu poată să antreneze până când dobândește carnetul și licențele necesare!

- Lucian Burchel, directorul Școlii de Antrenori

Daniel Stanciu: „Voi i-ați dat legitimația de antrenor!”

Daniel Stanciu, manager al lui FC Argeș, susține că nu e deloc în culpă clubul: „Noi am semnat contractul cu Croitoru, am mers la Școala de Antrenori și l-am înregistrat. Federația i-a dat lui Marius un «badge» (n.r. - ecuson) de purtat în timpul meciurilor, o legitimație pe care scria clar «Antrenor secund». 

Conform regulamentului, au voie să dea indicații în timpul meciurilor directorul tehnic, antrenorul principal și antrenorul secund. FRF l-a legitimat pe Croitoru ca secund, apoi tot FRF a venit și l-a suspendat patru etape fiindcă a transmis indicații!”. 

„Noi am fost de bună credință atunci când am acceptat contractul, nu ne-am gândit că Marius nu avea carnetul", explică Burchel. 

Șoferul lui Gigi Becali e calificat

Pintilii și Croitoru nu au dreptul să-și conducă echipele fiindcă nu sunt calificați pentru antrenorat. La FCSB nu au carnete de antrenori nici secunzii lui Mihai, Ovidiu Petre și Lucian Filip. Este însă calificat pentru meseria aceasta Ionuț Luțu, fostul fotbalist care-i conduce mașina lui Becali. Luțu a obținut carnetul în România și tot aici a luat și licențele până la A, calificarea necesară unui antrenor secund. 

A încercat să facă și pasul următor, pentru Pro, însă a picat examenul de admitere la cursuri în aceeași sesiune în care a fost respins și Ilie Poenaru, tehnicianul care a condus-o pe UTA în prima parte a acestui sezon. Becali a luat serios în calcule la un moment dat să-l transforme pe Luțu din șofer în antrenor principal, însă fostul fotbalist a refuzat propunerea, i-a spus șefului că nu se simțea pregătit pentru așa ceva. 

Citește și: 

3 oferte din străinătate pentru mijlocașul de 23 de ani din Superliga format de Dinamo

Al doilea transfer pentru Neagoe la Universitatea Craiova! Fotbalist cu 22 de meciuri în prima reprezentativă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (51)
DMA87
DMA87  •  13 Ianuarie 2023, 18:31

Nasoală treabă, zău așa! Sper să se clarifice. De îl înregistrează ca fotbalist și tot rezolvă cu Croitoru. Omul e bun ca orice. De la antrenor, la impresar, scouter, secund, preparator. E tobă de fotbal. Mi-a plăcut de el și ca fotbalist. E un avantaj pentru noi că e la echipă. Hai, FC ARGEȘ!

cronicaruldefotbal
cronicaruldefotbal  •  13 Ianuarie 2023, 17:02
Postat de gicab pe 13 Ianuarie 2023, 04:22

Eu l-as încerca oe lutu vreo șase luni... dar sa aibă toată autoritatea

Tu imi comentezi mie la postare si apari cu solutia Lutu? Scoala aia e despre bani si cam atat! Cam cita scoala crezi ca au facut cei ce u licenta aia? Majoritatea rup pixul in doua si se fac de ras si dupa scoala ! Fotbal mai slab nu a existat la noi niciodata! Inclini televizorul sa -i ajuti sa dyca un atac pana la poarta! Vrajeala asta cu licenta e la fel cu dreptul facut de mii de militieni ca sa ajunfa pe pozitii mai bine platite si am dat doar un exemplu. Competenta e spre zero.

b_o_g_d_a_n
b_o_g_d_a_n  •  13 Ianuarie 2023, 16:09

Si cu Bergodi, Napoli cum rămâne? Nici un antrenor din afara României nu are carnet de antrenor. Peste tot sunt necesare doar licentele.

Vezi toate comentariile (51)
Comentează