FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - U CLUJ

Ioan Ovidiu Sabău a fost o noapte antrenorul lui Dinamo! Cum s-a derulat un episod umilitor din cariera „Moțului” și cine s-a împotrivit mutării

Ioan Ovidiu Sabău
Ioan Ovidiu Sabău

Articol de - Publicat luni, 11 decembrie 2023 08:12 / Actualizat luni, 11 decembrie 2023 16:41

Ioan Ovidiu Sabău fusese convins de foștii acționari ai lui Dinamo să preia echipa ce tocmai ratase titlul și biletul direct spre grupele Champions League în 2009. Doar că neînțelegerile cu Ioan Becali au blocat ”afacerea” care se făcuse.

Ioan Ovidiu Sabău, 55 de ani, rămâne unul dintre jucătorii de glorie ai României. Fiindcă numele său se leagă, pe plan național, de Dinamo, de U Cluj, echipă la care a fost de toate, de la jucător la conducător și antrenor, și de Rapid, unde a activat și a contribuit la mari succese.

Neluțu Sabău, sfaturi pentru Dinamo: „Trebuie să ai curajul de a juca”. L-a „reparat” pe Ianis Stoica, acum așteaptă finalul negocierilor cu FCSB
DINAMO - U CLUJ
Neluțu Sabău, sfaturi pentru Dinamo: „Trebuie să ai curajul de a juca”. L-a „reparat” pe Ianis Stoica, acum așteaptă finalul negocierilor cu FCSB

Ioan Becali l-a „demolat” la vremea respectivă pe Ioan Ovidiu Sabău: „Nu există pentru mine”

Cu toate că a făcut parte din marea echipă construită de Mircea Lucescu în Ștefan cel Mare la finele anilor "80, Sabău nu a fost niciodată antrenorul lui Dinamo. Oficial, nu a fost. Neoficial, a fost pentru o noapte! 

Se întâmpla în iunie 2009, imediat după ce "câinii" au pierdut incredibil campionatul în dauna Unirii Urziceni, și cu această ocazie și accederea directă în grupele Champions League.

După zile întregi de tratative, acționarii de atunci ai roș-albilor l-au convins pe Neluțu să vină la București. În principiu, ajunseseră la un acord cu el! Sabău făcuse și lista cu jucătorii care să continue sub comanda sa, obiectivul era titlul, bineînțeles, actele gata să fie semnate, iar conferința de presă de prezentare fixată. 

Stupoare! Peste noapte, totul s-a contramandat, iar la vremea respectivă s-a vorbit despre divergențe între impresarul Ioan Becali și Neluțu Sabău.

Mai ales că atunci Becali și-a exprimat clar dezacordul față de venirea lui Sabău la Dinamo, nu s-a ascuns. A declarat într-o intervenția la GSP TV: „Sabău nu există pentru mine!”.

Laszlo Sepsi a fost „mărul discordiei” dintre Becali și Sabău

Agentul avea jucătorii cei mai importanți de la Dinamo și era supărat pe Sabău că l-ar fi "sărit" la transferul lui Laszlo Sepsi de la Gloria Bistrița la Benfica, așa că s-ar fi opus numirii. Ceea ce s-a și întâmplat, fiindcă au fost discuții că dacă Sabău va veni la conducerea staff-ului tehnic al lui Dinamo, firma fraților Becali își va lua toți jucătorii de la clubul din Ștefan cel Mare!

Dinamo depindea de acei fotbaliști. Firma fraților Becali avea atunci sub contract de reprezentare fotbaliști importanți ca Bogdan Lobonţ, Ianis Zicu, Florin Bratu, Cosmin Moţi, Adrian Cristea, Ionel Dănciulescu, Marius Niculae, Claudiu Niculescu, Nicolae Mitea, Cristi Pulhac şi Gabi Boştină.

Și Ioan Ovidiu Sabău a confirmat faptul că nu a fost plăcut de Ioan Becali: „A fost dezinformat și a avut o reacție destul de urâtă”

Într-un interviu acordat Look Sport în martie 2022, "Moțul" spune că în prezent relația cu ex-agenții FIFA e una normală.

"Probabil, acum nu știu cât de adevărat este. Știu că eram pe punctul de a semna contractul (cu Dinamo), aveam înțelegerea făcută și nu s-a mai semnat. De ce, eu nu pot să mai știu. Ioan Becali a avut o reacție destul de urâtă în perioada respectivă, dar nu știu cât a influențat el. E posibil să fi influențat și el lucrurile", a povestit Ioan Sabău, la Look Sport.

A detaliat: "Noi ne-am înțeles foarte bine. Înainte de acel episod a fost episodul cu jucătorul Sepsi. El, din păcate, a fost total dezinformat de cineva de la Bistrița, care o perioadă nu mă mai plăcea. Nu are importanță cine. Nu vreau să-i dau numele.

L-a dezinformat pe Giovanni Becali, ca și cum eu am fost cel care l-a influențat pe nea Jean, că eu l-am convins să-l dea pe Sepsi și l-am convins să-l sară pe Giovani, că am luat comision. Lucruri murdare, urâte, de oameni fără caracter.

Și el s-a lăsat influențat de acea persoană și a avut astfel de reacții. A fost o perioadă, apoi am lămurit lucrurile. Am fost la București, am vorbit cu ei și am lămurit lucrurile".

Dinamo a făcut apoi „Minunea de la Liberec”, Sabău a ajuns la Timișoara și a eliminat deținătoarea Cupei UEFA

Sabău nu a mai semnat atunci cu Dinamo, a venit în schimb Dario Bonetti. Neluțu a ajuns la Poli Timișoara, avea să elimine din cupele europene Șahtior Donețk, echipa lui Mircea Lucescu, care era deținătoarea Cupei UEFA, iar italianul avea să contribuie la "Minunea de la Liberec", ocazie cu care Dinamo a fost prima și singura dată în grupele Europa League.

Trebuie să fim pregătiți foarte bine de acest joc, trecem printr-o perioadă foarte bună, echipa e în formă, se simte bine, are încredere, dar spun mereu că trebuie să o luăm de la capăt de fiecare dată. Am câștigat respectul și aprecierea suporterilor noștri, dar altceva nu am realizat nimic.

Ioan Ovidiu Sabău, antrenor U Cluj

VIDEO Željko Kopić, despre perioada de transferuri la Dinamo: „Vom face o analiză după meciul cu U Cluj”

Citește și alte știri:

„Pe-ni-bil!” » Radu Naum a izbucnit, Ilie Dumitrescu n-a fost de acord: „Așa, prieteni, girați-l!”

Imediat după CFR Cluj - FCSB, Gigi Becali a anunțat un transfer: „99% e făcut, luni vine la Palat să semneze!”

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (3)
traian_v
traian_v  •  11 Decembrie 2023, 14:57

GSP: Imi traduceti va rog si mie ce ati vrut sa scrieti: "Ioan Ovidiu Sabău, 55 de ani, rămâne unul dintre jucătorii de glorie ai lui Dinamo. Și ai lui Dinamo, de fapt."

chiorul
chiorul  •  11 Decembrie 2023, 11:49

Articol tip "băț prin gard!!! Păi tov. Apostol, de ce nu aprofundezi subiectu'? Ori, de când cu "iediția" on-line, v-au tăiat ăștia de la Ringier și din "litere" și nu mai puteți scrie mai mult de 300 de cuvinte?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

BindenDanDat
BindenDanDat  •  11 Decembrie 2023, 09:52

Si știi cine s-a mai împotrivit? 37mii de euro s-a mai împotrivit.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează