FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

VIDEO Poveștile lui Iulian Chiriță, fost fotbalist de Mondiale: „Am stat cu cei mai mari interlopi. Zici că eram prinț și cerșetor” + pentru ce a făcut închisoare și ce cadou a primit de la Fane Spoitoru

Fane Spoitoru și Adrian Minune // FOTO: Libertatea
Fane Spoitoru și Adrian Minune // FOTO: Libertatea

Articol de GSP - Publicat miercuri, 03 noiembrie 2021 07:04 / Actualizat miercuri, 03 noiembrie 2021 09:12

Iulian Chiriță (54 de ani), fost mijlocaș din anii '90 la FC Argeș, Rapid și Dinamo și internațional convocat la CM 1994, a vorbit cu fostul său coechipier, Robert Niță, despre mai multe episoade inedite din cariera sa.

Chiriță, care a petrecut recent aproape 2 ani în închisorile din Spania pentru implicare într-o rețea de furturi cu carduri, s-a lăudat cu amiciția unor interlopi temuți în anii '90. Printre altele, fostul atacant a dezvăluit un moment din perioada petrecută la Rapid (1992-1996), când Fane Spoitoru și Gigi Boeru i-au făcut o Dacie cadou, după ce a marcat 3 goluri într-un meci cu Steaua, 4-1, jucat în martie 1995, în optimile Cupei României.

Iulian Chiriță, povești incredibile la Rapid: „Am primit o Dacie cadou de la Fane Spoitoru și Gigi Boeru”

„Eu am avut șansa să stau cu interlopi grei. Datorită Rapidului am primit o Dacie de la Fane Spoitoru și Gică Boieru. Pentru că am dat trei goluri într-un meci cu Steaua, din Cupă.  Am avut șansa să stau cu cei mai mari interlopi, am avut șansa să stau cu președinți importanți, am cântat cu Vali Vijelie și Adi Minune.

Am jucat cu Steaua, i-am bătut 4-1 și am dat 3 goluri. Fane Spoitoru și Gigi Boeru, care erau în mare vogă atunci, au spus că celui mai bun jucător îi vor face cadou o mașină. Am dat 3 goluri, cine putea să fie mai bun ca mine?

La următorul meci acasă, au venit cu Dacie nou nouță.  A venit Gigi Boeru cu o geacă de piele lungă și a zis să facem o poză. Eu eram în echipament. Zici că eram prinț și cerșetor. Să mor dacă te mint! Mi-a dat actele mașinii. Am intrat în vestiar și am întrebat cine nu are mașină. Rodin Voinea a zis că nu are. Am întrebat cu cât se vinde o Dacie și i-am luat cam 3.300 de dolari.

După aceea am zis «Ăștia sunt banii. După meci, toți, cu neveste, copii, amante și soacre, ne vedem la Restaurantul Pescăruș.  Mergem să mâncăm și după mergem la discoteca Vox Maris». Am mers și am zis «Nu pleacă nimeni până nu terminăm până la ultimul dolar. Când ospătarul zice că nu mai avem niciun ban în cont, vedem dacă vrem să mai stăm și plătim de la noi. Dar trebuie să cheltuim banii pe care i-am primit cadou». Am fost vreo 60 de oameni, care am mâncat și am băut”, a povestit Chiriță.

Poveștile lui Iulian Chiriță, fost fotbalist de Mondiale: „Am stat cu cei mai mari interlopi. Zici că eram prinț și cerșetor” + pentru ce a făcut închisoare și ce cadou a primit de la Fane Spoitoru
Iulian Chiriță, în tricoul Rapidului

Cine au fost Fane Spoitoru și Gigi Boeru

  • Fane Spoitoru, Ion Titișor pe numele său,  a fost considerat cel mai mare interlop în anii '90.
  • A devenit celebru în 1992, în urma unei răfuieli care a avut loc în fața unui club din București, când i-a tăiat mâna unui polițist cu sabia. Atunci polițistul a golit un încărcător de pistol trăgând în el, însă Fane Spoitoru, împușcat în picioare și în piept, a supraviețuit.
  • Patru ani mai târziu a fugit în Canada fiind la acea vreme cel mai căutat infractor român.
  • În 1997 a fost condamnat în lipsă la 9 ani de închisoare, iar canadienii l-au expulzat. Predat autorităților române, Fane Spoitoru a fost eliberat condiționat după doar trei ani de închisoare.
  • A murit în aprilie 2016, din cauza unor probleme de inimă. A fost operat pe cord, dar starea lui s-a degradat. A încercat să se trateze în Israel, dar fără succes. A murit în urma unui atac cerebral, cauzat de o baie cu apă fierbinte, potrivit Libertatea.
  • În copilărie, la 13 ani, s-a apucat de box, trecând pe la Progresul, Rapid, Olimpia și Steaua, dar s-a lăsat după ce a fost înjunghiat și a avut un plămân perforat.
  • Gigi Boeru, pe numele său adevărat Gheorghe Constantinescu, a fost supranumit „Creierul Mafiei” în anii '90.
  • A murit în închisoare, la vârsta 65 de ani, în martie 2016. A făcut avere prin tâlhării, fals în acte și înșelăciune. În 2011 a fost condamnat la 7 ani de închisoare.

262 de partideîn Liga 1 a jucat Chiriță, dintre care 132 au fost pentru Rapid, în perioada 1992-1996

Cum și-a pierdut Chiriță toți banii

Fostul internațional a povestit și cum și-a pierdut banii în fotbal, atunci când a plătit datoriile clubului Cimentul Fieni, la care a vrut să devină patron, și când a dat bani pentru CS Târgoviște.

„Am reușit, prin afacerile mele, să câștig bani. Aveam un restaurant de 1000 mp, aveam magazine. Toți banii pe care i-am strâns cu fotbalul s-au dus pe apa sâmbetei. Cel mai bine e să faci o afacere și să lași oamenii competenți să se ocupe. Când te crezi mai deștept și te bagi, se alege praful. Așa mi s-a întâmplat mie. Dar nu este niciun fel de problemă.

Am vrut să fiu afacerist, să fiu patron de club la Cimentul fieni. Am stins datoriile clubului, am dat bani de la mine bani pentru jucători. A încercat și să fiu antrenor, dar după 5-6 etape mi-am dat seama că nu sunt făcut pentru asta. 

Am avut ghinionul să întâlnesc oameni care m-au mințit. La Târgoviște am întâlnit un prefect care mi-a zis să dau bani de la mine, că mi-i dă el înapoi. Când am cerut banii, mi-a zis să mă duc la combinat ca să-mi dea marfă, fier. Dar m-am dus ca fraierul acolo. Am pierdut mulți bani, mulți. Vorbesc de un spațiu comercial central, de un restaurant, de apartamente și de casă”, a adăugat fostul jucător.

  • Chiriță a început fotbalul la CS Târgoviște, unde a jucat între 1985 și 1987.
  • Au urmat Flacăra Moreni și FC Brașov. În ianuarie 1992 a ajuns la Rapid, unde a stat până în 1996, când s-a transferat la Dinamo, club la care a jucat doi ani.
  • A mai evoluat la FC Argeș și s-a retras în vara lui 1998.
  • Deși a bifat numai 3 meciuri în tricoul României, Chiriță a fost convocat la CM 1994, unde naționala a ajuns până în sferturi.

6 goluriîn 23 de meciuri a avut Chiriță la Dinamo

VIDEO Vlog-ul lui Robert Niță cu Iulian Chiriță

Iulian Chiriță a făcut închisoare în Spania

Fostul jucător a petrecut aproape doi ani în închisorile din Barcelona și Madrid în perioada 2015-2017, când a stat în arest sub acuzația de a fi făcut parte dintr-o rețea mafiotă de furturi cu carduri. 

 Au zis că aș fi fost implicat într-o rețea mafiotă cu carduri. N-aveam însă nicio treabă! Eu mă ocupam de restaurantul meu situat în apropiere de Barcelona, iar oamenii mâncau la mine. Treaba lor ce făceau în rest, nu mă interesa. Nici n-am folosit POS pentru plăți. La mine se achita numai cash. M-am trezit însă dintr-odată cu Poliția pe cap și m-au băgat în aceeași oală cu ceilalți. N-am înțeles de ce! Ca să calci pe bec, trebuie ori să te găsească cu vreo mașinărie de falsificat carduri, ori să furi cu cardul. Eu n-am făcut niciuna din astea. 

Am stat în închisoare un an și 9 luni, fără să am nici cea mai mică vină.  Autoritățile spaniole și-au bătut joc de mine! M-au ținut ca pe un câine la pârnaie. M-au luat pe sus pe mine și încă 30 de persoane, iar eu am picat la mijloc doar pentru că tu, procuror, vrei să ridici cât mai mulți, la grămadă, ca să demonstrezi ce eficient ești! 
– Iulian Chiriță, în noiembrie 2019, pentru Gazeta Sporturilor

3 selecțiiare Iulian în naționala României, făcând parte inclusiv din lotul care a participat la Mondialul din SUA 1994, unde n-a jucat însă niciun minut

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Acuzații serioase după eliminarea Rapidului din Cupa României: „A venit momentul să spun adevărul! Știți ce am discutat cu Mihai Iosif cu o noapte înainte?”

O nouă echipă de tradiție vrea să renască!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (23)
200748401087864
Gabriel Degeratu  •  04 Noiembrie 2021, 14:58

Iulian Chirita,incearca sa fie ultima ta aparitie in media.Este exact cum ai spus,ai avut totul,ai pierdut totul,dar intotdeauna mai e loc de pierzanie,asa daca o sa continui asa,chiar o sa pierzi totul!

hashtag_truth
hashtag_truth  •  04 Noiembrie 2021, 04:21

Penibil....ramai cu ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cky33
cky33  •  03 Noiembrie 2021, 16:37
Postat de iri_ pe 03 Noiembrie 2021, 15:37

Pai si Vladoiu a intrat bine in joc, si a iesit si mai bine :)))

Mie de Vladoiu chiar imi pare rau, e un fel de Karius al nostru, dar sincer sa fiu cred ca putea fi util la penaltyuri cu Suedia mai ales ca cele 2 etape de suspendare (cu SUA si cu Argentina) se consumasera la acest moment. Oricum m-am ambitionat sa scriu 3 mesaje la acest post desi nu prea fac asta pentru ca vad ca GSP promoveaza un fotbalist de nota 5 cu un caracter de nota 3 care se lauda ca se antureaza cu interlopi si ne mai miram de ce suntem atat de jos ca natie.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează