FOTBAL  »  Superliga  »  RETRO GSP

RETRO GSP. 29 de ani de la retragerea lui Orac. „Dădeam gol cu Inter, gol cu Hamburg, gol cu Liverpool, dar la națională n-aveam loc!”

Articol de , - Publicat luni, 11 mai 2020 10:30

Pe 11 mai 1991, Dinamo întâlnea pe teren propriu Universitatea Craiova. Un duel între campioana en titre - rămasă fără majoritatea covârșitoare a vedetelor, vândute în vara lui '90 - și viitoarea campioană. S-a terminat 1-1, goluri Damaschin (20'), respectiv Săndoi (11').

Intrat pe gazon în minutul 77, în locul lui Pană, Costel Orac avea să trăiască ultimele emoții ca jucător al lui Dinamo. Au fost și ultimele sale minute ca fotbalist de primă divizie, la numai 32 de ani!

Deși au trecut aproape 3 decenii de atunci, fosta extremă a "câinilor" n-a uitat acele momente și regretă că a fost nevoit să plece de la clubul său de suflet, în urma unui conflict cu președintele Vasile Ianul și cu antrenorii Gigi Mulțescu și Ion Marin.

"A FOST ȘI VINA MEA"

- Domnule Orac, vă mai amintiți cum v-ați despărțit de Dinamo? Jucaserăți aproape 10 sezoane în tricoul alb-roșu, cu două mici întreruperi, un împrumut la Victoria și un transfer în Elveția, la Étoile Carouge.
- Dacă-mi amintesc? Parcă a fost ieri. Ce să spun, a fost destul de urât. E greu când simți că nu mai ești dorit la tine acasă.

- Cine nu vă mai dorea?
- Cam toată lumea. Bine, și eu am greșit, nu trebuia să mă întorc la Dinamo, după perioada petrecută în Elveția. Clubul la care cunoscusem gloria traversa niște momente incredibil de dificile. Dispăruse o întreagă echipă după Mondialul din '90, erau probleme mari cu banii...

- Puține realizări în acel ultim sezon, 6 meciuri și numai un gol.
- Păi, jucam puțin, foarte puțin. Culmea e că antrenori erau foștii mei colegi Gigi Mulțescu și "Sapă", Ion Marin, însă nici cu ei n-am avut o relație prea bună atunci. Bine, trebuia și ei să fie de partea conducerii, i-am înțeles după aceea.

"N-AM PĂCĂLIT PE NIMENI"

- Ați plecat fiindcă nu erați plătit?
- N-au fost doar chestiuni financiare. Am avut niște certuri mari de tot cu Ianul, plus că nici nu evoluam prea des, era o situația tare neplăcută. Am renunțat eu la tot, ca să nu iasă scandal și mai mare.

- Și v-ați retras, practic, la 32 de ani. O vârstă la care alți fotbaliști semnează contracte pe 3-4 ani.
- Am mai încercat un pic prin "B", la Focșani, dar n-a mai mers și am zis "gata!". Nu mi-a plăcut să păcălesc pe nimeni în viață.

+7 FOTO

- Revenind la cariera dumneavoastră, s-a desfășurat sub semnul cifrei 3. Ați câștigat 3 titluri de campion, 3 Cupe ale României, la naționala mare ați strâns 3 selecții, la cea de tineret tot de 3 ori ați jucat.
- Ca să fac o glumă, bine că n-am jucat cu 3 pe spate!

- Iar în cupele europene ați marcat în poarta a 3 uriași: cu Inter în 1981, cu Hamburg în '83 și cu Liverpool în '84!
- Da, astea au fost golurile cele mai importante, au rămas în istorie.

- Totuși, nu v-au ajutat foarte mult. În sensul în care să fi jucat mai mult la prima reprezentativă. Ați fost folosit doar în niște amicale: cu China, în care ați și înscris, și de două ori cu Irak.
- Mai e ceva de zis? Probabil că Inter, Hamburg, Liverpool și ceilalți adversari din Europa nu însemnau mare lucru.

SCOS DIN LOT CU O ZI ÎNAINTE DE PLECAREA ÎN FRANȚA

- Ați fost ocolit la convocări, chiar dacă selecționer în acei ani era un dinamovist, Mircea Lucescu!
- Aș fi preferat să fie oricine altcineva, chiar și cel mai mare stelist! Nea Mircea nu m-a avut niciodată la suflet, asta e... Recent, de față cu multă lume, a recunoscut că a greșit față de mine, dar cu ce mă mai încălzește acum?!

- Surprinzător e că n-ați fost nici în lotul pentru turneul final al Europeanului din 1984, după probabil cel mai bun sezon al dumneavoastră.
- Ba am fost în lot. Până cu o zi înainte de plecare!

- Există vreun motiv al acestei antipatii între Mircea Lucescu și Costel Orac? V-ați certat vreodată rău? Ați avut ceva de împărțit?
- Pe cuvântul meu că nu! Totuși, așa cum anumiți antrenori au jucători favoriți, unii au și fotbaliști pe care nu-i suportă. Asta e, s-a prescris, cum se zice.

- În 1986, "bucuria" dumneavoastră, Il Luce a venit la Dinamo.
- Iar relația tensionată între noi a rămas. A fost unul dintre misterele fotbalului românesc.

- Altfel, mai suportați izolarea?
- Aici, la Chiajna, unde locuiesc, mai ies la soare, la plimbare, însă tot vreau să ne regăsim viețile de dinainte de pandemie. Parcă trăim un coșmar.

NU MAI VREA SĂ ANTRENEZE

- Viața dumneavoastră mai include și antrenoratul? Aveți 61 de ani și nu mai profesați de ceva vreme.
- Nu, s-a terminat. Când am luat decizia să mă retrag nu mă mai regăseam în lumea asta. Am trăit dezamăgiri prea mari, să zicem că am fost eu prea naiv. M-au trădat inclusiv oameni cu care fusesem coleg de cameră, pe care i-am ajutat enorm.

- Vă referiți la Marius Stan, care v-a dat afară de la Oțelul, deși erați pe locul 6?
- Printre alții. Apropo de Marius, eu am insistat să fie pus președinte la Galați. Și răsplata care a fost?

- Nu vă mai încearcă nostalgia băncii?
- Ba da. Mai ales când aud declarațiile unor antrenori. Nu vreau să bârfesc pe nimeni, dar uneori te ia capul! În fine, sănătoși să fim!

- Apropo, acum niște ani ați fost operat pe cord. Sunteți bine acum?
- Mulțumesc lui Dumnezeu, excelent. Ceea ce doresc tuturor microbiștilor, dinamoviști sau nu!

+7 FOTO

308 meciuriși 54 goluri are Orac în Divizia A, în tricourile formațiilor FCM Galați, Dinamo și Victoria

27 de partideși 5 goluri are Orac în cupele europene, toate pentru Dinamo. În 1994, a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică

CITEȘTE ȘI:

RETRO GSP Rică Răducanu împlinește 74 de ani » Povestea golurilor pe care le-a marcat și a ofsaidului în care a fost surprins Regele Giuleștiului

RETRO GSP. Ce făcea Florin Răducioiu la 3 zile după triumful istoric al Stelei la Sevilla

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
adrianflorea
adrianflorea  •  11 Mai 2020, 17:42
Postat de Cosmin Bajescu pe 11 Mai 2020, 17:10

Asa apare pe wikipedia. Ca atacant. Aveam 4 ani atunci si nu am informatii directe. Daca zici ca era fundas, e posibil sa fie o eroare pe pagina de wikipedia. In orice caz, nu stiu daca Orac era neaparat mai bun decat ceilalti atacanti pe care i-ai pomenit. E posibil sa fi fost lasat acasa din motive de indisciplina. Oricum, la 36 de ani dupa aceea, sa vii si sa iti arati nemultumirea, arata ca ai niste resentimente cam prostesti. Viata merge inainte. Daca era atat de bun, nimeni nu isi permitea sa nu il selectioneze.

Dacă tot mergem pe comparații, deși nu sunt adeptul lor, cum putem să-l comparăm pe Gabor cu Orac din '84? Gabor terminase cu Corvinul pe locul 12, fără nicio realizare notabilă, în vreme ce Orac a ieșit campion cu Dinamo, a câștigat și Cupa României, iar în CCE ajunsese în semifinale!!! Iar pe parcursul acelei ediții jucase extraordinar, dincolo de golurile cu Hamburg și Liverpool. Omul se întreabă, chiar și după atâția ani, dacă nu cumva merita să fie și el în lot. Nu spune că ar fi trebuit lăsat acasă unul sau altul. Iar ideea că, dacă era bun, nu ar fi fost lăsat în afara lotului e falsă. În 1998 erau slabi Cantona, Ginola și Papin? Cu toate astea, Jacquet nu l-a luat pe niciunul, a preferat să joace vârf cu Guivarc'h la turneul final.

22cea
22cea  •  11 Mai 2020, 17:42
Postat de bradut pe 11 Mai 2020, 16:27

Bărbat adevărat si asta..spune lucrurilor pe nume.....du-te ma, acasă.....si povestește Chiasnei ce mare fotbalist ai fost.

Cati ani ai ?

10153314739054939
Cosmin Bajescu  •  11 Mai 2020, 17:10
Postat de adrianflorea pe 11 Mai 2020, 15:43

Zare a fost toată viața fundaș. O fi jucat și mijlocaș (la închidere), însă atacant, niciodată. Oamenii cu profil ofensiv în Franța '84 au fost Augustin, Cămătaru, Gabor și Coraș.

Asa apare pe wikipedia. Ca atacant. Aveam 4 ani atunci si nu am informatii directe. Daca zici ca era fundas, e posibil sa fie o eroare pe pagina de wikipedia. In orice caz, nu stiu daca Orac era neaparat mai bun decat ceilalti atacanti pe care i-ai pomenit. E posibil sa fi fost lasat acasa din motive de indisciplina. Oricum, la 36 de ani dupa aceea, sa vii si sa iti arati nemultumirea, arata ca ai niste resentimente cam prostesti. Viata merge inainte. Daca era atat de bun, nimeni nu isi permitea sa nu il selectioneze.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează