FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRE

Nu vor Cupa României sau nu vor în Europa? Nu și-au depus dosarul de licențiere și nu vor merge în Europa League dacă iau trofeul » Confuzia lui Rică Neaga: “Adică nu mergem!?”

Articol de - Publicat luni, 03 aprilie 2017 14:54

Simpla participare în tururile preliminare ale Europa League aduce profit pentru o echipă din România. Cu toate acestea, două formații din Liga 1 nu sunt interesate să participe în a doua competiție europeană în sezonul 2017-2018!

Teoretic, ACS Poli Timișoara și FC Voluntari au șanse de a câștiga Cupa României și, implicit, de a participa în turul 3 preliminar din Europa League. Calificate în semifinalele Cupei, cele două echipe își vor afla adversarele în urma tragerii la sorți în care mai vor mai fi implicate Astra și CSU Craiova.

În mod bizar, ACS și Voluntari nu și-au depus dosarul de licențere pentru cupele europene, condiție obligatorie pentru participarea în Champions League sau Europa League! Data limită de depunere a dosarelor la Comisia de Licențiere FRF a fost vinerea trecută, 31 martie, iar oficialii celor două echipe nu s-au prezentat cu actele necesare obținerii dreptului de participare!

Conform regulamentului, cluburile trebuie să întrunească mai multe criterii pentru a merge în Europa. Unul dintre ele este lipsa datoriilor către angajați, bugetul de stat sau a altor datorii provenite din transferuri. “ACS Poli are datorii și e cumva evident de ce nu și-a depus dosarul. Surprinzător este faptul că Voluntari, un club susținut financiar de primarul Pandele, nu e interesat de Europa. Ambițiile lor sunt mari”, a declarat pentru Gazetă o sursă din federație.

UEFA dă o avere

Chiar și în cazul existenței unor datorii, cluburile românești ar avea un motiv întemeiat pentru a încerca să le achite și să poată participa în Europa League. Un club care joacă în tururile preliminare ale competiției primește sume semnificative:

  • turul 1 preliminar - 215.000 de euro
  • turul 2 preliminar - 225.000 de euro
  • turul 3 preliminar - 230.000 de euro
  • turul 4 preliminar - 235.000 de euro

Cel mai mic premiu UEFA, 215.000 de euro, înseamnă aproape 20 la sută din bugetul unui club mic din Liga 1.

Dacă eliminăm cheltuielile generate de costurile deplasării și ale organizării meciului de pe teren propriu, un astfel de club tot rămâne cu un mic profit.

Lucrurile se schimbă în cazul calificării în faza grupelor. UEFA dă un bonus de 2,6 milioane de euro pentru atingerea acestui obiectiv, apoi oferă 360.000 de euro la victorie și 120.000 pentru egal. Câștigătoarea grupei ia 600.000 de euro, iar locul doi, 300.000 de euro.

Sumele cresc apoi progresiv, dar pentru echipele din România calificarea în primăvara europeană e un obiectiv greu de atins.

Neaga: “Adică nu mergem în Europa?!”

Înapoi la semifinalistele Cupei, ACS Poli și FC Voluntari.

Gazeta i-a contactat pe oficialii celor două cluburi pentru a afla motivul pentru care nu doresc să participe în Europa League. George Galamaz, directorul sportiv de la Voluntari, a părut încurcat în momentul în care a fost întrebat dacă a demarat procedurile de licențiere pentru Europa.

“Am început demersurile…Acum, să câștigăm Cupa. Știu că am început, dar nu mai știu dacă am și finalizat aceste demersuri. Întreb la Juridic și revin în cinci minute”, a spus fostul fundaș.

Câteva ore mai târziu, răspunsul de la Juridic întârzie, dar Voluntari a depășit termenul limită de depunere a dosarului și nu mai are cum să meargă în Europa chiar dacă va câștiga Cupa României.

Directorul sportiv de la ACS Poli, Adrian Neaga, a început să râdă în hohote când a aflat care este motivul apelului.

  • Reporter: De ce râzi?
  • Neaga (râde):
  • Reporter: S-a întâmplat ceva?
  • Neaga: Aoleu, Doamne! S-au văzut minuni, dar asta ar fi o minune prea mare. Să ne salvăm de la retrogradare și să câștigăm și Cupa.
  • Reporter: Adică nu ai încredere că luați Cupa?
  • Neaga (râde din nou):
  • Reporter: Ați depus dosarul de licențiere pentru UEFA?
  • Neaga: Am depus dosarul de licențiere pentru Liga 1.
  • Reporter: Nu e același lucru. Aveați termen până vineri, 31 martie.
  • Neaga: Vrei să spui că nu mergem în Europa dacă nu câștigăm Cupa?
  • Reporter: Fără licență, nu.
  • Neaga: Lasă, să câștigăm noi Cupa și să nu mergem în Europa!

În absența dosarelor celor de la ACS Poli și FC Voluntari, Comisia de Licențiere va analiza în următoarele două săptămâni aplicațiile a șase cluburi: Steaua, Dinamo, Astra, CSU Craiova, Viitorul și FC Botoșani.

Ultimul nume este surprinzător. Deși joacă în play-out, echipa din Botoșani speră că măcar două dintre formațiile aflate în play-off nu vor lua licența europeană, caz în care oficialii FRF vor trebui să selecteze o echipă de sub linie.

În acest moment, FC Botoșani este doar pe locul 3 în play-out, după Gaz Metan și Poli Iași. Cele două cluburi nu și-au depus, însă, dosar de licențiere europeană.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
1636051316609667
Tatar Domnica  •  03 Aprilie 2017, 17:54

ADICĂ *** și fraierul (PRIETENII ȘTIU DE CE!) de panelica are voie sa dea bani din primărie pentru a susține voluntari - ul echipa de cloaca *** dar primarii de Timișoara, Cluj,Arad, Oradea,sau Brasov nu au voie...!O tara de ***!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

costin_stucan
costin_stucan  •  03 Aprilie 2017, 17:13

@ion2010 Procesul de licențiere nu s-a încheiat, dar perioada de înscriere a expirat. Cine nu a depus până pe 31 martie nu merge în Europa. În ce privește sursa, spune multe despre tine faptul că ți-a trecut prin cap că aș apela la o rudă pentru a afla informații. Tu așa ai face, eu nu procedez așa. În final, repet rugămintea de a posta cu numele tău real. Așa e civilizat.

ion2010
ion2010  •  03 Aprilie 2017, 16:35

***. Procesul de licentiere nu s-a incheiat, dosarele de licentiere ale cluburilor nu s-au sigilat. Cluburile doar au depus documentatia preliminara la FRF. Singura care stie despre cine a cerut sau nu licenta de participare UEFA este FRF. Dar Stucan stie cine a cerut licenta UEFA si cine nu. Poate de la frac-su care e angajatul FRF, poate de la altii din conducere FRF..... De ce oare nu stie Ioanitoaia sau Tolontan sau oricare alt ziarist care lucreaza la GSP de ani de zile despre cine a depus licenta UEFA? ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează