FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA CAMPIOANĂ!

Nici un adversar nu sperie! » Cum arată drumul Stelei spre grupele Ligii Campionilor

Steaua n-a mai simţit gustul meciurilor din Liga Campionilor de pe 10 decembrie 2008, de la meciul cu Fiorentina lui Adi Mutu, 0-1
Steaua n-a mai simţit gustul meciurilor din Liga Campionilor de pe 10 decembrie 2008, de la meciul cu Fiorentina lui Adi Mutu, 0-1

Articol de - Publicat marti, 07 mai 2013 00:00 / Actualizat luni, 06 mai 2013 21:00

Plzen, Dinamo Zagreb, Austria Viena plus campioana din Serbia şi cea din Polonia sînt posibilele adversare ale roş-albaştrilor în play-off, ultima fază dinaintea grupelor.

Steaua a făcut un pas către grupele Ligii Campionilor, dar mai are de parcurs încă trei. Cîştigarea titlului în România constituie condiţia numărul 1 pentru accesarea celei mai bogate competiţii a cluburilor de fotbal, celelalte condiţii pentru campioana Ligii 1 fiind depăşirea celor trei tururi preliminare în care va fi angrenată.

Faţă de anii în care Dinamo dădea în play-off peste Manchester United ori peste Lazio, urnele sînt acum mult mai blînde. Nu mai există nume foarte mari printre posibilele adversare, nici măcar formaţii de calibrul lui Galatasaray, pe care Steaua a depăşit-o în play-off în 2008, ultimul an în care trupa din Ghencea a mai participat în grupele Champions. "Militarii" sînt capi de serie în toate fazele care precedă grupele.

Turul II: Una e bună, majoritatea sînt victime clare
Echipa lui Reghecampf intră direct în turul al II-lea preliminar al competiţiei. Aproape toate adversarele de pe listă sînt submediocre. Excepţie face campioana Bulgariei. Ludogoreţ e lider cu 5 etape înaintea finalului, urmată de Levski Sofia. Oricare dintre ele ar fi un oponent mai complicat decît Zeljeznicar, campioana Bosniei, sau Gyor, echipa numărul 1 din Ungaria. Iar restul cluburilor sînt minuscule, din Andorra, din Feroe şi din Ţara Galilor. Tragerea la sorţi a acestei faze va avea loc pe 24 iunie.

Turul III: Maccabi ar fi rău. Ekranas, perfect!
Următorul pas, turul al treilea preliminar, conţine în urne nume care i-ar putea chinui pe stelişti: Maccabi Tel Aviv, Maribor sau Slovan Bratislava. Fiecare ar putea fi un obstacol-capcană. Dacă vor avea noroc, "militarii" le vor evita pe acestea şi vor da peste echipe mult mai slabe, gen Elfsborg, coşmarul lui Dinamo din Europa League, Ekranas, lituanienii pe care Steaua i-a bătut tot în EL în sezonul acesta, sau Sheriff Tiraspol, campioana Moldovei.

Molde e şi ea pe listă. Deţinătoarea titlului din Norvegia, de care Reghe şi ai lui au trecut în grupa Europa League, traversează o perioadă horror: e pe ultimul loc în campionatul intern, cu un singur punct din şase etape! Tragerea la sorţi a turului al III-lea va fi pe 19 iulie.

Play-off: Greu de ales!
Dacă vor accede în play-off, steliştilor le va fi greu să opteze pentru adversarul favorit. Tragerea la sorţi va fi pe 9 august. Posibilele adversare sînt apropiate valoric: Plzen, Austria Viena, Dinamo Zagreb, Partizan sau Steaua Roşie Belgrad şi Legia Varşovia sau Lech Poznan. În Serbia au mai rămas de jucat patru etape, Partizan are două puncte peste Steaua Roşie şi vor juca meci direct.

Situaţia e asemănătoare în Polonia: Legia e pe primul loc şi o va întîlni pe Lech într-una dintre ultimele cinci runde rămase de disputat. Numele cele mai rezonante le au sîrbii, dar nici Partizan, nici Steaua Roşie nu mai sînt înfricoşătoare. Ambele se bazează pe loturi extrem de tinere şi funcţionează ca nişte vitrine pentru cluburile din vestul Europei. Alb-negrii, lideri la zi, deci cu şanse mai mari să apară în calea roş-albaştrilor, tocmai şi-au cedat noul star, pe Lazar Markovici.

Presa din Italia a scris despre eşecul suferit de Internazionale în mercato: clubul lui Moratti îl urmărea pe vîrful sîrb în vîrstă de 19 ani, dar l-a luat Chelsea. Suma de transfer ar fi de 9 milioane de euro!

Turul al II-lea preliminar (16/17 iulie prima manşă, 23/24 iulie manşa a doua)
Cele mai tari adversare posibile: Ludogoreţ Razgrad sau Levski Sofia (Bulgaria), Zeljeznicar Sarajevo (Bosnia), Gyor (Ungaria)
Cele mai slabe: Lusitanos (Andorra), Cliftonville (Irlanda de Nord), Streymur (Feroe), The New Saints (Ţara Galilor)

Turul al III-lea preliminar (30/31 iulie, 6/7 august)
Cele mai tari: Maccabi Tel Aviv (Israel), Maribor (Slovenia), Slovan Bratislava (Slovacia)
Cele mai slabe: Dinamo Tbilisi (Georgia), Neftci Baku (Azerbaidjan), Ekranas (Lituania), HJK Helsinki (Finlanda), Molde (Norvegia), Elfsborg (Suedia), Sheriff Tiraspol (Moldova)

Play-off (20/21 august, 27/28 august)
Adversarele posibile: Plzen (Cehia), Partizan sau Steaua Roşie (Serbia), Legia Varşovia sau Lech Poznan (Polonia), Austria Viena (Austria), Dinamo Zagreb (Croaţia)

Sigur în urna a patra
O dată calificaţi în grupele Champions League, steliştii ar fi repartizaţi în urna a patra, ultima, la tragerea la sorţi. Chiar dacă în multe campionate din Europa nu e clar deocamdată cine va participa în Liga Campionilor, bucureştenii nu au cum să cîştige un loc în urna a treia, indiferent de numele celorlalte formaţii calificate.

Cum ar arăta o grupă-spectacol:
Barcelona
Milan
Borussia Dortmund
Steaua

Cum ar arăta o grupă accesibilă:
Benfica
ŢSKA Moscova
Basel
Steaua

Mereu din preliminarii
Steaua a jucat de trei ori în grupele Champions League în ultimul deceniu, de fiecare dată după ce a parcurs tururi preliminare. Din România, numai CFR Cluj, Urziceni şi Oţelul au avut şansa să evolueze direct în grupe, graţie coeficientului foarte bun pe care-l avea campionatul României în acele momente.

În play-off, Steaua a depăşit-o pe Standard Liege în 2006, în 2007 a eliminat-o pe BATE Borisov, iar în 2008 a obţinut un succes surprinzător contra lui Galatasaray. Împerecherea cu turcii fusese ghinionistă: roş-albaştrii erau capi de serie şi dăduseră peste Galata, cea mai bună echipă din urna outsiderelor!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (45)
plm2plm
plm2plm  •  07 Mai 2013, 19:00
Postat de 1745flo pe 07 Mai 2013, 16:54

ce tot dati de zor cu "militarii"?? Aceasta echipa, Fc Becali Pipera 2003, nu mai are demult nici o legatura cu armata, MApN, CCA, nici macar cu stadionul Ghencea! Este bunul personal al familiei de ciobani si o va lasa mostenire nepotilor! Suporterii, deja umpluti de ridicol de catre patron au doar rolul de a cumpara zeci de mii de bilete la meciuri, pt ca "afacerea" sa prospere! Deci, corect era oile, nu militarii!

Gandirea voastra nu inceteaza niciodata sa sfideze logica. Ne vedem vineri ... TRInamo!

1745flo
1745flo  •  07 Mai 2013, 16:54

ce tot dati de zor cu "militarii"?? Aceasta echipa, Fc Becali Pipera 2003, nu mai are demult nici o legatura cu armata, MApN, CCA, nici macar cu stadionul Ghencea! Este bunul personal al familiei de ciobani si o va lasa mostenire nepotilor! Suporterii, deja umpluti de ridicol de catre patron au doar rolul de a cumpara zeci de mii de bilete la meciuri, pt ca "afacerea" sa prospere! Deci, corect era oile, nu militarii!

timarhac
timarhac  •  07 Mai 2013, 16:30

No problemo! Se califica usor si va defila in Liga . Si va face si o gramada de puncte. 10 nu cred ca va face,dar 8 sigur face. Are deja 7, nu mai e mult.

Vezi toate comentariile (45)
Comentează
Close