FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

Rapid s-a sufocat » 5 cauze pentru criza care a scos-o din zona de play-off: intervenția FRF și recordurile negative

Articol de , - Publicat vineri, 08 octombrie 2021 17:00 / Actualizat vineri, 08 octombrie 2021 18:57

Rapid a căzut 5 locuri în clasament după precedenta pauză provocată de meciurile echipelor naționale. În 4 etape, nou-promovata a mai adunat doar două puncte și a ieșit din zona play-off-ului.

La începutul stagiunii, giuleștenii stabileau un nou record pentru campionatul românesc: niciun gol încasat în primele 6 etape. Rapid ocupa locul secund, stârnea o emulație fantastică în tribune și depășea așteptările tuturor.

Picajul a debutat chiar pe Arena Națională, cu Universitatea Craiova. Rapid a condus cu 1-0 până în minutul 80, dar oltenii au reușit să întoarcă scorul pe final, marcând primele goluri în poarta lui Horațiu Moldovan și consemnând întâia înfrângere a alb-vișiniilor. 

În septembrie, Rapid a fost de nerecunoscut, reușind, practic, un singur succes: calificarea în „optimile” Cupei, și aceea obținută la lovituri de departajare cu CS Mioveni. În continuare, 5 cauze pentru căderea alb-vișiniilor.

1. Mihai Iosif » Zero experiență, fără licență

Cu câteva ore înainte de meciul dintre UTA și Rapid (2-2), primul de la revenirea Ligii 1, Comisia de Disciplină a FRF a dat verdictul după ce Școala Federală de Antrenori i-a acuzat pe Croitoru, Iosif, Poenaru și Prepeliță că au încălcat regulamentul în vigoare, oferind indicații fără să posede licența Pro.

Antrenorul Rapidului, la fel ca Andrei Prepeliță, „principal” la FC Argeș, a fost suspendat două etape și amendat cu 6.800 de lei. În plus, și cluburile celor doi au fost pedepsite, acestea fiind nevoite să achite amenzi în valoare de 10.000 de lei.

Din acel moment, Iosif, care deține doar licența B, nu a mai putut să ofere indicații. Rapidul a cerut o derogare, însă cerința giuleștenilor a fost respinsă.

Ce a urmat:

  • 2-2 vs. UTA
  • 1-2 vs. Gaz Metan
  • 0-1 vs. FC Voluntari
  • 2-2 vs. Sepsi

0 meciuria condus Miță Iosif în Liga 1 până în acest sezon. Singurul antrenor la startul campionatului care nu avea deloc experiență pe prima scenă

2. Lot îmbătrânit, soluții puține

Runda trecută, Rapid a aliniat un „prim” 11 cu o medie de vârstă de 29 de ani. Doar echipa de start a CFR-ului a fost mai bătrână: 29,8 ani. 

În cazul Rapidului, vârsta înaintată a lotului este în strânsă legătură cu potența fizică a echipei. Alb-vișiniii au încasat 9 goluri în acest sezon: 4 în prima repriză, 5 în a doua. Ei bine, toate golurile încasate în partea secundă au venit în ultimul sfert de oră!

Mai mult, Rapid nu se bucură nici de o bancă ofertantă. A folosit doar 23 de jucători în Liga 1! Numai UTA are mai puțini fotbaliști utilizați - 22 - și arădenii suferind o cădere similară, cu 3 puncte în ultimele 4 runde. 

Trei echipe domină celălalt capăt al ierarhiei, CFR, Farul și FCSB folosind câte 30 de jucători pe parcursul sezonului în curs.

1,5 milioane de eurovalorează jucătorii introduși de pe banca Rapidului în ultima etapă, cu Sepsi (2-2). Mult sub CFR (5,3 milioane) sau FCSB (4 milioane), dar peste formații pe val ca FC Botoșani (650.000) sau FC Voluntari (1 milion). Sursă: Transfermarkt

3. Campioni la suspendări

În clasamentul fair-play-ului, Rapid stă cel mai rău. Elevii lui Iosif au încasat 38 de „galbene” și nu mai puțin de 3 cartonașe roșii. Cele mai multe dintre grupările de L1. Numeroasele cartonașe au însemnat pentru giuleșteni 7 suspendări în 4 etape diferite.

Podiumul abonatelor la cartonașe e completat de Dinamo (33 „galbene” + două „roșii”) și Chindia (31+1).

5 echipen-au avut niciun eliminat în acest sezon de Liga 1: FC Argeș, Clinceni, CSU Craiova, Sepsi și CFR

4. Golgeterul e... Albu

Doar 3 dintre cele 15 goluri ale Rapidului aparțin atacanților: două în dreptul lui Adrian Bălan, 1 pentru marocanul Younes Marzouk. Ei nu au mai înscris din august!

În ultima lună, Rapid a punctat de 5 ori, iar 4 dintre reușite sunt ale oamenilor cu profil defensiv din echipă (Albu - 3, Goge - 1), celălalt marcator fiind Alami.

4 goluriare golgeterul Rapidului, Alexandru Albu (mijlocaș defensiv)

Paradoxal, statisticile Rapidului arată mai bine în septembrie față de confruntările de la începutul campionatului. Însă lipsa de valoare și eficiență din atac o trag în jos pe gruparea alb-vișinie.

ÎN PRIMELE 7 ETAPE (16p)PARAMETRU*ÎN ULTIMELE 4 ETAPE (2p)
45%posesie48,5%
6,7ocazii de gol9,7
3,5șuturi pe poartă5,2
3,2cornere7,2
303pase precise334

*cifrele reprezintă media/meci

5. S-a stins și entuziasmul fanilor

Ca în majoritatea cazurilor, aportul suporterilor a căzut odată cu lipsa rezultatelor. Dacă în primele 4 jocuri pe care Rapid le-a organizat tribunele erau populate, în medie, cu 17.313 de spectatori, la ultimele două meciuri de acasă ale giuleștenilor media a fost de doar 4.026 de fani.

Accesul Rapidului pe Arena Națională va fi blocat de organizarea turneului DOTA, care va avea loc între 7 și 17 octombrie. Cum stadionul din Giulești are șanse infime să fie inaugurat în 2021, Rapid va evolua în perioada următoare la Mioveni.

12.900 de fanieste media Rapdiului din actuala stagiune. Într-o scădere abruptă, dar suficientă pentru a domina Liga 1

Ce urmează pentru Rapid:

Rapid s-a sufocat » 5 cauze pentru criza care a scos-o din zona de play-off: intervenția FRF și recordurile negative
foto: facebook.com/FCRapid1923oficial

2 punctea adunat Rapid în precedentele 4 runde. Doar Clinceni, Dinamo, FCU Craiova și CS Mioveni au obținut mai puțin, fiecare câte un punct. Interesant e că primele 3 dintre ele și-au schimbat recent antrenorul

În niciun caz nu cred că se va schimba antrenorul. Dacă e adevărat ce au declarat ei, că obiectivul este evitarea retrogradării - cu toate că Rapid are în componență jucători de echipă națională -, atunci nu este niciun motiv ca Iosif să fie demis. Un singur prost, care se numea Pancu, a fost demis după două egaluri și o înfrângere. Și un singur prost a plecat fără compensații, care se cheamă tot Pancu. Și mai putem continua pe ideea asta cu Pancu, dar nu vreau să insist
Daniel Pancu, fost jucător și antrenor al Rapidului

Dezbatere GSP » Trebuie Rapid să continue cu Mihai Iosif antrenor?

Citește mai multe articole despre Rapid:

Între timp în Liga 1 » Rapid a primit „interzis” să mai joace în alb-violet: „Respectați legea!”

Rapid a ales stadionul pentru derby-ul cu CFR Cluj » Giuleștenii, încurcați de turneul de Dota 2

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (9)
1678029639035744
Nicolae Nedelcu  •  10 Octombrie 2021, 11:20
Postat de 7even pe 08 Octombrie 2021, 17:54

"Sunt" Nicolae,nu "este".

Principala este

ucluj2011
ucluj2011  •  09 Octombrie 2021, 16:51
Postat de irefutabil pe 09 Octombrie 2021, 14:01

N-au picat, doar s-au dezumflat. Doar naivii s-au lasat pacaliti de victoriile alea de la inceput, se vedea de la o posta ca e o echipa foarte limitata care nu are ce cauta in play off, probabil nici macar in Liga 1.

Ei , nici chiar așa!!! Dacă continuă fără antrenor pe bancă , probabil că vor termina PlayOut-ul undeva între locurile 8-12. DACĂ ar putea fi ACTIV Iosif pe bancă sau dacă Rapidul ar lua un antrenor măcar de talia lui Iosif (ceea ce nu este greu de găsit) , eu cred că ar termina undeva pe locul 5-6 PlayOff-ul.

irefutabil
irefutabil  •  09 Octombrie 2021, 14:01

N-au picat, doar s-au dezumflat. Doar naivii s-au lasat pacaliti de victoriile alea de la inceput, se vedea de la o posta ca e o echipa foarte limitata care nu are ce cauta in play off, probabil nici macar in Liga 1.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează