FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

POLI IAȘI // Ciprian Paraschiv: „În cinci ani trebuie să fim în cupele europene”

Articol de - Publicat vineri, 07 februarie 2020 17:11

Noul președinte al lui Poli Iași, Ciprian Paraschiv, 45 ani, spune că vrea să reorganizeze clubul după un model corporatist inexistent deocamdată în fotbalul românesc, așteaptă ca întreg orașul să se unească în jurul proiectului și avertizează că ridicarea unui nou stadion e vitală în restartarea alb-albaștrilor.

- Domnule Paraschiv, a fost o mutare neașteptată mutarea de la confortul federal, unde erați șeful biroului de Dezvoltare, la postura de președinte al unui club cu numeroase probleme. Ce a contat în această decizie?
- Nu mi-a fost ușor să fac acest pas, dar planetele s-au aliniat încât să mă determine să accept propunerea Iașiului. Multora le va părea desuet, dar când crești într-un vestiar și trăiești atâtea experiențe pe un stadion, îți tresare inima dacă se pune problema să revii la clubul cu care te-ai identificat ca jucător. Am pus multe argumente în balanță și am considerat că, după șase ani de pribegie și departe de familie, de casă, e momentul potrivit să accept challenge-ul de la Poli. Mai ales că, fără să jignesc pe nimeni, modelul pe care vreau să-l construiesc la Iași nu există în România.

- Puteți detalia?
- Vreau să lucrez strategic pe fiecare segment, care să compună politica over a clubului. Am avut șansa ca, prin FRF, să particip la peste o sută de work-shop-uri sau seminarii de "best practices" pe administrație. Știu cum funcționează cluburile din vest sau din est, un club mic sau unul mare. Fără falsă modestie, cred că sunt la ora actuală în topul național în materie de management sportiv. Doresc să trecem cu reorganizarea lui Poli de la o gândire empirică și emoțională la una bazată pe cifre, pe date, pe elemente cuantificabile.

"Vom lucra cu deadline-uri, procente, indicatori de performanță"

- Sunteți sigur că dispuneți de oamenii necesari pentru o asemenea revoluție la Poli?
- S-ar putea să nu fiu iubit la început de angajați, pentru că toată lumea va ieși din zona de confort. Vom funcționa pe departamente cu deadline-uri, cu procente, cu obiective, cu indicatori de performanță. Am încredere însă că toți vor putea învăța. Dar cine lucrează cu mine trebuie să aibă două calități indispensabile: corectitudine și caracter. Dacă le ai pe astea, poți construi în jurul lor.

- Senzația e că intenționați să ridicați la Iași o copie a FRF în materie de funcționare. Nu e cam pretențios?
- M-a ajutat enorm faptul că am activat atâția ani în federație. S-a lucrat la nivel corporatist. Știu că nu dă bine în lumea fotbalului, dar asta-i realitatea. Sigur, la Iași lumea e mai boemă, dar trebuie să avem răbdare, pentru că lucrurile se vor așeza din mers. Am noroc că Iașiul e un oraș mare, vreau să aduc lângă mine toate nișele, inclusiv mediul academic. Dacă voi reuși să fac un brand din Politehnica, să-i cresc credibilitatea și reputația, sunt convins că poate ieși o chestie faină.

POLI IAȘI // Ciprian Paraschiv: „În cinci ani trebuie să fim în cupele europene”

"Vreau să ducem Academia proprie în top 5 în România"

- Presupun însă că, fără un stadion nou, va fi complicat să duceți Poli la alt nivel.
- Așa este! Toate planurile se leagă de noul stadion, fiindcă lucrurile se blochează undeva pe traseu în absența unei arene moderne, în jurul căreia se pot pune în practică multiple idei cu fanii, cu sponsorii, cu comunitatea. Investiția s-a pus însă deja în mișcare, s-a desemnat un câștigător în licitația pentru proiectare.

- Și la Dinamo, de exemplu, s-au desenat multe stadioane noi, dar nu s-a mișcat nimic decât pe hârtie!
- Nu voi exagera, dar o dată pe lună îi voi bate la ușă primarului să-l întreb cum mai stăm cu stadionul. Și aici mă voi implica, fiindcă sunt destule detalii de finețe la construcție, de care va trebui să se țină seama. Dacă n-ai fost în fenomen, n-ai de unde să le știi. Rămâne să se decidă locația, pentru că mai e în discuție un teren mult mai mare undeva în drum spre aeroport.

"Nu vor exista salarii mai mari de 7.000 de euro"

- Veți fixa bariere salariale?
- În principiu, nu vor exista salarii mai mari de 7.000 de euro pe lună. Sigur, ne vom permite și câte 10.000 de euro doar dacă vom ajunge prin cupele europene. Sunt adeptul salariilor medii, oneste, însoțite însă de bonusuri de performanță mari și foarte mari. Am discutat și cu Rednic aceste chestiuni, ne vom uita pe venituri și cheltuieli, dar sunt tranșant când spun că la fiecare post din echipă putem merge până la X euro ca să mă asigur că nu ne dăm peste cap cu banii în sezonul viitor.

- Ați punctat la instalare că în niciun caz nu veți avea salariul lui Prunea, trimitere spre fostul președinte al lui Poli și un critic vehement al FRF. Cât veți câștiga, de fapt?
- A fost o declarație neinspirată, poate scoasă și din context, dar regret că am apelat la acea comparație. I-am spus și lui Florin că-mi pare rău. Oricum, nu fac avere din salariul de la Iași. Nu mi-am fixat nici primă de instalare. Și nu voi avea nici bonus de salvare de la retrogradare, fiindcă ar fi nefiresc să premiem mediocritatea. Există în contractul meu doar prime pentru calificarea în play-off, în cupele europene, pentru câștigarea Cupei României sau a titlului național. Nu vă închipuiți că e vreo sumă foarte mare, poate ar trebui chiar s-o renegociez peste vreo trei ani, când vom conta în play-off și vom avea în spate o Academie puternică.

"Voi mai avea păreri tehnice, dar antrenorul decide"

- Rednic va avea ultimul cuvânt la transferuri? Și cum veți gestiona cazurile cu jucători impresariați de fiica lui, subiect care a născut tensiuni majore în alte părți?
- Idealul ar suna așa: constituim un puternic departament de scouting, cu minimum trei oameni profi, antrenorul vine cu cel puțin două propuneri pe postul dorit, după care se ia o decizie comună. Mai avem până ajungem acolo, dar e clar că mă bazez pe experiența lui Rednic. Am încredere în ochiul lui în materie de jucători.

- Și tema cu Luana?
- Știu că fata lui Rednic a mai făcut transferuri la Iași și au fost OK. Sunt convins că dacă antrenorului îi e propus un jucător bun prin scoutingul clubului, va avea tot interesul să-l aducă, indiferent de agent. Ne-am pus amândoi pielea la bătaie, nu e o provocare simplă și trebuie să ducem la capăt un proiect curajos. N-am să mă bag niciodată să-l întreb de ce portarul nu joacă extremă dreaptă. Mă voi limita la partea administrativă, dar, la nevoie, îmi voi exprima și o părere tehnică, însă nimic mai mult. Antrenorul e responsabil de rezultate, e normal să-și asume alegerile tehnice.

POLI IAȘI // Ciprian Paraschiv: „În cinci ani trebuie să fim în cupele europene”

- La ce nivel ar trebui să se afle în viitor bugetul lui Poli?
- În prezent sunt în jur de trei milioane de euro, dar ar trebui să ajungem pe la cinci milioane. Ar însemna un punct de pornire decent pentru ce vreau să creez la Iași. Ne vom mișca pe toate căile pentru a forma și a ridica brandul Poli, în care îmi doresc să se regăsească orice suporter. Și nu vreau să fiu sâcâitor, dar multe depind de construirea noului stadion, care nu ține de mine!

"Suporterii mi-au blocat mesageria: «Vino, căpitane!». Îi vreau alături!"

Paraschiv spune că a rămas uimit de impactul pe care l-au avut în oraș discuțiile legate de numirea lui în fruntea lui Poli: "Când a apărut informația legată de propunerea de a deveni președinte, suporterii mi-au blocat cu mesaje mesageria telefonului. «Vino, căpitane!» era îndemnul majoritar. Am fost șocat de reacții, fiindcă în ultimii ani n-am mai avut un rol social activ în Iași, generațiile s-au schimbat, sunt mulți care probabil nici nu m-au prins jucând pe braț cu banderola lui Poli, dar am simțit un formidabil curent de încurajare. Știu că așteptările sunt acum mari și sunt gata ca, la rândul meu, să le transmit fanilor mesajul «Dacă voi mă vreți, și eu vă vreau!». E important să fim împreună pe acest drum pe care-l începem".

"Aș vrea să-i revăd pe ieșeni strânși de bucurie în Piața Unirii"

Paraschiv punctează că momentul cel mai drag trăit la Poli s-a petrecut la sfârșitul sezonului ‘94-’95, când trupa moldavă a revenit în L1 după un baraj de pomină cu Electroputere, decis la loviturile de departajare: "Meciul s-a disputat la Brașov, iar revenirea în oraș a însemnat o incredibilă baie de mulțime. Lumea ne aplauda de pe drum, claxoanele țipau, Piața Unirii era arhiplină, oamenii se plasaseră și pe blocuri ca să ne întâmpine acolo într-o demonstrație care bătea orice miting politic. Imaginile acelei bucurii mi-au rămas pe retină, mai ales că aveam doar 19-20 de ani și totul mi s-a părut wow! Mi-aș dori să-i revăd pe ieșeni strânși în același loc pentru a se bucura de rezultatele lui Poli". 

POLI IAȘI // Ciprian Paraschiv: „În cinci ani trebuie să fim în cupele europene”

Ciprian Paraschiv în tinerețe

"Puterea e dată azi de cifre. La FRF, sponsorii ne întrebau mereu «Cât, cât, cât?». De asta am mare nevoie ca suporterii să ne fie alături în număr cât mai mare, pentru a putea doborî această barieră jenantă la capitolul asistență, cu 2.000-2.500 spectatori în medie, nivel depășit doar de Craiova, FCSB și CFR. În rest, Liga 1 e o apă și-un pământ în tribune, iar cu asemenea cifre e dificil de lucrat în zona de sponsorship"

"Beneficiem de un atuu important în proiectul de restartare al lui Poli: Mircea Rednic. Iașiul n-a mai avut niciodată un antrenor atât de titrat. Încă de la prima discuție cu echipa i-am anunțat pe jucători că omul cel mai important din vestiar e Rednic, indiferent dacă ar exista în lot și un Maradona"

"Pe termen scurt, adică un an de zile, țelul e să rămânem în prima divizie și să ne echilibrăm financiar. Mediu, trei ani, va trebui să avem o Academie în top 5 în România. Iar pe termen lung, cinci ani, să mergem în cupele europene"

"N-am fost nicidecum vreun Hagi din Copou. Nici talentat n-am fost, dar am băgat mereu capul la contre, iar suporterul simte când dai tot pe teren pentru echipă. E posibil să mai ai și nereușite, dar când te vede că ieși transpirat sau cu sângele pe față realizează că ai luptat. Ăsta e spiritul pe care vreau să-l instaurez la Poli!"

"Voi încerca să aduc un mix de organizare din fiecare cultură fotbalistică, Spania, Italia, Anglia, Franța sau Germania. Și, evident, orice proiect trebuie adaptat la specificul regional. E o utopie să spun că vom funcționa precum Barcelona, care, de exemplu, câștigă bani inclusiv din vânzarea gazonului tuns, vândut cu cinci euro în mingiuțe transparente. Către un asemenea model trebuie însă să tindem"

Ciprian Paraschiv

7 sezoanea jucat Ciprian Paraschiv în tricoul lui Poli Iași, prinzând un singur campionat în L1 (1995-1996), cu 30 de prezențe și un gol pe prima scenă

Ciprian Paraschiv: ”După 2026, îl văd pe Burleanu în top managementul UEFA”

Fostul director de Dezvoltare FRF crede că actualul președinte va câștiga lejer și al treilea mandat federal la alegerile din 2022, când ”niciun contracandidat serios nu va risca să intre în cursă pentru a se face de râs la vot”.

- Ați lucrat șase ani în FRF, încă din prima zi de mandat a lui Burleanu, cum ați explica aversiunea fățișă a federației față de Generația de Aur, vezi și episodul recent cu ocolirea lui Hagi la tragerea la sorți pentru Euro 2020?
- E o temă falsă. S-a exagerat constant pe acest subiect. Da, e adevărat că, referindu-mă la subiectul cu Hagi, nu mi-a picat bine neinvitarea lui la evenimentul de la Romexpo. Și nici președintelui. Sper că nu vă închipuiți însă că un șef de federație se ocupă să întocmească liste cu oaspeți. A fost undeva o omisiune, și-a cerut scuze public. Dar de aici și până la a susține că FRF cultivă o ură față de Generația de Aur e o cale lungă. Personal, am avut numeroase întâlniri cu ei, n-am resimțit reticențe de nicio parte.

POLI IAȘI // Ciprian Paraschiv: „În cinci ani trebuie să fim în cupele europene”

"N-aveam alte arme decât «otrăvim fântânile, pârjolim ogoarele»"

- A fost însă o luptă dură la alegerile din 2018, când administrația Burleanu a ridicat cinismul federal la cote inimaginabile, dictând până și cum să fie huiduit Lupescu sau cum să fie anihilați cei care nu-l susțineau pe președinte.
- Cinism la Burleanu? Atunci cum să definim tactica adversarului, care a purtat discuții ample de susținere în zona politică, pe care noi n-am implicat-o? Spun noi, fiindcă făceam parte atunci din staff-ul FRF. Aș vorbi mai degrabă despre o organizare foarte bună pentru un concurs acerb. Am ajuns cumva la tactica lui Ștefan cel Mare al meu: otrăvim fântânile, pârjolim ogoarele. Nu aveam alte arme. Și nu uitați că a fost o confruntare la care presa din România, în special televiziunile, s-a unit ca niciodată în favoarea unui candidat.

- Credeți că Burleanu va câștiga și al treilea mandat în 2022?
- Sigur! Asta pentru că obiectivele principale au vizat termene medii și lungi, cu precădere la nivel de copii și juniori. Gândiți-vă, de exemplu, ce vârste aveau în 2014 cei din generația de acum de la U21! Și vor veni generații și mai bune, așa că vor exista motive multiple pentru ca Burleanu să obțină încă un mandat.

"Lupescu a fost cel mai redutabil contracandidat posibil"

- Vă așteptați să mai apară un contracandidat serios la alegerile de peste doi ani?
- Mă îndoiesc, fiindcă niciun om serios nu va risca să piardă la scor în fața actualului președinte. Nu mă refer la vreun măscărici care să vrea să iasă în față, ci la un potențial adversar redutabil pentru Burleanu. Lupescu a fost cel mai puternic contracandidat posibil, cu aură de UEFA, nume cu greutate în fotbalul românesc. Ați văzut rezultatul! Nu cred că va mai dori cineva să intre în luptă cu Burleanu. Va rămâne fără probleme în fruntea federației până în 2026. 

- Va urma apoi intrarea lui furtunoasă în politică?
- Nu știu. Ar trebui să-l întrebați pe el. Dar, personal, nu cred că lumea politică e mai frumoasă și mai atractivă decât cea a fotbalului. Îl văd mai degrabă încercând să continue în zona de top management la UEFA decât în slujba vreunui partid.

- Folclorul spune că secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, e, de fapt, eminența cenușie a federației și omul care se ocupă de toate "afacerile murdare". Îl regăsiți în acest portret?
- Ce înseamnă afaceri murdare? S-au mai făcut cu siguranță greșeli, dar de un lucru sunt sigur: n-a existat nicio abatere în materie de corectitudine și reputație. Nu am auzit de nicio neregulă în cazul lui Bodescu. Poate are un stil mai diferit, dar la mijloc e, într-adevăr, și mult folclor.

"Daum și Contra n-au însemnat eșecuri"

O evaluare din partea unui fost federal vizavi de mandatele tulburi ale ultimilor doi selecționeri: "Sigur, Daum n-a adus rezultate, dar, grație experienței și pregătirii lui, a lăsat în urmă principii sănătoase, extrapolate benefic și către loturile de juniori. Iar Contra a fost un antrenor bun, chiar dacă lumea mă va înjura auzind asta. N-a putut face minuni într-o grupă în care valoarea lotului nostru era sub Spania, Suedia și Norvegia, dar te-a dus, până la urmă, la un baraj. Iar aici apreciez curajul nebun al lui Rădoi înaintea play-off-ului, similar momentului când a preluat și lotul de tineret înaintea unei partide cruciale, în Portugalia. D-aia îmi e și drag, pentru că, pe lângă pregătire și calitatea de bun motivator, e și neînfricat, la fel ca mine cu proiectul de la Iași!". 

POLI IAȘI // Ciprian Paraschiv: „În cinci ani trebuie să fim în cupele europene”

"Am regretat conflictul public cu Balaj de la alegerile din 2018. Nu ne-a făcut cinste niciunuia. Am lămurit însă lucrurile. Cred că am și băut o bere împreună la o acțiune cu Ministerul de Externe, când el a arbitrat un meci. Chiar vreau să colaborăm îndeaproape din postura lui de acum de director la Agenția Antidoping"

"Am câștigat decent în cei șase ani la FRF. Nu mă plâng. Am trăit într-un mediu exclusivist, în high-life, iar la despărțirea de colegii din federație chiar mi-au scăpat niște lacrimi. Cu bune, cu rele, a fost o perioadă fantastică. Aș invoca însă un citat din Henry Ford: «Om sărac nu e cel care n-are bani, ci cel care n-are vise». Eu visez acum cu noul proiect de la Poli"

Ciprian Paraschiv

POLI IAȘI // Ciprian Paraschiv, noul președinte al ieșenilor, înțepături către Florin Prunea: „Voi câștiga bine, dar nu ca el”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
curious_george
curious_george  •  07 Februarie 2020, 22:27

Saracul .... nu l cunosc si nu ma pronunt asupra capacitatile sale manageriale, dar un lucru e cert ... zero experienta. Pentru nivelul de organizare despre care el vorbeste, are nevoie in primul rand de oameni. O sa descopere in curand ce inseamna Romania :))

deusdat
deusdat  •  07 Februarie 2020, 22:06

Tipul e o cisternă de vorbe umflate. Despre extraordinara lui experiență occidental-corporatistă la Federația lui Burleanu, ce să zic? Cum e sacul și petecul.

id45
id45  •  07 Februarie 2020, 21:53

Scurt pe doi ! Stadionul , trebuie sa ramana pe locul initial ... deoarece imi este greu sa cred ca publicul va face deplasarea cu sau fara autobuze , acolo unde se doreste mutarea ! Trebuie adusi la club ... oameni care se pricep la organizarea unui meci , marketing , editare programe ... Constructorul ... le facea mai bune cu toate ca era in esalonul 3-2 si daca NU aveau '' arici '' astazi in 2020 ... IASUL ... avea echipa in liga a 2 a !!!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează