FOTBAL  »  Superliga  »  FOURFOURTWO

"Părea un bețiv nebun" » Doi antrenori români au atras atenția revistei britanice FourFourTwo

Leo Grozavu, în stânga
Leo Grozavu, în stânga

Articol de - Publicat marti, 06 martie 2018 15:43

Sorin Cârțu și Leo Grozavu au atras atenția revistei britanice FourFourTwo prin circumstanțele neobișnuite care le-au adus destituirile de la CFR, în 2010, respectiv Botoșani, în 2015 și 2017.

Sunt multe moduri prin care poți rămâne în memoria colectivă a fotbalului mondial. Inclusiv în urma comiterii unor fapte reprobabile. Capitol la care Sorin Cârțu și Leo Grozavu au excelat cu ani în urmă, fiind dați afară de cluburile lor, iar când jurnaliștii revistei britanice FourFourTwo și-au propus să scrie despre "cele mai nebune demiteri din istoria fotbalului" i-au inclus fără să stea prea mult pe gânduri.

"Părea un bețiv nebun"

Pe Sorinaccio, englezii îl știu drept "un respectabil fost internațional român, cu un bogat CV în management". Dar, scriu ei, "multora le va rămâne mai degrabă în memorie pentru momentul de nebunie din 2010, când o pregătea pe CFR Cluj. Enervat că era condus cu 1-0 într-un meci de Ligă disputat la Basel, el a încercat să-și facă o aerisire în panelul de plexiglas al băncii de rezerve. Mai întâi l-a lovit cu pumnii, iar apoi, realizând că așa n-are nicio șansă să-l spargă, cu bocancii. Părea un bețiv nebun". Incidentul din Elveția i-a adus tehnicianului astăzi în vârstă de 62 de ani nu doar o suspendare de-o etapă și 10.000 de euro amendă de la UEFA, ci și demiterea de pe banca ardelenilor.

18 2 lat 2 coloane banca 2

"Te omor cu bătaia!"

Leo Grozavu, "un Barry Fry în varianta românească, adică un jucător decent la vremea sa, cunoscut acum mai mult pentru gura sa bogată și temperamentul vulcanic", e prezent în FourFourTwo cu trei episoade! Primul, derulat în septembrie 2015, când, în timpul unui meci pierdut la Chiajna, i-a înjurat pe jucătorii botoșăneni: "Miroane, dă, bă, drumul mai repede la mingea aia, că te omor, băga-te-aş în p...a mă-tii! Năucul dracului!".

"Ivanovici, să vezi ce bătaie îţi dau eu după meci, în p...a mă-tii de cretin!". "Plămadă, nu înţelegi nimic. Stai ca idiotu' unde nu trebuie. Fundaşul central trebuie să sară, bă boule". "Bordeiene, cap sec, tu ce dracu' faci, bă?! Aleargă f....u-ţi m..ţii mă-tii!". "Patache, dobitocule, te omor cu bătaia, idiotule, o să vezi!".

749078 749078 site gest grozavu slow 060317 27 iol1.mp4.snapshot.6

"Suntem niște murături"

Destituirea din funcție nu l-a determinat să-și revizuiască atitudinea. Iar când a revenit la Botoșani, a comis-o din nou. În august 2016, după un 0-2 cu Steaua, urmat de un 0-5 încasat de bucureșteni în fața lui Man. City, ex-dinamovistul s-a prezentat la o conferință de presă cu un borcan de murături: "Nu e nicio aroganţă la adresa Stelei. E doar un mod de a descrie situaţia din fotbalul nostru. Suntem cu toţii nişte murături. După meciul de aseară cu City au revenit şi ei printre muritori. Asta e valoarea fotbalului românesc".

I-a înfipt mâna-n gât!

Nici un an mai târziu, în martie 2017, la un 0-3 cu Astra, Leo l-a introdus pe Golofca în minutul 32, pentru ca apoi să-l scoată (51). Iar când jucătorul, ajuns pe bancă, și-a aruncat tricoul cât colo, s-a repezit la el și i-a înfipt mâna-n gât, lipindu-l de scaun. De data aceasta, și-a prezentat singur demisia. 

Fiecare cu ai lui

GERMANIA: Daum și-a tăiat singur craca 

Fostul selecționer al României, Christoph Daum, a ajuns printre "clienții" FourFourTwo din cauza unui episod petrecut în 2000. Tocmai fusese propus la reprezentativa Germaniei, când Uli Honess, manager la Bayern, l-a atacat frontal: "Poate sta pe banca naționalei unul despre care se spune că a participat la orgii sexuale presărate cu multă cocaină?!".

Deși nu era obligat, Daum a dat de bună voie o probă de păr ca să demontreze că-i curat, însă rezultatul a ieșit pozitiv! Englezii amintesc și de o conferință ținută de neamț pe finalul mandatului de la București: "Atunci a intrat în conflict cu reporterii spunându-le că ziarele lor sunt bune doar pentru a împacheta pește". 

cpr0001 christoph daum

CROAȚIA: Băutură de Paști cu cardul altuia

În aprilie 2013, pentru că se apropiau Sărbătorile de Paști, antrenorul lui Precko Zagreb, Jozo Gaspar, s-a gândit că ar fi timpul să-și sporească rezervele de băutură cu 36 de litri de Jagermeister. Preț: 500 de euro. Numai că, la magazin, s-a prezentat cu cardul unui jucător, șterpelit din portofelul acestuia, în vestiar! Pentru primii 26 de litri i-a mers, dar mai târziu, la un alt supermarket, i s-a refuzat plata și a fost arestat. Păgubitul apucase să alerteze banca și poliția. 

jagermeister
Caricatură din Four Four Two

ANGLIA: "Tocmai ai fost demis"

La Cupa Confederațiilor, ediția "Brazilia 2013", Gus Poyet comenta în direct, cu reporterii BBC Three, evenimentele primei părți a meciului Spania - Nigeria. La un moment dat însă, realizatorul emisiunii, Mark Chapman, le-a spus telespectatorilor: "Gus tocmai a primit vestea că a fost demis din funcția de manager la Brighton&Hove Albion". Iar apoi, întorcându-se către antrenorul uruguayan: "Ai aflat pentru că unul dintre membrii departamentului nostru de producție a printat comunicatul clubului și ți l-a înmânat". 

gettyimages 464038640

ITALIA: Bătăușul Delio

Un moment de nebunie i-a încheiat abrupt mandatul lui Delio Rossi la Fiorentina, în mai 2012. Formația Viola juca împotriva Novarei, deja retrogradată, iar el l-a înlocuit pe mijlocașul Adem Ljajici, care i-a replicat aplaudând sarcastic. Furios, Rossi l-a lovit, iar președintele Andrea Della Valle l-a dat afară imediat după fluierul final. "Gestul meu a fost deplorabil, dar uman. Niciodată până acum n-am mai agresat pe cineva", a comentat tehnicanul italian. 

delio rossi adem ljajic

TURCIA: Dat afară "în direct"

Invitat la o emisiune radio, în 2011, antrenorul de atunci al lui Sakaryaspor, Șaban Yildirim, s-a gândit că nu riscă decât cel mult câteva comentarii răutăcioase ale fanilor nemulțumiți de rezultatele modeste din ultima vreme. Nu mică i-a fost însă surpriza când "în direct", la telefon, a intrat unul dintre membrii Consiliului de Administrație al clubului, Cihan Yildiran: "Șaban ne-a făcut de rușine, așa că e destituit din funcție, cu efect imediat!". 

 

BULGARIA: De trei ori în același sezon 

Țanko Țvetanov a reușit performanța de a fi pus pe liber de patronul lui Etar Tîrnovo, Feyzi Ilhanli, de trei ori în același sezon (2012-2013). De două ori a fost reinstalat la protestele suporterilor, care-l simpatizau. Dar în cele din urmă, Ilhanli i-a arătat ușa acuzându-l de implicare în blaturi. N-a putut proba, și-a și retras ulterior declarația, însă a rămas ca el.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
vicol_vali
vicol_vali  •  07 Martie 2018, 06:26
Postat de daculliber pe 06 Martie 2018, 20:31

Grozavu ar trebui sa antreneze Dinamo! Si sa aiba mina libera sa-i rupa pe mercenari! Nu stiu daca ar iesi ceva fotbal, dar caterinca maxima ar fi cu siguranta! Si poate ar juca si nesimtitii ceva, macar de frica...Grozavu antrenor principal si Giani Kirita antrenor secund...

Olteanul s-a ales cu un broscar ce vorbește românește și are și el nevasta udă.

daculliber
daculliber  •  06 Martie 2018, 20:31

Grozavu ar trebui sa antreneze Dinamo! Si sa aiba mina libera sa-i rupa pe mercenari! Nu stiu daca ar iesi ceva fotbal, dar caterinca maxima ar fi cu siguranta! Si poate ar juca si nesimtitii ceva, macar de frica...Grozavu antrenor principal si Giani Kirita antrenor secund...

baruch
baruch  •  06 Martie 2018, 17:16

grozavu ar trebui angajat doar ca factor de distractie. pe bune. la cat de *** este, lumea ar veni numai pentru ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează