FOTBAL  »  Superliga  »  SEPSI SF. GHEORGHE

EXCLUSIV Fundașul maghiar al lui Sepsi susține politica lui Viktor Orban: „Nu-i pasă ce cred cei din Europa sau oricine altcineva” + Ce spune despre investițiile guvernului maghiar în sportul românesc și despre scandările xenofobe

Principala calitate a lui Tamás (dreapta) este forța fizică. La 1,92 metri cântărește 80 de kilograme.
Foto: Imago
Principala calitate a lui Tamás (dreapta) este forța fizică. La 1,92 metri cântărește 80 de kilograme. Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 23 februarie 2023 07:30 / Actualizat joi, 23 februarie 2023 09:15

Márk Tamás, 29 de ani, este unul dintre fotbaliștii cu care Sepsi vrea să ajungă în Top 6, să forțeze câștigarea Cupei și a Supercupei, așa cum s-a întâmplat în 2022. Fundașul înalt de 1,92 metri susține că formația lui Bergodi nu are voie să rateze play-off-ul. 

„Apoi, orice se poate întâmpla. E ca la o ruletă rusească acolo. Țelul nostru este să ne calificăm pentru a juca în cupele europene. Cred că putem să forțăm din nou câștigarea Cupei”, a declarat Márk pentru GSP. Iată opiniile fundașului maghiar despre el și conaționalii săi, dar și impresiile pe care le-a adunat printre români. 

Out de 22 de luni! Calvar fără sfârșit și 3 operații pentru Ionuț Panțîru
FCSB
Out de 22 de luni! Calvar fără sfârșit și 3 operații pentru Ionuț Panțîru

Mark Tamas, despre investițiile guvernului maghiar în România: „Toată lumea are de câștigat”

Chestionat dacă știa despre investițiile făcute de guvernul țării sale la gruparea din Sfântu Gheorghe, Márk a declarat: „Da, știam. Din Ungaria, premierul Orbán a inițiat proiecte și la Dunajska Streda, în Slovacia, și la Topola, în Serbia, și la Sfântu Gheorghe, în România, peste tot pe unde există comunități maghiare. 

5echipe a bifat Márk în carieră: Videoton, Puskas AFC, Diosgyor, Sląsk Wroclaw și Sepsi

Pentru politician este o idee bună, pentru fotbal la fel. El vrea să susțină maghiarii de afară. De aceea a investit în asemenea zone. Nu văd ce probleme ar trebui să fie, pentru că echipele respective reprezintă acele țări, astfel că toată lumea are de câștigat”. 

Mark Tamas, fundaș Sepsi: „Noi, ungurii, credem că putem ajunge din nou ca pe vremea lui Ferenc Puskas” 

Apărătorul este în vizorul echipei sale naționale, care a crescut în ultimii ani. În cea mai recentă ediție a grupelor Ligii Națiunilor, a încheiat pe locul secund, cu 10 puncte, în grupă cu Italia, învingând cu 4-0 Anglia în deplasare și Germania la Leipzig! Pe englezi i-a învins și pe propriul teren, cu nemții a remizat, doar cu squadra azzurra a pierdut în două rânduri. 

Tamás este sigur că maghiarii săi au ceva aparte în structura proprie: „Noi considerăm că dacă ne propunem să facem ceva, facem, indiferent de capcane sau dificultăți! Credem că avem genetic un spirit de luptător. 

Undeva, în sinea noastră, credem că vom ajunge din nou ca pe vremea lui Puskas, când eram o forță a Europei. Ne considerăm urmașii unui imperiu, ai unor războinici, gen Attila, împingem limitele în tot ceea ce facem”.  

Mark Tamas: „Viktor Orban este cel mai bun premier pentru Ungaria”

Viktor Orbán, 59 de ani, premierul maghiar începând din 2010, este din același oraș, Székesfehérvár, precum stoperul lui Sepsi. Fotbalistul a explicat cum este văzut Orbán printre conaționalii săi: „Ideea este că dacă el spune ceva, și crede că e bine pentru națiune, merge până la capăt. 

Nu-i pasă ce cred cei din Europa sau oricine altcineva. N-avem probleme cu imigranții, fiindcă nu intră ilegal în țara noastră. Suntem o națiune puternică”. Tamás se știe cu Orbán: „La Academia Puskas l-am cunoscut personal, jucam cu fiul său. 

Am vorbit cu el, ne-am întâlnit de câteva ori, este un tip normal în viața de zi cu zi. Am jucat cu fiul său la academie, apoi fiecare a luat-o pe un alt drum. Da, poate că în Ungaria există și o parte dintre maghiari care nu sunt de acord cu Orbán. 

Totuși, având în vedere că mereu a câștigat alegerile fără probleme, uneori surclasându-și adversarii, asta spune totul. Este cel mai bun premier pentru Ungaria, așa cred și eu”. 

Márk Tamás, despre români și România

  • "Avem multe în comun, de aceea noi ne putem adapta rapid aici, iar voi la noi în țară. Cele două națiuni sunt destul de asemănătoare"
  • "Eu trăiesc în România așa cum o fac și în Ungaria. Iar familia mea se simte bine aici, am fost primiți bine, iar românii sunt foarte OK"
  • "Îmi place felul de a fi al românilor, mai relaxați, mai degajați, puși pe glume. Noi, maghiarii, suntem mai serioși. Prea serioși, uneori!"
  • "O singură chestie mă deranjează, dacă pot spune așa, în România. Felul cum suntem priviți noi, cei de la Sepsi, deși reprezentăm România. Nouă ni se strigă «Afară, afară cu ungurii din țară!» și suntem priviți cu antipatie, pe durata unui meci, deși suntem o echipă multinațională la Sepsi. Și, repet, jucăm în România și reprezentăm România!"
  • "Păcat că sunt mulți oameni care trăiesc în trecut. Va fi o rivalitate care nu se va încheia niciodată, chestii moștenite din trecut, deși noi trăim în prezent, cu ochii spre viitor. Nu mai sunt situațiile sau trăirile de acum 20, 50, 100 sau 400 de ani"
  • "Îmi place în România, prețurile sunt mai mici decât la Budapesta. Bine, capitala maghiară are niște prețuri înfiorătoare. Se trăiește bine la Brașov, la Sfântu Gheorghe" 

Titlul? Cred că tot CFR Cluj. Steaua e pe poziția a doua a favoriților. Și Farul este puternică, dar nu știu cât va reuși să se mențină acolo, sus.

-Márk Tamás, fundaș Sepsi

Marco Rossi, selecționerul Ungariei, l-a orientat către Sepsi 

Toamna trecută, în momentul în care Márk a semnat cu Sepsi a apărut informația că selecționerul maghiarilor l-ar fi convins pe apărător să vină în România. Marco Rossi îl are pe Tamás în vederile sale. 

10meciuri a adunat Tamás în tricoul covăsnenilor, în SuperLiga. Mai are două apariții în Cupa României

Antrenorul italian, la cârma ungurilor din iunie 2018, l-a convocat în premieră pe Márk în septembrie 2021 la reprezentativa maghiară. Tamás are o selecție, în alte două meciuri a fost rezervă neutilizată. Sepsi l-a transferat pe fundaș în septembrie 2022, după ce acesta evoluase ultima oară în Ekstraklasa, la Sląsk Wroclaw. 

Citește și: 

Hermannstadt e penultima în clasamentul Ligii 1 pe 2023, însă sibienii nu disperă: ”Și granzii au pățit ca noi”

Are 5 titluri în Liga 1 și o poveste incredibilă: „Cu un cartuș de Kent și un ceas chinezesc am luat apartamentul în care a locuit Horia Lovinescu”

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (3)
v1ad
v1ad  •  23 Februarie 2023, 16:15

Stai linistit, fundasule ungur. Faptul ca Sepsi nu are voie sa rateze play-off e stabilit de mult. Orice amenintare la locul vostru 6 a fost anihilata sistematic din timp. A se citi Sibiu si Craiova.

misu50
misu50  •  23 Februarie 2023, 10:08

Mai Mark, daca cineva traduce interviul tau si il publica la Budapesta iti garantez ca tu nu mai calci dincolo de Bors! Asa ca iubestel pe Orban doar aici...

dandana
dandana  •  23 Februarie 2023, 09:13

Și ne întrebăm de ce sunt aceste fenomene ciudate la meciurile lor. Ala nu este jucător și doar un pion în a băga hâră, și totuși se întreabăde ce uni înjură Sepsi. Vorbim chiar la sport de politica ăluia, da unguri sunt înceți la minte uni. Noi am scăpat de comuniști, ei încă nu! Au promisiuni care nu se poate face, iar ce fa c acolo este decât sa rămână izolați. Sunt mai săraci decât noi acuma, și totuși ei vor ce... Sa se infiltreze în România la echipe sa facă scandal, și toate alte chestii banale. Eu dacă mai aud mult de Sepsi o să vomit! Chiar nu vedeți ce fel de echipă este, una politică care arata cam ce vrea cei de la conducerea Ungariei. Eu cred ca mulți dintre ei sunt și amenințați să-l susține pe acel om. Ori Putin ori el, tot al drac este. Dacă nu erau în Europa, erau mulți maghiari la pușcărie sau uciși

Vezi toate comentariile (3)
Comentează