FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Mărturia dură a unui fotbalist retras din Liga 1: „Fotbalul e doar o bulă în care neglijezi dezvoltarea ta. Am facultate, master, dar nu știu să fac nimic. După fotbal, te lovește viața în plin”

Articol de - Publicat luni, 07 noiembrie 2022 12:47 / Actualizat luni, 07 noiembrie 2022 13:11

Raul Costin (37 de ani) e un fost fotbalist cu aproape 200 de meciuri în Liga 1 devenit acum proprietarul unei cafenele. În direct la GSP Live, mijlocașul retras de la Rapid în această vară a vorbit despre șocul puternic pe care îl resimt jucătorii atunci când se lasă.

Pe Raul Costin - fostul jucător care se descrie amuzat drept „mijlocașul cu o singură viteză și cu deposedarea drept principalul talent” - , fotbalul l-a dus la 11 cluburi din România și Azerbaidjan și l-a lăsat cu o gaură de peste 200.000 de euro, bani din restanțe pe care nu i-a mai văzut niciodată. 

Mărturia dură a unui fotbalist retras din Liga 1: „Fotbalul e doar o bulă în care neglijezi dezvoltarea ta. Am facultate, master, dar nu știu să fac nimic. După fotbal, te lovește viața în plin”
Raul Costin, în studioul GSP Live

La 37 de ani, fotbalistul crescut de Sporting Pitești și Progresul mai joacă sâmbăta, de plăcere, în Liga 4, la Spicul Vâlcelele, iar în restul timpului face „de toate” la cafeneaua pe care a deschis-o în Cotroceni. 

„După ce renunți la fotbalul profesionist, o iei practic de la zero, ești ca un copil care învăță să meargă. Am conștientizat că fotbalul este o bulă în care trăim cu toții, dar care nu este reală sută la sută. Ajungi să faci fotbal, dar neglijezi partea de învățare, neglijezi partea de dezvoltare ca om”, spune Costin, unul dintre puținii jucători care acceptă să vorbească deschis despre șocul produs de retragere. 

Nici el, însă, nu a gândit așa dintotdeauna. Căsătorit, tată a trei copii, apoi divorțat și intrat într-o relație nouă în care a devenit tată pentru a patra oară, fostul vicecampion cu FC Vaslui a admis la GSP Live că a început să simtă realitatea vieții de după fotbal abia în ultimii doi ani de carieră. 

Vezi aici mărturia lui Raul Costin de la GSP Live

„După ce am cunoscut-o pe Raluca (n.r. - actuala iubită cu care are un băiat de 8 luni) am început să mă gândesc la ce o să fac după ce mă las. «Ce faci tu, Raul? Ce faci tu după ce te lași?». Am diplomă de preparator fizic de vreo 10 ani, am terminat cursurile. Am terminat și facultatea de sport, am și master în managementul sportului, dar le-am terminat cum termină fotbaliștii.

- Adică ai trecut ca gâsca prin apă… 
- Da. Am învățat ce a fost de învățat, dar prezența mea efectivă nu a existat. Și atunci stai să te gândești: «Oare de ce?» Eu nu știu să fac nimic acum. Pe mine nu mă ajută cu nimic că am terminat o facultate. Sau că am o diplomă de preparator fizic în condițiile în care ies ies anual sute de antrenori și preparatori fizici, iar locurile de muncă sunt 16 în Liga 1, 20 în Liga 2 și 70-80 în Liga 3. Și atunci?! Să o iei pe partea asta să faci ce? Te trezești că îți petreci toată viața în fotbal, în acea bulă în care ai mereu pe cineva la telefon care te ajută, care face lucruri pentru tine. 

Mărturia dură a unui fotbalist retras din Liga 1: „Fotbalul e doar o bulă în care neglijezi dezvoltarea ta. Am facultate, master, dar nu știu să fac nimic. După fotbal, te lovește viața în plin”
Raul Costin în duel cu Culio, într-un meci FC Vaslui - CFR Cluj

- Adică? 
- Ai nevoie de cineva să te ajute să înmatriculezi mașina, că tu nu știi, că nu ai timp. Să te ajute să îți găsești un apartament când te duci la o echipă. Mereu e nevoie de cineva care îți păzește spatele și când te lași îți dai seama că nu mai ai acea persoană. Atunci te lovește viața în plin. Mie mi-a luat două săptămâni să înmatriculez o mașină. Sunt lucruri banale de care te lovești. Problema nu e doar la mine, cred că e la 90 la sută dintre jucători. Din fiecare generație de câți mai auzi după ce se lasă? De 10-15 la sută.

Raul Costin: „Dacă n-ai două apartamente, nu ai fost fotbalist”

- Sunt mulți fotbaliști cu meciuri multe în Liga 1 care lucrează pe șantiere, în străinătate… 
- Și asta din ce cauză? Nu tot din cauză că fotbalul e o bulă?! Neglijează învățământul, e greu să le faci pe ambele sau sistemul e făcut în așa fel încât să nu le poți face pe amândouă. Sunt mulți fotbaliști care clachează din cauza presiunii acumulate, sunt alții care nu pot sau nu vor mai mult și așa se ajunge să se spună că fotbalistul român e subevaluat. 

- Ai schimba ceva dacă ai putea să dai timpul înapoi?
-  Da, aș schimba câte ceva. Uite un exemplu. În perioada în care jucam cred că am văzut toate filmele posibile. Îmi dau seama acum că puteam să văd doar jumătate sau mai puțin de jumătate, iar în restul timpului să citesc, să ascult podcasturi, să mă dezvolt pe partea umană, pe partea spirituală, pe partea personală. Cu ce acumulezi în zonele astea poți crea ceva după fotbal. Sau chiar și în timpul fotbalului. 

- Pentru fotbaliști e simplu. Dacă au adunat niște bani, îi bagă în imobiliare și stau să le vină niște chirii.
-  Și eu am făcut lucrul ăsta. E o modă. Dacă joci fotbal și nu ai două apartamente înseamnă că nu ai fost fotbalist. Dar nu știu dacă asta e soluția. Dacă ai o problemă și ai nevoie de bani vinzi unul dintre apartamente. După ce stai o viață și ești obișnuit cu 100 de lei pe lună, iar din chirie după ce te lași îți vin doar 10 lei, automat nivelul de trai nu mai e același și atunci varianta ușoară e să vinzi unul dintre apartamente. Să îți vină un ban grămadă. Apoi, îl vinzi și pe al doilea și urmează șantierul. Nu ai acumulat nimic înainte, nu poți să faci altceva.

Raul Costin mărturisește că nu și-a dorit să rămână în fotbal deși a avut propunerea de a continua la Rapid și după retragere. „Nu am vrut. Miță Iosif mi-a zis să rămân secund, dar nu mă simțeam pregătit și nu puteam să aduc un plus. Apoi, trăiam în același loc, în aceeași bulă. Dacă Miță era dat afară, plecam și eu. Așteptam apoi să apară altceva. Nu aveam constanță în nimic. Am preferat să îmi văd de drumul meu”.

188 de meciuriși 8 goluri are Raul Costin în prima ligă pentru FC Național, FC Vaslui, Universitatea Cluj, FC Botoșani, ASA Târgu Mureș și Concordia Chiajna

Citește și alte articole:

Detaliul observat de Adi Ilie la Rapid: „Când s-a întâmplat ultima oară?”
FCSB - RAPID 3-1
Detaliul observat de Adi Ilie la Rapid: „Când s-a întâmplat ultima oară?”
Doi mari dinamoviști, perplecși la pauza meciului cu U Cluj: „N-am cum să înțeleg așa ceva. Inexistent!”
U CLUJ - DINAMO
Doi mari dinamoviști, perplecși la pauza meciului cu U Cluj: „N-am cum să înțeleg așa ceva. Inexistent!”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
MadaFCA
MadaFCA  •  07 Noiembrie 2022, 22:31

*** Ai injurat suporterii FC Arges. Rusine

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

sibelius
sibelius  •  07 Noiembrie 2022, 15:45
Postat de belane pe 07 Noiembrie 2022, 14:11

nu ma intelege gresit dar multi romani si-ar dori s-o ia de la "zero" cu vreo 2 apartamente si cativa zeci de mii de euro in cont.problema n-o reprezinta fotbalul in sine, din contra considera-te norocos c-ai avut de tanar un start fata de altii mult mai avantajos fie din cauza conjucturii sau a talentului sau a ambelor. Problema in opinia mea o reprezinta aroganta sau mai bine zis lipsa de educatie, oamenii de care te inconjori si stilul pagubos de viata pe care-l adopti ptr. ca ti-l permiti asa dintr-o data. Treci de la "foame" la zeci de mii de euro intr-un timp f. scurt. Daca ar fi dupa mine as face precum in America, un fel de salary cap cel putin la nivel de LIGA 1 ! Daca ai varsta intre 18-21 nu poti avea salariu mai mare sau mai mic de atata dar si banii aia sa fie asigurati si garantati indiferent de faliment sau accidentare sau ca esti dat afara. In toti anii astia ESTI OBLIGAT sa inveti o limba straina si sa faci cursuri de management finante personale. Dupa varsta de 21 se presupune ca esti cat de cat mai matur, iti negociezi salariul pe care-l doresti, daca esti bun esti pastrat in fotbal, faci ce vrei, daca nu macar inveti ceva iar banii aia incepi sa-i investesti, sa-i folosesti in alte scopuri daca te duce capul.

In cele mai multe cazuri zecile alea de mii de euro sunt o iluzie, mai ales daca semnezi cu unii care iti ofera pe hartie un salariu si practic iei praful de pe toba.

sibelius
sibelius  •  07 Noiembrie 2022, 15:41
Postat de brentford pe 07 Noiembrie 2022, 14:37

"Scoala este un factor perturbator" - Mihai "Meme" Stoica,***-carturar contamporan la palatul lui Mihai Viteazu si Universitatea Jilava.

Daca esti Messi sau Ronaldo, da, scoala e un factor perturbator. Daca esti jucator de liga I/a II-a poti sa ai o diploma, dar tot nu stii face nimic.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează