FOTBAL  »  Superliga  »  LICENȚE

Reacția FRF în urma răspunsului trimis de UEFA pentru Gazetă, în scandalul licențelor: „CNFPA eliberează și echivalează carnetele”

Mirel Rădoi a primit diploma de licență Pro în 2021
Mirel Rădoi a primit diploma de licență Pro în 2021

Articol de GSP - Publicat marti, 17 ianuarie 2023 10:55 / Actualizat marti, 17 ianuarie 2023 12:16

FRF a replicat după ce Gazeta Sporturilor a întrebat UEFA dacă un antrenor licențiat în Moldova are dreptul să lucreze în România. Federația europeană a transmis ziarului că licențele de la Chișinău ar putea fi valabile, de principiu, oriunde în lume, cu acordul federațiilor din țările respective. 

Federația susține că respectă Convenția UEFA și că le permite să activeze în Liga 1 doar antrenorilor care au obținut Licența Pro la școlile de antrenori ale federațiilor afiliate UEFA.

De asemenea, în respectivul comunicat FRF transmite că, pentru înscrierea la licențe, antrenorii trebuie să obțină carnetul de antrenor în România sau să-l echivaleze în țara noastră, în cazul în care acesta e obținut în străinătate, de la o federație afiliată UEFA. 

Totuși, Marius Croitoru nu a putut să-și echivaleze carnetul de antrenor obținut în Moldova, cu toate că că Federația de la Chișinău e recunoscută de UEFA. Motivul? A fost refuzat de Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor, organism din cadrul Ministerului Sportului. 

GSP a întrebat UEFA dacă un antrenor licențiat în Moldova are dreptul să lucreze în România » Răspuns clar al forului european
FCSB
GSP a întrebat UEFA dacă un antrenor licențiat în Moldova are dreptul să lucreze în România » Răspuns clar al forului european

Comunicatul FRF: „Avem obligația de a verifica deținerea licenței necesare”

  • „Federația Română de Fotbal, prin intermediul Școlii Federale de Antrenori, are ca obiectiv optimizarea procesului de educație a antrenorilor români de fotbal.
  • Ca urmare a semnării Convenției UEFA, Federația Română de Fotbal este obligată să pună în aplicare regulamentul forului european, astfel încât pentru a ocupa funcția de antrenor principal la cel mai înalt nivel competițional inter-cluburi este nevoie de Licența UEFA Pro. Așadar, la nivelul Ligii 1 se poate antrena doar dacă respectivul tehnician deține această licență obținută în țară sau la școlile de antrenori ale federațiilor afiliate UEFA. În acest sens, Federația Română de Fotbal, în calitate de membru afiliat UEFA, are obligația de a verifica deținerea licenței necesare.
  • În ceea ce privește carnetul de antrenor, această cerință este prevăzută în legislația din țara noastră și e valabilă pentru toate disciplinele sportive. Astfel, pentru înscrierea la Licențele UEFA B, A sau Pro, care înseamnă specializare, FRF solicită să se facă dovada carnetului de antrenor sau, în eventualitatea unor studii de specialitate, de calificare, în străinătate, acestea trebuie să fie echivalate la Centrul Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor sau Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, potrivit legislației în vigoare”.

FRF nu recunoaște antrenorii calificați în Moldova

Marius Croitoru, antrenorul lui FC Argeș, a obținut licența A în Moldova, dar în România nu e recunoscut ca antrenor. Mihai Pintilii a luat și el licența B tot în Moldova și tot nu e considerat antrenor la București. 

Sunt valabile calificările pe care le-au dobândit ei la Chișinău? Potrivit Școlii de Antrenori din FRF, cine se califică în Moldova are dreptul să lucreze acolo, dar în România, nu! Gazeta a întrebat UEFA, pe e-mail, dacă un tehnician care capătă licența la Chișinău are dreptul să profeseze și la București.

Cum a reacționat federația europeană:

„În principiu, răspunsul este da. Țineți cont că:

  • licența trebuie să fie valabilă
  • criteriile de calificare a antrenorilor pentru ligile interne sunt reglementate de federațiile naționale”.
Reacția FRF în urma răspunsului trimis de UEFA pentru Gazetă, în scandalul licențelor: „CNFPA eliberează și echivalează carnetele”
Mail-ul trimis de UEFA către GSP

VIDEO. Săpunaru se revoltă: „M-am dus în Moldova și m-am cocoțat în bananieri? 20 de ani nu am fost zugrav, ci fotbalist”

Mai multe știri de actualitate:

Arene de 1 miliard de euro » În 10 ani s-au construit 11 stadioane noi, dar o regiune a fost ignorată complet! Alte 6 proiecte vor fi finalizate în 4 ani
STADIOANE
Arene de 1 miliard de euro » În 10 ani s-au construit 11 stadioane noi, dar o regiune a fost ignorată complet! Alte 6 proiecte vor fi finalizate în 4 ani
Planul lui Eugen Neagoe cu Andrei Ivan » Cum vrea să-l resusciteze pe atacantul Universității
CSU CRAIOVA
Planul lui Eugen Neagoe cu Andrei Ivan » Cum vrea să-l resusciteze pe atacantul Universității

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
legio.sud
legio.sud  •  17 Ianuarie 2023, 14:34
Postat de CiprianBirtea_84 pe 17 Ianuarie 2023, 12:12

De ce Centru Național de Formare și Perfecționare a Antrenorilor l-a refuzat pe Croitoru?

Înălțime necorespunzătoare … sic !

cotonogu1600p
cotonogu1600p  •  17 Ianuarie 2023, 14:12

FRF are dreptate. Trebuie musai scola de la Bucuresti. Uitati si minumati-va cum scot ei superantrenori. Priviti cum arata Botosaniul cu Croitoru si cum arata cu licentiatii de la Bucuresti. Stie cineva un antrenor bun scos de astia in ultimii 20 de ani?

steaua.libera
steaua.libera  •  17 Ianuarie 2023, 12:45

Atata vreme cat Moldova e afiliata la UEFA, nu vad ce nu s-ar recunoaste carnetele de antrenor obtinute acolo. Daca se recunosc alea din Italia (Bergodi, Napoli), alea din Moldova de ce nu s-ar recunoaste atata vreme cat si Moldova, si Italia sunt afiliate UEFA cu aceleasi drepturi.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează