FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Marius Șumudică, exploziv la adresa Ligii 1: „Campionatul românesc? Un talmeș-balmeș!” + Ce spune despre situația de la Rapid

Șumudică a ajuns la Gaziantep de la Al Shabab
Șumudică a ajuns la Gaziantep de la Al Shabab

Articol de - Publicat luni, 10 august 2020 19:02 / Actualizat luni, 10 august 2020 19:20

Marius Șumudică (49 de ani) nu mai pricepe nimic din Liga 1, în care sunt meciuri anulate, e sistemul schimbat. El e convins că soluția ideală pentru Rapid ar fi angajarea cuplului Niculae-Maftei.

Antrenorul român a uimit Turcia cu Gaziantep, o echipă prea slabă ca să rămână în prima ligă! El a salvat-o și e gata să continue, să lupte pentru un loc și mai bun. Uriașii Bașakșehir, Galatasaray, Fenerbahce, Beșiktaș sunt intangibili, Șumi poate doar să surprindă cu rezultatele de la Gaziantepsor.

- Domnule Șumudică, e clar că veți continua la Gaziantep?
- E cam clar, da, adică sunt șanse de 99 la sută să rămân. Mai am contract încă un an și sunt mulțumit, la fel e și lumea din club. Pentru o nou-promovată, să termine pe 8 înseamnă o performanță. Obiectivul era evitarea retrogradării.

- Lumea speră la mai mult în sezonul următor?
- Da, oamenii vor mai mult. O să vedem, și în funcție de achiziții... Încercăm să mai aducem vreo patru jucători. Mă bucur că am rezolvat cu Maxim, care era împrumutat și va fi definitiv al lui Gaziantep. Încercăm să îl păstrăm și pe Kayode, a fost împrumutat și el. Am mai adus un bosniac, Zvonimir Kozulj, mai negociem cu un brazilian și sper să mai luăm și doi atacanți.

- Toșca și Maxim cum au fost? Ar fi buni pentru națională?
- Eu așa zic. Toșca a fost integralist, a jucat 34 de meciuri din 34, cred că doar vreo doi jucători au mai bifat atâtea meciuri în tot sezonul. E o soluție și pentru națională, da, dar ca fundaș central! Nu ca fundaș stânga. El e fundaș central de picior stâng. Maxim e foarte, foarte bun! Eu nu îl cunoșteam și am rămas surprins plăcut. E un băiat foarte inteligent, ambițios. A dat șapte goluri și două pase decisive, dar nu e vorba numai despre cifre, chiar este un caracter senzațional! La Gaziantep e om de bază.

Marius Șumudică: „Păcat că nu am bani pentru Alibec”

- În Turcia nu au fost focare de coronavirus ca în România? Cum ați terminat sezonul?
- Au fost îmbolnăviri, dar s-a putut juca pentru că ne testau foarte des. Fotbaliștii pozitivi erau dați deoparte și continuau ceilalți. Ca să jucăm în continuare, au fost făcute teste cu două zile înaintea fiecărui meci. Și am jucat la trei zile, deci îți dai seama cât de des am fost testați!

- Asta e o idee bună și pentru campionatul românesc, în care au tot fost anulate meciuri.
- E o idee, da, dar mai e vorba și despre bani. În Turcia nu s-a pus problema să nu fie bani suficienți pentru teste, în România e o problemă să găsești sumele necesare.

- Cum s-a ajuns ca sezonul următor să aibă 21 de echipe?
- Nu a retrogradat nimeni. Din liga a doua promovau două direct plus una după baraj. Așa s-au făcut 21.

- S-a salvat și Kayseri, cu Silviu Lung. Credeți că el va continua acolo?
- Da, a rămas și Kayseri și cred că Lung o să continue. El se atașează de oameni, îi e greu să plece, deși are oferte, a fost cel mai bun portar din Turcia. Dar e căpitanul echipei, se simte apreciat și nu ar pleca de la Kayseri.

- Mai aduceți români în vara asta?
- Nu cred, fiindcă nu avem bani pentru transferuri și românii costă mult. Chiar nu avem cum să plătim!

- Alibec nu ar fi o soluție? Tot speră să plece de la Astra.
- Știu că vrea să plece, dar am discutat în iarnă și au cerut un milion de euro pentru un împrumut și două, trei milioane de euro la transfer definitiv. Enorm! Sau nu putem noi să plătim. Îmi pare rău pentru Denis, că eu mereu încerc să îi ajut pe jucătorii care m-au ajutat, la rândul lor. Am câștigat campionatul cu Alibec, mi-ar plăcea să îl aduc aici, dar nu se poate.

Șumudică: „E un haos!”

- Au tot apărut informații despre plecarea dumneavoastră la Trabzon. Au fost bârfe sau a existat vreo ofertă?
- Ofertă nu a fost, doar m-au lăudat turcii. M-au sunat și antrenori care m-au felicitat pentru sezonul ăsta. Eu joc, oricum, diferit de ce se joacă în Turcia, joc un 3-5-2, ca Atalanta.

- Gasperini.
- Da, Gasperini, Conte la Inter. D-aia ți-am zis că Toșca e stoper de picior stâng. Pe banda stângă e Junior Morais.

- Pentru că ați fost în vacanță ați putut vedea finalul sezonului din România. Cum vi s-a părut?
- Un talmeș-balmeș!

- De ce?
- Serios, mă uitam pe clasament și nu înțelegeam mai nimic! Unele echipe jucau, altele nu jucau... Mi s-a părut un haos total, pe bune!

- Finala campionatului cum vi s-a părut?
- Mi-a părut rău pentru Bergodi, pentru Mihai Rotaru. CFR a fost mai bună, clar! A fost o diferență mare! Asta înseamnă experiența, asta a lipsit de la Rapid...

- Adică jucători bătrâni?
- Ție ți se par bătrâni Vinicius, Camora, Deac, dar ei au câștigat campionatul! S-a văzut experiența lor. Bine, au 34, 35, 36 de ani. Ce dacă? Sunt foarte buni!

- Rapid a greșit că nu a adus asemenea jucători? Bătrâni?
- Da, nu poți să promovezi fără fotbaliști.

- Ați spus după finalul sezonului că ar trebui să fie aruncat în aer totul, să pornească de la zero Rapidul. Erați nervos sau ați vorbit serios?
- Nu, am vorbit serios! Băi, nu se poate să participi în play-off și să termini pe șase din șase! Dacă ești ultimul trebuie să plece toți, nu ți se pare normal?

- Bine, pleacă toți. Și ce se întâmplă?
- Să vină Daniel Niculae cu Maftei!

- De ce ei?
- Păi nu au fost ei împotriva conducerii actuale?

- Adică să treacă din opoziție la putere?
- Exact! E clar că lucrurile nu au fost făcute corect! Eu așa aș vedea, să conducă Nico și Vasile. Dacă au fost în opoziție, să treacă ei la putere! Nu se poate să termine Rapid pe ultimul loc în play-off!

- Ați spus că reveniți la Rapid la un moment dat. Când s-ar întâmpla asta?
- Habar nu am, dar nu curând. Normal că aș reveni, fiindcă iubesc clubul. Nu știu când, deocamdată mă simt bine în Turcia, lumea mă apreciază. La Rapid trebuie să fie oameni capabili! D-aia zic să vină Nico și Vasile!

Șumudică: „Îl înțeleg pe Gică”

- Bine, vin ei. Și mai departe?
- Nu știu, mie mi se pare incredibil câte teste de coronavirus au fost greșite în România! Ba e pozitiv, ba e negativ! Asta e o problemă!

- Apropo de probleme, Hagi a anunțat că n-o să mai conducă Viitorul, va fi un spaniol antrenor. E atât de greu să fii antrenor?
- Normal că e greu! E greu de tot!

- Și dumneavoastră ați albit...
- E greu de tot, crede-mă! Te macină, suferi zi de zi.... Eu am ajuns să visez faze din meciuri!

- Atât de rău e?
- Da, serios! Eu îl apreciez pe Hagi, a reușit să reziste multă vreme. Bravo lui!

- Povesteați că v-a surprins finala campionatului.
- Da, Craiova a avut un avantaj, a jucat acasă. Și tot nu a avut nicio șansă. CFR a dominat clar.

- Clujul cum ar fi în campionatul din Turcia?
- Ar fi printre primele trei, patru.

- Nu campioană, clar.
- Normal că nu! În Turcia sunt cluburi mari, cu bani mulți. Dar CFR e foarte bună. Bravo lui Petrescu! A câștigat campionatul deși a stat acasă la câteva meciuri, mi se pare incredibil!

- Au tăiat și acolo din salarii?
- La Gaziantep, nu. Cred că suntem printre singurele două sau trei cluburi care nu au redus salariile. Conducerea a încercat, imediat cum a început pandemia, să scadă salariile cu 30 la sută. Le-a propus jucătorilor, ei au refuzat și acolo s-a terminat negocierea, nici nu au mai încercat conducătorii.

Citește mai multe știri cu Marius Șumudică în prim-plan:

Marius Șumudică, poveste spectaculoasă cu Bogdan Andone: „A zis «vino să te iau în brațe!»"

Marius Șumudică a primit o ofertă pe bani mulți! Antrenorul și-a anunțat deja decizia

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
nicolaedobrin
nicolaedobrin  •  11 August 2020, 04:40

Talmeș-balmeș ca la nașu...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează