FOTBAL  »  Superliga  »  FINANCIAR

Poftiți în Liga Anomaliilor: competiția e Primărie&Stat versus Gigi, Hagi, Varga, Șucu, Rotaru, Mititelu & Petrolul!

Primăria Cluj o sprijină pe Universitatea, dar nu şi pe CFR
Primăria Cluj o sprijină pe Universitatea, dar nu şi pe CFR

Articol de , - Publicat vineri, 21 aprilie 2023 18:02 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 21:25

GSP are actele contabile complete ale celor 16 echipe din Liga 1 pentru anul fiscal 2022: 9 dintre cluburi au accesat bani din partea autorităților locale sau de la stat ♦ 7 cluburi apar cu ZERO bani publici încasați: FCSB, CFR, Farul, CSU Craiova, Rapid, FCU Craiova și Petrolul ♦ Gică Popescu anunță că Guvernul va schimba legislația astfel încât și cluburile care rulează pe SA-uri sau SRL-uri să poată primi bani din partea bugetului local sau de stat

Vasile Dîncu propune schimbarea Legii Sportului astfel încât cluburile de stat să poată fi considerate și ele profesioniste, mai precis, statul să poată avea oficial cluburi, așa cum se întâmpla înainte de 1989. Până la schimbarea acestei legi însă, fotbalul românesc conține din plin intervenția financiară din bugetul local sau de stat.

GSP are la dispoziție și a analizat toate cele 16 rapoarte financiare ale formațiilor din Liga 1 pe anul 2022, depuse și la Ministerul Finanțelor. Și care reprezintă întreaga situație contabilă în intervalul 1 ianuarie - 31 decembrie 2022.

În fiecare raport, la venituri apare o rubrică dedicată exclusiv sumelor încasate din bugetul de stat sau local. Capitolul se numește "Subvenții, donații și alte venituri autorități stat/locale".

Ungaria = 70% din România

Practic, bani care sunt accesați fie din partea unei Primării sau a unui Consiliu Județean, fie din partea unei autorități de stat. Iar concluzia e următoarea: mai bine de jumătate din Liga 1 e conectată, într-o măsură mai mare sau mai mică, la banul public. Nu mai puțin de 9 cluburi apar cu venituri provenite din această zonă.

Lider incontestabil e Sepsi, care a trecut de 6 milioane de euro, sumele provenind din subvențiile pe care statul maghiar i le oferă. Adică aproape 70% din cât bagă statul român în toată Liga 1!

Voluntari a primit aproape două milioane de euro, în vreme ce ambele grupări din Argeș, FC și CS Mioveni, ating împreună 2,7 milioane de euro.

U Cluj, care a fost în 2022 jumătate de an în liga secundă, s-a ales cu aproape 900.000 de euro de la Primăria Cluj, însă pentru anul 2023 a fost bugetat un ajutor care trece de 2 milioane de euro. În condițiile în care cealaltă echipă din oraș, CFR Cluj, n-a primit absolut nimic.

Ce sume au luat cele 9 echipe de Liga 1 din partea autorității locale/stat în 2022

CLUBSUMA (euro)
Sepsi6.100.000
Voluntari1.950.000
FC Argeș1.400.000
Mioveni1.300.000
Chindia1.250.000
UTA1.200.000
U Cluj860.00
Hermannstadt490.000
Botoșani160.000
TOTAL14.710.000

Sepsi ia mai mult de jumătate din buget de la statul maghiar

Formațiile care apar cu cele mai mici sume la capitolul "Subvenții, donații și alte venituri autorități stat/locale" sunt FC Botoșani și Hermannstadt. Pentru Sepsi însă, subvenția respectivă înseamnă peste 50% din totalul veniturilor, iar pentru Voluntari circa 40%!

În aceeași competiție însă există și cluburi care n-au avut nicio posibilitate de a se intersecta cu banii publici.

Cele 7 echipe care n-au luat niciun ban de la autoritatea locală/stat în 2022

  • FCSB 
  • CFR Cluj 
  • Farul 
  • Rapid 
  • CSU Craiova 
  • FCU Craiova 
  • Petrolul

Vor fi ajutate şi cele 7?

Gică Popescu, președintele Farului, a explicat joi, în exclusivitate pentru GSP.RO, faptul că Guvernul, unde Popescu e consilier al prim-ministrului, pregătește schimbări de legislație astfel încât toate cluburile de fotbal, indiferent de forma lor de organizare, să poată accesa bani din partea autorităților locale sau de stat.

"Mi se pare nedrept ca un SRL sau un SA să nu poată primi bani de la Primării sau Consilii, dar cineva care e ONG, fundație sau asociație să poată. E o anomalie. Am discutat deja cu prim-ministrul și i-am explicat exact ce v-am spus și mai devreme, că nu e corect ca doar anumite cluburi să poată fi sprijinite, iar altele, chiar dacă își doresc, să nu aibă voie, de exemplu, cele care sunt SA-uri sau SRL-uri. Am avut un dialog bun, constructiv, productiv, a fost foarte deschis și urmează ca în două-trei săptămâni să venim și cu un pachet de măsuri, pe care să le propunem pentru a fi votate și pentru a intra în vigoare", a declarat Gică Popescu.

2 milioane de euroa fost bugetul de care a beneficiat CSA Steaua pe anul 2022, sumă din care 600.000 a revenit Centrului de copii și juniori

Citește și:

Ţepari mondiali! Liga 1 se află pe locul doi în lume, după Grecia, într-un clasament rușinos » Confirmarea a venit de la FIFA
FINANCIAR
Ţepari mondiali! Liga 1 se află pe locul doi în lume, după Grecia, într-un clasament rușinos » Confirmarea a venit de la FIFA
Analiza financiară pe acte oficiale în Liga 1 » PLAY-OFF: CFR, buget de salarii uriaș, Rapid e sub Sepsi! FCSB domină două capitole + Cine a avut cel mai prost management pe 2022
ANALIZĂ FINANCIARĂ
Analiza financiară pe acte oficiale în Liga 1 » PLAY-OFF: CFR, buget de salarii uriaș, Rapid e sub Sepsi! FCSB domină două capitole + Cine a avut cel mai prost management pe 2022

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (56)
istet10
istet10  •  23 Aprilie 2023, 19:07
Postat de gazetadetumbe pe 21 Aprilie 2023, 22:54

E musai sa iti schimbi username-ul!Rotaru a fost la un pas de Uniunea Scriitorilor cu minunatele retrocedari de la ANRP,cam ce nu ti-e clar?Nu ca e asta singurul caz,dar nu poti sa te numesti patron dupa ce prin niste hotii odioase cu statul acesta te capitalizeaza cu cateva zeci de milioane de euro!A,o fi fost intreprinzator si corect?Nici de gluma nu e buna!Am rude care de mai bine de 10 ani sunt purtate pe drumuri si batjocorite de aceeasi ANRP si,mare atentie,sunt mostenitori directi,nu ca d-alde Rotaru,asa ca nu te obosi sa bati campii cu nu stiu ce explicatii!

Ba nu de ce au rudele tale vorbeam. Prezinta niste probe, nu vorbe. Vorbele fara probe sunt tot una cu mancatul de ... .

istet10
istet10  •  23 Aprilie 2023, 19:04
Postat de remarque pe 22 Aprilie 2023, 10:23

interesanta morala fiscala. Pai sa luam cateva repere in discutie: averea finantatorului FCSB facuta din schimburi de terenuri cu armata si prin retrocedari gri de terenuri, deci tot ban public. CFR trecuta printr-o insolventa in care bugetul statului a fost furat de cca 20 milioane de EUR, fara ca statul roman sa preia macar in contul datoriei "tribuna" de metal construita de Paszkani tot pe terenul statului. Banii neplatiti la bugetul de stat se numesc tot bani publici. PSDU Craiova nu ar fi existat fara interventia politicului, promovata la ordin politic direct in liga a II, fara nici un merit sportiv, banii lui Rotaru obtinuti din contracte cu statul, s.a.m.d. Ce sa mai zic despre clona Rapid, cu statdion facut tot pe bani publici? Petrolul? Pai cand s-a dus Walter cu toti jucatorii de la U fara sa plateasca nimic la stat sau la echipa pe care a ingropat-o efectiv, aia ce a fost? Nu tot evaziune? Si legat de banul public, crede cineva ca banii care se baga in fotbal de primarii, ar fi cheltuiti mai cu cap, mai eficient, mai corect decat finantand fotbalul? Ar fi furati prin alte alocari, prin tot felul de licitatii s.a.m.d. Lasati morala, ca in Romania nu exista asa ceva. Nici macar la voi care scrieti mereu la comanda. Zilele trecute era un articol despre cat de mult merita sa castige FCBS titlul in Romania. De-a dreptul gretos domnilor

Cum sa fie ban publib, ba prostule? La schimb a dat Becali teren public ca sa primeasca teren public? Ba, daca citeai aflai ca terenurile date de armata erau terenuiri aflate in litigii, fiind in cele din urma retrocedate celor in drept, adica armata le detinea in urma unor abuzuri. Retrocedari gri? Cum vine asta? Ori e drepata , ori nu retrocedarea. Vorbiti numai tampenii.

Chris.Dumitrescu
Chris.Dumitrescu  •  23 Aprilie 2023, 10:53
Postat de talpaneprost pe 21 Aprilie 2023, 22:04

Ați primit conform cu procentele admiratorilor/ suporterilor. Si asa ati prea mult. Mereu va fi asa. Nu va convine, puteti refuza banii. Ii vrea Dancu ,el e sacac. FC=STEAUA BUCUREȘTI = CASTIGATOAREA CAMPIONATULUI 2022-2023 Hai UNIVERSITATEA CLUJ-NAPOCA!

Nu te ințeleg, esti Uist sau Zecesebist?

Vezi toate comentariile (56)
Comentează