FOTBAL  »  Superliga  »  MIRCEA SANDU LA 70 DE ANI

VIDEO EXCLUSIV Mircea Sandu recunoaște în premieră: „Sigur că vedeam blaturile, dar ce puteam face?!” » Cum se apără fostul șef al FRF

Articol de , , , - Publicat luni, 24 octombrie 2022 09:22 / Actualizat luni, 24 octombrie 2022 11:37

În prima parte a unui interviu eveniment, Mircea Sandu recunoaște că știa că în fotbalul românesc existau meciuri trucate.

Președinte al FRF timp de 24 de ani, Nașu' acceptă că existau meciuri aranjate cât timp a fost șef la FRF, dar spune că nu avea pârghiile prin care să ia măsuri

Mircea Sandu, dezvăluire incredibilă despre Gică Hagi: „Eu și prim-ministrul l-am ajutat să ia hotelul Iaki. I-am dat 300.000 de la UEFA pentru baza de la Ovidiu”
MIRCEA SANDU LA 70 DE ANI
Mircea Sandu, dezvăluire incredibilă despre Gică Hagi: „Eu și prim-ministrul l-am ajutat să ia hotelul Iaki. I-am dat 300.000 de la UEFA pentru baza de la Ovidiu”

VIDEO Mircea Sandu: „Sigur că vedeam blaturile, dar ce puteam face?! Să intervin la comisii ca să ajung în pușcărie?”

- Apropo de starea asta a fotbalului, ați fost 25 de ani președinte. Nu vă găsiți și dumneavoastră vină? 
- De când te naști ai și bucurii, și necazuri, ai și drepturi, și obligații, ai și lucruri bune, și lucruri rele pe care le faci. Gândiți-vă că în 1990, când eu am fost ales președinte, nu aveam nimic în spate. Nu din punct de vedere sportiv, ci din punct de vedere financiar, legislație, reguli. 

-Și?
- Am început atunci cu alea vechi și ușor, ușor, cu echipa aia care s-a format am început să lucrăm la aceste probleme. Nu era ușor să te adresezi Parlamentului, Guvernului. Ca să poți să inițiezi anumite acte legislative. Am construit un sediu, apoi terenuri la Mogoșoaia, am început să accesăm programe de la UEFA, am adus ulterior competiții în România. Chiar pot spune că am realizat multe.

- Principalul reproș care vi se face e că n-ați făcut nimic, sau ați făcut prea puțin, împotriva blaturilor din „Cooperativă”. Măcar admiteți că au fost? 
- Au admis cei care le-au făcut.

- Da, însă dumneavoastră erați președintele Federației. 
- OK! Și ce să facă un președinte de Federație? 

- Nu aveați pârghii? 
- Dacă eu m-aș fi dus la o Comisie și spuneam „Băi, ia vedeți că a fost blat!”, oare credeți că puteam să ajung și pe la pușcărie? Știți ce a făcut Daniel Florea, care era președintele Curții de Arbitraj pentru Fotbal din cadrul FRF, ulterior primar pe la sectorul SRI? S-a dus împotriva nașului lui de cununie, Ionuț Lupescu, a mea, a lui Meche, a lui Prunea, a lui Bela Kassai, a făcut denunț la DNA! 

- Pentru? 
- Că am făcut trafic de influență împotriva lui sau la el ca să dea o decizie vizavi de Cazul Valiza. 

- Și ați făcut?
 - Am avut o discuție cu el în grup, în care i-am zis: „Domnule, am analizat tot ce a decis Comisia de Disciplină și noi, administrația, apreciem că a luat o decizie corectă". Nimeni nu i-a cerut: „Pedepsește pe Steaua, pe Becali”. S-a dus la DNA, a scris 14 pagini și ne-a făcut denunț.

- Chiar n-ați văzut toate acele blaturi care se făceau?
 - Sigur că le-am văzut, se vedeau cu ochiul liber, dar probe nu poți să găsești, n-ai mijloacele necesare, ce să faci? Să-i asculți? Comisiile, da, puteau să-i cheme, să-i întrebe: ce scrie observatorul?, ce mai scrie presa? Astea sunt probele pe care le administrează, și ieri, și azi, și mâine, o astfel de Comisie.

- Da, dar atunci se spunea că Jean Pădureanu controla tot. Asta înseamnă că el controla cu sprijinul FRF. Toată lumea mergea la el să primească arbitri!
- Ia întrebați-i pe Crăciunescu, pe Grigorescu, de câte ori eu, ca președinte al Federației, i-am chemat sau m-am dus și le-am spus „Puneți-l p-ăla, puneți-l p-ăla!”. Eu îmi asum pentru că nu puteam să fac nimic. Am văzut și eu la televizor Rocar - Petrolul, Ceahlăul - Dinamo și le-am spus: „Bă oameni buni, sesizați-vă, faceți ceva!”. Comitetul Executiv era ultima instanță și atunci am luat o măsură, dacă-mi aduc aminte. Ambele echipe au pierdut meciul, nu mai știu exact.

Apropo de neimplicarea mea la comisii, am fost șocat de decizia de acum din cazul Săpunaru. Acea etapă de suspendare dictată este aproape nimic. Însă aceasta a fost decizia comisiei, nu putea să se implice nici Burleanu, nici nimeni. Exact în situația asta mă aflam și eu cu acele blaturi.

- Mircea Sandu

Istoricul Cazului Valiza

  • În iunie 2008, Comisia de Disciplină a FRF a dictat sancțiuni în Cazul Valiza: depunctarea echipelor Steaua (cu 7 puncte) și U Cluj (6 puncte), Gigi Becali suspendat 2 ani și amendat cu 200.000 de lei
  • Comisia de Apel a menținut sancțiunile de la Disciplină
  • Cazul a ajuns la Curtea de Arbitraj pentru Fotbal, unde președinte era Daniel Florea, iar depunctările au fost anulate, iar penalizarea lui Becali redusă de la 2 ani la 6 luni
  • Ulterior, Comitetul Executiv a decis să-l destituie din postura de șef al CAF pe Daniel Florea
  • După câțiva ani, s-a aflat că soția lui Daniel Florea a lucrat pentru Gigi Becali, în 2006 și 2007, la un proiect pentru înființarea băncii Becali Bank, pe care patronul Stelei avea de gând să o realizeze

Citește și: 

Mircea Sandu, dezvăluire incredibilă despre Gică Hagi: „Eu și prim-ministrul l-am ajutat să ia hotelul Iaki. I-am dat 300.000 de la UEFA pentru baza de la Ovidiu”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
supereduardo10
supereduardo10  •  24 Octombrie 2022, 19:06

Nuu..ce blaturi aranjamente nu a existat asa ceva, nu se dadeau campionatele dinainte. Nuuu nic acum nu e la fel nuuu. Cam asa oracaia habarnistii non stop cica viza noi :))) Alo sa va mai zic una petardele lui Hagi sun la rand sa ia campionatul. Pana nu rupem pisica si se joaca pe bune da pe bune nu vom avea fotbal si nationala si nici echipe de club. Mai grav ca ne mint Cu VAR ul in fata :))

istet10
istet10  •  24 Octombrie 2022, 18:32

Au facut reguli astfel incat raspunderea sa fie transferata unor comisii. Votul in comisie nu este , intr-o tara civilizata, condamnat.

istet10
istet10  •  24 Octombrie 2022, 18:29
Postat de bobonzy pe 24 Octombrie 2022, 12:28

Starea fotbalului actual a si trage seva de pe timpurile lui SANDU si MITICA...ei trebuiau sa fie in puscarie.Au nenorocit un sport de masa.Cea mai mare aroganta este ca ne mai dau si lectii.RUSINE SANDU SI MITICA...LA PUSCARIE NENOROCITILOR.

Ei nu sportul de masa l-au condus ci pe cel profesionist. Acolo au afectat.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează