FOTBAL  »  Superliga  »  FC VASLUI

Plăieşii worldwide » La plimbare prin Vaslui cu stranierii lui Porumboiu, o adevărată atracţie în orăşelul de 70.000 de locuitori

Varela i-a fotografiat pe Dias, Caue și Reis (de la stînga la dreapta) la statuia lui Ștefan cel Mare +2   FOTO
Varela i-a fotografiat pe Dias, Caue și Reis (de la stînga la dreapta) la statuia lui Ștefan cel Mare

Articol de , - Publicat vineri, 03 august 2012 00:00 / Actualizat vineri, 03 august 2012 01:46

Cei 13 străini ai Vasluiului sînt o adevărată atracţie pentru locuitorii oraşului moldovean. Mai ales de cînd i-au pus la colţ pe turcii lui Fener.

Vasluiul, un orăşel de aproximativ 70.000 de locuitori, a început să respire fotbal şi îi place! Adrian Porumboiu l-a aşezat pe harta fotbalistică a României, iar acum încearcă să-l facă cunoscut şi în Europa, iar pentru asta e nevoie şi de fotbalişti străini.

La o aruncătură de băţ de locul unde Ştefan cel Mare şi plăieşii săi l-au învins pe Suleiman Paşa, acum aproape 600 de ani, în bătălia de la Podul Înalt, reuşind să le interzică turcilor accesul, jucători din toate colţurile lumii au fost strînşi pentru a pune umărul la obţinerea primului titlu din istoria echipei şi calificarea în grupele Champions League.

Primul hop: Fenerbahce, adică aceeaşi otomani! Misiunea pare posibilă după ce trupa din Vaslui i-a ţinut în şah la Istanbul pînă în minutul 90.

Idolul N'Doye
Locuitorii oraşului i-au adoptat repede, ai zice că-s de-ai lor! Mai încurcaţi par fotbaliştii, care nu înţeleg mai nimic din ce aud pe stradă. Cel mai bine se înţeleg cu cîţiva suporteri surdo-muţi. De exemplu, unul dintre ei se laudă că a primit un tricou de la N'Doye. Trage de echipament cu mîndrie, apoi arată spre stadion şi ridică două degete în sus. Ultimul semn reprezentînd numele senegalezului. De fapt, acesta e un adevărat star în urbea moldovenească.

Vasluiul nu e nici pe departe un oraş cu potenţial turistic, iar pentru un străin nu e deloc atractiv. Prin oraş umblă vorba că atunci cînd a început să aducă străini, Porumboiu îi ducea mai întîi la Iaşi, acolo negocia cu ei şi se semnau actele. Acum, echipa e un adevărat "turn Babel", cu jucători din Africa, din America de Sud şi din toate colţurile Europei! Locul de cazare e hotelul fostului arbitru FIFA, situat în centrul oraşului. Pentru microbiştii amatori de suveniruri, dar şi pentru fetele ce speră să-şi întîlnească marea dragoste printre actualii elevi ai lui Şumudică clădirea a devenit un adevărat kilometru 0.

Engleza moldovenească

Înainte de fiecare antrenament, jucătorii sînt aşteptaţi la ieşire sau în pub-ul de la parter. Unii se opresc, alţii îi driblează elegant pe admiratori. Deşi au doar cîteva zile aici, noile achiziţii s-au obişnuit, Antal şi Sălăgeanu, "siamezii gălăţeni", aşa cum le spune lumea în Vaslui pentru că sînt văzuţi mereu împreună, se opresc să discute cu nişte tineri. Undeva, în spate, o parte din brigada vorbitoare de portugheză, Dias, Caue, Reis şi Varela se furişează şi ajung la statuia lui Ştefan cel Mare. Nu ştiu cine e, dar rămîn impresionaţi cînd aud o bucăţică din istoria domnitorului. Sau poate vor doar să fie politicoşi. Imortalizează momentul şi pleacă la antrenament, nu înainte de fi asaltaţi şi de nişte cerşetori. "Un leu, un leu, everytime un leu", spune Varela.

Cîţiva copii lasă bicicletele şi trag de Elias să facă o poză cu ei. Întîmpinat cu un "How are you?", cu accent moldovenesc, cipriotul încearcă să comunice cu ei în engleză, nu reuşeşte, dar le face pe plac, zîmbeşte şi pleacă mai departe. Ultimul care iese din hotel e Tukura, "Întîiul", aşa cum l-a numit Porumboiu, cu căştile pe urechi, aduce ca stil cu N'Doye, se îndreaptă spre taxi.

"Agităm noi oraşul"

"Aproape că e gratis, e foarte ieftină călătoria, mai ales că e şi oraşul mic şi nici nu poţi merge mult. Mie îmi place aici, e linişte, o atmosferă bună pentru a face performanţă! Poate aducem vreun trofeu şi agităm puţin oraşul", spune nigerianul în timp ce deschide portiera.

La cîţiva metri distanţă, piaţa se goleşte, lumea coborînd uşor spre terenul de antrenament, acolo unde îi va urmări la lucru pe "plăieşii" anului 2012. Mîine, vor fi înapoi, la pîndă, în faţa hotelului! Sub privirile lui Ştefan cel Mare, va începe iarăşi vînătoarea de vedete.

509584-stranieri-caseta.jpg

Wesley şi ţăranii
Wesley Lopes a fost de departe cel mai iubit străin al Vasluiului. La primul antrenament al lui Dani Coman la Vaslui, fostul portar rapidist a fost ironizat de Wesley. Brazilianul şi goalkeeperul s-au întîlnit în parcarea de la stadion. "Dani, bine ai venit la ţărănoaia!", i-a strigat sud-americanul. Cîţiva suporteri l-au auzit pe Wesley şi i-au reproşat lucrul acesta cînd a ieşit pe gazon. Atacantul s-a uitat la ei, apoi le-a spus ironic, dar cu zîmbetul pe faţă: "Uite cîţi ţărani!". Replica lui a stîrnit rîsete printre fani, care n-au părut deloc deranjaţi de vorbele atacantului.

"Vara asta se poartă negru!"
N'Doye se simte foarte bine la Vaslui. La primul antrenament, după stagiul de pregătire din Austria, senegalezul a exclamat cînd a intrat în vestiar: "Wow, cîţi negri sînt aici!". Şi fanii au observat schimbarea din lotul Vasluiului şi au strigat: "Vara asta se poartă negru!".

509583-strainii-caseta.jpg

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (14)
aly2006g
aly2006g  •  05 August 2012, 23:21

Un kkt de oras moldovenesc uitat de lume.Bleahhh

max_24
max_24  •  04 August 2012, 10:58

Multe informatii din acest articol sunt false. Nu este Vaslui un oras prea atractiv d.p.d.v. turistic ,insa nu e nici cel mai urat oras din Romania si nici nu are cei mai multi cersetori . Ca sa stie si acest "jurnalist", faptul ca jucatorii nu locuiesc in hotel , poate din aia noi mai stau in hotel , insa o mare parte din jucatori au apartamente inchiriate . unde majoritatea stau cu familiile .

strauss.
strauss.  •  03 August 2012, 21:44
Postat de duronash pe 03 August 2012, 11:51

nu inteleg de ce va tot legati de orasul vaslui. este un oras ca oricare altul, ceva mai mic, villareal facea furori prin CL si nimeni nu se mai vaita ca e un mic orasel cu 50 mii de locuitori in comparatie cu barcelona, madrid, londra etc. fc vaslui joaca un fotbal foarte frumos, mi-a placut mult meciul cu fener, au dat dovada de mult curaj. ii felicit si le doresc succes in retur. nu va fi usor, dar le tinem pumnii.

Guingamp numără cel mult 8.000 de locuitori;Oraşul Lens totaliza, la recensământul din 2006, doar 36.257 locuitori.Lorient, care numàrà 50 de mii ....exemple sunt multe ,dar oameni care FAC CEVA pt comunitatile lor sunt PUTINI,sa facem mishto noi romanii suntem cei mai buni.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează