FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Adrian Porumboiu, interviu exploziv: „De ce a rezistat doar Becali în fotbal? Fiindcă statul, prin ANRP, i-a făcut lui cadouri, nu nouă!”

Adrian Porumboiu
Adrian Porumboiu

Articol de - Publicat duminica, 16 ianuarie 2022 20:00 / Actualizat duminica, 16 ianuarie 2022 20:28

Adrian Porumboiu (71 de ani) a fost provocat de GSP să argumenteze pe marginea articolului publicat zilele trecute de ziar, în care analiza patronilor din fotbalul românesc în ultimii 20 de ani arăta că doar Gigi Becali s-a menținut. 

  • Fostul arbitru și patron al Vaslului crede că „norocul lui, noroc între ghilimele, dar și ghinionul nostru a fost că noi n-am beneficiat de sumele imense de la ANRP”. 
  • Porumboiu susține că „fotbalul nu poate fi business în România” și indică modelul lui de patron: „Gică Hagi”. 

Gazeta Sporturilor a publicat săptămâna trecută un articol în care ridica anumite întrebări referitoare la o situație incredibilă din fotbalul românesc: dintre toți patronii importanți ai ultimilor 20 de ani, doar Gigi Becali a rezistat și chiar continuă să reușească să facă business! 

În rest, toți ceilalți, în frunte cu Paszkany, Iancu, Mititelu, Negoiță și Porumboiu, au eșuat sub o formă sau alta. Lista cuprindea nu mai puțin de 15 astfel de oameni de afaceri, extrem de potenți financiar, care însă au clacat în fotbal.

„Asta a pus capac!” » Conducerea lui Dinamo l-a scos din sărite pe Steliano Filip, care e decis să plece
DINAMO
„Asta a pus capac!” » Conducerea lui Dinamo l-a scos din sărite pe Steliano Filip, care e decis să plece

„Dacă reușea, Becali câștiga campionate și se califica în cupele europene, dar e sparring-partner pentru CFR Cluj”

În urma acelei analize, ziarul l-a provocat pe unul dintre cei 15 patroni, Adrian Porumboiu, să încerce să explice și să argumenteze realitatea celor două decenii, din perspectiva celor care au condus cluburile de fotbal. Iar cel care s-a aflat în fruntea lui FC Vaslui vreme de 10 ani a dat curs solicitării.

- Plecând de la articolul din GSP, cu analiza patronilor din fotbalul românesc, în ultimii 20 de ani, aveți vreo explicație sau mai multe pentru faptul că singurul care a reușit a fost Gigi Becali?
- Cine spune că a reușit, în afară de voi și el? Dacă reușea, câștiga campionate, se califica în cupele europene. În schimb, de 5-6 ani e sparring-partner pentru CFR Cluj. Că mai vinde câte un berbecuț la preț de elefant, aceasta poate fi o rețetă financiară și ea trebuie tratată ca atare.

- El a preluat cel mai important brand din fotbalul românesc, Steaua, dar au existat și alte branduri mari, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova, iar acolo patronii sau acționarii au eșuat. De ce?
- Steaua a fost și a rămas cel mai mare brand al fotbalului romanesc. Câte echipe din Europa se pot mândri cu o Ligă a Campionilor și o finală de Liga Campionilor? Cine nu recunoaște treaba asta nu înțelege diferențele de marketing dintre Pepsi și Izvorul Minunilor. Din păcate, niciuna dintre cele 3 echipe nu se ridică la nivelul brandurilor care au fost în mare vogă în trecutul nu prea îndepărtat. Asta nu e o scuză pentru investitorii care au păstorit echipele respective!

Porumboiu: „Cel pe care azi îl numiți «reușit», când eram eu în fotbal termina pe locul 5”

- Au fost cluburi mici care au reușit să câștige titluri, exemple Urziceni, Astra, Oțelul, dar nici acestea n-au reușit să se mențină și fie au dat faliment, fie au ajuns în colaps, fie chiar au dispărut definitiv. Cum explicați? 
- Nu are sens să detaliez mai multe, dar dacă ne amintim de Oțelul campioană, trebuie să derulăm potlogăriile făcute împreună cu CFR. Au luat titlul prin rotație și prin aranjamente pe care, culmea, toată lumea le vedea, mai puțin cei care ar fi trebuit să vadă, care, de fapt, îi acopereau! 

Au fost investitori care, din motive juridice, politice, interese de grup, au ieșit din fotbal și sub nicio formă nu înțeleg acum, când o parte din ei trec prin perioade grele, să arunc flăcări asupra lor. Indiferent ce au făcut sau nu, oamenii aceștia au pompat bani în fotbal. Să ne amintim doar ce echipe erau și cum cel pe care dumneavoastră îl numiți astăzi „reușit” se mulțumea în acea perioadă să prindă primele 5 locuri.

- Poate fi o explicație faptul că Becali, atunci când a traversat perioade de criză, n-a mai făcut deloc investiții și și-a asumat ratarea obiectivelor interne, dar a protejat clubul de riscul de a intra în incapacitate de plată? 
- Criza financiară a cuprins toată economia mondială, afectând și investitorii din fotbalul românesc. Politicienii, marea lor parte, nu au avut și nu au vocația de a construi în societate și chiar în fotbal, din diverse motive. Ori te bagă la pușcărie, de multe ori nevinovat, ori, prin mijloace obscure, îți distrug afacerea. 

Gigi nu a scăpat nici el din prima categorie, în schimb a avut norocul, norocul între ghilimele, să încaseze sume cu adevărat uriașe de la ANRP. Cine nu ar reuși financiar cu asemenea sume, care, practic, sunt un cadou de la stat? Apropo, nu-mi place stilul lui Gigi, care observ că trebuie să amintească de 10 ori pe an că el e singurul care a rămas în fotbal. 

Chiar dacă fiecare dintre cei care nu mai sunt în fotbal are motivațiile sale, în niciun caz nu este problema lui să ne înșire la multe din aparițiile lui. Norocul lui și ghinionul nostru a fost că noi nu am beneficiat de sumele imense de la ANRP!

Adrian Porumboiu: „Fotbalul e ca societatea, adesea mai curat”

- Aveți vreo explicație și pentru următoarea situație? Majoritatea patronilor din fotbal au avut succes în alte afaceri, indiferent de domeniul în care au activat, dar au eșuat în fotbal. În schimb, Becali a eșuat în toate afacerile pe care le-a mai avut, în afara imobiliarelor, dar a rezistat în fotbal. 
- Mă plictisesc întrebările doar despre Becali. Nu pot da o explicație generală, trebuie analizat fiecare caz în parte. A vorbi fără argumente despre cei care au ieșit din fotbal nu ar fi corect din partea mea!

- Ce e valabil întotdeauna într-o afacere, într-un domeniu care n-are legătură cu fotbalul, și nu e niciodată valabil în fotbal? 
- Nu există diferențe majore între cele două domenii. Fotbalul reprezintă doar un embrion al societății, adesea mai curat.

- După părerea dumneavoastră, Gigi Becali e pe plus sau pe minus de când a preluat FCSB și până acum? 
- Iar Becali?! Cum pe nimeni nu trebuie să intereseze situația mea, nici eu nu pot să mă pronunț asupra plusurilor sau minusurilor financiare ale lui Gigi Becali.

Porumboiu: „Fostul președinte al Vasluiului a furat 2,5 milioane de euro”

- Dar în cazul lui George Copos? 
- George Copos este un prieten foarte apropiat și știu mai mult decât alții cât a suferit pentru nedreptatea ce i s-a făcut. Și rămâne un maestru adevărat în business.

- Dumneavoastră ați contabilizat exact cât ați pierdut în cei 10 ani în care ați finanțat FC Vaslui? 
- Sumele pierdute nu mai contează, ceea ce contează este faptul că a fost furat clubul cu 2,5 milioane euro de fostul președinte, căruia îi transferasem pachetul de acțiuni. Ceea ce susțin este dovedit de hotărârile de la Tribunal, Curtea de Apel, ICCJ, Curtea Constituțională, prin care se confirmă cele afirmate de mine. Precizez cu certitudine că FC Vaslui nu trebuia să dispară! 

Cel care a crezut că, prin dispariția clubului, se vor ascunde sumele furate s-a înșelat amarnic. După 7 ani de procese va trebui să plătească, iar o bună parte din bani îmi aparțin.

- Ați spus așa în urmă cu câțiva ani: „Am făcut o mare prostie că am investit în fotbal. Nu am știut un lucru elementar: dacă ai doar jucători buni ești cel mult de locul 4. În primul rând, trebuie să ai de partea ta un președinte de federație, unul de ligă și comisiile. Poți să ai echipă slăbuță, dar ea devine câștigătoare dacă îndeplinește primele 3 condiții”. Să înțelegem că Becali a avut de partea lui cele 3 condiții? 
- Da, locul 4. De ce tot întrebați de Becali, repet, a câștigat cumva în ultimii 5-6 ani vreun titlu?

Adrian Porumboiu: „Fotbalul nu poate fi business în România”

- Credeți că în România, în ziua de astăzi, fotbalul poate fi business? Sau e doar o gaură neagră? 
- Nu poate fi un business, cum nici businessul nu e business atât timp cât politicul se implică în tot și în toate!

- Aveți vreun patron, care a existat după 1990 în fotbalul românesc, pe care să-l oferiți drept model? 
- Singurul model pentru mine în fotbalul românesc a fost, este și va fi Hagi.

- Sechelariu spunea în 2012 că nu mai investește în fotbal din cauza conducătorilor pe care îi avea atunci, Mircea Sandu și Dragomir. Credeți că avea dreptate și cei doi nu ofereau un cadru OK de business în fotbal? 
- Îmi vine greu să comentez ce spunea Doru la acele vremuri. Dumnezeu să îl ierte!

„Burleanu și Gino Iorgulescu au schimbat în fotbal doar încuietorile ușilor de la birourile lor”

- Dar Burleanu și Gino Iorgulescu au schimbat lucrurile în bine, în rău sau nu s-a schimbat nimic? 
- Cred că, în afară de încuietorile de la ușile birourilor lor, nu au schimbat nimic.

- Ați fost singurul patron din analiza GSP care activase și în tinerețe la nivel înalt în fotbal. În rest, toți ceilalți nu au avut conexiuni decât întâmplătoare până să ajungă patroni ai unui club de fotbal. De ce nici acest lucru n-a fost un avantaj pentru dumneavoastră? 
- Am fost un arbitru care nu a făcut nici cel mai mic compromis. Am investit în FC Vaslui nu numai bani, ci si o pasiune nebună, căutând să fac o echipă curată, frumoasă, care să practice un joc de calitate și să ridice prestigiul Vasluiului. 

Greșeala mea imensă a constat în faptul că nu am știut să îmi aleg oamenii, acest lucru nu e valabil doar pentru conducerea clubului, ci și la alte firme. Pe de altă parte, am crezut că cei din Federație mă vor respecta, iar arbitrii vor arbitra cum arbitram eu: corect!

GSP a aflat clauza care nu i-a convenit lui Boloni + decizia de ultim moment luată de Burleanu
SELECȚIONER
GSP a aflat clauza care nu i-a convenit lui Boloni + decizia de ultim moment luată de Burleanu

„Finanțarea fotbalului din banii statului nu e nici bună, nici corectă”

- Credeți că finanțarea cluburilor de fotbal profesioniste de către autoritățile locale și cele centrale e un lucru bun, corect? 
- Nu, nici vorbă! Autoritățile locale și cele centrale să se ocupe de infrastructura localităților și, dacă le place fotbalul, să facă stadioane moderne!

- Dacă mâine ați deveni președintele FRF, care ar fi primele 3 măsuri pe care le-ați lua? 
- Nu mă interesează.

- Dar dacă ați fi președintele CCA? 
- Nu mă interesează.

4 sezoane,dintre cele 9 petrecute de FC Vaslui în Liga 1, au avut un clasament final în care FCSB s-a regăsit sub gruparea patronată de Adrian Porumboiu: 2009, 2010, 2011 și 2012

6-0e raportul trofeelor, în favoarea FCSB-ului, în perioada în care Vaslui a fost pe prima scenă: a promovat în 2005 și a bifat ultimul sezon în 2013-2014

Becali a luat 75 de milioane de euro

La ce face trimitere Porumboiu când spune că Gigi a beneficiat de sume imense de la stat?

- La o despăgubire pe care ANRP i-a dat-o lui Vasile Geambazi, nepotul lui Becali, în valoare de 75 de milioane de euro. Pentru un teren pe care cei doi îl cumpăraseră cu numai 1 milion de euro.

- DNA a și investigat acest dosar, însă ulterior, după mai mulți ani, l-a clasat și cei doi au scăpat de urmărirea penală.

- Schema prin care s-a ajuns de la 1 milion la o sumă de 75 de ori mai mare a fost întâlnită și în cazul altor mari despăgubiri care au fost analizate de DNA și care chiar s-au lăsat cu condamnări în instanță. Becali și Geambazi au cumpărat cu 4 milioane de lei un teren de la o persoană care se afla în litigiu cu statul și aștepta de ani buni să fie despăgubită. Cei doi și-au reevaluat terenul, la o sumă mult mai mare, după care s-au adresat și ei Justiției.

- În cazul lor, Justiția s-a mișcat fantastic de repede. Într-un singur termen, pe 21 mai 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis că Geambazi trebuie să primească banii

- Statul a atacat decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde, de asemenea, s-a judecat cu o rapiditate ieșită din comun. Cazul a fost judecat tot într-o singură şedinţă de către judecătoarele Simona Marcu, Gabriela Bogasiu şi Liliana Vişan, care au respins recursul Comisiei de Restituire și au decis, printr-o hotărâre irevocabilă, că Geambazi și Becali trebuie să încaseze 75 de milioane de euro

Gigi Becali e în topul celor mai mari despăgubiri ANRP

În urmă cu câțiva ani, chiar ANRP (Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor) a dezvăluit pe site-ul său care sunt cele mai mari sume pe care le-a oferit. Iar în top, pe locul 6, se află Becali, prin intermediul lui Geambazi. 

Pe locurile 1 și 3, două dosare diferite, se află urmașii industriașului Nicolae Malaxa, care s-au ales cu o sumă cumulată de aproape 230 de milioane de euro. Pe locul 2 e Horia Simu Șchiopu, despăgubiri în jur de aproape 115 milioane euro. 

În afara Top 10 se regăsește un alt nume important din fotbalul românesc, actualul finanțator al Universității Craiova, Mihai Rotaru, care s-a ales cu peste 25 de milioane de euro, într-un dosar în care nu se regăsea însă singur, așa cum a fost cazul la patronul FCSB-ului.

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (51)
alex_777
alex_777  •  17 Ianuarie 2022, 17:00

E, asa da articol, felicitari, sunt chiar impresionat!!!!

1947____forumer
1947____forumer  •  17 Ianuarie 2022, 16:12

75 de milioane de euro din taxele si impozitele romanilor, BANI PUBLICI. Acum nu-i mai deranjeaza pe gigisti ca se dispar banii publici :)). E bugetul echipei de fotbal a Stelei pe 75 de ani !!!!!

rumunek
rumunek  •  17 Ianuarie 2022, 14:28

Nea Adi, eu nu neg nimic din ce spui. Doar că citind cum te fura CFR, Oțelul, FRF, LPF, Gigi, plus ăla de i-ai dat clubul, stau și mă întreb: Matale chiar ești prostu’ satului?

Vezi toate comentariile (51)
Comentează