FOTBAL  »  Superliga  »  SCANDALUL LICENȚELOR

EXCLUSIV Au dreptate FRF și Burchel? » GSP a întrebat autoritățile statului dacă lui Pintilii și Croitoru li se va recunoaște carnetul de antrenor, iar răspunsurile sunt ferme!

Mihai Pintilii și Marius Croitoru continuă în ilegalitate în Superliga
Mihai Pintilii și Marius Croitoru continuă în ilegalitate în Superliga

Articol de , , - Publicat joi, 19 ianuarie 2023 17:11 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2023 17:52

GSP a solicitat răspunsuri oficiale din partea Ministerului Educației și a Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor dacă lui Mihai Pintilii (38 de ani) de la FCSB și Marius Croitoru (42) de la FC Argeș li se va recunoaște carnetul de antrenor obținut în Republica Moldova, iar cele două instituții sunt ferme: „Nu li se poate echivala acest carnet fiindcă a fost luat prin urmarea unor cursuri de licențiere, nu de calificare”.

Se reia campionatul, iar FCSB și FC Argeș nu și-au rezolvat problemele pe care le au cu privire la respectarea regulamentelor și a legilor din perspectiva documentelor deținute de cei din staff-ul tehnic. Pintilii și Croitoru sunt fix în aceeași situație: nu au carnet de antrenor obținut în România, ci unul luat în Republica Moldova, unde s-au înscris la licențiere din același motiv: nu au diplomă de BAC, dar legislația de la Chișinău nu solicită acest nivel de studii.

Bombă! Doi arbitri români, suspectați că au ARANJAT un meci în preliminariile European League » Concluziile șocante ale specialiștilor: „N-am mai văzut niciodată așa ceva! 100% a fost trucat pentru pariuri”
MECIURI TRUCATE
Bombă! Doi arbitri români, suspectați că au ARANJAT un meci în preliminariile European League » Concluziile șocante ale specialiștilor: „N-am mai văzut niciodată așa ceva! 100% a fost trucat pentru pariuri”

Mihai Pintilii și Marius Croitoru continuă în ilegalitate în Superliga

Pintilii are licența B, iar Croioru licența A, ambele primite tot în Moldova. Amândoi s-au înscris ulterior la școală, în România, pentru a obține carnetul de antrenor și mai au nevoie de circa un an pentru a ajunge să-l și primească.

Totuși, cu carnet de antrenor luat în Republica Moldova, sunt sau nu cei doi în legalitate conform Statutului FRF și a legilor din țara noastră? Zilele trecute, Lucian Burchel, șeful Școlii de Antrenori din cadrul FRF, a susținut în GSP că un carnet de antrenor obținut la Chișinău nu va fi recunoscut în România de către autoritatea competentă.

„În Moldova, există un protocol semnat între federație și autoritatea statului care acordă calificarea de antrenor și o persoană obține automat și carnetul de antrenor atunci când ia licența UEFA. În România însă, carnetul de antrenor respectiv nu va fi recunoscut și, pe undeva, există și o explicație. În legislația de la noi, e nevoie de 1.080 de ore pentru a lua carnet de antrenor, în Moldova sunt prevăzute numai 140 de ore. Cine își ia licențele la Chișinău va putea antrena acolo fără probleme, nu și în Liga 1, pentru că deși FRF îi va recunoaște Pro-ul, el nu va avea recunoscut carnetul de antrenor

Lucian Burchel, pentru GSP, pe 10 ianuarie 2023

Au dreptate FRF și Burchel sau un carnet de antrenor odată obținut are valabilitate în toate țările din Europa? Gazeta Sporturilor a dorit să afle și din partea autorităților române răspunsuri oficiale. Mai ales că în toamna lui 2021 s-a semnat un protocol extrem de important, la nivel de state, între România și Republica Moldova. Ce prevede Articolul 9, cel care face trimitere la acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice? "Recunoașterea profesională și încadrarea în activitatea profesională se fac conform legislației naționale în vigoare pe teritoriul statului fiecărei părți".

1. Răspunsul Ministerului Educației

Cum acordul respectiv a fost semnat inclusiv de ministrul educației din țara noastră, ziarul a solicitat un punct de vedere din partea Ministerului Educației. Răspunsul, care a venit foarte prompt, sună așa: 

Având în vedere că documentul menționat de dumneavoastră (Carnetul de antrenor de fotbal) nu intră sub incidența acordului, întrucât nu este act de studii, informații cu privire la efectele acestuia pe teritoriul României pot fi obținute din partea autorității competente - Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, aflat sub autoritatea Ministerului Sportului

2. Răspunsul Centrului Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor

Sub semnătura directoarei acestei instituții, Ramona Marina Ceamuru, CNFPA a oferit un răspuns, la fel de rapid ca Ministerul Educației:

„În ceea ce privește recunoașterea titlului "Antrenor" pentru care durata de studii este inferioară duratei de 3 ani de studii superioare, obținut de un cetățean într-un alt stat, aceasta se face în cadrul CNFPA cu respectarea prevederilor Ordinului MTS nr. 711/20.06.2019 privind aprobarea Metodologiei de recunoaștere a titlurilor de calificare profesională pentru profesia Antrenor, obținute într-un alt stat. 

Vă aducem la cunoștință că nu cunoaștem vreo persoană care să fi obținut titlul profesional "Antrenor" în Republica Moldova, prin parcurgerea unui program de formare profesională cu durata de studii inferioară duratei de 3 ani de studii superioare (minimum 1080 ore), care să fi depus dosar de recunoaștere și care să fi fost respins de către CNFPA. În procedura de recunoaștere, carnetul de antrenor, conform art. 10 alin. 1 litera g sau art. 10 alin. 2 litera i din anexa la Ordinul 711/2019, reprezintă parte din documentele necesare dosarului de recunoaștere”.

Cum răspunsul nu specifică în mod clar dacă cineva care e în situația lui Pintilii și Croitoru va avea carnetele de antrenor recunoscute în România, ziarul a avut un dialog telefonic cu cea care conduce CNFPA. Iar clarificările pe care le-a făcut confirmă FRF și ceea ce a susținut Lucian Burchel:

"Dacă cineva obține carnetul de antrenor în urma unor cursuri din cadrul unui program de formare profesională, atunci da, sunt șanse să fie recunoscut, în funcție și de numărul de ore făcut acolo și de alte lucruri. În schimb, dacă acel carnet a fost obținut la capătul unor cursuri de licențiere, atunci el nu va fi recunoscut". 

Carnetul de antrenor pe care îl dețin acum Pintilii și Croitoru e primit ca un bonus pentru obținerea licenței B. Cum el nu face parte dintr-un program de cursuri pentru formare profesională, nu e recunoscut pe teritoriul României. 

Conlcuzia: cei care sunt antrenori principali la FCSB și FC Argeș nu doar că nu îndeplinesc cerința de a avea licența Pro, necesară pentru nivelul Ligii 1, dar nu au nici măcar calificare de antrenor, în lipsa unui carnet de antrenor. 

Federația Română de Fotbal are dreptul de a alege instituția cu care încheie un acord privind recunoașterea carnetului de antrenor. Din acest motiv, orice persoană ar trebui să se intereseze înainte de a începe orice cursuri sau program de studii dacă respectiva instituție are un parteneriat cu FRF. Dacă nu are, degeaba iei carnetul de antrenor fiindcă Federația de fotbal nu-l va lua în calcul

Ramona Marina Ceamuru, director Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor

SITUAȚIA CELOR DOI LA ZI

Mihai Pintilii

  • va fi trecut în continuare ca delegat pe foaia de joc și va sta pe bancă
  • va face obiectul unei judecăți a Comisiei de Disciplină, după ce Lucian Burchel i-a făcut plângere fiindcă a condus antrenamentele în cantonamentul din Antalya

Marius Croitoru

  • va fi suspendat în primele 3 etape din 2023
  • nu va putea să stea pe bancă, deși el apare ca antrenor secund, fiind deținător de licență A, obținută în Moldova

CINE ARE LICENȚA PRO LA CELE DOUĂ CLUBURI

  • FCSB: Leonard Strizu 
  • FC ARGEȘ: Constantin Schumacher

2024e anul în care Croitoru și Pintilii vor putea obține carnetul de antrenor în România, mai precis în luna februarie a anului viitor

VIDEO. Toate detaliile înaintea meciului Hermannstadt - FCSB:

Vezi și:

Noul pariu al lui Gigi Becali: „Am mare încredere în el. E extraordinar” » Ce i-a spus Mihai Stoica despre acest fotbalist
FCSB
Noul pariu al lui Gigi Becali: „Am mare încredere în el. E extraordinar” » Ce i-a spus Mihai Stoica despre acest fotbalist
Episod tulburător trăit de un fotbalist român în Ucraina: „Mi-a băgat dinții în cap! Nu mai puteam să merg, aveam sângele otrăvit”
GSP LIVE
Episod tulburător trăit de un fotbalist român în Ucraina: „Mi-a băgat dinții în cap! Nu mai puteam să merg, aveam sângele otrăvit”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (36)
alexh
alexh  •  19 Ianuarie 2023, 23:50
Postat de Dobermannul pe 19 Ianuarie 2023, 21:12

"Prostul pana nu e si fudul parca nu e prost destul"

precum scenaristul.

Becman99
Becman99  •  19 Ianuarie 2023, 23:02

În zilele noastre proștii sînt protejați, nu ascunși. Cum pot fi niște ființe, fără carte, puși pe niște funcții de "mister" sau "dom' profesor"? Mai este unul care spune "opsai" și îl cheamă Poenaru, alt om tehnic.

standart
standart  •  19 Ianuarie 2023, 22:23

Dacă leo strizu are licență pro, problema este: de ce mai există burchel și burlenii? Întreb pentru un prieten lucid...

Vezi toate comentariile (36)
Comentează