FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Moruțan a urcat la același nivel cu cei mai buni pasatori din istoria lui FCSB!

Olimpiu Moruțan
(foto: Cristi Preda/GSP)
Olimpiu Moruțan (foto: Cristi Preda/GSP)

Articol de , , - Publicat marti, 09 martie 2021 08:00 / Actualizat marti, 09 martie 2021 09:38

Olimpiu Moruțan a ajuns la a 10-a pasă de gol în actualul campionat și deja a atins nivelul maxim pe care l-au avut cei mai buni pasatori din istoria FCSB, două nume fabuloase: Dorinel Munteanu, în 2004-2005, și Lucian Sânmărtean, în 2014-2015.

Moruțan stă bine și în comparația actualului sezon cu starurile de pe continent, care au aceeași vârstă și joacă aceleași poziții.

FCSB și-a vândut la Parma cel mai bun marcator de la acel moment, dar îl are acum în echipă pe pasatorul numărul 1 din Liga 1. Olimpiu Moruțan a reușit un assist și duminică, la victoria scurtă, scor 1-0, împotriva celor de la Gaz Metan Mediaș și e lider solitar în ierarhia campionatului la acest capitol, al golurilor create. 

Performanța pe care el o bifează devine și mai valoroasă atunci când e comparată cu cele mai bune cifre obținute în întreaga istorie a clubului FCSB de fotbaliști care au fost în fiecare sezon cei mai buni pasatori.

Moruțan e deja la nivelor celor care dețin recordul, iar numele acestora reprezintă borne de mare anvergură în fotbalul românesc. Moruțan a ajuns la 10 assisturi și i-a egalat pe Dorinel Munteanu și pe Lucian Sânmărtean, cei care au avut tot atâtea pase gol, dar într-un campionat întreg. Olimpiu mai are la dispoziție nu mai puțin de 14 etape pentru a mai puncta, dar deja are în spatele lui câțiva jucători de mare calitate care au îmbrăcat tricoul roș-albastru și care n-au atins borna 10: Budescu, Stanciu, etc.

Cum arată cele 19 sezoane ale FCSB-ului din perspectiva celor care au fost primii la capitolul assisturi:

Moruțan a urcat la același nivel cu cei mai buni pasatori din istoria lui FCSB!

Moruțan luptă pentru a deveni numărul 1 în ultimul deceniu

În momentul de față, nimeni din Liga 1 nu-i amenință lui Moruțan poziția de lider în ierarhia paselor de gol. Are 10, pe locul 2 e Budescu, cu 8, însă acesta a plecat de la Astra și a ales să meargă în Arabia Saudită. Apoi, urmează 4 fotbaliști aflați la mare distanță de Olimpiu: Deac, Sorescu, Nistor și Passaglia, toți cu câte 5 assisturi. 

Totuși, pentru jucătorul FCSB-ului următoarea provocare e cu totul alta: să mai ofere cel puțin 4 pase decisive, caz în care ar deveni cel mai bun din ultimul deceniu. Nistor a fost cel mai bun în 2018-2019, când a reușit 13 pase de gol, apoi sunt Budescu (2016-2017) și Sougou (2011-2012), ambii cu câte 12!

Moruțan a urcat la același nivel cu cei mai buni pasatori din istoria lui FCSB!

Moruțan e primul în istoria FCSB-ului, dar recordul lui Hagi e uluitor! 

Moruțan s-a luat la luptă cu cei mai buni pasatori din palmaresul FCSB-ului, club care a apărut în ianuarie 2003, însă raportat la istoria de dinainte, cea a Stelei, lucrurile se complică teribil nu doar pentru Olimpiu, ci pentru orice alt fotbalist din ziua de azi. 

A existat un fotbalist al Stelei care a reușit niște cifre incredibile. E vorba despre Gheorghe Hagi, care a evoluat pentru trupa din Ghencea timp de 3 ani și jumătate, între februarie 1987 și iunie 1990. În această perioadă, exclusiv în Divizia A, ATENȚIE, a reușit 41 de pase de gol în 97 de meciuri. Plus 76 de goluri marcate. De fapt, radiografia totală a lui Hagi la Steaua e entuziasmantă:

Moruțan a urcat la același nivel cu cei mai buni pasatori din istoria lui FCSB!

Sunt fericit că sunt cel mai bun pasator din campionat, dar sper să ajung să și marchez mai multe goluri. Cu timpul o să le fac eu pe toate. 
- Olimpiu Moruțan

Cifrele lui Moruțan din acest campionat

  • a jucat 21 din cele 26 de etape
  • a fost de 18 ori titular
  • de 14 ori a fost integralist
  • a marcat 4 goluri
  • a oferit 10 pase de gol
  • media notelor GSP e de 6,60, cea mai mare din tot lotul actual

Comparația de lux care validează forma excelentă a lui Moruțan

Cât de departe, ca nivel, e Moruțan față de cei mai valoroși fotbaliști de pe continent, care au relativ aceeași vârstă cu fotbalistul de la FCSB și care și evoluează cam în aceleași poziții bifate de el în roș-albastru: inter, la mijlocul terenului, dar și atacant lateral dreapta? 

Monitorizarea firmei InStat oferă câteva răspunsuri extrem de elocvente, mai ales atunci când e comparat Indexul InStat. Acesta constituie o evaluare, ca medie, după toate criteriile relevante pentru prestația unui fotbalist ofensiv. Printre realizările luate în calcul: goluri marcate, pase de gol, dueluri câștigate, driblinguri, pase precise, chiar și volumul de minute jucate. 

În plus, raportul dintre un fotbalist din Liga 1 versus unul care joacă în Premier League, LaLiga, Bundesliga sau Serie A e ajustat prin anumite bonificații pe care softul firmei îl oferă celor care evoluează în campionatele tari, dar și celor care au parte de meciuri împotriva unor adversari de calibru. 

Pentru această comparație, GSP a ales 6 jucători din Anglia, Italia, Germania și Spania, nume formidabile toate, însă unul singur e peste Moruțan. E vorba despre Jadon Sancho, cu prestații excelente la Borussia Dortmund, însă e un fotbalist cotat la 100 de milioane de euro! În rest, ceilalți sunt sub Olimpiu.

Moruțan a urcat la același nivel cu cei mai buni pasatori din istoria lui FCSB!

Sabău, despre Moruțan: „A progresat enorm, dar încă nu e de națională”

Un fost mare internațional român, Ioan Ovidiu Sabău, a comentat prestațiile din ultimul timp ale lui Olimpiu Moruțan. "A crescut foarte mult, ca evoluție, atitudine și randament. E un pui de lider! Dar îi mai trebuie ceva, să mai crească. Atitudinea e schimbată şi mă bucur mult, pentru că am avut mereu încredere în el. El trebuie să se adapteze puţin, să facă ambele faze. Trebuie să fie mai implicat mental, să vrea mai mult să câștige echipa, nu să iasă el în evidență. Dar e schimbat în bine Moruţan. În momentul acesta nu cred însă că e pentru prima reprezentativă", a declarat Ioan Ovidiu Sabău la Look Sport.

Ce borne ar putea atinge Moruțan în 2021, după ce va împlini 22 de ani în luna aprilie:

  1. Să câștige primul titlu de campion
  2. Să debuteze în echipa națională de seniori
  3. Să joace pentru prima dată în grupele unei competiții europene

Citește și alte știri despre FCSB:

Toni Petrea, un car de nervi după ce apărarea lui FCSB a fost făcută șah-mat! Faza primei reprize

Florin Tănase, dezamăgit: „Nu am jucat ce trebuia tot meciul!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
mattteo
mattteo  •  09 Martie 2021, 14:15
Postat de observator_federal pe 09 Martie 2021, 11:40

Moruțan ”jucător de Serie A”???

Adica?? Nu ti se pare ca are viteza sa joace in Serie A? Man nu are.

observator_federal
observator_federal  •  09 Martie 2021, 11:40
Postat de mattteo pe 09 Martie 2021, 11:04

Daca nic8 Morutsn nu e de nationala...eu as incepe echipa nationala cu el. Pe aceeasi pozitie cu Man, Morutan face ambele faze. Asta e jucator de Serie A, nu Man. Nu am vazut asa talent roman de picior stang de la Hagi. Normal echipa nationala ar fi Nita/Lung jr- Cretu, Burca, Adrian Rus/Ghita, Ganea- Maxim/Cicaldau- Morutan/ D Man, "Lampard" Popescu/R Marin, Ianis Hagi/Stanciu, Mihaila/V Gheorghe/Tanase- Puscas (Keseru).

Moruțan ”jucător de Serie A”???

mattteo
mattteo  •  09 Martie 2021, 11:04

Daca nic8 Morutsn nu e de nationala...eu as incepe echipa nationala cu el. Pe aceeasi pozitie cu Man, Morutan face ambele faze. Asta e jucator de Serie A, nu Man. Nu am vazut asa talent roman de picior stang de la Hagi. Normal echipa nationala ar fi Nita/Lung jr- Cretu, Burca, Adrian Rus/Ghita, Ganea- Maxim/Cicaldau- Morutan/ D Man, "Lampard" Popescu/R Marin, Ianis Hagi/Stanciu, Mihaila/V Gheorghe/Tanase- Puscas (Keseru).

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close