FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ FINANCIARĂ

SPECIAL GSP Analiza financiară pe acte oficiale în Liga 1 » PLAY-OFF: CFR, buget de salarii uriaș, Rapid e sub Sepsi! FCSB domină două capitole + Cine a avut cel mai prost management pe 2022

Articol de , - Publicat joi, 06 aprilie 2023 06:40 / Actualizat joi, 06 aprilie 2023 11:07

GSP are toate rapoartele fiscale ale celor 6 cluburi din play-off ♦ Cele mai mari cheltuieli cu salariile le are CFR Cluj, 11 milioane de euro, în timp ce Farul nu atinge nici 5 milioane ♦ FCSB e echipa care a atras cele mai mari venituri de pe urma biletelor, dar a și cheltuit cel mai mult cu Centrul de copii și juniori ♦ CFR e lider la atragerea banilor din sponsorizări și publicitate, dar și la bonusurile UEFA ♦ Doar două formații n-au terminat anul 2022 pe pierdere: Sepsi și Farul, prima datorită în special fondurilor masive primite din partea Guvernului de la Budapesta.

Cum toate echipele care participă în play-off au aplicat pentru obținerea licenței de Europa, FRF le-a obligat să-și dezvăluie până pe 4 aprilie, la miezul nopții, rapoartele contabile ale anului 2022. Iar GSP le-a analizat și face o radiografie, dar și o comparație pe 7 puncte extrem de relevante în balanța fiscală a unui club:

  1. Buget salarial
  2. Încasări de la suporteri
  3. Venituri din sponsorizări și publicitate
  4. Cheltuieli cu Centrul de copii și juniori
  5. Rezultatul final al exercițiului financiar: profit sau pierdere
  6. Datoria la zi
  7. Care a fost principala sursă de venit

1. BUGET DE SALARII. Incredibil: CFR are aproape cât FCSB și Farul la un loc!

În momentul de față, lupta pentru câștigarea titlului de campioană pare să fie o afacere în 3: Farul - CFR - FCSB. Raportat la bugetele de salarii pe care aceste formații îl desfășoară, situația e una cu adevărat uluitoare. 

CFR a avut pe parcursul lui 2022 cheltuieli cu jucătorii și staff-ul de aproape 11 milioane de euro, cam cât adună împreună principalele contracandidate pentru medaliile de campioni. De fapt, clubul lui Hagi are cel mai mic buget, e până și sub Sepsi. 

De fapt, clubul lui Hagi are cel mai mic buget, e până și sub Sepsi. Constănțenii sunt singurii care nu trec de pragul de 5 milioane de euro pe an. Surprinzător e și că pe locul 2, după CFR, nu e FCSB, ci CSU Craiova, grupare care se apropie de 7 milioane de euro! Toate cele 6 formații au cheltuit pe salarii, pe parcursul anului precedent, aproape 40 de milioane de euro. Mai puțin de jumătate din bugetul, de exemplu, pe care l-a avut Galatasaray, echipă care se pregătește să câștige titlul în Turcia.

CLUBBUGET SALARII 2022 (mil. euro)
CFR11
CSU Craiova6,95
FCSB6,75
Sepsi5,25
Rapid5,2
Farul4,7

2. BANI DE LA SUPORTER: FCSB, fără rival: de 4 ori cât CFR, dublu față de CSU și 37% peste Rapid

Anul 2022 a fost un an în care toate meciurile s-au disputat cu tribunele populate, în urma pandemiei de Covid-19. Iar afluența spectatorilor a fost mare. La acest capitol, de departe, cel mai bine stă FCSB, care a atras venituri, din biletele la meciuri, care au trecut de două milioane de euro. 

FCSB a realizat o rețetă bună mai ales de pe urma meciurilor europene. Chiar dacă și CFR a fost în grupele europene, clujenii au strâns o sumă de 4 ori mai mică decât FCSB. Rapid e al doilea club în această ierarhie, în vreme ce pe ultimele locuri sunt Farul și Sepsi, aproape egale cu încasările bifate de CFR. 

CLUBBANI DIN BILETE (mil. euro)
FCSB2,2
Rapid1,6
CSU CRAIOVA1,1
CFR0,55
Farul0,5
Sepsi0,5

3. SPONSORIZĂRI ȘI PUBLICITATE: Venituri totale de 13 milioane

CFR e lider, a atras parteneri din partea cărora a primit peste 3,5 milioane de euro. Fiecare dintre cele 6 echipe a trecut de nivelul de un milion de euro.

CLUBSPONSORIZĂRI&PUBLICITATE (mil. euro)SPONSOR PRINCIPAL
CFR3,5eToro
FCSB2,3Betano
Rapid2,1Superbet
CSU Craiova1,95Betano
Farul1,95Petrom
Sepsi1,1Brutăria Dioszegy

4. INVESTIȚII ÎN JUNIORI: FCSB cheltuie dublu cât CFR Cluj

Becali a amenințat că va diminua drastic bugetul Centrului de copii și juniori, dar a renunțat la idee și în 2022 a trecut de pragul 1,5 milioane de euro cheltuieli. În ciuda faptului că a mărit considerabil suma alocată sectorului juvenil, CFR rămâne departe de clubul lui Becali și, de fapt, e pe ultimul loc în topul echipelor din play-off.

CLUBCHELTUIELI JUNIORI
FCSB1,54
CSU Craiova1,2
Sepsi1,2
Farul1,1
Rapid1,1
CFR0,8

5. CONTUL DE PROFIT ȘI PIERDERI: Craiova, cel mai slab management pe 2022 

Doar două formații au terminat anul cu excedent, adică au cheltuit mai puțin decât au produs. E vorba despre Sepsi, care a bifat un profit de 1,4 milioane de euro, și de Farul, care a fost practic pe zero. 

Balanța contabilă a covăsnenilor a fost influențată însă puternic de infuzia masivă din partea Guvernului de la Budapesta. Cel mai mare deficit l-a bifat Craiova.

CLUBPROFIT SAU PIERDERE (mil. euro)
Sepsi+1,4
Farul+0,06
Rapid-1,4
FCSB-1,5
CFR-3,5
CSU Craiova-5,2

6. DATORII: CFR a trecut pragul de 30 de milioane 

Rapid și Farul sunt cluburile care au datoriile cele mai mici, în vreme ce CFR a ajuns, la finele anului trecut, la peste 30 de milioane de euro. Mare parte din această sumă e către propriul patron, Nelu Varga. 

Și în actele lui Sepsi apare la capitolul datorie o sumă imensă, de 33 de milioane de euro, însă aceasta conține inclusiv subvenția primită din partea Guvernului maghiar pentru construcția stadionului.

CLUBDATORIE la 31.12.2022 (mil. euro)
Sepsi33
CFR31,2
CSU Craiova17,3
FCSB10,6
Farul4,75
Rapid3,85

7. CARE E PRINCIPALA SURSĂ DE VENIT: Fiecare cu „finanțatorul" lui

Extrem de diversificat e tabelul care indică sursa numărul 1 în încasările celor 6 cluburi. Pentru CFR și FCSB, cele mai mari încasări au venit din partea UEFA, în vreme ce pentru Farul și Rapid finanțarea principală a fost asigurată de vânzările de jucători.

CLUBSURSA NR.1 DE VENITSUMA (mil. euro)
CFRUEFA7
SepsiSubvenții autorități locale/stat6,1
FCSBUEFA4,8
FarulVânzări jucători3,5
RapidVânzări jucători3
CSU CraiovaDrepturi TV Liga 12,4

Citește și: 

Conducătorul echipei din SuperLiga a ieșit în față: „Tindem să o dăm în penibil și să intrăm în Cartea Recordurilor

Echipa din play-off care-l sperie pe Gigi Becali » Dezvăluirea lui Mihai Stoica

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (60)
unulobisnuit
unulobisnuit  •  21 Aprilie 2023, 20:10
Postat de Karma pe 06 Aprilie 2023, 13:14

A facut puscarie pentru ca incercat sa-i premieze pe U Cluj ca sa-si apere corect sansele in meciul cu cfr? Asta e marea ta dovada ??? Noroc ca l-au oprit autoritatile ...si a castigat cfrul meciul :))) Una e sa incerci sa premiezi o echipa ca sa joace corect cu adversarii tai...alta e sa "premiezi" adversarii ca sa castigi tu ...daca poti intelege diferenta dintre Steaua si rapidulet ( ala falimentat si desfintat ) ! Si inca ceva ...Steaua e singura echipa din Romania incurcata de echipele finilor/nasilor ( Viitorul/Farul si Voluntari) ...singura echipa care a pierdut un campionat datorita unui meci egal cu Gloria Buzau ( unde gg era finantator) ...echipa care a facut egal acasa cu Clinceni ( unde nepotul lui gg era finantator) si a mai pierdut un campionat !!! Sa continui????

Gigi în ochii unora e neprihănit! Într-o țară civilizată, unde legile se respectă, Gigi putea ajunge cel mult portar la Ikea!!!

1cesare
1cesare  •  08 Aprilie 2023, 07:50

... ligă "profesionistă" pe bani publici (ai tuturor și ai ninănui)

Ernest20
Ernest20  •  07 Aprilie 2023, 13:20

Eu știam că GSP înseamnă Gazeta sporturilor și NU , Gazeta Analizelor financiare ale Cluburilor de fotbal . STIMABILILOR CE VĂ F....*** GRIJA DE MODUL CUM ÎȘI FINANȚEAZĂ ACTIVITATEA CLUBURILE DE FOTBAL. Scrieți în mod echidistant despre activitatea sportivă a cluburilor și nu doar PREAMĂRIND FCSB-ul ( finanțator,antrenor jucători, pițifelnici cu legături cu clubul)

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (60)
Comentează