FOTBAL  »  Superliga  »  ROMÂNIA

România 2020, made by Vietnam » Cum se ridică stadioanele din Giulești și Ghencea

Articol de , , - Publicat marti, 20 august 2019 15:51

ROMÂNIA // Aproape zece milioane de români trăiesc în afara țării, motiv pentru care în interiorul ei muncesc asiaticii. Inclusiv în fotbal! În construcții legate de fotbal, mai exact.

Sute de muncitori vietnamezi lucrează în proiectul României pentru Euro 2020, asiaticii construiesc stadioanele Ghencea și Giulești, cele mai mari arene modernizate în vederea turneului final din care țara noastră va găzdui patru partide. 

Arena istorică a Stelei a fost realizată la începutul anilor '70 cu munca soldaților români, noua casă a "militarilor" e opera vietnamezilor. 

Asiaticii garantează că rămân

La fel ca în alte domenii, societățile de construcții au apelat la vietnamezi fiindcă nu mai găseau români dispuși să lucreze. Asiaticii mai prezintă un avantaj pentru angajatori: permisele lor de muncă sunt acordate în baza contractelor pe care le obțin în România, deci ei nu-și permit să renunțe, pur și simplu, la joburi și să rămână totuși la București. Asta îi leagă de locul de muncă, dacă nu se hotărăsc să revină în patria lor. 

Șantierele din Ghencea și din Giulești sunt numai două exemple care subliniază o tendință, a recrutării tot mai multor străini pe piața muncii din România, în domenii pentru care angajatorii nu mai găsesc localnici. 

Doar în prima jumătate a acestui an au fost importați 11.000 de muncitori! Într-o analiză a Ziarului Financiar apare estimarea că s-ar putea ajunge la 30.000 de străini atrași până la sfârșitul lui 2019! Și e vorba doar despre cetățeni din afara Uniunii Europene, nu despre toți străinii care lucrează în țara noastră.

România 2020, made by Vietnam » Cum se ridică stadioanele din Giulești și Ghencea

Scouting ca la fotbal

Statele din care provin cei mai mulți: Vietnam, Moldova, Sri Lanka, Nepal, Turcia, India. Firmele apelează la agenții care le propun asiatici calificați în funcție de domeniu. 

Dacă un restaurant caută personal pentru curățat legumele, agenția îi oferă CV-urile câtorva zeci de asiatici, cu tot cu filmulețe de prezentare a "talentului" lor de curățători de cartofi. 

Managementul restaurantului poate să-l aleagă pe cel care i se pare cel mai priceput în funcție de referințe și de imagini, într-un scouting asemănător celui pe care-l realizează directorii sportivi din fotbal, doar că în locul secvențelor din meciuri de pe YouTube există video cu bucătari sau cu angajați care se pricep să decojească rapid legumele. 

Cererea este enormă. Găsim filipinezi, srilankezi, vietnamezi peste tot, de la firme de curățenie la parcurile de distracții, șantiere, depozite, carmangerii, patiseriiElena Antoneac, head of operations - - Nestlers Group, companie cu servicii de imigrare

"9,7 milioane de români trăiesc în afara țării, dintre care 5,6 milioane se află în diaspora, restul sunt în comunități românești istorice" 
- Natalia-Elena Intotero, ministrul românilor de pretutindeni, pe 24 iulie 2019

94,5 milioanede locuitori are Vietnam, statul care furnizează în România cei mai mulți muncitori din afara Uniunii Europene

3 meciuridin grupele Campionatului European 2020 va găzdui Bucureștiul plus o partidă din prima fază eliminatorie. Toate jocurile vor avea loc pe Arena Națională, alte trei arene vor fi utilizate pentru antrenamentele selecționatelor: Ghencea, Giulești și Arcul de Triumf

Citește și:

 VIDEO+FOTO Gest impresionant în Bundesliga » Cine sunt cei 455 de oameni adăugați la numărul de spectatori 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (15)
gicab
gicab  •  20 August 2019, 20:29

Apropo... am citit tot articolul motiv pt care l-am comentat... tu ai comentat doar ce am zis eu...oricum nu e o Rușine ***... hai ca mai e puțin și vin alegerile...bucuria lor...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

gicab
gicab  •  20 August 2019, 20:26
Postat de boierasul pe 20 August 2019, 20:18

Inseamna ca nu ai inteles articolul sau ai citit numai titlul. Eu am comentat strict legat de articol nu de situatia romanilor care prefera sa traiasca in provincie din ajutor social. In acest ARTICOL era vorba de lipsa fortei de munca autohtone pentru construirea stadioanelor din BUCURESTI nu din Dolj.

Tu ai comentat comentariul meu... nicidecum articolul... nu încerca S-o dai la întors... oricum te asigur ca in bucuresti vin zilnic autobuze cu muncitori și de la 50 de km...alții Vin la munca si din Alexandria Videle ori Pitești nu trebuie sa ai domiciliul in bucuresti pentru a munci in bucuresti... oricum situația e generalizată cu privire la ajutoarele sociale...apropo de Dolj... caută pe net sa vezi ca doljenii prefera sa stea pe ajutor decât sa meargă la fabrica de autoturisme din Craiova... asta ca exemplu...

gicab
gicab  •  20 August 2019, 20:19

Și cu ce te-am jignit? Ce ma interesează pe mine cât câștiga un roman in Italia și un italian in Germania... plus firmele ce profita de aceasta forța de munca ieftină?

Vezi toate comentariile (15)
Comentează