FOTBAL  »  Superliga  »  OȚELUL - DINAMO 1-0

EXCLUSIV Ro-alert la Galați și ce a urmat după acest mesaj: „Aveți grijă să nu «danseze» casa cu voi!” + Ce se va întâmpla dacă un astfel de mesaj va veni în timpul unui meci și ce măsuri vor lua FRF și LPF

Ro Alert
Ro Alert

Articol de , - Publicat sambata, 30 septembrie 2023 12:25 / Actualizat sambata, 30 septembrie 2023 15:28

Autoritățile au emis un mesaj RO-alert inclusiv pentru locuitorii din Galați, vineri noaptea, pornind de la informație sosită la 112, pe fondul bombardamentelor rusești din porturile Ismail și Reni. 

Au fost momente de nedumerire la Galați, la aproximativ o jumătate de oră de la terminarea partidei Oțelul - Dinamo 1-0. Autoritățile au emis un mesaj RO-alert inclusiv pentru locuitorii din Galați, pe fondul bombardamentelor rusești din porturile Ismail și Reni.

Alarmele telefoanelor au răsunat la ora 23:38 în mai multe zone din stadion, printre altele, când mulți dintre suporteri plecaseră deja de la stadion, dar nu și jucătorii și reprezentanții celor două echipe.

Ovidiu Burcă, direct după înfrângerea de la Galați: „Timpul meu e pe terminate. Dacă eu sunt problema, ne așezăm și discutăm”
OȚELUL - DINAMO 1-0
Ovidiu Burcă, direct după înfrângerea de la Galați: „Timpul meu e pe terminate. Dacă eu sunt problema, ne așezăm și discutăm”

O întrebare: „Ce s-ar întâmpla dacă ar veni mesajul Ro-alert în timpul unui meci?”

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adoposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori".

Acesta a fost mesajul care a declanșat un „concert” în toată regula la stadion și în exteriorul acestuia, la 30 de minute de la finalul partidei. Inclusiv pe durata interviului televizat al lui Dorinel Munteanu s-au putut auzi sunetele declanșate de sistemul RO-Alert.

„Ce s-ar întâmpla dacă ar veni o astfel de alarmă în timpul unui meci de fotbal, iar la stadion ar fi 11.000 de spectatori?!”, s-au întrebat oficiali ai ambelor echipe. 

Aceasta în condițiile în care aseară, la finalul partidei, o poartă de acces din zona tribunei I a arenei a fost blocată pentru minute bune, de către stewarzi, ca să plece invitații de la zona VIP!

11.149de spectatori au fost aseară la meciul Oțelul - Dinamo

Surse LPF: Se va actualiza ROAF cât de curând, comparație cu Israel

Gazeta Sporturilor a chestionat oficialii LPF cum ar putea fi rezolvate astfel de situații, în cel mai scurt timp. Un observator LPF a replicat: „Regulamentul nu prevede oprirea meciurilor pentru mesaje Ro-alert de genul celui emis vineri seară la Galați. Arbitrul și observatorul pot decide întreruperea jocului doar în cazul alertelor meteorologice (ploi torențiale, tunete-fulgere, vijeli, căderi masive de zăpadă). 

Fiecare caz are particularitățile sale. În astfel de situații, arbitrul oprește jocul și cheamă echipele la vestiar. Până acum nu ne-am confruntat cu mesaje RO-alert precum cel de la Galați. N-ai cum să oprești meciul și să evacuezi spectatorii din stadion doar în baza unui avertisment. 

La meciurile din Israel, spectatorii știu că dacă se dă alarma trebuie să se adăpostească în locuri speciale. Acolo e vorba de alarmă, nu de mesaje de avertizare”. 

În afară de Oțelul, județele Galați, Tulcea, Brăila mai au echipe în Liga 3, toate în seria a 2-a: Sporting Liești, Unirea Braniștea (Galați), Dacia Unirea Brăila, Viitorul Ianca și Viitorul Șuțești (Brăila) și Hamangia Baia (Tulcea). 

Surse FRF: Se aplică legea în cazuri asemănătoare celui de la Galați

Surse GSP din cadrul FRF au explicat că în aceste cazuri se ține cont de lege, pentru că în regulamentul Federației nu este prevăzut un astfel de scenariu. 

Concret, meciul va fi suspendat, echipele vor fi trimise la vestiare, iar suporterii vor fi evacuați. 

Cristi Munteanu: „Fiica mea e panicată”

Cristi Munteanu, președintele Oțelului, care locuiește la Isaccea, a relatat că astfel de scene sunt la ordinea zilei din momentul intensificării bombardamentelor din portul Ismail, dar și că fiica sa, Antonia, se sperie de fiecare dată din cauza amenințării dronelor rusești.

„Nu este foarte confortabil, ca să nu folosesc cuvinte mai dure. Și se aud niște zgomote... Nu știu cum aș proceda în cazul în care... Cred că ar fi o chestie de moment”, a reacționat oficialul gălățenilor pentru GSP, în timp ce fetița lui i-a sărit în brațe.

Când s-a întâlnit în parcare cu Dorinel Munteanu și cu soția acestuia și l-a chestionat pe seama mesajului Ro-alert, tehnicianul Oțelului era prins încă de miza confruntării. „Ce? N-am auzit, nu știu”, a replicat, având un chip mirat. „Vedeți unde vă duceți, să nu «danseze» casa cu voi!", a mai avut puterea să glumească „Babicu”.

Context: ce informație a dus la accesarea mesajului Ro-alert

Locuitorii din județele Galați și Tulcea au primit mesaje Ro-alert, vineri noapte, și mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armată, Poliţia de Frontieră au demarat căutări, sâmbătă dimineaţă, în cartierul "Dimitrie Cantemir", de la marginea orașului Galaţi, după ce o persoană a sunat, vineri noapte, la 112 şi a anunţat că ar fi auzit o bubuitură puternică în această zonă, conform Agerpres.

Totodată, Ministerul Apărării a transmis că sistemul de supraveghere radar al armatei a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.

Primarul Galațiului a răbufnit: „Tot acest spectacol ar trebui puțin redus”

În schimb, primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a avut o reacție vehementă într-o intervenție sâmbătă dimineață la Digi 24. Edilul urbei a precizat că așteaptă o anchetă oficială.

„Cu tot respectul pentru armată, dar pentru sănătatea mentală a publicului, a cetățenilor din România și mai ales din această zonă, cred tot acest spectacol la care asistăm ar trebui puțin redus. Sau dacă e ceva mai mult, să ne spună și nouă, să ne pregătim. Ce aș putea eu să le spun cetățenilor? Dormiți în pace, în condițiile în care primăria, primarul și nimeni nu poate controla nivelul asta de mesaje?

Nu aș putea nici o secundă să îi îndemn să nu creadă genul acesta de mesaje, dar cred că aici ar trebui reluată o discuție pentru a seta limita minimală pentru care oamenii ar trebui avertizați. De fiecare dată când se bombardează în Ucraina, așa cum e de un an și ceva, până acum toată lumea a trăit în pace în accepțiunea generală, dar nu am avut la 12 noaptea genul ăsta de treziri din somn. Ce să fac? Să-mi fac un rucsac și să fiu pregătit de evacuare?

Am primit acest mesaj Ro-Alert, l-am citit, mai mult de atât nu am avut ce face. Nu mi-am luat rucsacul, nu mi-am împachetat familia și am plecat spre munți. Înțeleg asta pentru că am un strop de minimă informație, știu cum funcționează sistemul, dar oamenii de rând nu au nici acea minimă informație pe cât am eu. Acești oameni se panichează. Nu mi se pare deloc corect să îi punem în această situație la 12 noaptea, doar pentru că un băiat care venea după ce și-a cumpărat un burger a văzut ceva pe cer.

Dacă se confirmă, armata ar trebui să ia măsurile necesare pentru a nu mai pătrunde genul ăsta de obiecte pe teritoriul României. Oamenii ce să facă? Să ia praștia, cornetele? Mi se pare prea mult
Ionuț Pucheanu, primar Galați, la Digi24

Citește și alte știri:

Cunoscutul om de televiziune îi distruge pe acționarii lui Dinamo: „Păcălici! Dacă îi scuturi puțin, fix asta le pică din buzunare, mărunțiș”

FOTO 10 detalii care nu s-au văzut la TV la Oțelul - Dinamo. Cine s-a rugat cel mai mult + Gazonul i-a pus probleme unui dinamovist

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
raf1946
raf1946  •  01 Octombrie 2023, 17:15
Postat de SorinLS pe 01 Octombrie 2023, 03:48

Exact cum te suporta si cititorii gsp pe tine...

***, ***, că nu am vorbit despre tine. Te bagi în seamă ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

SorinLS
SorinLS  •  01 Octombrie 2023, 03:48
Postat de raf1946 pe 30 Septembrie 2023, 15:24

Cum adică Puchene, "oamenii de rând nu au nici acea minimă informație" pe care o ai ? Ce vrei să insinuezi sau să spui, că sunt lipsiți de informații, iar dacă le au, nu știu să înțeleagă ceea ce citesc ? Băi, psd-ist *** ce ești. Nu înțeleg cum de te suportă gălățenii. ***.

Exact cum te suporta si cititorii gsp pe tine...

raf1946
raf1946  •  30 Septembrie 2023, 15:24

Cum adică Puchene, "oamenii de rând nu au nici acea minimă informație" pe care o ai ? Ce vrei să insinuezi sau să spui, că sunt lipsiți de informații, iar dacă le au, nu știu să înțeleagă ceea ce citesc ? Băi, psd-ist *** ce ești. Nu înțeleg cum de te suportă gălățenii. ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează